NRK Meny
Normal

IOC-presidenten dropper Paralympics: – Trist

Thomas Bach er den øverste sjefen i den olympiske bevegelsen, men reiser ikke til Rio under Paralympics.

Thomas Bach

DROPPER PARALYMPICS: IOC-president Thomas Bach holder tale under avslutningsseremonien i OL i Rio for noen uker siden. Han planlegger ikke å reise til Paralympics.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

To nettsteder melder onsdag formiddag at Thomas Bach, presidenten i Den internasjonale olympiske komité (IOC), ikke blir å se i Rio under Paralympics de kommende ukene.

– Det er trist for den paralympiske og olympiske bevegelse. Det har vært vanlig at både IOC-presidenten og IPC-presidenten er til stede, sier Tom Tvedt, president i Norges Idrettsforbund

Tom Tvedt

KREVER SVAR: Idrettspresident Tom Tvedt.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

.Tvedt vil ikke svare på om han er skuffet over Bachs beslutning, men krever et ærlig svar fra IOC-presidenten på hvorfor han ikke reiser til Brasil.

– Nå er det vitkig at IOC-presidenten gir sin uttalelse og sånn sett må svare for det, sier Tvedt.

Bach hadde fra før meldt fravær til åpningsseremonien i Paralympics fordi han skulle delta i en begravelse i Tyskland. Det blir første gang på 32 år at en IOC-president ikke er til stede under åpningsseremonien i Paralympics.

– Dette er helt nytt for meg. Jeg er overrasket. Men jeg kjenner ikke de bakenforliggende grunnene utenom at han i dag er i begravelsen til den tidligere vesttyske presidenten, sier Inge Andersen, generalsekretær i Norges idrettsforbund og olumpiske og paralympiske komité, til NRK.

– Håper at dette blir et unntak

Men onsdag formiddag ble det altså klart at han ikke har planer om å reise til Rio i det hele tatt under Paralympics, som varer til 18. september. Det melder nettstedene Around The Rings og Inside The Games.

– Det er for øyeblikket ingen planer om å reise til Brasil, skriver IOC til Inside The Games.

– Han har lenge hatt avtaler andre steder, sier IOC til Around The Rings.

Rio fikk tildelt Paralympics for syv år siden, mens Bach ble IOC-president for bare tre år siden.

– For norsk idrett så håper jeg at IOC og IPC i fremtiden fortsatt greier å samarbeide godt om de store konkurransene som skal være i 2018 og 202. Det er ekstremt viktig. Vi håper at dette blir et unntak, for det er viktig at våre funksjonshemmede toppidrettsutøvere blir både sett og ivaretatt, sier Inge Andersen.

Vladimir Putin, Thomas Bach

Det er svært uvanlig at IOC-presidenten ikke reiser til Paralympics. Her sammen med Russlands president Vladimir Putin.

Foto: Alexei Nikolsky / Ap

Hevder politiet vil ha Bach til å vitne

Flere spekulerer nå i mulige årsaker til at Bach velger å ikke stille.

Én forklaring kan være at IOC er misfornøyde med at Den internasjonale paralympiske komité (IPC) utestengte Russland fra Paralympics, i motsetning til hva IOC gjorde i forbindelse med OL.

Stemningen ble neppe bedre av at penger fra Paralympics-budsjettet skal ha blitt brukt til å gjennomføre OL i Rio.

Andre hevder at IOC-presidenten unngår å reise til Brasil fordi han frykter å bli dratt inn i en politisak. Den brasilianske avisa Globo skriver at Bach er kalt inn som vitne i etterforskningen av IOC-kollega Patrick Hickey. Hickey er siktet i forbindelse med en billettskandale under OL i Rio.

Det er ifølge Globo ingenting som tyder på at IOC-presidenten selv har gjort noe galt, men han vil måtte vitne hvis han reiser til landet.

Sportskommentator og blogger Andreas Selliaas omtaler saken som en skandale.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Wolff Eikrem frigitt

  Magnus Wolff Eikrem er frigitt fra Seattle Sounders, etter kun en halv sesong i klubben. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

  Det ble 17 kamper og to mål for midtbanespilleren i MLS, der kun seks av kampene var fra start.

  Magnus Wolff Eikrem
  Foto: Ted S. Warren / AP
 • Son signerte forlenget med Spurs

  Tottenhams sørkoreanske stjerne Son Heung-min har signert en ny kontrakt med London-klubben som gjelder til sommeren 2023.

  26-åringen har scoret 47 mål på 140 kamper for Tottenham siden han ble hentet fra tyske Leverkusen sommeren 2015.

  South Korea Heung-Min Son
  Foto: Lee Jin-man / AP
 • Løkberg til Brann

  Brann har sikret seg Ranheim-profilen Kristoffer Løkberg. Det melder bergensklubben på sin hjemmeside. 26-åringen har imponert på Ranheims midtbane så langt i eliteserien, og vært ønsket i Brann en stund. – Det er litt vemodig, sa han til brann.no

  Eliteserien i fotball 2018. Ranheim møter Sarpsborg.
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale