Hopp til innhold

Paralympics-presidenten: – Lekene blir ikke like luksuriøse som tidligere

Onsdag kveld er det åpningsseremoni i Paralympics, men alt er ikke helt på stell i det man fryktet skulle bli et fullstendig kriserammet arrangement.

AUTOS-TOYOTA/PARALYMPICS President of the International Paralympic Committee Philip Craven attends a news conference after signing a partnership deal with the Toyota Motor Corporation in Tokyo

HAR VÆRT BEKYMRET: Philip Craven, president i Den internasjonale paralympiske komité, innrømmer at det har vært vanskelig å redde Paralympics etter at det ble kjent at arrangøren manglet 670 millioner kroner.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

– Lekene kommer til å bli arrangert, men de kommer nok ikke til å bli... Jeg vil ikke si tipp topp, men de blir kanskje ikke så luksuriøse som tidligere, sa president i Den internasjonale paralympiske komité (IPC), Philip Craven, da han møtte pressen i Rio de Janeiro onsdag.

Natt til torsdag, norsk tid, starter Paralympics med den klassiske åpningsseremonien. 4300 utøvere er klare for å konkurrere i lekene fra torsdag, men oppladningen har ikke akkurat vært problemfri.

Lå an til massive kutt

Rio Paralympics Rafaela Silva

Judo-utøver Rafaela Silva fra Brasil med den olympiske ilden, på vei til kveldens åpningsseremoni.

Foto: Mauro Pimentel / Ap

Én ting var oppstyret rundt utestengelsen av Russland. Etterpå ble det dessuten kjent at Paralympics-arrangørene manglet hele 670 millioner kroner.

Mye av pengene som skulle settes av til Paralympics hadde arrangøren i stedet brukt på OL, som ble arrangert på samme sted tidligere i sommer.

I tillegg gikk billettsalget tregt.

Det lå an til skandale og massive kutt - og et stort steg i feil retning etter de vellykkede lekene i London for fire år siden.

Craven uttalte at han fryktet at den økonomiske krisen ville gå hardt utover sikkerheten, vakthold og transporten av utøvere og publikum. I tillegg ble det vurdert å stenge enkelte arenaer.

Reddet i siste time

skarstein

Roer Birgit Skarstein er et av de norske medaljehåpene i Paralympics.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Men omtrent i siste time har brasilianske myndigheter bestemt seg for å dekke en del av kostnadene. I tillegg har billettsalget fått en real oppsving i etterkant av OL.

Nå er halvannen million billetter solgt, og man håper å selge ytterligere én million til i løpet av lekene.

– Dette er den verste situasjonen at vi noen gang har befunnet oss i. Vi var klar over problemene, men visste ikke at det ville bli så vanskelig som dette, sier Craven.

Fortsatt forventer man at deler av transporten vil være dårligere. Summen myndighetene går inn med er ikke stor nok til å tilsvare den man budsjetterte med i forkant av Paralympics.

– Det vi tilbyr av service vil være omtrent det samme, men sannsynligvis vil nok utøverens opplevelse av lekene lide litt i forhold til tidligere, medgir Paralympics-talsmann Craig Spence.

Stemningen har uansett lettet før lekene starter.

Paralympiere er tilpasningsdyktige mennesker, og det er de som jobber med dem og støtter dem også. Vår paralympiske familie vil komme seg gjennom dette, sier Craven.

PS! NRK sender fra Paralympics. Sendeskjema finner du her. Konkurransene starter torsdag.

Sportsnyheter

Northug i brytekamp med svenske da Klæbo vant suverent: – Måtte bare få ham unna

Johannes Høsflot Klæbo tok sin 18. seier for sesongen og avgjorde verdenscupen i suveren stil. Adskillig mer dramatisk var Even Northugs vei til seierspallen.

Siste nytt

 • Barcelona og Graham Hansen slapp med skrekken i Roma

  Barcelona og Caroline Graham Hansen gikk seirende ut av mesterligaoppgjøret mot Emilie Haavis Roma på Stadio Olimpico, da de vant 1-0 i Italia.

  Det skjedde foran 39.454 tilskuere, noe som er rekord for en kvinnekamp i Italia.

  Det var Salma Pralluelo som sendte gjestene fra Catalonia i ledelsen etter en drøy halvtime spilt, etter et vakkert skudd i lengste hjørne.

  Det ble altså ikke flere scoringer, men både Barcelona og Roma hadde sine sjanser. Blant annet Haavi hadde en kjempesjanse for Roma, men keeper Sandra Paños hang med på notene.

  På overtid var Roma svært nære på å utligne mot Barca, men en sterk redning fra Paños sørget for at det endte med 1-0 for Graham Hansen og co.

  Ingrid Syrstad Engen startet på benken for Barcelona, men kom innpå med drøye ti minutter igjen på klokka.

  Italy Women's Soccer
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • Vålerenga utlignet mot Storhamar i NM-semifinalen

  Vålerenga slo hardt tilbake etter tapet i den første semifinalekampen mot Storhamar. Tirsdag vant de 2-1 på Jordal Amfi.

  Vålerenga trengte ikke mer enn to minutter og 57 sekunder før Mika Partanen sendte vertene i føringen i første periode. Rett før hvilen økte Mathis Olimb til 2-0 etter å ha blitt spilt opp av Tommi Taimi.

  Fem minutter før full tid reduserte klubblegenden Patrick Thoresen til 1-2, men det hjalp dessverre lite for gjestene som ikke klarte å sette inn utligningen. (NTB)

  NM ishockey menn, semifinale kamp to, Vålerenga - Storhamar
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • De Bruyne utnevnt til Belgias nye kaptein

  Manchester City-stjernen Kevin de Bruyne har blitt utnevnt til Belgias kaptein etter Eden Hazard som trakk seg fra landslaget etter VM.

  Det belgiske fotballforbundet (RBFA) uttalte tirsdag at De Bruyne skal debutere som kaptein under fredagens EM-kvalifiseringskamp i Sverige.

  Real Madrid-keeper Thibaut Courtois og Inter-spiss Romelu Lukaku er lagets nye visekapteinene under deres nye tyske trener Domenico Tedesco.

  – Det er et stolt øyeblikk å bli kaptein for landet vårt. Jeg har spilt på landslaget lenge. Det er en stor ære for meg, og jeg håper jeg kan fylle rollen godt, sa De Bruyne. (NTB)

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Croatia v Belgium
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste