Hopp til innhold

FIS slår tilbake mot Skiforbundet: – De kan ikke nekte dem å delta

Norges Skiforbund (NSF) vil ikke la russere og hviterussere delta i kommende arrangementer i Norge. Det er i strid med FIS-reglementet.

Aleksandr Bolsjunov og Artem Maltsev

UENIGHET: Norges Skiforbund vil nekte russere å starte i Norge, men det er ikke en avgjørelse de kan ta, sier generalsekretær i FIS, Michel Vion.

Norges Skiforbund har i dag meddelt Det internasjonale skiforbundet (FIS) at de kommende arrangementene i Norge vil gjennomføres uten russisk og hviterussisk deltagelse, uavhengig av hvilken konklusjon FIS skulle komme til, heter det i en pressemelding fra NSF.

Skiforbundet vedtok lørdag at de ikke ønsket russisk deltakelse på arrangementer i Norge, men FIS har foreløpig sagt at russere og hviterussere skal få delta i arrangementene.

Vm på ski for junior og u-23

SKIPRESIDENT: Erik Røste.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi hadde håpet at FIS skulle komme til den avgjørelsen på vegne av hele skisporten, men nå kan ikke Skiforbundet vente lenger, sier skipresident Erik Røste.

Generalsekretær i FIS, Michel Vion, er klar på at dette ikke er en avgjørelse NSF kan ta.

– Norges Skiforbund kan gi uttrykk for at de ikke ønsker russisk og hviterussisk deltakelse, men de kan ikke nekte dem å delta, sier Vion til NRK.

– Det er i strid med FIS-reglementet.

NRK vet at FIS-styret har et møte klokken 12, der dette står på agendaen.

– Holdningene viktigst

Kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff, ønsker ikke å si noe om hvordan de i praksis vil håndheve beslutningen.

– Det er diskutert hvordan man praktiserer en sånn beslutning, sier Graff

– Frykter dere sanksjoner?

– Vi kjenner godt til hvilke krav som stilles for arrangører av verdenscuprenn Norge og har likevel fattet denne beslutningen. Vi hadde ikke tid å vente på en eventuell av avklaring fra FIS lengre, sier han.

– Det viktigste her er de grunnleggende holdningene og ikke det praktiske. Det er ikke det som har vært avgjørende for skistyret, sier Graff.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt kaller det en sterk markering.

– Dette er noe de åpenbart har vært redde for å gjøre på grunn av konsekvensene. Dette kan få økonomiske konsekvenser for forbundet, de risikerer verdenscupstatus og fremtidig arrangørstatus, sier han, og peker på at Skiforbundet kan miste sponsorrettigheter.

Riktig å utestenge russerne fra å delta i Norge?

Russerne gir ikke opp

Norske langrennsløpere gir sin støtte til eget forbund.

– Støttes 100 prosent, sier Pål Golberg, mens Simen Hegstad Krüger utdyper:

– Dette synes jeg er en helt riktig avgjørelse. Jeg håper FIS evner å komme til samme avgjørelse. Det blir helt feil å skulle konkurrere side om side med russere, mens ukrainske løpere ikke stiller for å kunne forsvare landet, sier bronsevinneren fra OLs 28,4-kilometer.

Aleksandr Bolsjunovs trener Jurij Borodavko har derimot ikke gitt opp håpet om at eleven skal få kjempe om sin tredje strake Kollen-triumf.

– La oss vente på den offisielle konklusjonen til FIS siden konkurransen er i deres regi. Nordmennene kan ta avgjørelser, men de har ikke siste ord. Når det gjelder oss, så er vi klare for ethvert scenario, sier han til russiske RIA.

Før Holmenkollen skifestival

TRENTE: Trener Jurij Borodavko og flere av kvinneløperne var på vei fra hotellet på Fornebu til Holmenkollen for å trene tirsdag formiddag.

Foto: Annika Byrde / NTB

Utøverrepresentantene delt

Utøverrepresentant for nordiske grener i FIS, Virginia De Martin Topranin, sier at utøverrepresentantene er delt i synet på om russiske utøvere skal få delta eller ikke.

– Begge synspunktene er forståelige fordi utøverrepresentantene er stemmen til alle idrettsutøvere. Vi deltar i diskusjonen i FIS med våre representanter Martti Jylhä og Hannah Kearney, og vi ønsker alle at FIS tar en endelig avgjørelse, sier hun til NRK.

– Mitt personlige synspunkt er at russiske idrettsutøvere bør utestenges. Jeg synes synd på dem, men jeg synes mer synd på ukrainske idrettsutøvere. Mest av alt handler ikke dette om idrettsutøvere, men om sikkerhet, demokrati og rettferdighet, sier De Martin Topranin.

Federico Pellegrino

HÅPER KRIGEN STANSET: Federico Pellegrino.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

De Martin Topranins landsmann, langrennsstjernen Federico Pellegrino, har det siste året vært en del av Markus Cramers russiske lag. Han ber om at krigen i Ukraina stanses.

– Jeg håper virkelig at denne viktige avgjørelsen for sporten vil gi håp for å stanse krigen.

Drammenarrangør ville trekke seg

Skiforbundet følger nå Vegard Ulvang, leder av langrennskomiteen i FIS, oppfordring.

– Jeg synes ikke vi skal ha russere på start. Ukraina er medlem av FIS, og de er under angrep. Vi kan ikke ha det slik at de som blir skutt på, flykter hjem for å krige, men at de som skyter, får gå, sa skilegenden til NRK mandag.

Pressemeldingen fra Skiforbundet kom under halvtimen etter at Konnerud IL, som er med som arrangør av bysprinten i Drammen torsdag, truet med å trekke seg dersom russerne fikk delta.

Stefan Marx, daglig leder for Holmenkollen skifestival, stiller seg bak avgjørelsen.

Vi har jobbet for dette i flere dager nå og er veldig glad for at NSF har tatt denne klar holdningen hele veien. Vi håper at FIS nå følger opp på dette, men praktisk for vår planlegging har dette ikke noen betydning lengre, sier han.

Les også: Truer med å avlyse skisprinten hvis russerne får delta

verdenscup Drammen
verdenscup Drammen

IOC vil utestenge

Etter at Russland torsdag sist uke gikk inn med militære styrker i Ukraina, har det vært stort press på internasjonale idrettsorganisasjoner for å sikre at russiske utøvere ikke skal få delta i internasjonale konkurranser.

Det siste døgnet har en rekke internasjonale forbund, blant dem Uefa, Fifa og Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF), bestemt seg for å utestenge russiske lag.

Også Den internasjonale olympiske komité (IOC) har bedt alle idrettsforbund om å ekskludere Russland og Hviterussland fra alle internasjonale konkurranser

Den avgjørelsen har derimot ikke Det internasjonale skiforbundet (FIS) tatt. Mandag skrev de følgende i en e-post til NRK:

– FIS-styret har vært klar i sin innstilling når det gjelder russiske utøvere på alle FIS-konkurranser. For å sikre rettferdige og inkluderende konkurranser på alle FIS-arrangementer, skal ikke nasjonale forbund og lokale arrangører utestenge utøvere på grunn av kjønn, rase, nasjonalitet eller seksuell legning, skrev FIS.

Verdencup i Holmenkollen. Langrenn 50 km fellesstart menn

FÅR IKKE DELTA: Aleksandr Bolsjunov vant Holmenkollens femmil foran Maxim Vylegzjanin og Andrej Larkov i 2019. Han fulgte opp triumfen året etter.

Foto: Tore Meek / NTB

Siste nytt

 • Nadal enkelt videre i Wimbledon

  Tennisikonet Rafael Nadal (36) fikk en lett reise til fjerde runde i Wimbledon-turneringen. Han lekte med Lorenzo Sonego i tre strake sett.

  Spanjolen vant kveldskampen på centercourten med sifrene 6-1, 6-2, 6-4. For tiende gang er han klar for Wimbledons åttedelsfinaler.

  Gress er ikke Nadals favorittunderlag. Kun to av hans 22 Grand Slam-titler har kommet i Wimbledon (2008 og 2010). Går han til topps i London, vil veteranen vært ett steg nærmere å vinne samtlige fire GS-turneringer i ett og samme kalenderår. (NTB)

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Kofstad med superspill i Irland – kjemper i teten

  Golfspiller Espen Kofstad gikk tredje runde av europatourturneringen Irish Open sju slag under par. Han er på delt 5.-plass og for fullt med i seierskampen.

  Nordmannen er tolv slag under par etter en serie på 67-72-65. En stund toppet han resultatlistene lørdag, men ble senere jekket noen hakk ned.

  Før siste dag er han kun to slag bak den polske lederen Adrian Meronk. (NTB)

  Sommer-OL i Rio 2016.
  Foto: Erik Johansen / NTB
 • Knutsen reagerer på dommeravgjørelse i sluttsekundene: – Ikke straffespark én gang i året

  Sju minutter på overtid så Isak Helstad Amundsen ut til å redde poeng for Bodø/Glimt mot Odd, men kun minuttet senere fikk Odd straffespark, og Espen Ruud sendte Skien til himmels.

  Straffen kom etter at Abel William Stensrud ble felt av Japhet Sery Larsen. Glimt-trener Kjetil Knutsen var ikke imponert over dommeravgjørelsen.

  – Å dømme på noe sånt ... Da skal du være 100 prosent sikker. Det reagerer vi sterkt på. For meg er det ikke straffespark én gang i året. Vi får ikke gjort noe med det, sier han til Discovery etter kampen.

  Seieren var Odds første på hjemmebane siden 8. april.

  – Det er helt fantastisk, og det kunne ikke vært bedre. Vi har tatt en hjemmeseier, og det er viktig. Vi har tapt mange kamper på hjemmebane, sier Ruud.

  Glimt har slitt med å følge opp de to siste sesongen og har åtte poeng opp til serieleder Lillestrøm på en femteplass. Odd er etter lørdagens kamp kun poenget bak nordlendingene.

  Tidligere Bodø/Glimt-spiller Milan Jevtovic sendte Odd i føringen etter 19 minutter. Ti minutter senere kom Glimt-utligningen ved Amahl Pellegrino.

  Et kvarter ut i andreomgangen noterte Conrad Wallem seg for sitt første mål i Eliteserien denne sesongen.

  Odin Bjørtuft ble utvist etter 84 minutter da han sparket Pellegrino i ansiktet i et forsøk på å klarere ballen.

  Eliteserien fotball 2022: Odd - Bodø/Glimt (3-2)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste