Hopp til innhold

FIS slår tilbake mot Skiforbundet: – De kan ikke nekte dem å delta

Norges Skiforbund (NSF) vil ikke la russere og hviterussere delta i kommende arrangementer i Norge. Det er i strid med FIS-reglementet.

Aleksandr Bolsjunov og Artem Maltsev

UENIGHET: Norges Skiforbund vil nekte russere å starte i Norge, men det er ikke en avgjørelse de kan ta, sier generalsekretær i FIS, Michel Vion.

Norges Skiforbund har i dag meddelt Det internasjonale skiforbundet (FIS) at de kommende arrangementene i Norge vil gjennomføres uten russisk og hviterussisk deltagelse, uavhengig av hvilken konklusjon FIS skulle komme til, heter det i en pressemelding fra NSF.

Skiforbundet vedtok lørdag at de ikke ønsket russisk deltakelse på arrangementer i Norge, men FIS har foreløpig sagt at russere og hviterussere skal få delta i arrangementene.

Vm på ski for junior og u-23

SKIPRESIDENT: Erik Røste.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi hadde håpet at FIS skulle komme til den avgjørelsen på vegne av hele skisporten, men nå kan ikke Skiforbundet vente lenger, sier skipresident Erik Røste.

Generalsekretær i FIS, Michel Vion, er klar på at dette ikke er en avgjørelse NSF kan ta.

– Norges Skiforbund kan gi uttrykk for at de ikke ønsker russisk og hviterussisk deltakelse, men de kan ikke nekte dem å delta, sier Vion til NRK.

– Det er i strid med FIS-reglementet.

NRK vet at FIS-styret har et møte klokken 12, der dette står på agendaen.

– Holdningene viktigst

Kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff, ønsker ikke å si noe om hvordan de i praksis vil håndheve beslutningen.

– Det er diskutert hvordan man praktiserer en sånn beslutning, sier Graff

– Frykter dere sanksjoner?

– Vi kjenner godt til hvilke krav som stilles for arrangører av verdenscuprenn Norge og har likevel fattet denne beslutningen. Vi hadde ikke tid å vente på en eventuell av avklaring fra FIS lengre, sier han.

– Det viktigste her er de grunnleggende holdningene og ikke det praktiske. Det er ikke det som har vært avgjørende for skistyret, sier Graff.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt kaller det en sterk markering.

– Dette er noe de åpenbart har vært redde for å gjøre på grunn av konsekvensene. Dette kan få økonomiske konsekvenser for forbundet, de risikerer verdenscupstatus og fremtidig arrangørstatus, sier han, og peker på at Skiforbundet kan miste sponsorrettigheter.

Riktig å utestenge russerne fra å delta i Norge?

Russerne gir ikke opp

Norske langrennsløpere gir sin støtte til eget forbund.

– Støttes 100 prosent, sier Pål Golberg, mens Simen Hegstad Krüger utdyper:

– Dette synes jeg er en helt riktig avgjørelse. Jeg håper FIS evner å komme til samme avgjørelse. Det blir helt feil å skulle konkurrere side om side med russere, mens ukrainske løpere ikke stiller for å kunne forsvare landet, sier bronsevinneren fra OLs 28,4-kilometer.

Aleksandr Bolsjunovs trener Jurij Borodavko har derimot ikke gitt opp håpet om at eleven skal få kjempe om sin tredje strake Kollen-triumf.

– La oss vente på den offisielle konklusjonen til FIS siden konkurransen er i deres regi. Nordmennene kan ta avgjørelser, men de har ikke siste ord. Når det gjelder oss, så er vi klare for ethvert scenario, sier han til russiske RIA.

Før Holmenkollen skifestival

TRENTE: Trener Jurij Borodavko og flere av kvinneløperne var på vei fra hotellet på Fornebu til Holmenkollen for å trene tirsdag formiddag.

Foto: Annika Byrde / NTB

Utøverrepresentantene delt

Utøverrepresentant for nordiske grener i FIS, Virginia De Martin Topranin, sier at utøverrepresentantene er delt i synet på om russiske utøvere skal få delta eller ikke.

– Begge synspunktene er forståelige fordi utøverrepresentantene er stemmen til alle idrettsutøvere. Vi deltar i diskusjonen i FIS med våre representanter Martti Jylhä og Hannah Kearney, og vi ønsker alle at FIS tar en endelig avgjørelse, sier hun til NRK.

– Mitt personlige synspunkt er at russiske idrettsutøvere bør utestenges. Jeg synes synd på dem, men jeg synes mer synd på ukrainske idrettsutøvere. Mest av alt handler ikke dette om idrettsutøvere, men om sikkerhet, demokrati og rettferdighet, sier De Martin Topranin.

Federico Pellegrino

HÅPER KRIGEN STANSET: Federico Pellegrino.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

De Martin Topranins landsmann, langrennsstjernen Federico Pellegrino, har det siste året vært en del av Markus Cramers russiske lag. Han ber om at krigen i Ukraina stanses.

– Jeg håper virkelig at denne viktige avgjørelsen for sporten vil gi håp for å stanse krigen.

Drammenarrangør ville trekke seg

Skiforbundet følger nå Vegard Ulvang, leder av langrennskomiteen i FIS, oppfordring.

– Jeg synes ikke vi skal ha russere på start. Ukraina er medlem av FIS, og de er under angrep. Vi kan ikke ha det slik at de som blir skutt på, flykter hjem for å krige, men at de som skyter, får gå, sa skilegenden til NRK mandag.

Pressemeldingen fra Skiforbundet kom under halvtimen etter at Konnerud IL, som er med som arrangør av bysprinten i Drammen torsdag, truet med å trekke seg dersom russerne fikk delta.

Stefan Marx, daglig leder for Holmenkollen skifestival, stiller seg bak avgjørelsen.

Vi har jobbet for dette i flere dager nå og er veldig glad for at NSF har tatt denne klar holdningen hele veien. Vi håper at FIS nå følger opp på dette, men praktisk for vår planlegging har dette ikke noen betydning lengre, sier han.

Les også: Truer med å avlyse skisprinten hvis russerne får delta

verdenscup Drammen
verdenscup Drammen

IOC vil utestenge

Etter at Russland torsdag sist uke gikk inn med militære styrker i Ukraina, har det vært stort press på internasjonale idrettsorganisasjoner for å sikre at russiske utøvere ikke skal få delta i internasjonale konkurranser.

Det siste døgnet har en rekke internasjonale forbund, blant dem Uefa, Fifa og Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF), bestemt seg for å utestenge russiske lag.

Også Den internasjonale olympiske komité (IOC) har bedt alle idrettsforbund om å ekskludere Russland og Hviterussland fra alle internasjonale konkurranser

Den avgjørelsen har derimot ikke Det internasjonale skiforbundet (FIS) tatt. Mandag skrev de følgende i en e-post til NRK:

– FIS-styret har vært klar i sin innstilling når det gjelder russiske utøvere på alle FIS-konkurranser. For å sikre rettferdige og inkluderende konkurranser på alle FIS-arrangementer, skal ikke nasjonale forbund og lokale arrangører utestenge utøvere på grunn av kjønn, rase, nasjonalitet eller seksuell legning, skrev FIS.

Verdencup i Holmenkollen. Langrenn 50 km fellesstart menn

FÅR IKKE DELTA: Aleksandr Bolsjunov vant Holmenkollens femmil foran Maxim Vylegzjanin og Andrej Larkov i 2019. Han fulgte opp triumfen året etter.

Foto: Tore Meek / NTB

Siste nytt

 • Brennhet Hovland med ellevill hole-in-one

  Viktor Hovland synes å være i praktslag foran fredagens Ryder Cup-start i Roma. Nordmannen slo til med hole-in-one på treningsrunden torsdag.

  Prestasjonen kom på banens femte hull, som i tillegg er et par fire-hull. Hovland slo to utslag som følge av at det var en treningsrunde, og dermed teller ikke stjernetreffet som en formell hole-in-one.

  Det var det andre utslagsforsøket som endte med at ballen gikk rett i hullet.

  Europatouren har lagt ut et videoklipp av at Hovland henter ballen opp fra koppen etter superslaget.

  Årets Ryder Cup-utgave starter fredag morgen i Roma. Hovland er en av Europas viktigste spillere når laget skal forsøke å revansjere tapet for USA i 2021.

  (NTB)

  The 2023 Ryder Cup
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Norges Fotballforbund går mot Uefas vedtak – ønsker ikke russiske lag inn i varmen

  Norges Fotballforbund stiller seg bak kollegaene i Sverige og Danmark og sier nei til at russiske aldersbestemte landslag skal få delta i internasjonale kamper.

  – Vi står fast ved vår holdning om at norske lag ikke skal spille mot russiske lag så lenge krigen pågår. Dette er en holdning hele norsk idrett står samlet om i solidaritet med Ukraina, og som også må sees som en del av sanksjonene som Europa har samlet seg om, både myndigheter, næringsliv og idrett, sier Lise Klaveness, president i Norges Fotballforbund.

  Hun sier at NFF ikke var kjent med at saken skulle behandles i Uefa, og at de må kunne forvente en bedre saksbehandling av Uefa i en så viktig sak.

  Det var tirsdag at styret i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) besluttet å gjenåpne døren for russiske U17-landslag, som har vært utelukket fra konkurranser siden Russlands invasjon av Ukraina.

  Styrevedtaket ble begrunnet med at barn ikke skal straffes for handlinger som utelukkende er forårsaket av voksne, og at fotballen «aldri må slutte å sende budskap om fred og håp».

  – Det er spesielt opprørende at en generasjon med barn på grunn av konflikten (krigen i Ukraina) fratas retten til å spille internasjonal fotball, sto det i en uttalelse fra Uefa.

  Fotballpresident Klaveness sier følgende om det argumentet:

  – I utgangspunktet støtter vi holdningen om at barn ikke skal ekskluderes fra fotball eller andre arenaer på grunn av voksnes og myndigheters handlinger. Dette er et hensyn som skal og bør stå veldig sterkt, uansett situasjon. Fotball skal binde sammen, ikke splitte.

  – Vi vurderer likevel at det i denne ekstraordinære situasjonen er for vanskelig å skille landslagsfotball fra nasjonen Russland og regimets behov for å bruke toppfotball som en del av sin propaganda, og at det ikke er rimelig å gjøre en slik retrett nå uten at det er basert på en grundigere involvering og utredning av hvordan hensynet til nøytralitet og solidaritet vil bli ivaretatt ved en slik beslutning, sier Klaveness.

  Russland kan få plass allerede i EM-kvalifiseringen i høst. Administrasjonen i Uefa har fått grønt lys til å jobbe med dette, selv om trekningen allerede er gjennomført. (NTB)

  Pressekonferanse med Norges Fotballforbund
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Nusa fortsatt skadeplaget – mister ny Brugge-kamp

  Antonio Nusa (18) har ikke hentet seg inn etter ryggskaden. Han går glipp av Brugges kamp mot serieleder Gent i den belgiske toppdivisjonen torsdag.

  Tenåringen leverte tidligere i september svært godt på sin første samling med A-landslaget. Han storspilte og sjarmerte Ullevaal-publikummet med mål mot Jordan og to assister mot Georgia.

  Torsdag mister han sin tredje strake kamp for Brugge med en ryggskade når serieleder Gent står på motsatt side, bekrefter klubben på sine nettsider.

  Tidligere i uken uttalte trener Ronny Deila at han venter Nusa tilbake om ikke så lenge.

  – Det er ingen alvorlig skade. Vi tar det dag for dag. Jeg forventer at han snart er tilbake, sa Deila på en pressekonferanse tirsdag.

  Oppgjøret mot Gent er viktig for Brugge, som med seier bare er poenget bak og i tillegg har én kamp mindre spilt.

  Hugo Vetlesen er med i Brugges tropp. (NTB)

  Antonio Nusa
  Foto: BRUNO FAHY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Så cupkamp fra eget hustak 00:45
Neste