Hopp til innhold

Overrasket over at Norge skal smøre ski for Kina: – Ved første tanke ble jeg litt skeptisk

OSLO/ANTERSELVA (NRK): Den kinesiske invasjonen i den norske smørebussen kom brått på Ingrid Landmark Tandrevold og trener Partick Oberegger.

Ingrid Landmark Tandrevold

BLE OVERRASKET: Ingrid Landmark Tandrevold ble overrasket da hun fikk vite om samarbeidet med Kina. Likevel tror hun det kan bli positivt.

– Jeg ble jo litt overrasket selvfølgelig, men når en veier de positive og negative sidene ved det, så synes jeg det er riktig å gjøre det, sier Tandrevold til NRK.

Landslagsutøveren som tok gull på stafetten i VM i Östersund tidligere i år forteller at hun har forståelse for hvorfor Norges Skiskytterforbund valgte å la Kina kjøpe tilgang til det norske smøreapparatet.

– Det har seg jo sånn at den økonomiske situasjonen i vårt forbund ikke er så bra, så vi vil heller at de smører ski til noen kinesere, enn at vi måtte ha kuttet gått ned på kvaliteten, forteller Tandrevold.

VM skiskyting 2019. Jaktstart menn.

BLE SKEPTISK: Men likevel tror landslagstrener Patrick Oberegger at avtalen kan bli en fordel.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Hva avtalen er verdt er fortsatt ukjent, men den har ført til at Norge bemanner opp fra 11 til 15 smørere i et mannskap som dekker både verdenscup og IBU-cup (nest øverste nivå).

– Ved første tanke ble jeg litt skeptisk, men jeg tror det kan bli en vinn-vinn-situasjon. Ikke bare en fordel for de andre, for kanskje det også blir en fordel for oss? sier landslagstrener Patrick Oberegger.

Frykter ikke Kina

Samarbeidet med Kina skal vare fram til OL i Beijing i 2022. Kineserne satser hardt frem mot lekene, og tidligere i høst ble det klart at Ole Einar Bjørndalen og Darja Domratsjeva blir trenere for det kinesiske OL-laget i skiskyting.

– Utøverne har jo vært med og diskutert «hva om Kina slår oss?», og risikoen for det ser vi på som veldig lav. Det er langt flere og større fordeler med avtalen enn det er ulemper, sier idrettssjef i skiskytterforbundet, Per Arne Botnan, til NRK.

Skiskytterlaget

LAV RISIKO: Idrettssjef i skiskytterforbundet, Per Arne Botnan, tror ikke at det kinesiske laget vil bli en trussel for Norge.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kina har utøvere som har vunnet juniormesterskap og har vunnet rulleski-VM på kvinnesiden. Til tross for dette tror heller ikke Oberegger at Kina vil være de farligste utfordrerne med det første.

– Så dere frykter ikke Kina i OL?

– Nei, hvorfor? På kvinnesiden er de på ganske bra nivå. De har også noen talenter med stort potensial. På andre siden: Vi er Norge og må fokusere på de sterke vi har, sier Oberegger.

Tandrevold innrømmer likevel at det hadde vært enda bitrere å tape for kineserne nå.

– Hvis de slår oss med like ski, så er det fordi de har vært bedre, men samtidig når en står i den situasjonen, så er det kanskje noe en tenker på som litt mer bittert enn det kunne vært, sier Tandrevold.

Bevarer hemmelighetene

Smøresjef Tobias Dahl Fenre forteller at Kina kun har kjøpt tilgang til noen av verdens raskeste ski. Hemmeligheten bak hvordan de prepareres skal ikke lekkes.

– Vi deler ikke kompetansen. Den blir i Norge. Vi ansetter norske smørere i det norske systemet, sier Fenre.

VM skiskyting 2019. Smøretraileren til Norge.

KOMPETANSEN BLIR I BUSSEN: Smøresjef Tobias Dahl Fenre sier at det norske apparatet ikke vil røpe hvordan skiene prepareres.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi gir fra oss gode ski til en konkurrent, og spørsmålet om Kina vil slå oss har blitt diskutert i utøvergruppa. Men jeg tror avtalen gjør vårt team mye bedre mot Frankrike, Tyskland og Russland, som er våre hovedkonkurrenter, sier Tarjei Bø om avtalen.

At Norge beholder hemmelighetene innad i smørebussen, ser også landslagstreneren på som viktig.

– Alle nasjoner håper at de har produkter som ingen andre har, og så deler en noe med en annen nasjon. Da tenker en litt, men etter at en vet bakgrunnen og at vi ikke selger oss ut, så kjører vi på og fokuserer på oss selv, understreker Oberegger.

Siste nytt

 • Mowinckel tok sesongens første pallplass

  Ragnhild Mowinckel tok sesongens første pallplass i super-G-rennet i Lake Louise.

  Den norske alpinisten endte som nummer tre og tok dermed sin tiende pallplass i karrieren.

  Sveitsiske Corinne Suter sikre seieren, mens østerrikske Cornelia Huetter ble nummer tre. Sistnevnte trakk seg fra utforen lørdag på grunn av «helseproblemer», men klatret opp på pallen søndag.

  Kajsa Vickhoff Lie kjørte offensivt og lå lenge bra an, men ble dratt langt ut i en sving der hun tapte mye tid. Det holdt til en 18.-plass, men det viser likevel lovende takter for alpinisten som gjorde skadecomeback for bare et par dager siden.

  Inni Wembstad kjørte ut.

  Alpine Skiing: Lake Louise Audi FIS Ski World Cup - Super G - Women
  Foto: Eric Bolte / Reuters
 • Rivalen ristet på hodet etter Kildes maktdemonstrasjon – debutantene imponerte

  Aleksander Aamodt Kilde tok rent bord i Beaver Creek for andre år på rad etter at han vant søndagens super-G-renn. Lørdag ble det seier i utfor.

  – Han er kjempesterk, han er i kjempeform. Nå vinner han alt han stiller opp i, utbrøt Viaplay-kommentator Andreas Toft i det Kilde krysset mållinjen.

  I lederstolen satt hans argeste konkurrent Marco Odermatt og bare ristet på hodet. Han ble til slutt nummer to.

  – Han treffer så godt. Det er en nytelse å se på, sier Viaplay-kommentator Marius Arnesen om Kilde.

  Fasit etter målgang var at Kilde var to tideler foran Odermatt, men nedover løypa var det en kamp om hundredelene.

  – Det er helt surrealistisk. Man tror det ikke før man ser det, sier Kilde til Viaplay om å krysse mållinjen til grønne tall.

  Vel så surrealistisk var prestasjonen til debutantene Atle Lie McGrath og Lucas Braathen.

  Førstnevnte kjørte inn til en solid femteplass, bare 57 hundredeler bak Kilde. Braathen smalt også til i debuten og kjørte inn til syvendeplass, 79 hundredeler bak Kilde.

  Dermed blir det både verdenscuppoeng og topp ti-plassering for begge to i deres første super-G-renn i verdenscupen.

  Dessverre for Adrian Smiseth Sejersted, med startnummer én, ble det utkjøring tidlig i løypa.

  Alpine Skiing: Audi FIS Birds of Prey - Super G
  Foto: Michael Madrid / Reuters
 • Sterling står over Senegal-kampen

  Raheem Sterling spiller ikke mot Senegal. Chelsea-spilleren dropper kampen av familiære årsaker, skriver det engelske fotballforbundet i en pressemelding.

  Han har vært en viktig brikke for det engelske landslaget, og han startet de to første kampene i mesterskapet.

  Sterling står med én scoring i VM etter at han scoret i 6-2-seieren mot Iran.

  Fraværet betyr at Phil Foden får fornyet tillit i angrepsrekka til England.

  WCup England United States Soccer
  Foto: Abbie Parr / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste