Hopp til innhold

Bjørndalens superavtale: Kjøpte tilgang til Norges smørere

Kinas landslagssjef Ole Einar Bjørndalen har signert Norges smøreteam før vinteren. Norges Skiskytterforbund nekter å si hva avtalen er verdt.

Ole Einar Bjørndalen

FORNØYD KINA-SJEF: Ole Einar Bjørndalen får hjelp fra Norges smøreteam for å smøre Kinas ski de tre neste årene.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Klart dette har mye å si for Kina, skriver en fornøyd Bjørndalen til NRK fra treningsleir i Indre Mongolia.

Norges smøresjef Tobias Dahl Fenre bekrefter avtalen, som ble signert natt til torsdag norsk tid.

– Ole Einar Bjørndalen tok kontakt med meg i sommer og lurte på om det var mulig å få til et samarbeid på smøring. Etter diskusjoner internt har vi kommet fram til denne løsningen, sier Fenre.

– Hvorfor er dette interessant for Norge?

– Det vil gi oss en bedre økonomisk situasjon i smøreteamet, som kan sikre at vi leverer den samme kvaliteten vi har gjort de siste årene.

Nekter Kina tilgang til hemmeligheter

Norges Skiskytterforbunds smørere har blitt omtalt som de beste i sporten. Samarbeidet med Kina skal vare fram til OL i Beijing i 2022.

Avtalen fører til at Norge bemanner opp fra 11 til 15 smørere i et mannskap som dekker både verdenscup og IBU-cup (nest øverste nivå). I verdenscupen vil Norge stille med åtte smørere, som er to flere enn de har hatt før.

Smøresjef Fenre forteller at Kina kun har kjøpt tilgang til noen av verdens raskeste ski. Hemmeligheten bak hvordan de prepareres skal ikke lekkes.

– Vi deler ikke kompetansen. Den blir i Norge. Vi ansetter norske smørere i det norske systemet, sier Fenre.

Tobias Dahl Fenre

SMØRESJEF: Tobias Dahl Fenre tror avtalen vil styrke Norges medaljesjanser.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Tarjei Bø: – Vi gir fra oss gode ski til en konkurrent

Hva avtalen er verdt nekter både Fenre og generalsekretær Anne Varden å gå ut med.

Norges Skiskytterforbund har stått uten generalsponsor i over et år. Tidligere betalte DNB mellom 15 og 20 millioner årlig for å være skiskytternes fremste sponsor. I tillegg har sponsorer som Statkraft forsvunnet.

Til våren utløper fire øvrige sponsoravtaler, som må reforhandles i løpet av vinteren.

Tarjei Bø er klar på at avtalen med Kina ble en gyllen mulighet til å styrke satsingen etter en tid der landslaget har tapt sponsorinntekter og kuttet i utgifter.

– Jeg tror økonomien er viktig for forbundet nå. De jobber knallhardt i sponsormarkedet for å opprettholde det sportslige tilbudet. Så kommer det en avtale som bedrer smøreteamet. Dette er nok en stor faktor for at det til slutt ble «ja», sier Bø.

Selv om Kinas kvinnelandslag har utøvere som både vant junior-VM i vinter og rulleski-VM i sommer, frykter han ikke at Norge skal bli utkonkurrert av Kina.

– Vi gir fra oss gode ski til en konkurrent, og spørsmålet om Kina vil slå oss har blitt diskutert i utøvergruppa, sier Bø.

– Men jeg tror avtalen gjør vårt team mye bedre mot Frankrike, Tyskland og Russland, som er våre hovedkonkurrenter.

Smøresjef Fenre avviser at det blir mindre tid til å preparere norske ski.

– Hvis Kina konkurrerer oss ut, så er det fordi løperne våre er dårligere enn de kinesiske. Da har vi ikke gjort jobben på andre ting, sier Fenre, som gleder seg over muligheten for å rekruttere nye og unge smørere.

Tarjei Bø Østersund

FRYKTER IKKE KINA: Tarjei Bø frykter ikke at Kina skal utkonkurrere Norge.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Bjørndalen: – Kina kan ta OL-medalje

Bjørndalen mener Kina kan kjempe om medaljer i OL.

– Topp-plasseringer denne sesongen er urealistisk, men når vi nærmer oss OL så tror jeg vi har større muligheter.

– Selger Norge et konkurransefortrinn?

– Norge selger en tjeneste som vi kjøper og Kina bidrar med ressurser slik at Norges Skiskytterforbund fortsatt kan drive utvikling de tre neste åra.

– Nå kan Norge ha med de beste smørerne nærmest på fulltid hele året. Det har de ikke hatt mulighet til før, forteller Bjørndalen, som forsikrer at Norge vil ha full kontroll på Kinas skipark.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal