Over halve VM-troppen vraker Norges nye superdress

LAHTI/OSLO (NRK): Før VM i Lahti skrøt Marit Bjørgen Norges nye superdress opp i skyene, men i dag valgte over halve VM-troppen å gå med den gamle dressen.

Skidress

DROPPET SUPERDRESSEN: Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng droppet den nye superdressen på fellesstarten med skibytte.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er som å gå uten klær. Det er mulig å gå fort med denne, sa Marit Bjørgen nylig om den fjærlette VM-dressen som skulle gi langrennsløperne suksess i Lahti.

Men på dagens fellesstart med skibytte valgte halve laget å bruke den gamle landslagsdressen. Bare Marit Bjørgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Finn-Hågen Krogh brukte den nye.

Da Maiken Caspersen Falla tok VM-gull på torsdagens sprint, gikk også hun med skidressen som nordmennene har brukt i verdenscupen tidligere i sesongen.

– Ikke noe feil med den

Sjur Røthe sier til NRK at dressen de har brukt tidligere er helt rå, mens den nye er litt ubehagelig.

Sjur Røthe

UBEHAGELIG: Sjur Røthe valgte den gamle dressen på dagens 30 kilometer fordi han mente den var litt ubehagelig.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er ikke noe feil med den. Fra brystet og ned er det den beste skidressen jeg har hatt på meg. Det et par småjusteringer rundt halsen jeg synes er litt ubehagelig. Da valgte jeg å gå med den dressen vi har brukt tidligere, som er helt rå, sier Røthe.

– Burde man ikke testet den nye før VM?

– For all del. Og jeg prøvde den også. Jeg brukte den på hver trening og har gjort justeringer, men det er små detaljer. Man må bruke den man synes er best selv, fortsetter han.

– Det siste vi bruker energi på

Landslagssjef Vidar Løfshus forteller at de har jobbet med den nye dressen lenge, men mener det handler om små tilpasninger som ikke passer for alle.

Hvorfor går ikke alle med VM-dressen?

– Nei, det har med tilpasning å gjøre. Det er små detaljer. Dæhlie har jobbet veldig bra med den dressen. Den passer veldig bra for noen, og ikke så bra for andre.

– Begynte dere med tilpasningen litt seint, da?

– Nei, det vil jeg ikke si. Vi har jobbet med den dressen lenge. De som går med den sier det er en helt rå dress, så vi får det nok på plass ganske fort. Det er fantastisk teknologi som skal hjelpe oss med å ta mange gull fremover, svarer Løfshus, som ikke synes det er irriterende at flere vraker VM-dressen.

– Nei ... Det er marginer. Folk må gå med tøy som passer og som er komfortabelt. Sånn er det nå. Det er det siste vi bruker energi på.

Weng og Bjørgen

BYTTET DRESS: Heidi Weng brukte den nye dressen på torsdagens sprint, men byttet til den gamle før lørdagens 15 kilometer.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Langrennsløperne er testpiloter

Øystein Bråta er nordisk direktør i Active Brands, som har produsert superdressen. Han har ikke noe eksakt beløp på hvor mye det har kostet å utvikle dressen.

Dressen er en del av et innovasjonsprogram, og erfaringene skal være med videre i utviklingen av langrennsdressen som skal brukes i OL.

Petter Northug

KLIPPET OPP: Petter Northug hadde klippet opp deler av skidressen da han gikk sprinten på torsdag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi må hele tiden ligge i forkant av utviklingen for at det norske landslaget skal ha det aller beste utstyret når de stiller til start, sier Bråta.

– Da vi lanserte denne nye dressen var vi klar over at vi strakk strikken litt langt på innovasjon for en skidress. Vi bruker ofte langrennsløperne som testpiloter, fortsetter han.

Laget har også en syerske i Lahti som kan hjelpe utøverne med å få dressen tilpasset.

– Løperne bestemmer selv om de ønsker å bruke den nye eller gamle dressen. Det valget er helt opp til dem.

Siste nytt

 • Fortsetter suksessformelen i hopp

  Landslagssjef Alexander Stöckl følger suksessoppskriften fra Zakopane hvor det ble to nordmenn på pallen med Marius Lindvik som vant og Robert Johansson på tredjeplass. Den samme troppen skal nemlig til finske Lahti i helgen.

  Disse er tatt ut: Johann André Forfang (Tromsø SK), Halvor Egner Granerud (Asker), Robert Johansson (Søre Ål), Marius Lindvik (Rælingen), Thomas Aasen Markeng (Lensbygda) og Daniel Tande (Kongsberg).

  Poland Ski Jumping World Cup Marius Lindvik
  Foto: Czarek Sokolowski / AP
 • Anbefaler stans i alt seriespill

  Regjeringen vil ha stans i alt av seriespill i toppidretten de to neste ukene. Barn og unge under 20 år kan delta som normalt.

  Det opplyste statsminister Erna Solberg i Stortinget mandag.

  – Norges idrettsforbund bes om å koordinere dette med særforbundene, sa statsministeren.

  I tillegg til anbefalingen om stans har FHI og Helsedirektoratet anbefalt at antallet idrettsutøvere som er omfattet av unntaksregelen, begrenses. Det er foreløpig ikke kjent hvordan regjeringen vil respondere på denne anbefalingen.

  For voksne videreføres anbefalingen om ikke å drive organisert aktivitet innendørs. Utendørs kan voksne trene dersom det er mulig å holde god avstand.

  Barn og unge under 20 år kan trene og delta i fritidsaktiviteter som normalt, ute og inne. De kan også bli unntatt anbefalingen om 1 meters avstand når det er nødvendig.

  Camilla Herrem og Tonje Nøstvold
  Foto: Ole Andreas Bø / NRK
 • Kristoff sykler Tour de France

  Alexander Kristoff er tatt ut til årets Tour de France, opplyser UAE-laget.

  Mandag kunngjorde UAE-laget de første rytterne som er tatt ut til de tre såkalte Grand Tours i 2021-sesongen. Blant dem er Kristoff, som er tatt ut til Tour de France nok en gang.

  Det blir Kristoffs niende strake deltakelse i det franske storrittet.

  Med seg i Touren får han ikke uventet Tadej Pogacar, som skal prøve å forsvare sammenlagttittelen fra 2020-sesongen.

  Alexander Kristoff
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal