Hopp til innhold

Skaka av homofobi-støtte: – Har eit ekstra ansvar

Fleire Eliteserie-profilar går hardt ut mot Mohamed Camara, etter at den franske fotballspelaren valde å teipe over ein bodskap mot homofobi.

Patrick Berg og Mohamed Camara.

IKKJE FORNØGD: Patrick Berg er kritisk til Mohamed Camara.

Foto: AFP/NTB

– Eg synest jo sjølvsagt at det er veldig, veldig trist. Og det trur eg nok dei fleste andre gjer òg.

Det seier Patrick Berg til NRK etter eliteseriekampen mot HamKam måndag.

Glimt-spelaren er ein av mange som har fått med seg valet til Monacos midtbanespelar Mohamed Camara.

Under ein kamp mellom Monaco og Nantes i den franske toppdivisjonen valde han å teipe over ein logo som uttrykte motstand mot homofobi. I tillegg spelte han med ein svart logo for den franske toppdivisjonen, der dei andre spelte med ein logo i regnbogefargar.

Ligue 1

UTAN TEIP: Spelarane i den franske toppdivisjonen spelte elles med logoen som uttrykte motstand mot homofobi og med logoen i ligaen i regnbogefargar. 

Foto: Reuters

– Heilt latterleg, for å vere heilt ærleg, seier Odd-trenar Kenneth Dokken.

Berg har allereie tatt til orde mot homofobi. I ein eliteseriekamp mot Kristiansund tidlegare i mai rasa han mot ein tilskodar som ropte ut homofobiske gloser.

No tek Glimt-spelaren til ordet igjen:

– Som fotballspelarar, profilar og offentlege personar så har ein eit ekstra ansvar når det gjeld sånne ting, seier han.

Les også Rasa mot publikum etter «homofobiske gloser»: – Bør ikkje aksepterast

Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - Bodø/Glimt

Hendinga der Camara, til forskjell frå resten av spelarane, teipa over ein logo på brystet der det stod «homofobi» med ein raud strek over, er ikkje unik, meiner Berg.

Han har sjølv vore vitne til liknande hendingar i Frankrike, da han i 2022 spelte for Lens.

– Det er jo ikkje første gong det har vore litt hysteri rundt den markeringa. For, sånn eg hugsar det, er det ein kamp i året der fransk toppfotball vel å fokusere på det. Og då har det vore, ikkje like ille situasjonar som vi såg no, men noko liknande. Det er sjølvsagt ikkje noko vi ønskjer, seier han.

Frankrikes idrettsminister Amelie Oudea-Castera har kalla åtferda «heilt uakseptabel». Camara sjølv har førebels ikkje kommentert kritikken.

Klubbdirektør i Monaco, Thiago Scure, seier til RMC at han ringde til den franske ligasjefen og beklaga måndag.

– Vi behandlar det vidare som ei intern sak. Vi må vere forsiktige i måten vi handterer det på, samtidig som vi viser respekt for ulike meiningar, seier Scure.

Camara

TEIPA OVER: Mohamed Camaras teipbruk på brystet har skapt sterke reaksjonar.

Foto: Reuters

Må ta grep

Berg meiner Noreg ligg langt framme når det gjeld haldningar og verdiar i fotballen.

– Eg trur at vi har mykje å gå på når det gjeld haldningar og at det skal vere openheit og aksept for alle innanfor fotballen. Og så synest eg at vi i Noreg har kome mykje lenger enn dei fleste andre land.

No håpar han det franske fotballforbundet tek grep.

– Eg tenkjer det er opp til det franske fotballforbundet å ta tak i dette. Sånt kan ein ikkje akseptere. Og så tenkjer eg at Monaco, som klubb, burde gå tydeleg ut å seie at dette ikkje er noko dei stiller seg bak. Det er eit godt første steg på vegen, understrekar Berg.

Det er noko KFUM-trenar Johannes Moesgaard støttar:

– Vi kan ikkje akseptere sånt på noko som helst nivå. Inkludering og det arbeidet må vi berre halde fram med på alle moglege måtar. Det der høyrer ingen stadar heime.

Les også Denne teipen skaper voldsomt sinne: – Helt uakseptabelt

Monacos Mohamed Camara i aksjon med teip over homofobi-markering

– Eg synest det er vanskeleg å seie noko om korleis ein skulle slått ned på det. Anna enn at eg synest det er lågmål, legg Kenneth Dokken til.

– Soleklart homofobisk

Leiar i Oslo Pride, Dan Bjørke, er også skaka over hendinga.

Det er soleklart homofobisk. Ein har putta energi i å teipe over ein bodskap som er at fotballen skal vere for alle. Vi skal ikkje ha noko homofobi i fotballen, så det er utruleg trist. Samtidig så ser vi at det kjem reaksjonar på det og det er bra at fotballen er så tydeleg på at den typen åtferd skal vi ikkje ha.

Bildet viser en mann i hvit t-skjorte som ser inn i kamera. På t-skjorten står det Oslo pride 2023. I bakgrunnen er det en bygning og et regnbueflagg.

SKAKA: Leiar i Oslo Pride, Dan Bjørke.

Foto: Bård Nafstad

Bjørke påpeikar vidare at det er svært få skeive fotballspelarar på verdsbasis.

Dei veit også at fotballfansen er tydelege på at homofobi er eit utstrekt og alvorleg problem.

Det ser vi frå undersøkingar over alle dei fem store ligaene i Europa, så det er eit problem. Og når du får sånne hendingar som dette her, så berre bekreftar det for veldig mange at nei, det er ikkje bra å komme ut. Det er ei usikkerheit der og den barrieren må vi jobbe for å få ned.

Og det bidreg i alle fall ikkje dette til, seier Bjørke til slutt.

Sportsnyheter

Robert Lewandowski

Unge for alltid

De fleste EM-stjernene kan snart spille til de er 40 år, tror eksperter. Hva kan vi lære av utøverne som aldri blir gamle?

Landslagspadlerne og brødrene Amund og Eivind Vold har begge blitt diagnostisert med kreft.

Lillebroren overlevde blodkreft: Fem år senere fikk han selv kreftbeskjeden

Eivind og Amund Vold er brødre og landslagsutøvere i padling. Først ble Amund (26) rammet av blodkreft, og få år senere merket Eivind (31) at noe var galt også med ham.

Mbappe

Knallhardt ut mot blodig Mbappé: – Mangler respekt for motstanderen

En blodig Kylian Mbappé fikk flere til å reagere. Han brakk nesa og skal få laget en maske.

Siste nytt

 • NRK erfarer: Detaljer gjenstår før Jan-Erik Aalbu blir ny hoppsjef

  Ifølge NRKs informasjon vil Jan-Erik Aalbu i løpet av tirsdag kveld signere kontrakten som gjør ham til ny sjef for hopplandslaget.

  Stillingstittelen var tidligere kalt sportssjef, men nå er den endret til daglig leder.

  Aalbu har tidligere vært hopp- og kombinertsjef i perioden 2002 til 2004.

  I 2003/04-sesongen oppnådde han store meritter som Sigurd Pettersens sammenlagtseier i Hoppuka, og Roar Ljøkelsøys VM-gull i skiflyging i Planica.

  Fra perioden 2004 til 2024 var det Clas Brede Bråthen som var sportssjef. I en kort periode har Ståle Villumstad vært konstituert sportssjef, men ifølge NRKs kilder vil Aalbu nå ta over jobben som øverste leder.

  Han kommer fra jobben som kommersiell leder i Norges Håndballforbund.

  Aalbu tar over et hopplandslag i økonomisk krise, og et landslag som det siste halve året har vært preget av en rekke konflikter.

  NRK vet at hoppkomitéen har søkt etter en ny leder som konkret kan hjelpe laget med å få inn sponsorer.

  Landslagstroppen for kommende sesong er ennå ikke tatt ut, og det er heller ikke bestemt hvem som skal trene de mannlige hopperne.

  SowlFGjw5ZM
  Foto: NTB
 • Tyrkia seiret etter drømmescoringer: – Noe av det sykeste jeg har sett

  Tyrkia slo EM-debutant Georgia 3-1 i den første kampen i gruppe F. Det takket være scoringer i toppklasse fra Mert Müldür og Arda Guler.

  Tyrkia var ekstremt nære å ta ledelsen etter 10 minutter da Tyrkias Ayhan banket til fra 16-meter, men ballen gikk i innsiden av stolpen, langs mållinja og ut over dødlinjen.

  Etter 25 minutter sendte Müldur Tyrkia i ledelsen med en drømmevolley fra like utenfor 16-meteren.

  – En av EMs fineste scoringer til nå. Det er helt nydelig, utbrøt NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

  Minuttet senere fikk Tyrkia en potensiell 2-0-scoring annullert for offside. I stedet svarte Georgia og Georges Mikautadze med en utlikning 32 minutter ut i kampen. Og nå struttet selvtilliten for georgierne, som tre minutter senere var centimeter unna å ta ledelsen.

  Det svingte frem og tilbake også i andreomgang. Men C-momentet kom først da Real-Madrids 19 år gamle Arda Guler sendte i vei et langskudd i vinkelen etter 65 minutter.

  Like etterpå stod tverrliggeren i veien for georgisk utligning etter skudd fra Giorgi Kochorashvili. På overtid bommet samme mann fra fem meter. Og med ett minutt igjen sendte Georgia et frispark i stolpen, og avsluttet med det en ellevill kamp.

  I stedet kontret Muhammed Kerem Akturkoglu inn 3-1, og tyrkerne kunne juble for tre poeng i sin åpningskamp.

 • Stavhopper Lene Retzius mislyktes med å klare OL-kravet i Finland

  Den norske friidrettsprofilen Lene Retzius klarte ikke å ta OL-kravet i stavsprang på 4,73 meter under et stevne i finske Åbo tirsdag.

  Retzius tok seg enkelt over både 4,41 og 4,51, før hun trengte to forsøk på 4,61. Da hun skulle prøve seg på 4,73, rev hun samtlige ganger.

  28-åringen har en personlig bestenotering på 4,70, satt i Genève for drøye to år siden. Det er samtidig norsk rekord i øvelsen.

  Retzius tok seg til EM-finale i 2022, der hun ble nummer tolv. I 2021 klarte hun ikke å ta seg til finale i Tokyo-OL. Hun tok seg heller ikke videre fra kvalifiseringen i friidretts-EM i Roma tidligere denne måneden.

  Fristen for å kvalifisere seg til sommerlekene i Paris er 30. juni, men hun blir trolig klar uansett som følge av ranking.

  (NTB)

  Ym3gU56szKc
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal