Overrasket over at Sauron-uttalelsen ble en sak i Norge

ZÜRICH (NRK.no): Hikaru Nakamura (26), sjakkens løse kanon, skapte overskrifter i Norge med flere kontroversielle twittermeldinger om Magnus Carlsen under VM. Lørdag møtes de til duell.

Nakamura

Hikaru Nakamura sammenliknet Magnus Carlsen med den ondeste karakteren i Ringenes Herre.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Det er klart jeg er overrasket, sier Hikaru Nakamura til NRK.no.

Den fargerike amerikaneren, verdens syvende beste sjakkspiller, er kjent som den mest frittalende sjakkspilleren i verdenstoppen.

I et miljø hvor de fleste kunne fått Roger Federer til å virke ubehøvlet, er Nakamura et friskt pust – eller en irritasjon, avhengig av øyet som ser.

Han skaper overskrifter nesten hver gang han setter seg foran tastaturet.

Et av de verste eksemplene er da han sa han skulle «ødelegge Aleksandr Grisjtsjuk som en baby».

«Onde Carlsen»

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen om Hikaru Nakamuras uttalelser: – Han får stå for dem selv.

Foto: Walter Bieri / Ap

Heller ikke Magnus Carlsen har sluppet unna amerikanerens skarpe twitter-penn.

Under VM i India sammenlignet 26-åringen nordmannen med Sauron fra Ringenes Herre. Han stoppet ikke der, og kalte VM-kampene mellom Carlsen og Anand kjedelige.

Han hadde ikke ventet det, men den hyggelige og pratsomme 26-åringen er ikke lei seg for at han skaper overskrifter i Norge.

– Alt i alt liker jeg at sjakken får oppmerksomhet. Jeg møter tilfeldige folk som sier de følger sjakk. Jeg synes det er bra med så mye oppmerksomhet, sier mannen som inntil nylig var ranket som verdens tredje sterkeste spiller.

Rister på hodet

De fleste i sjakkmiljøet rister litt leende på hodet når de får spørsmål om de kontroversielle uttalelsene til Nakamura.

– Han burde kanskje hatt en knapp på Twitter-kontoen sin som ba ham tenke seg om en ekstra gang før han publiserer noe, humrer Dirk Jan ten Geuzendam, redaktør i sjakkbladet New in Chess.

– Når du møter ham ansikt til ansikt, er han en veldig hyggelig og beskjeden person. Men med én gang du gir den mannen et tastatur, blir han en helt annen.

Han lirer av seg upassende kommentarer, sier stormester Leif Erlend Johannessen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nakamura

Lørdag venter Magnus Carlsen på motsatt side av sjakkbordet for Hikaru Nakamura.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Han får stå for uttalelsene

Lørdag møter Nakamura sin nemesis Magnus Carlsen til første skikkelige parti etter Sauron-uttalelsene.

– Han får stå for de uttalelsene selv. Han spiller skarpt. Jeg håper på et interessant parti, sier Magnus Carlsen til NRK.no.

Nakamura gleder seg til et spennende parti mot verdens beste spiller, som han tidligere har kalt sin rival – selv om han ikke har slått Magnus Carlsen i noen av de 22 partiene de har møttes.

– Jeg visste ikke at jeg skulle møte Magnus før du sa det nå, men det er alltid morsomt å spille mot Magnus. Etter denne seieren føler jeg meg enda bedre inn mot det partiet, sier Nakamura til NRK.no etter fredagens parti.

Siste nytt

 • Kroatia klar for EM-semifinale

  Kroatia er klar for semifinale i håndball-EM før de to siste kampene i hovedrunden. Lørdagens 25-24-seier over Tyskland sørget for det. Kroatia og Spania topper tabellen i gruppe I med full pott, seks poeng hver. De er fire foran de nærmeste rivalene, og ettersom kroatene har slått alle de tre lagene som teoretisk kan innhente dem er laget allerede klart for semifinale. (NTB)

  Austria Handball European Championship
  Foto: Ronald Zak / AP
 • Hayden senket Chelsea på overtid

  Isaac Haydens scoring i fjerde overtidsminutt ga Newcastle 1-0-seier over Chelsea i Premier League lørdag og løsnet gjestenes grep om 4.-plassen.

  Tottenham avga poeng mot Watford tidligere lørdag, mens Manchester United møter tilsynelatende ustoppelige Liverpool søndag.

  Chelsea øynet dermed en mulighet til å stramme grepet om plasseringen som gir mesterligaspill. Frank Lampards menn maktet imidlertid aldri å bryte ned et hardt kjempende hjemmelag, og i stedet forsvant også det ene poenget da Hayden scoret 20 sekunder før tilleggstiden var ute.(NTB)

  Premier League - Newcastle United v Chelsea
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • Vant sprintgull i ungdoms-OL

  Nikolai Holmboe tok en klar seier i mennenes langrenssprint i fri teknikk i ungdoms-OL i Lausanne lørdag. Sprint var den første langrennsøvelsen i lekene.

  17-åringen fra Bærums Verk og Hauger seiret foran svenskene Edvin Anger og Albin Åström. Han var best også i kvalifiseringen. Der var tvillingbroren Aleksander Holmboe nest best, men han nådde ikke opp i finalen og endte på sjetteplass.

  Nikolai Holmboe
  Foto: Joel Marklund for OIS / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal