Øyeblikkene Rosenborg ennå ikke har glemt

Dette er mesterligahistoriene Rosenborg snakker om hvert år siden 2007.

Rosenborg og Real Madrid på Lerkendal

FEIRET EGGEN: Rosenborg og Real Madrid på Lerkendal. Her bæres Eggen på gullstol etter kampen.

Foto: Geir Otto Johansen / NTB scanpix

Rosenborg slo storheter som AC Milan og Real Madrid i sin tid, men siden 2007 har ikke klubben greid å kvalifisere seg til Mesterligaen.

Dette er de 11 gangene klubben greide å kvalifisere seg.

1. Eventyret begynte: 1995/96

Rosenborg - Blackburn

SLO BLACKBURN: Blackburns Alan Shearer (t.v.) og Rosenborgs Bjørn Tore Kvarme i duell i 1995.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Det var her Europa-eventyret så smått begynte. Ståle Stensaas og Karl-Petter Løken sikret trønderne seier mot Blackburn (2-1) i gruppespillet i det første møtet på hjemmebane, men tapte i returoppgjøret. Rosenborg slo også Legia Warszawa 4-1 på Lerkendal, men endte på 3.-plass i gruppen.

2. Høydepunktet: 1996/97

Rosenborg - AC Milan

FANTASTISKE SCENER: Rosenborg slår AC Milan 2-1 på San Siro i 1996.

Foto: Vincenzo Pinto / Reuters

At askeladden Rosenborg skulle gå hen og vinne mot selveste AC Milan på bortebane, var det de færreste som trodde i 1996. Det sørget imidlertid målscorerne Harald Martin Brattbakk og Vegard Heggem for (2-1). Dermed ble RBK det første og eneste norske lag i en kvartfinale i mesterligaen. Rosenborg endte på 2.-plass i gruppen og slo ut AC Milan.

I kvartfinalen ventet selveste Juventus. RBK greide å kjempe seg til 1-1 i den første kampen på Lerkendal etter scoring av Trond Egil Soltvedt. I returoppgjøret i Italia ble motstanden for tøff, og Juventus vant til slutt 2-0.

3. Ny jubel: 1997/98

Rosenborg og Real Madrid

DUELL: «Mini» og Real Madrids Raul.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Rosenborg imponerte stort og vant hjemmekampene mot selveste Real Madrid (2-0), Olympiakos og Porto i gruppespillet. Etter uavgjortresultater mot Olympiakos og Porto borte, endte RBK på 2.-plass i gruppen. Likevel holdt det ikke, da Juventus ble nest beste toer og sikret avansement.

4. Hårfint: 1998/99

Rosenborg og Juventus 1998

STJERNESPILLERE: Juventus var på besøk på Lerkendal i 1998 og Zinédine Zidane sees her i duell med Rosenborgs Runar Berg.

Foto: Stefano Rellandini / Reuters

Trond Sollied hadde tatt over som trener etter Nils Arne Eggen og nok en gang kvalifiserte Rosenborg seg til gruppespillet. Riktignok med hårfin margin, siden trønderne slo ut Club Brugge på bortemålsregelen. I gruppen møtte RBK Juventus, Galatasaray og Athletic Bilbao. Juventus endte som gruppevinner, mens Galatasaray tok andreplassen.

5. The winner takes it all: 1999/00

Rosenborg og Borussia Dortmund 1999

BORTEBANE: Jan Derek Sørensen er omgitt av lagkamerater som jubler etter 2-0-målet i kampen. Det endte med 3-0 til Rosenborg over Borussia Dortmund.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Denne gangen var både spill og marginer på Rosenborgs side. Trønderne vant gruppen, der de møtte Feyenoord, Borussia Dortmund og Boavista. Spesielt imponerende var 3-0-seieren over Borussia Dortmund på bortebane. I mellomspillet ble det tøffere. Laget møtte sterke lag som Bayern München, Real Madrid og Dinamo Kiev - og endte sist i gruppa.

6. Bortebane: 2000/01

Rosenborg og Helsingborg 2000

JUBEL: Mesterligakampen på Lerkendal stadion mellom Rosenborg og Helsingborg i 2000 endte hele 6-1 til Rosenborg.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det ble etter hvert en vane for Rosenborg å kvalifisere seg til gruppespillet i denne perioden. Denne gangen møtte laget Bayern München, Paris St. Germain og Helsingborg. Til tross for pene 6-1 over Helsingborg hjemme og 3-1 over Paris St- Germain (også Lerkendal), lyktes ikke trønderne på bortebane: Det ble tap i de andre oppgjørene.

7. Sjanseløse: 2001/02

Rosenborg og Juventus 2001

NEDTUR: Juventus jubler og Sigurd Rushfeldt (t.v.) depper etter at Juventus scoret kampens eneste mål i 2001.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Rosenborg kvalifiserte seg nok en gang til gruppespillet og møtte Juventus, Porto og Celtic. Det gikk imidlertid ikke RBKs vei. Laget endte til slutt på sisteplass etter kun én seier (2-0 over Celtic).

8: Nedtur: 2002/03

Også denne gangen endte Rosenborg sist i sin gruppe, der de møtte Inter Milan, Ajax og Lyon. Og neste år greide ikke RBK å kvalifisere seg til gruppespillet.

9. Tilbake, men...: 2004/05

FBL-EUR-C1-ROSENBORG-ARSENAL

Patrick Vieira (Arsenal) utfordres av Frode Johnsen under hjemmekampen i 2004.

Foto: Sven Nackstrand / AFP

Rosenborg var tilbake i gruppespillet, der de møtte Arsenal, PSV Eindhoven og Panathinaikos. Men RBK var sjanseløse til videre avansement, og endte på sisteplass i gruppen. Lyspunktet var uavgjort mot Arsenal (1-1) på Lerkendal, men laget greide ikke å vinne noen av kampene i gruppen, heller ikke returoppgjøret mot engelskmennene.

10. Uten muligheter: 2005/06

Rosenborg møtte Lyon, Real Madrid og Olympiakos i gruppespillet. RBK endte til slutt på en 3.-plass i sin gruppe med kun fire poeng etter seier og uavgjort mot Olympiakos, mens Lyon og Real Madrid var suverent best.

11. Eventyret over: 2007/08

Rosenborg og Chelsea 2007

CHELSEA-OPPGJØR: Spillere fra Chelsea og Rosenborg barker sammen i oppgjøret på Stamford Bridge i 2007.

Foto: Sang Tan / AP

Rosenborgs kvalifiserer seg til gruppespillet etter at de ikke en gang var med i kvalifiseringen året før. Vålerenga var nemlig regjerende seriemester. RBK ender på 3.-plass i sin gruppe, der de har selskap av Chelsea, Schalke 04 og Valencia.

Trønderne imponerer med å spille 1-1 borte mot Chelsea, men blir til gjengjeld slått 4-0 på Lerkendal i returoppgjøret. Dette ble Rosenborgs siste deltagelse i Mesterligaen. I årene etter har ikke trønderklubben greid å kvalifisere seg.

2019: Rosenborg tilbake?

Rosenborg har en ny mulighet for mesterligaspill når de møter Dinamo Zagreb i returoppgjøret på Lerkendal i kveld. Nå er det kun det kroatiske laget som står i veien for et nytt gruppespill i mesterligaen for trønderne.

Siste nytt

 • VAR-annullert King-mål

  Bournemouth tok sin aller første bortesiger mot Southampton med 3-1 i sørkyst-derbyet i Premier League fredag kveld, og kleiv opp til ein sterk tredjeplass på tabellen.

  Joshua King kom ikkje på scoringslista. Han avslutta eit angrep med å setje ballen i mål, men var hårfint offside. King rakk å juble, men det var før dommaren konsulterte VAR og annullerte.

  Då leia allereie Bornemouth 1-0 etter scoring av Nathan Aké. Like før pause sette Harry Wilson inn 2-0. James Ward-Prowse reduserte på straffe, og Southampton pressa for utlikning det meste av andre omgang, men lykkast ikkje.

  I staden utnytta Callum Wilson ein gigatabbe av Bournemouth-keeper Angus Gunn og kunne trille inn 3-1 fire minutt på overtid.

  Joshua King
  Foto: Tony O'brien / Reuters
 • Norges gruppemotstander straffes

  EM-kvalifiseringsmøtet mellom Romania og Norge skal spilles for tomme tribuner. Romania straffes hardt av UEFA for supporternes oppførsel i tidligere kamper, det melder NTB. Bakgrunnen for straffen var supporternes oppførsel i kampene mot Spania og Malta, hvor kampen ble utsatt i ett minutt på grunn av at det ble kastet fyrverkeri inn på banen. Det rumenske fotballforbundet har i tillegg fått en bot på 83.000 euro, tilsvarende cirka 820.000 kroner. Romania og Norge møtes i Bucuresti 15. oktober. Norge trenger trolig seier dersom det skal være et reelt håp om å gå videre fra sin EM-kvalifiseringsgruppe.

  Fotball EM-kvalifisering menn Norge - Romania 2-2
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Hovland med eagle og tetkamp

  Med fire slag under par i dag og seks under par totalt er Viktor Hovland førebels nummer 8 etter to rundar av PGA Championship på europatouren i Wentworth i England.

  Hovland hadde ein eagle (to under par) og fire birdiar (eitt under par), men også tre bogeyar (eitt over par) fredag.

  Engelske Justin Rose og svenske Henrik Stenson leier med ni under par.

  Turneringa blir avslutta søndag, og er ei av fire europeiske turneringar som Hovland må delta i for å vere aktuell for Europas lag til Ryder Cup neste år.

  Viktor Hovland
  Foto: Carl Andreas Wold / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal