Hopp til innhold

Øyeblikkene Rosenborg ennå ikke har glemt

Dette er mesterligahistoriene Rosenborg snakker om hvert år siden 2007.

Rosenborg og Real Madrid på Lerkendal

FEIRET EGGEN: Rosenborg og Real Madrid på Lerkendal. Her bæres Eggen på gullstol etter kampen.

Foto: Geir Otto Johansen / NTB scanpix

Rosenborg slo storheter som AC Milan og Real Madrid i sin tid, men siden 2007 har ikke klubben greid å kvalifisere seg til Mesterligaen.

Dette er de 11 gangene klubben greide å kvalifisere seg.

1. Eventyret begynte: 1995/96

Rosenborg - Blackburn

SLO BLACKBURN: Blackburns Alan Shearer (t.v.) og Rosenborgs Bjørn Tore Kvarme i duell i 1995.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Det var her Europa-eventyret så smått begynte. Ståle Stensaas og Karl-Petter Løken sikret trønderne seier mot Blackburn (2-1) i gruppespillet i det første møtet på hjemmebane, men tapte i returoppgjøret. Rosenborg slo også Legia Warszawa 4-1 på Lerkendal, men endte på 3.-plass i gruppen.

2. Høydepunktet: 1996/97

Rosenborg - AC Milan

FANTASTISKE SCENER: Rosenborg slår AC Milan 2-1 på San Siro i 1996.

Foto: Vincenzo Pinto / Reuters

At askeladden Rosenborg skulle gå hen og vinne mot selveste AC Milan på bortebane, var det de færreste som trodde i 1996. Det sørget imidlertid målscorerne Harald Martin Brattbakk og Vegard Heggem for (2-1). Dermed ble RBK det første og eneste norske lag i en kvartfinale i mesterligaen. Rosenborg endte på 2.-plass i gruppen og slo ut AC Milan.

I kvartfinalen ventet selveste Juventus. RBK greide å kjempe seg til 1-1 i den første kampen på Lerkendal etter scoring av Trond Egil Soltvedt. I returoppgjøret i Italia ble motstanden for tøff, og Juventus vant til slutt 2-0.

3. Ny jubel: 1997/98

Rosenborg og Real Madrid

DUELL: «Mini» og Real Madrids Raul.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Rosenborg imponerte stort og vant hjemmekampene mot selveste Real Madrid (2-0), Olympiakos og Porto i gruppespillet. Etter uavgjortresultater mot Olympiakos og Porto borte, endte RBK på 2.-plass i gruppen. Likevel holdt det ikke, da Juventus ble nest beste toer og sikret avansement.

4. Hårfint: 1998/99

Rosenborg og Juventus 1998

STJERNESPILLERE: Juventus var på besøk på Lerkendal i 1998 og Zinédine Zidane sees her i duell med Rosenborgs Runar Berg.

Foto: Stefano Rellandini / Reuters

Trond Sollied hadde tatt over som trener etter Nils Arne Eggen og nok en gang kvalifiserte Rosenborg seg til gruppespillet. Riktignok med hårfin margin, siden trønderne slo ut Club Brugge på bortemålsregelen. I gruppen møtte RBK Juventus, Galatasaray og Athletic Bilbao. Juventus endte som gruppevinner, mens Galatasaray tok andreplassen.

5. The winner takes it all: 1999/00

Rosenborg og Borussia Dortmund 1999

BORTEBANE: Jan Derek Sørensen er omgitt av lagkamerater som jubler etter 2-0-målet i kampen. Det endte med 3-0 til Rosenborg over Borussia Dortmund.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Denne gangen var både spill og marginer på Rosenborgs side. Trønderne vant gruppen, der de møtte Feyenoord, Borussia Dortmund og Boavista. Spesielt imponerende var 3-0-seieren over Borussia Dortmund på bortebane. I mellomspillet ble det tøffere. Laget møtte sterke lag som Bayern München, Real Madrid og Dinamo Kiev - og endte sist i gruppa.

6. Bortebane: 2000/01

Rosenborg og Helsingborg 2000

JUBEL: Mesterligakampen på Lerkendal stadion mellom Rosenborg og Helsingborg i 2000 endte hele 6-1 til Rosenborg.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det ble etter hvert en vane for Rosenborg å kvalifisere seg til gruppespillet i denne perioden. Denne gangen møtte laget Bayern München, Paris St. Germain og Helsingborg. Til tross for pene 6-1 over Helsingborg hjemme og 3-1 over Paris St- Germain (også Lerkendal), lyktes ikke trønderne på bortebane: Det ble tap i de andre oppgjørene.

7. Sjanseløse: 2001/02

Rosenborg og Juventus 2001

NEDTUR: Juventus jubler og Sigurd Rushfeldt (t.v.) depper etter at Juventus scoret kampens eneste mål i 2001.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Rosenborg kvalifiserte seg nok en gang til gruppespillet og møtte Juventus, Porto og Celtic. Det gikk imidlertid ikke RBKs vei. Laget endte til slutt på sisteplass etter kun én seier (2-0 over Celtic).

8: Nedtur: 2002/03

Også denne gangen endte Rosenborg sist i sin gruppe, der de møtte Inter Milan, Ajax og Lyon. Og neste år greide ikke RBK å kvalifisere seg til gruppespillet.

9. Tilbake, men...: 2004/05

FBL-EUR-C1-ROSENBORG-ARSENAL

Patrick Vieira (Arsenal) utfordres av Frode Johnsen under hjemmekampen i 2004.

Foto: Sven Nackstrand / AFP

Rosenborg var tilbake i gruppespillet, der de møtte Arsenal, PSV Eindhoven og Panathinaikos. Men RBK var sjanseløse til videre avansement, og endte på sisteplass i gruppen. Lyspunktet var uavgjort mot Arsenal (1-1) på Lerkendal, men laget greide ikke å vinne noen av kampene i gruppen, heller ikke returoppgjøret mot engelskmennene.

10. Uten muligheter: 2005/06

Rosenborg møtte Lyon, Real Madrid og Olympiakos i gruppespillet. RBK endte til slutt på en 3.-plass i sin gruppe med kun fire poeng etter seier og uavgjort mot Olympiakos, mens Lyon og Real Madrid var suverent best.

11. Eventyret over: 2007/08

Rosenborg og Chelsea 2007

CHELSEA-OPPGJØR: Spillere fra Chelsea og Rosenborg barker sammen i oppgjøret på Stamford Bridge i 2007.

Foto: Sang Tan / AP

Rosenborgs kvalifiserer seg til gruppespillet etter at de ikke en gang var med i kvalifiseringen året før. Vålerenga var nemlig regjerende seriemester. RBK ender på 3.-plass i sin gruppe, der de har selskap av Chelsea, Schalke 04 og Valencia.

Trønderne imponerer med å spille 1-1 borte mot Chelsea, men blir til gjengjeld slått 4-0 på Lerkendal i returoppgjøret. Dette ble Rosenborgs siste deltagelse i Mesterligaen. I årene etter har ikke trønderklubben greid å kvalifisere seg.

2019: Rosenborg tilbake?

Rosenborg har en ny mulighet for mesterligaspill når de møter Dinamo Zagreb i returoppgjøret på Lerkendal i kveld. Nå er det kun det kroatiske laget som står i veien for et nytt gruppespill i mesterligaen for trønderne.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal