NRK Meny
Normal

Overrasket over at Sauron-uttalelsen ble en sak i Norge

ZÜRICH (NRK.no): Hikaru Nakamura (26), sjakkens løse kanon, skapte overskrifter i Norge med flere kontroversielle twittermeldinger om Magnus Carlsen under VM. Lørdag møtes de til duell.

Nakamura

Hikaru Nakamura sammenliknet Magnus Carlsen med den ondeste karakteren i Ringenes Herre.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Det er klart jeg er overrasket, sier Hikaru Nakamura til NRK.no.

Den fargerike amerikaneren, verdens syvende beste sjakkspiller, er kjent som den mest frittalende sjakkspilleren i verdenstoppen.

I et miljø hvor de fleste kunne fått Roger Federer til å virke ubehøvlet, er Nakamura et friskt pust – eller en irritasjon, avhengig av øyet som ser.

Han skaper overskrifter nesten hver gang han setter seg foran tastaturet.

Et av de verste eksemplene er da han sa han skulle «ødelegge Aleksandr Grisjtsjuk som en baby».

«Onde Carlsen»

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen om Hikaru Nakamuras uttalelser: – Han får stå for dem selv.

Foto: Walter Bieri / Ap

Heller ikke Magnus Carlsen har sluppet unna amerikanerens skarpe twitter-penn.

Under VM i India sammenlignet 26-åringen nordmannen med Sauron fra Ringenes Herre. Han stoppet ikke der, og kalte VM-kampene mellom Carlsen og Anand kjedelige.

Han hadde ikke ventet det, men den hyggelige og pratsomme 26-åringen er ikke lei seg for at han skaper overskrifter i Norge.

– Alt i alt liker jeg at sjakken får oppmerksomhet. Jeg møter tilfeldige folk som sier de følger sjakk. Jeg synes det er bra med så mye oppmerksomhet, sier mannen som inntil nylig var ranket som verdens tredje sterkeste spiller.

Rister på hodet

De fleste i sjakkmiljøet rister litt leende på hodet når de får spørsmål om de kontroversielle uttalelsene til Nakamura.

– Han burde kanskje hatt en knapp på Twitter-kontoen sin som ba ham tenke seg om en ekstra gang før han publiserer noe, humrer Dirk Jan ten Geuzendam, redaktør i sjakkbladet New in Chess.

– Når du møter ham ansikt til ansikt, er han en veldig hyggelig og beskjeden person. Men med én gang du gir den mannen et tastatur, blir han en helt annen.

Han lirer av seg upassende kommentarer, sier stormester Leif Erlend Johannessen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nakamura

Lørdag venter Magnus Carlsen på motsatt side av sjakkbordet for Hikaru Nakamura.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Han får stå for uttalelsene

Lørdag møter Nakamura sin nemesis Magnus Carlsen til første skikkelige parti etter Sauron-uttalelsene.

– Han får stå for de uttalelsene selv. Han spiller skarpt. Jeg håper på et interessant parti, sier Magnus Carlsen til NRK.no.

Nakamura gleder seg til et spennende parti mot verdens beste spiller, som han tidligere har kalt sin rival – selv om han ikke har slått Magnus Carlsen i noen av de 22 partiene de har møttes.

– Jeg visste ikke at jeg skulle møte Magnus før du sa det nå, men det er alltid morsomt å spille mot Magnus. Etter denne seieren føler jeg meg enda bedre inn mot det partiet, sier Nakamura til NRK.no etter fredagens parti.

Siste nytt

 • Tåke stoppet Solbakken og FCK

  Slik så det ut i andre omgang mellom Ståle Solbakkens FC København og tsjekkiske Zlin i Europaligaen torsdag. Til slutt var det så dårlig sikt på grunn av tåke at dommeren stoppet kampen på stillingen 1-1, etter 62 minutter.

  FC København
  Foto: David W Cerny / Reuters
 • Nytt tap for Jarstein

  Rune Almenning Jarstein og Hertha Berlin skal få det hardt med å gå videre i europaligaen. Torsdag kom det andre tapet på tre kamper da det ble 2-1 borte mot Zorya Lugansk.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: Axel Schmidt / Reuters
 • Graabak sliter – dropper samling

  Tidligere OL-vinner Jørgen Graabak får ikke kroppen til å fungere. Nå har 26-åringen droppet et planlagt høydeopphold med kombinertlandslaget og reist hjem for å finne ut hva som er galt, ifølge Adresseavisen.

  Jørgen Graabak
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal