Overrasket over at Norge skal smøre ski for Kina: – Ved første tanke ble jeg litt skeptisk

OSLO/ANTERSELVA (NRK): Den kinesiske invasjonen i den norske smørebussen kom brått på Ingrid Landmark Tandrevold og trener Partick Oberegger.

Ingrid Landmark Tandrevold

BLE OVERRASKET: Ingrid Landmark Tandrevold ble overrasket da hun fikk vite om samarbeidet med Kina. Likevel tror hun det kan bli positivt.

– Jeg ble jo litt overrasket selvfølgelig, men når en veier de positive og negative sidene ved det, så synes jeg det er riktig å gjøre det, sier Tandrevold til NRK.

Landslagsutøveren som tok gull på stafetten i VM i Östersund tidligere i år forteller at hun har forståelse for hvorfor Norges Skiskytterforbund valgte å la Kina kjøpe tilgang til det norske smøreapparatet.

– Det har seg jo sånn at den økonomiske situasjonen i vårt forbund ikke er så bra, så vi vil heller at de smører ski til noen kinesere, enn at vi måtte ha kuttet gått ned på kvaliteten, forteller Tandrevold.

VM skiskyting 2019. Jaktstart menn.

BLE SKEPTISK: Men likevel tror landslagstrener Patrick Oberegger at avtalen kan bli en fordel.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Hva avtalen er verdt er fortsatt ukjent, men den har ført til at Norge bemanner opp fra 11 til 15 smørere i et mannskap som dekker både verdenscup og IBU-cup (nest øverste nivå).

– Ved første tanke ble jeg litt skeptisk, men jeg tror det kan bli en vinn-vinn-situasjon. Ikke bare en fordel for de andre, for kanskje det også blir en fordel for oss? sier landslagstrener Patrick Oberegger.

Frykter ikke Kina

Samarbeidet med Kina skal vare fram til OL i Beijing i 2022. Kineserne satser hardt frem mot lekene, og tidligere i høst ble det klart at Ole Einar Bjørndalen og Darja Domratsjeva blir trenere for det kinesiske OL-laget i skiskyting.

– Utøverne har jo vært med og diskutert «hva om Kina slår oss?», og risikoen for det ser vi på som veldig lav. Det er langt flere og større fordeler med avtalen enn det er ulemper, sier idrettssjef i skiskytterforbundet, Per Arne Botnan, til NRK.

Skiskytterlaget

LAV RISIKO: Idrettssjef i skiskytterforbundet, Per Arne Botnan, tror ikke at det kinesiske laget vil bli en trussel for Norge.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kina har utøvere som har vunnet juniormesterskap og har vunnet rulleski-VM på kvinnesiden. Til tross for dette tror heller ikke Oberegger at Kina vil være de farligste utfordrerne med det første.

– Så dere frykter ikke Kina i OL?

– Nei, hvorfor? På kvinnesiden er de på ganske bra nivå. De har også noen talenter med stort potensial. På andre siden: Vi er Norge og må fokusere på de sterke vi har, sier Oberegger.

Tandrevold innrømmer likevel at det hadde vært enda bitrere å tape for kineserne nå.

– Hvis de slår oss med like ski, så er det fordi de har vært bedre, men samtidig når en står i den situasjonen, så er det kanskje noe en tenker på som litt mer bittert enn det kunne vært, sier Tandrevold.

Bevarer hemmelighetene

Smøresjef Tobias Dahl Fenre forteller at Kina kun har kjøpt tilgang til noen av verdens raskeste ski. Hemmeligheten bak hvordan de prepareres skal ikke lekkes.

– Vi deler ikke kompetansen. Den blir i Norge. Vi ansetter norske smørere i det norske systemet, sier Fenre.

VM skiskyting 2019. Smøretraileren til Norge.

KOMPETANSEN BLIR I BUSSEN: Smøresjef Tobias Dahl Fenre sier at det norske apparatet ikke vil røpe hvordan skiene prepareres.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi gir fra oss gode ski til en konkurrent, og spørsmålet om Kina vil slå oss har blitt diskutert i utøvergruppa. Men jeg tror avtalen gjør vårt team mye bedre mot Frankrike, Tyskland og Russland, som er våre hovedkonkurrenter, sier Tarjei Bø om avtalen.

At Norge beholder hemmelighetene innad i smørebussen, ser også landslagstreneren på som viktig.

– Alle nasjoner håper at de har produkter som ingen andre har, og så deler en noe med en annen nasjon. Da tenker en litt, men etter at en vet bakgrunnen og at vi ikke selger oss ut, så kjører vi på og fokuserer på oss selv, understreker Oberegger.

Siste nytt

 • Williams-grunnleggar død

  Frank Williams, gjennom mange år ein av motorsportens fremste profilar, er død. Han blei 79 år gammal.

  Williams oppretta Formel 1-laget som ber hans etternamn, og han leidde det i mange år. På hans vakt vant laget sju VM-titlar for førarar og lagmesterskapet heile ni gonger.

  – Det er med stor sorg at vi på vegne av Williams-familien kan stadfeste at Sir Frank Williams er død, heiter det i ei utsegn frå laget.

  – Etter å ha blitt innlagt på sjukehus fredag sovna han fredfullt inn i dag tidleg, omgitt av familien.

  Williams-førar George Russell heidra han også på Twitter.

  – I dag seier vi farvel til mannen som definerte dette laget. Sir Frank var eit vedunderleg menneske, og eg vil aldri gløyme tida vår saman, skrev han.

  Frank Williams selde laget i fjor og var etter det ikkje lenger direkte involvert på leiarsida.

  Frank Williams
  Foto: ALEXANDER KLEIN / AFP
 • Berget kan ha avgjort gullstrid

  Jo Inge Berget stod for kampens einaste mål då Malmö vant 1–0 over Kalmar søndag. Bergets lag sikrar seriegullet dersom AIK og Elfsborg spelar uavgjort måndag.

  Serietoar Djurgården snubla heime mot Varberg tidlegare på dagen, og dermed kunne Malmö ta eit godt grep om ligatittelen med siger borte mot Kalmar.

  Det tok si tid, men i det 83. minutt kom vinnarmålet, signert Berget. Nordmannen fekk eit innlegg i boksen og var iskald i avslutningsaugneblinken. Ein flott touch og ei roleg avslutning med utsida av foten gjorde at Berget og Malmö kunne sleppe jubelen laus til slutt.

  – Det var godt å setje den. No har vi gjort vår del av jobben, så får vi sjå korleis det blir i morgon, sa Berget til Discovery Plus. Han starta på benken, men blei bytta inn vel halvvegs i 2. omgang.

  Jo Inge Berget
  Foto: Anders Bjuro/TT / AP
 • Tviberg sikret topp 10-plassering

  Maria Tviberg ble beste norske med en åttendeplass i slalåmrennet i Killington. Det er en tangering av hennes karrierebeste i slalåm.

  – Jeg var veldig, veldig nervøs. Jeg er veldig fornøyd og utrolig glad for at jeg kom til mål. Til syvende og siste er det den intensiteten jeg ønsker å kjøre med til mål, sa Tviberg til Viasports reporter.

  Seierskampen stod mellom Mikaela Shiffrin og Petra Vlhova. Sistnevnte ledet etter første omgang, men gjorde en enorm feil i andre og dermed gikk seieren til Shiffrin på hjemmebane.

  – Det var en skikkelig kamp i dag. Jeg kunne høre publikum på start og det var fantastisk, sa en tårevåt Shiffrin på Viasports sending, etter seieren som tydeligvis betydde mye.

  Kristin Lysdahl var beste norske etter den første omgangen, men dessverre for 25-åringen falt hun i andre omgang og kjørte ut. Thea Louise Stjernesund og Mina Fürst Holtmann havnet på henholdsvis nest siste og sisteplass av de som kom i mål.

  Audi FIS Alpine Ski World Cup - Women's Slalom
  Foto: TOM PENNINGTON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal