Hopp til innhold

Pappa Carlsen falt fra taket – tror han rekker VM

Magnus Carlsens viktigste støttespiller, pappa Henrik, har hatt en smertefull oppladning til sjakk-VM. I slutten av oktober ble han lagt inn på sykehus etter et fall.

Magnus Carlsen og Henrik Carlsen

Manager Henrik Carlsen (t.h) er en viktig brikke i Team Carlsen. Dét planlegger han å være også i Dubai-VM – til tross for en vond ankelskade.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Jeg falt fra taket og klarte ikke å ta godt nok imot med beinet. Jeg har skadet ankelen og har satt inn en skinne, sier Henrik Carlsen til NRK.

Ikke bare er Henrik faren til Magnus Carlsen. Han er også manager og sjakkstjernens viktigste støttespiller og teammedlem. Sammen har de reist jorden rundt på sjakkturneringer i over 20 år.

Om en drøy uke flytter Magnus Carlsen sin første brikke under sjakk-VM i Dubai.

– Planen er å dra

Skaden kommer med andre ord på et ubeleilig tidspunkt.

– Det var bare så vidt det gikk galt. Jeg var på sykehuset i to dager, og hinker rundt her, sier Henrik Carlsen.

Magnus og Henrik Carlsen

Henrik Carlsen har fulgt sønnen kloden rundt. Her er duoen avbildet i Dubai i 2004.

Foto: KAMRAN JEBREILI / AP

Som følge av ankelskaden får ikke manageren hjulpet til med like mye av det praktiske som han pleier i forbindelse med et VM.

På spørsmål om ulykken vil ha noen betydning for Magnus, svarer han:

– Jeg håper ikke det. Den største forskjellen vil være at han har en far som går rundt på krykker. Jeg kan ikke være med på sport og lignende ting, ellers har det lite betydning, svarer han.

– Når avgjøres det om du drar til Dubai?

– Planen er å dra til Dubai.

Utskiftninger i støtteapparatet

NRKs sjakkekspert, Torstein Bae, synes det er leit at å høre om Carlsen-managerens VM-oppladning. Bae beskriver Henrik som den «fremste brikken i Carlsens støtteapparat».

– Det har han vært helt siden barndommen. Han ordner med alt praktisk og er en pappa som støtter sønnen i tykt og tynt. Som manager har han også en tydeligere formell rolle i å bistå med alt som kan oppstå under et verdensmesterskap, sier Bae og fortsetter:

– Hvis han ikke vil kunne dra nedover, vil jeg absolutt si at det er et alvorlig slag for Magnus. Henrik er en mann han absolutt har behov for å ha der nede, både når det gjelder tryggheten og det praktiske.

Verdensmesteren har alltid med seg et større støtteapparat under VM. Carlsen har tidligere bekreftet overfor VG at det blir noen utskiftninger, men vil ikke avsløre hvem han tar med seg til Dubai.

Tidligere har teamet bestått av Espen Agdestein (ex-manager), Henrik Carlsen, Brede Kvisvik (lege), Magnus Forssell (kokk) og Bjørn Gunnar Nesse (altmuligmann).

Sjakk-VM vises på NRK fra og med fredag 26. november.

Siste nytt

 • Rystet Tyskland på hjemmebane – så steg spissgiganten til vers

  Søndag kveld var det duket for de første kampene i siste gruppespillsrunde der Tyskland var det eneste laget fra gruppe A som var sikret en plass i åttedelsfinalen.

  Drøye to minutter på overtid stiger innbytter Niclas Füllkrug til vers og stanger utligningen i krysset til vill jubel blant hjemmefansen.

  – Der er Tyskland gruppevinnere og det er Füllkrug som oppfyller de tyske drømmer i Frankfurt, utbrøt NRKs fotballkommentator Andreas Stabrun Smith.

  Dermed ble Füllkrug den første tyskeren som scorer to mål som innbytter i samme EM siden Olivier Bierhoff i 1996.

  I det 28. spilleminutt tok sveitserne ledelsen etter at Dan Ndoye fikk sitt første landslagsmål for Sveits.

  – Ndoye har aldri scoret for Sveits, men på den aller største scenen så klarer han det endelig, sa Stabrun Smith.

  Dermed ble Tyskland gruppevinnere med to seiere og ett uavgjort. De møter andre plassen i gruppe C hvor blant annet England og Danmark spiller tirsdag om gruppeseieren.

  Sveits på sin side skal møte andre plassen i gruppe B som på papiret ser ut til å bli Italia om de tar poeng mot Kroatia tirsdag kveld.

  Sveits hadde det i lomma, men Tyskland hadde litt på lager.
 • Espanyol tilbake i La Liga – vant opprykksfinalen mot Real Oviedo

  Espanyol vendte et vanskelig utgangspunkt til seier og slo Real Oviedo i kampen om den siste opprykksplassen til Spanias øverste nivå.

  Barcelona-klubben rykket ned fra La Liga i 2023, men holdt seg til ett år på nivå to. Med 2-1-seier sammenlagt slår de følge med Leganés og Real Valladolid opp til nivå én.

  Real Oviedo gikk inn i kampen med 1-0 fra det første oppgjøret, men fikk seg en kalddusj like før pause da Espanyols Javi Puado scoret to kjappe.

  Først bredsidet han inn en corner, før han fullførte et vakkert angrep til 2-0 to minutter på overtid av førsteomgangen.

  Oviedo fikk en kjempesjanse på overtid, men fikk ikke ballen i mål og måtte se opprykkshåpet glippe på målstreken.

  Espanyol tok seg forbi Sporting Gijón på veien til finalen, mens Oviedo slo ut Eibar. (NTB)

 • Markus Hoelgaard ble norgesmester i landeveisritt

  Markus Hoelgaard vant fellesstarten i sykkel-NM søndag. Uno-X-laget kontrollerte rittet og var aldri truet i kampen om seieren.

  Rittet gikk over tolv runder i en løype på Tverlandet utenfor Bodø. Rytterne måtte gjennom 199,2 kilometer i regnværet.

  Fredrik Dversnes var mannen i den norske mestertrøya fram til søndag.

  Alexander Kristoff var ikke blant rytterne på startstreken søndag. Veteranen sto over rittet på grunn av magetrøbbel.

  Tidligere søndag ble Mie Bjørndal Ottestad norgesmester i kvinneklassen etter et imponerende solobrudd.

  Lørdag 29. juni starter Tour de France i italienske Firenze. Uno-X er blant lagene på startstreken i storrittet. Hoelgaard er imidlertid ikke en del av troppen, og den norske mestertrøya uteblir i årets ritt.

  (NTB)

  Arctic Race of Norway 2019: 4. Etappe: Lødingen - Narvik (165,5 km)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal