Hopp til innhold

Overrasket over at Norge skal smøre ski for Kina: – Ved første tanke ble jeg litt skeptisk

OSLO/ANTERSELVA (NRK): Den kinesiske invasjonen i den norske smørebussen kom brått på Ingrid Landmark Tandrevold og trener Partick Oberegger.

Ingrid Landmark Tandrevold

BLE OVERRASKET: Ingrid Landmark Tandrevold ble overrasket da hun fikk vite om samarbeidet med Kina. Likevel tror hun det kan bli positivt.

– Jeg ble jo litt overrasket selvfølgelig, men når en veier de positive og negative sidene ved det, så synes jeg det er riktig å gjøre det, sier Tandrevold til NRK.

Landslagsutøveren som tok gull på stafetten i VM i Östersund tidligere i år forteller at hun har forståelse for hvorfor Norges Skiskytterforbund valgte å la Kina kjøpe tilgang til det norske smøreapparatet.

– Det har seg jo sånn at den økonomiske situasjonen i vårt forbund ikke er så bra, så vi vil heller at de smører ski til noen kinesere, enn at vi måtte ha kuttet gått ned på kvaliteten, forteller Tandrevold.

VM skiskyting 2019. Jaktstart menn.

BLE SKEPTISK: Men likevel tror landslagstrener Patrick Oberegger at avtalen kan bli en fordel.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Hva avtalen er verdt er fortsatt ukjent, men den har ført til at Norge bemanner opp fra 11 til 15 smørere i et mannskap som dekker både verdenscup og IBU-cup (nest øverste nivå).

– Ved første tanke ble jeg litt skeptisk, men jeg tror det kan bli en vinn-vinn-situasjon. Ikke bare en fordel for de andre, for kanskje det også blir en fordel for oss? sier landslagstrener Patrick Oberegger.

Frykter ikke Kina

Samarbeidet med Kina skal vare fram til OL i Beijing i 2022. Kineserne satser hardt frem mot lekene, og tidligere i høst ble det klart at Ole Einar Bjørndalen og Darja Domratsjeva blir trenere for det kinesiske OL-laget i skiskyting.

– Utøverne har jo vært med og diskutert «hva om Kina slår oss?», og risikoen for det ser vi på som veldig lav. Det er langt flere og større fordeler med avtalen enn det er ulemper, sier idrettssjef i skiskytterforbundet, Per Arne Botnan, til NRK.

Skiskytterlaget

LAV RISIKO: Idrettssjef i skiskytterforbundet, Per Arne Botnan, tror ikke at det kinesiske laget vil bli en trussel for Norge.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kina har utøvere som har vunnet juniormesterskap og har vunnet rulleski-VM på kvinnesiden. Til tross for dette tror heller ikke Oberegger at Kina vil være de farligste utfordrerne med det første.

– Så dere frykter ikke Kina i OL?

– Nei, hvorfor? På kvinnesiden er de på ganske bra nivå. De har også noen talenter med stort potensial. På andre siden: Vi er Norge og må fokusere på de sterke vi har, sier Oberegger.

Tandrevold innrømmer likevel at det hadde vært enda bitrere å tape for kineserne nå.

– Hvis de slår oss med like ski, så er det fordi de har vært bedre, men samtidig når en står i den situasjonen, så er det kanskje noe en tenker på som litt mer bittert enn det kunne vært, sier Tandrevold.

Bevarer hemmelighetene

Smøresjef Tobias Dahl Fenre forteller at Kina kun har kjøpt tilgang til noen av verdens raskeste ski. Hemmeligheten bak hvordan de prepareres skal ikke lekkes.

– Vi deler ikke kompetansen. Den blir i Norge. Vi ansetter norske smørere i det norske systemet, sier Fenre.

VM skiskyting 2019. Smøretraileren til Norge.

KOMPETANSEN BLIR I BUSSEN: Smøresjef Tobias Dahl Fenre sier at det norske apparatet ikke vil røpe hvordan skiene prepareres.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi gir fra oss gode ski til en konkurrent, og spørsmålet om Kina vil slå oss har blitt diskutert i utøvergruppa. Men jeg tror avtalen gjør vårt team mye bedre mot Frankrike, Tyskland og Russland, som er våre hovedkonkurrenter, sier Tarjei Bø om avtalen.

At Norge beholder hemmelighetene innad i smørebussen, ser også landslagstreneren på som viktig.

– Alle nasjoner håper at de har produkter som ingen andre har, og så deler en noe med en annen nasjon. Da tenker en litt, men etter at en vet bakgrunnen og at vi ikke selger oss ut, så kjører vi på og fokuserer på oss selv, understreker Oberegger.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal