Hopp til innhold

Overrasket over at Norge skal smøre ski for Kina: – Ved første tanke ble jeg litt skeptisk

OSLO/ANTERSELVA (NRK): Den kinesiske invasjonen i den norske smørebussen kom brått på Ingrid Landmark Tandrevold og trener Partick Oberegger.

Ingrid Landmark Tandrevold

BLE OVERRASKET: Ingrid Landmark Tandrevold ble overrasket da hun fikk vite om samarbeidet med Kina. Likevel tror hun det kan bli positivt.

– Jeg ble jo litt overrasket selvfølgelig, men når en veier de positive og negative sidene ved det, så synes jeg det er riktig å gjøre det, sier Tandrevold til NRK.

Landslagsutøveren som tok gull på stafetten i VM i Östersund tidligere i år forteller at hun har forståelse for hvorfor Norges Skiskytterforbund valgte å la Kina kjøpe tilgang til det norske smøreapparatet.

– Det har seg jo sånn at den økonomiske situasjonen i vårt forbund ikke er så bra, så vi vil heller at de smører ski til noen kinesere, enn at vi måtte ha kuttet gått ned på kvaliteten, forteller Tandrevold.

VM skiskyting 2019. Jaktstart menn.

BLE SKEPTISK: Men likevel tror landslagstrener Patrick Oberegger at avtalen kan bli en fordel.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Hva avtalen er verdt er fortsatt ukjent, men den har ført til at Norge bemanner opp fra 11 til 15 smørere i et mannskap som dekker både verdenscup og IBU-cup (nest øverste nivå).

– Ved første tanke ble jeg litt skeptisk, men jeg tror det kan bli en vinn-vinn-situasjon. Ikke bare en fordel for de andre, for kanskje det også blir en fordel for oss? sier landslagstrener Patrick Oberegger.

Frykter ikke Kina

Samarbeidet med Kina skal vare fram til OL i Beijing i 2022. Kineserne satser hardt frem mot lekene, og tidligere i høst ble det klart at Ole Einar Bjørndalen og Darja Domratsjeva blir trenere for det kinesiske OL-laget i skiskyting.

– Utøverne har jo vært med og diskutert «hva om Kina slår oss?», og risikoen for det ser vi på som veldig lav. Det er langt flere og større fordeler med avtalen enn det er ulemper, sier idrettssjef i skiskytterforbundet, Per Arne Botnan, til NRK.

Skiskytterlaget

LAV RISIKO: Idrettssjef i skiskytterforbundet, Per Arne Botnan, tror ikke at det kinesiske laget vil bli en trussel for Norge.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kina har utøvere som har vunnet juniormesterskap og har vunnet rulleski-VM på kvinnesiden. Til tross for dette tror heller ikke Oberegger at Kina vil være de farligste utfordrerne med det første.

– Så dere frykter ikke Kina i OL?

– Nei, hvorfor? På kvinnesiden er de på ganske bra nivå. De har også noen talenter med stort potensial. På andre siden: Vi er Norge og må fokusere på de sterke vi har, sier Oberegger.

Tandrevold innrømmer likevel at det hadde vært enda bitrere å tape for kineserne nå.

– Hvis de slår oss med like ski, så er det fordi de har vært bedre, men samtidig når en står i den situasjonen, så er det kanskje noe en tenker på som litt mer bittert enn det kunne vært, sier Tandrevold.

Bevarer hemmelighetene

Smøresjef Tobias Dahl Fenre forteller at Kina kun har kjøpt tilgang til noen av verdens raskeste ski. Hemmeligheten bak hvordan de prepareres skal ikke lekkes.

– Vi deler ikke kompetansen. Den blir i Norge. Vi ansetter norske smørere i det norske systemet, sier Fenre.

VM skiskyting 2019. Smøretraileren til Norge.

KOMPETANSEN BLIR I BUSSEN: Smøresjef Tobias Dahl Fenre sier at det norske apparatet ikke vil røpe hvordan skiene prepareres.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi gir fra oss gode ski til en konkurrent, og spørsmålet om Kina vil slå oss har blitt diskutert i utøvergruppa. Men jeg tror avtalen gjør vårt team mye bedre mot Frankrike, Tyskland og Russland, som er våre hovedkonkurrenter, sier Tarjei Bø om avtalen.

At Norge beholder hemmelighetene innad i smørebussen, ser også landslagstreneren på som viktig.

– Alle nasjoner håper at de har produkter som ingen andre har, og så deler en noe med en annen nasjon. Da tenker en litt, men etter at en vet bakgrunnen og at vi ikke selger oss ut, så kjører vi på og fokuserer på oss selv, understreker Oberegger.

Siste nytt

 • Manchester United videre i FA-cupen med sein scoring

  Med ett minutt igjen av ordinær tid styrte Casemiro et frispark i mål og sikret Manchester United avansement i FA-cupen med 1-0-seier over Nottingham Forest.

  VAR-teamet måtte i aksjon da det var en mulighet for en offside i forkant av målet, men det ble godkjent.

  FA-cupen er Manchester Uniteds siste realistiske håp om et trofé denne sesongen. Laget røk i gruppespillet av mesterligaen og ligger på sjetteplass i Premier League.

  På søndag er det duket for Manchester-derby når trener Erik ten Hag og co. tar turen til byrival Manchester City.

  Nottingham Forest ligger på sin side fjerde sist i Premier League.

  (NTB)

  brm0n4tGvew
  Foto: AP
 • Spania vant tidenes første finale i Nasjonsligaen

  Regjerende verdensmester Spania vant den første finalen i Nasjonsligaen for kvinner, da Frankrike ble slått 2-0 i Sevilla onsdag kveld.

  Aitana Bonmatí – som vant Gullballen for 2022/23-sesongen – sendte Spania i ledelsen etter en drøy halvtime. Målet kom etter et presist innlegg fra Olga Carmona, som ble matchvinner i VM-finalen i fjor sommer.

  Snaue ti minutter etter pause doblet Mariona Caldentey ledelsen, og Frankrike klarte aldri å gjøre det spennende på slutten. Dermed vant Spania mot Frankrike for første gang i historien.

  De to nasjonene hadde møttes 13 ganger tidligere. Frankrike hadde vunnet ti av dem, mens tre hadde endt uavgjort.

  Onsdagens seier ble i tillegg satt foran et rekordstort publikum for det spanske kvinnelanslaget. 32.657 tilskuere ble annonsert på Estadio La Cartuja.

  UEFA Women's Nations League - Final - Spain v France
  Foto: Jon Nazca / Reuters
 • Norge knuste Østerrike: – Jeg er veldig stolt

  I Norges tredje kamp i firenasjoners turneringen gikk alt på skinner. Håndballjentene spilte ball i hatt med Østerrike, og vant til slutt med kalassifrene 43–22.

  Det var Norges første kamp etter tapet i VM-finalen mot Frankrike, og første kampen i oppkjøringen til sommerens OL i Paris.

  Onsdagens kamp var Katrine Lundes nummer 351, hun sier til NRK at det fremdeles er stort, selv om det har blitt noen kamper etter hvert.

  – Jeg er veldig stolt, det må jeg si. Det er stort å ha spilt så mange kamper med flagget på bryster, sier Lunde.

  Gjestene var aldri noen særlig trussel, og når Lunde til tider fungerte som en levende vegg fikk ikke østerrikerne utrettet mye foran det norske målet.

  Hvor lenge hun fortsetter kan ikke målvakten svare på.

  – Vi får se. Det kan jeg ikke svare på, sier Lunde.

  Veronica Kristiansen var tilbake med flagget på brystet for første gang på ett og et halvt år.

  – Det var veldig gøy. Det er godt å være tilbake igjen, sier Kristiansen til NRK.

  Sjefen selv, Thorir Hergeirsson, likte det han så i Halden onsdag kveld.

  – Jeg synes det var bra fokus. Vi har hatt to treninger med godt fokus på det vi ønsker å forbedre etter VM. Målvaktene våre står bra og vi får rullert mye uten at det lugger, sier han til NRK.

  I det siste har det vært snakk om Hergeirsson skal forlenge kontrakten med Norges Håndballforbund for å fortsette som sjef.

  – Vi er i samtaler. Det er naturlig når man er inne i siste året og det skal tittes videre. Det kommer en dag når vi har besluttet hvordan dette kommer til å bli. Det er det jeg vil si om det. Jeg mye å gjøre nå, så jeg har mye å tenke på, sier islendingen til NRK.

  Seieren mot Østerrike var Norge sin tredje seier i turneringen.

  Firenasjonersturneringen spilles mellom Norge, Østerrike, Ungarn og Sveits. De tre siste nasjonene er verter for håndball-EM. Som regjerende europamester er Norge direkte kvalifisert til mesterskapet.

  gGLEV-m7IU4
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal