Hopp til innhold

Carlsen om NRK-Bae: – Han sitter og gjetter

Samtidig som Magnus Carlsen forbereder seg til VM-kampen i Dubai, får han oppmerksomhet for et intervju han gjorde i sommer. Der forteller sjakkstjernen at NRK-ekspert Torstein Bae oftest tar feil.

Torstein Bae og Magnus Carlsen

Magnus Carlsen sier at Torstein Bae stort sett gjetter som sjakkekspert. Det er Bae enig i.

Foto: Ole Kaland / NRK / Carina Johansen / NTB

– Torstein Bae er en veldig sterk sjakkspiller, men han sitter i stor grad og gjetter.

Det forteller Magnus Carlsen i podkasten «Wolfgang Wee Uncut» som ble publisert på YouTube i august. NRK-ekspert Torstein Bae blir samtaleemnet når Wee og Carlsen diskuterer fotballeksperter og sportskommentatorer generelt.

Carlsen mener mange eksperter bare prater «tull», også i sjakken.

– Han (Torstein) baserer det på sine erfaringer og hva computerne sier, så prøver han å fortelle hva han tenker om det. Noen ganger er det rett, og ganske ofte er det feil, sier Carlsen og smiler.

Bae glad for skryt

Det var Torstein Bae som selv dro opp intervjuet i flere Twitter-meldinger fredag. Han gliser stort når NRK ringer for å få en kommentar.

– Det er ikke alle forunt å bli kalt «en veldig god sjakkspiller» av verdensmesteren, så det setter jeg øverst på CV-en min med en gang. Det synes jeg er veldig hyggelig og stor stas, sier Bae.

Eksperten er – i likhet med Carlsen – i full gang med å forberede seg til sjakk-VM som starter 26. november på NRK. Fra studio på Marienlyst skal han kommentere og analysere alt som foregår på brettet i Dubai.

Jan Nepomnjasjtsjij

Magnus Carlsen møter kompis Jan Nepomnjasjtsjij til VM-duell senere i november.

Foto: Carina Johansen / NTB

– Forstår ikke hva Magnus driver med

Bae innrømmer glatt at han ofte gjetter i sine analyser.

– Det er helt riktig, og jeg er veldig enig i det han sier. I intervjuet er han inne på et større poeng om eksperters rolle, og det er klart at vi som er eksperter ikke forstår hva Magnus driver med. Det er derfor han er verdensmester og snart sitter i Dubai, mens vi sitter hjemme, sier han og legger til:

– Min rolle er, ut ifra eget nivå, å spekulere i hva som er veien videre på brettet. Samtidig er jeg veldig glad for at vi i NRK har et opplegg der vi sammen med folket skal finne ut hva som skjer og hva som rører seg i sjakkgeniets hode.

Bae er ranket som nummer 2758 i verden, og har en rating på 2409. Ratingen til verdensener Carlsen er på 2855.

Nivåforskjellen er med andre ord stor, og Bae forteller at han derfor må støtte seg på sjakkpila i studio.

– Jeg har ikke noen andre hjelpemidler enn det folk hjemme i stua har. I tillegg til pila har vi våre egne hoder, som vi kan bruke etter vår beste evne, sier han.

Magnus Carlsen Caruana

Magnus Carlsen moret seg da mange reagerte på at han gikk for remis i det 12. VM-partiet i 2018.

Foto: Matt Dunham / AP

– Gøy å lese hva folk mener

I «Wolfgang Wee Uncut»-podkasten forteller Carlsen også åpenhjertig om at han bryr seg mindre enn før om presset og meningene til alle rundt ham – enten det er teammedlemmer, sjakkeksperter eller «mannen i gata».

Han trekker frem et eksempel fra VM i 2018 da han tok en kalkulert remis med svarte brikker i 12. og siste parti mot Fabiano Caruana, i stedet for å presse på for den avgjørende seieren.

Planen var nemlig å avgjøre det hele i omspillet – to dager senere.

– Det var veldig mange som hadde sterke meninger om det. Jeg fikk høre at jeg ikke burde finne på å se hva som ble skrevet om meg på nettet. Men for min del er det bare gøy å lese hva folk mener. Det kommer ikke til å påvirke meg i det hele tatt, og det vil faktisk bare gjøre det enda deiligere når jeg faktisk får rett, sier sjakkstjernen.

Carlsen fikk som kjent helt rett: Han vant omspillet i London og tok sin fjerde VM-tittel i langsjakk. Om snaue to uker starter jakten på den femte.

Siste nytt

 • Ny tung skadebeskjed for VM-håpet Graabak – har fått påvist flere brudd etter treningsulykke

  Kombinertstjernen Jørgen Graabak har fått nedslående nyheter etter et fall på rulleski. Inngangen til den viktige VM-sesongen blir helt annerledes enn trønderen hadde sett for seg.

  Det er tre uker siden uhellet var ute for Graabak. Kombinertprofilen, som har fire OL-gull på merittlista, gikk i bakken på sin aller første økt i oppkjøringen til neste sesongs VM på hjemmebane i Granåsen.

  Tirsdag fikk han svar på nye undersøkelser knyttet til skadene albuen og armen ble påført i ulykken.

  – Status er at albuen er brukket. Det er albuespissen som er av. I tillegg er det store beinet i underarmen brukket, sier Graabak til NTB.

  Adresseavisen omtalte saken først.

  Ved siden av de nevnte bruddene har kombinertprofilen kraftige blødninger i muskulaturen i området som har fått seg en smell. (NTB)

  Jørgen Graabak
  Foto: NTB
 • Turnstjerne raser mot netthets

  Den amerikanske turnprofilen Simone Biles har sett seg lei av all kritikken hun og ektemannen Jonathan Owens har fått i sosiale medier.

  Kommentarene kommer som følge at av NFL-spiller Owens uttalte i en podkast i desember at han ikke viste hvem Biles var før de møttes for første gang.

  – Jeg skal adressere dette raskt, spøken var aldri en spøk! Dere er veldig respektløse overfor forholdet mitt til mannen min, skrev Biles i en Instagram-story mandag og fortsatte:

  – Så jeg sier dette bare en gang. Med all respekt, dra til helvete. Hvis dere fortsetter å kommentere eller tvitre til meg, kommer jeg bare til å blokkere dere. Så enkelt er det.

  Biles avsluttet meldingen med å takke alle sine støttespillere.

  Innlegget kom etter at Biles vant et turnstevne søndag og la ut et bilde der hun kysset Owens og skrev «Hjertet mitt. Den beste supporteren, jeg kunne ikke bedt om en bedre ektemann».

  Til tross for flere støttende kommentarer, gjorde flere kommentarer narr av kontroversen og Owens. (NTB)

  Simone Biles
  Foto: AP
 • Edmonton Oilers tok den siste semifinaleplassen

  Edmonton Oilers avgjorde i sjuende kamp mot Vancouver Canucks og er klar for semifinale i årets NHL-sluttspill. Connor McDavid og co. vant 3-2 på borteis.

  Den helcanadiske kvartfinaleduellen startet med at lagene vant hver sine kamper, men Oilers tok til slutt seieren med to strake triumfer, den siste i Vancouver mandag kveld.

  I semifinalen venter Dallas Stars, som slo Colorado Avalanche i sin kvartfinale. Det første oppgjøret spilles i Dallas torsdag.

  I den andre semifinalen møtes New York Rangers og Florida Panthers. Rangers åpner på hjemmeis onsdag.

  Oilers
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal