Hopp til innhold

Østberg og Johaug måtte ty til gulv- og vindusvask: – Må ikke tro nordmenn bare bor på luksushotell

LAHTI (NRK): En drøy uke etter at det norske laget bodde under Petter Stordalens tak i Åre, var det tilbake til hotell-virkeligheten for Therese Johaug i Finland. Dermed klarte ikke skistjernen å unngå å sende en liten beskjed til kritikerne av Norge under Ski Tour 2020.

Johaug

LAVERE STANDARD ENN VANLIG: Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg, her avbildet under den siste etappen av Ski Tour 2020. Under en uke senere sjekket de inn på leilighetshotellet (høyre).

Foto: NTB Scanpix/NRK

For i stedet for å sjekke inn på et finere hotell i Vierumäki 20 minutter utenfor Lahti sentrum, måtte de norske utøverne ta til takke med et slags leilighetshotell sentralt i byen da de ankom verdenscupbyen torsdag kveld.

Johaug virket ikke å ta det tungt da hun møtte NRK under fredagens trening på skistadion i den finske byen.

hotell

INNGANGSPARTIET: Leilighetshotellet i Lahti sentrum var preget av byggearbeider.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Bor ikke bare på luksushotell

Men rommene på hotellet hadde så definitivt gjort inntrykk på skistjernen – samtidig som hun ikke kunne unngå å sende et lite stikk til de som tror de norske utøverne kun bor fint på verdenscuprenn. Den debatten stod på for fullt under Ski Tour 2020 sist uke.

En rekke nasjoner klaget da på boforholdene i alpinbyen Åre, mens de samtidig antydet at Norge var blant nasjonene som stort sett fikk tildelt gode hoteller på reise. Blant annet at Norge under dagene i Åre sjekket inn på hotellet Copper Hill som tilhører Petter Stordalen.

– Man må ikke tro nordmenn bare bor på luksushotell. Vi blir plassert andre steder, vi også. Jeg og Ingvild hadde husvask, vi vasket gulv og ruter. Og håndkleet var ikke hvitt etterpå, for å si det sånn, sier Johaug til NRK og gliser, når hun blir spurt om boforholdene i Lahti.

Landslagstrener Geir Endre Rogn er enig med Johaug og mener hotellet i Lahti er et godt bilde på at nordmennene ikke bare bor på fine hoteller. Han står ved at kvaliteten på boforholdene rulleres på av arrangøren overfor nasjonene.

Johaug

FOKUSERT: Therese Johaug, her under fredagens treningsøkt i de solfylte løypene i Lahti.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Heidi Weng hadde dette å si:

– Jeg sov godt, jeg. Men ellers så var det grisete der. Jeg tror jeg må vaske litt når jeg kommer tilbake.

– Vi må ikke bo på luksus til enhver tid

Det var allroundtrener Eirik Myhr Nossum som til slutt valgte leilighetshotellet i Lahti sentrum. Han sier han er veldig godt fornøyd og påpeker at når landslaget nå bor så nære stadion betyr det mye for logistikken til alle som er med, blant annet hele støtteapparatet.

Han hevder standarden på bostedet til landslaget denne helgen ligger på snittet av det de er vant til ellers i sesongen. Han vil gi det et terningkast tre eller fire. Når han får høre hva Johaug og Ingvild Flugstad Østberg måtte gjøre med rommene da de ankom, og Heidi Wengs dom, sier han dette:

– Ja, det kan godt hende. Men de hotellene vi pleier å bo på totalrenoveres nå. Det er få hoteller å velge mellom. Vi må ikke bo på absolutt topp luksus til enhver tid. Alt i alt er vi godt fornøyd.

– Jeg er hundre prosent sikker på at dette er det beste valget, sier han og svarer «definitivt» på spørsmål om utøverne må tåle å vaske grisete og urene rom.

3bEdCXpr1xM

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum, her under Ski Tour 2020 sist uke.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Ikke like raus på stjernene

Ingvild Flugstad Østberg innrømmer at helgens Lahti-bosted ikke har den standarden de er vant til fra samme sted tidligere. Hun bekrefter at både hun og Johaug måtte trå til med en skikkelig husvask torsdag kveld.

– «Grisete», sier Heidi Weng...?

– Ja, det var kanskje den følelsen. Det kunne vært enda bedre, sier Østberg, og forteller at minst én person på herrelaget ikke hadde vært like raus på stjernene som trener Nossum, da vedkommende vurderte hotellet ved ankomst torsdag kveld.

Østberg

KLAR FOR VERDENSCUP IGJEN: Ingvild Flugstad Østberg, her etter trening i Lahti fredag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Johaug kan gå forbi Bjørgen

Lørdag får vi se om en husvask gjør godt for Johaug og Østberg. For etter et tøft Ski Tour 2020 har verdenscupen nå gått inn i en avsluttende fase. I Lahti, der det skal gås 10 kilometer intervallstart i klassisk lørdag og stafett for damer søndag, er noe av spenningen borte.

Therese Johaug leder verdenscupen overlegent. Men 31-åringen kan med seier lørdag nå nok en milepæl i karrieren. Dersom hun klarer det, går hun ifølge FIS (Det internasjonale skiforbundet) forbi Marit Bjørgen i antall individuelle verdenscupseire (62) på distanse.

Heidi Weng virker på sin side å ha god kontroll på andreplassen i verdenscupen sammenlagt.

– Men hun mangler en seier i verdenscupen. Hun har hatt en veldig god sesong, men har nok lyst på den seieren. Det er noe eget ved det, men da skal mye klaffe, sier landslagstrener Rogn.

Oz1PeWEI-rQ

LANDSLAGSTRENER: Geir Endre Rogn, her under Ski Tour 2020 sist uke.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Om tredjeplassen er det imidlertid svært jevnt. Fra Natalia Neprjajeva på tredje- og ned til Ingvild Flugstad Østberg på sjetteplass skiller det bare 195 poeng.

Dermed blir det trolig spennende helt til siste renn om hvem som får feire på pallen med Johaug og Weng i verdenscupavslutningen i Canada i slutten av mars.

– Det blir et rotterace ut sesongen. Så lenge Neprjajeva er tilbake i toppform, så blir det tøft. Men både Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild har gode muligheter, sier Rogn.

PS: Damenes 10 kilometer følger du på NRK 1 eller NRK.no fra klokken 10:55 lørdag. Herrenes løp ser du fra klokken 12:25 på samme plattformer.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal