Hopp til innhold

Skaka av homofobi-støtte: – Har eit ekstra ansvar

Fleire Eliteserie-profilar går hardt ut mot Mohamed Camara, etter at den franske fotballspelaren valde å teipe over ein bodskap mot homofobi.

Patrick Berg og Mohamed Camara.

IKKJE FORNØGD: Patrick Berg er kritisk til Mohamed Camara.

Foto: AFP/NTB

– Eg synest jo sjølvsagt at det er veldig, veldig trist. Og det trur eg nok dei fleste andre gjer òg.

Det seier Patrick Berg til NRK etter eliteseriekampen mot HamKam måndag.

Glimt-spelaren er ein av mange som har fått med seg valet til Monacos midtbanespelar Mohamed Camara.

Under ein kamp mellom Monaco og Nantes i den franske toppdivisjonen valde han å teipe over ein logo som uttrykte motstand mot homofobi. I tillegg spelte han med ein svart logo for den franske toppdivisjonen, der dei andre spelte med ein logo i regnbogefargar.

Ligue 1

UTAN TEIP: Spelarane i den franske toppdivisjonen spelte elles med logoen som uttrykte motstand mot homofobi og med logoen i ligaen i regnbogefargar. 

Foto: Reuters

– Heilt latterleg, for å vere heilt ærleg, seier Odd-trenar Kenneth Dokken.

Berg har allereie tatt til orde mot homofobi. I ein eliteseriekamp mot Kristiansund tidlegare i mai rasa han mot ein tilskodar som ropte ut homofobiske gloser.

No tek Glimt-spelaren til ordet igjen:

– Som fotballspelarar, profilar og offentlege personar så har ein eit ekstra ansvar når det gjeld sånne ting, seier han.

Les også Rasa mot publikum etter «homofobiske gloser»: – Bør ikkje aksepterast

Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - Bodø/Glimt

Hendinga der Camara, til forskjell frå resten av spelarane, teipa over ein logo på brystet der det stod «homofobi» med ein raud strek over, er ikkje unik, meiner Berg.

Han har sjølv vore vitne til liknande hendingar i Frankrike, da han i 2022 spelte for Lens.

– Det er jo ikkje første gong det har vore litt hysteri rundt den markeringa. For, sånn eg hugsar det, er det ein kamp i året der fransk toppfotball vel å fokusere på det. Og då har det vore, ikkje like ille situasjonar som vi såg no, men noko liknande. Det er sjølvsagt ikkje noko vi ønskjer, seier han.

Frankrikes idrettsminister Amelie Oudea-Castera har kalla åtferda «heilt uakseptabel». Camara sjølv har førebels ikkje kommentert kritikken.

Klubbdirektør i Monaco, Thiago Scure, seier til RMC at han ringde til den franske ligasjefen og beklaga måndag.

– Vi behandlar det vidare som ei intern sak. Vi må vere forsiktige i måten vi handterer det på, samtidig som vi viser respekt for ulike meiningar, seier Scure.

Camara

TEIPA OVER: Mohamed Camaras teipbruk på brystet har skapt sterke reaksjonar.

Foto: Reuters

Må ta grep

Berg meiner Noreg ligg langt framme når det gjeld haldningar og verdiar i fotballen.

– Eg trur at vi har mykje å gå på når det gjeld haldningar og at det skal vere openheit og aksept for alle innanfor fotballen. Og så synest eg at vi i Noreg har kome mykje lenger enn dei fleste andre land.

No håpar han det franske fotballforbundet tek grep.

– Eg tenkjer det er opp til det franske fotballforbundet å ta tak i dette. Sånt kan ein ikkje akseptere. Og så tenkjer eg at Monaco, som klubb, burde gå tydeleg ut å seie at dette ikkje er noko dei stiller seg bak. Det er eit godt første steg på vegen, understrekar Berg.

Det er noko KFUM-trenar Johannes Moesgaard støttar:

– Vi kan ikkje akseptere sånt på noko som helst nivå. Inkludering og det arbeidet må vi berre halde fram med på alle moglege måtar. Det der høyrer ingen stadar heime.

Les også Denne teipen skaper voldsomt sinne: – Helt uakseptabelt

Monacos Mohamed Camara i aksjon med teip over homofobi-markering

– Eg synest det er vanskeleg å seie noko om korleis ein skulle slått ned på det. Anna enn at eg synest det er lågmål, legg Kenneth Dokken til.

– Soleklart homofobisk

Leiar i Oslo Pride, Dan Bjørke, er også skaka over hendinga.

Det er soleklart homofobisk. Ein har putta energi i å teipe over ein bodskap som er at fotballen skal vere for alle. Vi skal ikkje ha noko homofobi i fotballen, så det er utruleg trist. Samtidig så ser vi at det kjem reaksjonar på det og det er bra at fotballen er så tydeleg på at den typen åtferd skal vi ikkje ha.

Bildet viser en mann i hvit t-skjorte som ser inn i kamera. På t-skjorten står det Oslo pride 2023. I bakgrunnen er det en bygning og et regnbueflagg.

SKAKA: Leiar i Oslo Pride, Dan Bjørke.

Foto: Bård Nafstad

Bjørke påpeikar vidare at det er svært få skeive fotballspelarar på verdsbasis.

Dei veit også at fotballfansen er tydelege på at homofobi er eit utstrekt og alvorleg problem.

Det ser vi frå undersøkingar over alle dei fem store ligaene i Europa, så det er eit problem. Og når du får sånne hendingar som dette her, så berre bekreftar det for veldig mange at nei, det er ikkje bra å komme ut. Det er ei usikkerheit der og den barrieren må vi jobbe for å få ned.

Og det bidreg i alle fall ikkje dette til, seier Bjørke til slutt.

Siste nytt

 • Ny målfest for juniorkvinnene i håndball-VM – klar for hovedrunden

  Norges kvinnelige håndballtalenter lagde målfest også mot Japan i junior-VM i Nord-Makedonia. Laget er allerede videre til hovedrunden.

  Etter 35-18 over Taiwan onsdag ble det 35-24 over Japan torsdag. Fredagens kamp mot Danmark avgjør bare hvem som tar med seg poeng videre til hovedrunden.

  Kampen mot Japan ble aldri spennende. Norge ledet 20-12 ved pause og kunne nøye seg med å øke ledelsen med tre mål i den andre omgangen.

  Selin Kamburce fra Aker ble norsk toppscorer med sju mål, mens klubbvenninnen Stella Kruse og Fjellhammer-spiller Emma Egge Edner scoret fire ganger hver. Ti norske spillere tegnet seg på scoringslista.

  Danmark har slått de to asiatiske lagene i gruppa med hele 40 måls margin til sammen, mens Norge har 28 plussmål etter sine to første kamper.

  I hovedrunden venter motstand fra Ungarn og Sør-Korea. De har også vunnet sine to første kamper. De to beste i hver hovedrundegruppe tar seg til kvartfinale.

  (©NTB)

  SYKKEL-VM BERGEN 2017
  Foto: Cornelius Poppe / NTB
 • Nederlandsk sykkeldronning bekrefter sjokkcomeback

  Den nederlandske sykkelstjernen Anna van der Breggen avsluttet karrieren i 2021. Neste år er hun overraskende tilbake for å jakte nye triumfer.

  Van der Breggens høyst uventede retur til sykkelsporten ble offentliggjort på en pressekonferanse torsdag.

  – Motivasjonen er stor, ellers ville jeg ikke kunne gjøre dette. Da jeg la opp i 2021, var det fordi jeg var sliten etter mange år som sykkelrytter. Nå gleder jeg meg til å konkurrere igjen, sa hun.

  34-åringen skal sykle for SD-Worx, laget hun har vært sportsdirektør i siden karrieren ble avsluttet for tre år siden. Der blir hun på ny den store stjernen etter at Demi Vollering forlater laget til fordel for FDJ-Suez foran 2025-sesongen.

  Der ingen hvem som helst som nå for alvor vender tilbake til sykkelmanesjen. Van der Breggen var i en årrekke en av kvinnesyklingens dominerende skikkelser.

  Av edelt metall inneholder merittlista gull i landeveisrittet under OL i Rio de Janeiro i 2016. Hun ble også verdensmester på landeveien både i 2018 og 2020. Det sistnevnte året tok hun også tempogullet. I tillegg har det blitt lang rekke seirer i mange av sykkelsportens aller største ritt.

  (©NTB)

  SYKKEL-VM BERGEN 2017
  Foto: Cornelius Poppe / NTB
 • Tidlig miss ødela for Børslien i EM-finalen i stup

  Isak Børslien var fjerde best i kvalifiseringen i 1-meter sviktstup i EM, men en tidlig miss ødela hans sjanser i finalen. Han måtte nøye seg med 10.-plass.

  Børslien var på 6.-plass etter å ha oppnådd 60,45 poeng for det første av seks finalestup, men 36,00 poeng for stup nummer to sendte ham ned til sisteplass blant de tolv finalistene.

  63,00 og 50,60 poeng for de to neste stupene løftet ham til 10.-plass ettersom også et par av de andre finalistene hadde mislykkede stup.

  Med 54,60 i femte stup klatret han nok en plassering til 9.-plass. Den plasseringen forsvarte han med 59,80 i siste stup.

  Med 324,45 poeng totalt endte Børslien 69,95 poeng bak den polske vinneren Andrzej Rzeszutek, som seiret foran italienerne Matteo Santoro og Stefano Belotti.

  Hadde det ikke vært for det mislykkede stupet, kunne Børslien iallfall ha kjempet om 5.-plass.

  De 12 beste av 25 stupere tok seg videre fra kvalifiseringen, og Børslien var eneste nordiske stuper som tok seg gjennom det nåløyet. Hans 330,90 poeng var fjerde best, 42,15 poeng bak kvalifiseringsvinner Santoro. Nordmannen fikk 63,00 poeng for sitt tredje kvalifiseringsstup, og han på det tidspunkt oppe på 2.-plass.

  Onsdag ble Børslien og Caroline Kupka nummer fem i 3-meter synkronstup blandet.

  (©NTB)

  Isak Borslien, left, and Caroline Kupka
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal