Pallkrise for skiskytterne: – Norge har ikke klart å henge med

OSLO/ANTERSELVA (NRK): På samme tid for seks år siden sto Norge med 10 seirer og 14 pallplasser i verdenscupsesongen. Nå er tilsvarende tall null og seks.

Emil Hegle Svendsen

BAKPÅ: Emil Hegle Svendsen og de andre norske skiskytterne var mer på pallen før. En av grunnene til nedturen heter Martin Fourcade (t.v.)

Foto: Matthias Schrader / AP

– Det er vanskelig å svare på hvorfor det er sånn, men vi skulle gjerne vært mer på pallen og hatt flere seirer.

Det sier Morten Aa Djupvik, idrettssjef i skiskytterforbundet, etter fredagens renn i Anterselva konfrontert med statistikken. Tall fra de fem første verdenscuphelgene samt det første rennet i den sjette konkurranshelgen på herresiden fra de 11 siste årene viser en solid norsk nedtur.

Aldri tidligere i denne perioden har Norge stått uten individuelle verdenscupseirer. Kun én gang har de norske utøverne vært sjeldnere på pallen - fem ganger i 2012/13-sesongen mot seks nå.

Vant ti ganger så ofte

For seks år siden vant Norge ti ganger så ofte. Tyskland, Østerrike, Russland og Frankrike har alle seirer på herresiden i verdenscupen denne sesongen. Nordmennene er fraværende.

– Vi må bare innse at akkurat nå er det noen som er hakket bedre enn oss, men vi mener fortsatt vi kan finpusse på formen slik at vi skal slå tilbake i VM, sier Djupvik.

– Nivået er blitt høyere de siste årene. Vi har ligget et stykke foran tidligere, så vi har fortsatt lyst til at det skal være slik. Vi prøver så godt vi kan, sier Johannes Thingnes Bø.

Shipulin vant i Anterselva

Idrettssjef Djupvik omtaler konkurransen på herresiden i skiskyting som «beinhard», og påpeker at det er veldig små marginer som skiller både i sporet og på standplass.

– Men samtidig er de ikke mindre for andre enn for oss. Vi må jobbe knallhardt for å få disse marginene på vår side. Det er ofte lite som skal til.

Kritisk ekspert

NRK-ekspert Ola Lunde bruker to ord for å beskrive en av grunnene til den norske nedturen: Martin Fourcade.

– Han er fantastisk god. Men samtidig har ikke Norge klart å henge med hverken i sporet eller på standplass. Man går saktere på ski enn før. Norge var verdens beste skinasjon frem til 2010, men nå er vi ikke i nærheten. Det trenes ikke godt nok sammenliknet med de andre, mener Lunde.

– Jeg har vært mye på pallen de siste fem årene. Det er ingen tvil om at konkurransen er hardere enn før, men jeg mener fortsatt Norge er den beste skiskytternasjonen, sier Martin Fourcade til NRK.

Statistikk fra de fem første verdenscuphelgene samt første renn i sjette helg:

06/07: 7 seirer, 11 pallplasser
07/08: 5 seirer, 13 pallplasser
08/09: 7 seirer, 16 pallplasser
09/10: 7 seirer, 11 pallplasser
10/11: 10 seirer, 14 pallplasser
11/12: 3 seirer, 10 pallplasser
12/13: 1 seier,5 pallplasser
13/14: 7 seirer, 13 pallplasser
14/15: 4 seirer, 6 pallplasser
15/16: 2 seirer, 11 pallplasser
16/17: 0 seirer 6 pallplasser

Siste nytt

 • TV 2: Ødegaard starter mot Spania

  Martin Ødegaard får sjansen fra start borte mot Spania, skriver TV 2. Mohamed Elyounoussi, som ikke har hatt tillit i Southampton, henvises dermed til benken, ifølge kanalen. TV 2 melder at Lars Lagerbäck har tatt ut følgende lag: Rune Almenning Jarstein - Omar Elabdellaoui, Kristoffer Vassbakk Ajer, Håvard Nordtveit, Haitam Aleesami - Stefan Johansen, Markus Henriksen, Ole Selnæs, Martin Ødegaard - Joshua King, Tarik Elyounoussi.

  Ødegaard
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Zucca tilbake på is

  Mats Zuccarello pådro seg en skade i slutten av februar, i dag var han tilbake på is. Det var under debuten for sin nye klubb, Dallas Stars, at nordmannen blokkerte et skudd og pådro seg et brudd i armen. Det gjenstår åtte kamper av seriespillet i NHL.

  Laster Twitter-innhold
 • Kuzmina suveren i Kollen

  Anastasia Kuzmina var overlegen på jaktstarten i Holmenkollen lørdag. Hun skjøt fire fulle hus, og vant med over ett og halvt minutt ned til Denise Herrmann, som ble nummer to. Hanna Öberg tok tredjeplassen, mens Marte Olsbu Røiseland ble nummer fire.

  Kuzmina
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal