NRK Meny
Normal

Pallkrise for skiskytterne: – Norge har ikke klart å henge med

OSLO/ANTERSELVA (NRK): På samme tid for seks år siden sto Norge med 10 seirer og 14 pallplasser i verdenscupsesongen. Nå er tilsvarende tall null og seks.

Emil Hegle Svendsen

BAKPÅ: Emil Hegle Svendsen og de andre norske skiskytterne var mer på pallen før. En av grunnene til nedturen heter Martin Fourcade (t.v.)

Foto: Matthias Schrader / AP

– Det er vanskelig å svare på hvorfor det er sånn, men vi skulle gjerne vært mer på pallen og hatt flere seirer.

Det sier Morten Aa Djupvik, idrettssjef i skiskytterforbundet, etter fredagens renn i Anterselva konfrontert med statistikken. Tall fra de fem første verdenscuphelgene samt det første rennet i den sjette konkurranshelgen på herresiden fra de 11 siste årene viser en solid norsk nedtur.

Aldri tidligere i denne perioden har Norge stått uten individuelle verdenscupseirer. Kun én gang har de norske utøverne vært sjeldnere på pallen - fem ganger i 2012/13-sesongen mot seks nå.

Vant ti ganger så ofte

For seks år siden vant Norge ti ganger så ofte. Tyskland, Østerrike, Russland og Frankrike har alle seirer på herresiden i verdenscupen denne sesongen. Nordmennene er fraværende.

– Vi må bare innse at akkurat nå er det noen som er hakket bedre enn oss, men vi mener fortsatt vi kan finpusse på formen slik at vi skal slå tilbake i VM, sier Djupvik.

– Nivået er blitt høyere de siste årene. Vi har ligget et stykke foran tidligere, så vi har fortsatt lyst til at det skal være slik. Vi prøver så godt vi kan, sier Johannes Thingnes Bø.

Shipulin vant i Anterselva

Idrettssjef Djupvik omtaler konkurransen på herresiden i skiskyting som «beinhard», og påpeker at det er veldig små marginer som skiller både i sporet og på standplass.

– Men samtidig er de ikke mindre for andre enn for oss. Vi må jobbe knallhardt for å få disse marginene på vår side. Det er ofte lite som skal til.

Kritisk ekspert

NRK-ekspert Ola Lunde bruker to ord for å beskrive en av grunnene til den norske nedturen: Martin Fourcade.

– Han er fantastisk god. Men samtidig har ikke Norge klart å henge med hverken i sporet eller på standplass. Man går saktere på ski enn før. Norge var verdens beste skinasjon frem til 2010, men nå er vi ikke i nærheten. Det trenes ikke godt nok sammenliknet med de andre, mener Lunde.

– Jeg har vært mye på pallen de siste fem årene. Det er ingen tvil om at konkurransen er hardere enn før, men jeg mener fortsatt Norge er den beste skiskytternasjonen, sier Martin Fourcade til NRK.

Statistikk fra de fem første verdenscuphelgene samt første renn i sjette helg:

06/07: 7 seirer, 11 pallplasser
07/08: 5 seirer, 13 pallplasser
08/09: 7 seirer, 16 pallplasser
09/10: 7 seirer, 11 pallplasser
10/11: 10 seirer, 14 pallplasser
11/12: 3 seirer, 10 pallplasser
12/13: 1 seier,5 pallplasser
13/14: 7 seirer, 13 pallplasser
14/15: 4 seirer, 6 pallplasser
15/16: 2 seirer, 11 pallplasser
16/17: 0 seirer 6 pallplasser

Siste nytt

  • Overtar som tysk landslagssjef

    Martina Voss-Tecklenburg blir ny landslagssjef for Tysklands kvinnelandslag i fotball. 50-åringen har fått kontrakt til 2021. Voss-Tecklenburg har hatt stor suksess med det sveitsiske landslaget og er i ferd med å føre det til VM-sluttspill. Den jobben skal hun fullføre før hun i høst overtar Tyskland.

  • Gerrard kan bli Rangers-manager

    Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

    SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
    Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal