Hopp til innhold

Oppgitt Carlsen etter arrangørtabbe: – Det er uakseptabelt

LONDON/OSLO (NRK): Plutselig kunne man høre høy lyd inne i spillokalet. Det likte Magnus Carlsen dårlig.

Det ble igjen remis i det åttende VM-partiet i sjakk mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana.

Men etter partiet var det en arrangørskandale som kom i fokus. Midt i partiet kunne man nemlig høre høye lyder inn til spillerne. Både Caruana og Carlsen så rart ut i luften og lurte på hva som hadde skjedd.

– Jeg regner med at arrangøren prøver å finne ut hva som har galt. Vi kan ikke ha en VM-kamp hvor spillerne blir forstyrret av arrangørfeil. Man må kunne si det er en amatørtabbe, sier journalist og grunnlegger av sjakknettstedet mattogpatt, Tarjei Joten Svensen.

Se video av hendelsen i toppen av saken.

– Forståelig at spillerne reagerer

På pressekonferansen etter partiet fikk spillerne spørsmål om hva det var.

– Det var noe som skrudde seg på. Vi hørte en form for mikrofon. Jeg vet ikke helt hva eller hvem det var. Jeg vet ikke om det var noen stemmer eller hva det var, sa Caruana.

– Det var ikke noen trekk, i hvert fall, svarte Carlsen, før han fortsatte:

– Åpenbart er det uakseptabelt. Det var folk som snakket, men det var ikke veldig tydelig hva de sa. Det varte ikke så lenge. Dette er egentlig ikke noe vi bør ta i offentligheten. Arrangørene vet om det og de må fikse det, sier verdensmesteren.

Magnus Carlsen

Carlsen var ikke fornøyd med arrangørene etter parti 8.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

NRK får bekreftet fra Ilja Merenzon i World Chess at lyden kom fra et sikkerhetskamera med innebygget høytaler. Dette må de ha i henhold til sikkerhetsprotokollen, opplyser han.

Svensen er svært lite imponert.

– Jeg trodde det var noen av tilskuerne, men nå tyder det på at det kom fra arrangøren. Det er forståelig at spillerne reagerer på det. Det har vært mye rot med denne arrangøren. Det er ting som tyder på at dette er siste VM de får arrangere, sier han.

– Det vil ikke skje igjen

Inne i lokalet satt også dommer Nana Alexandria. Hun er tidligere verdensmester to ganger, og har vært i sjakkmiljøet i en årrekke. Hun har aldri opplevd noe lignende.

– Jeg skjønte ikke helt hva det var. Det var to ord, men jeg hørte ikke hvilke ord det var. Jeg vet ikke om de (spillerne) forstod ordene heller. Det var bare to sekunder eller mindre. Jeg tror det var på engelsk, forklarer hun.

Hun er glad for at det skjedde på et tidspunkt hvor ikke noen av spillerne var i tidstrøbbel. Det kunne fort ha satt ut spillerne enda mer.

– Det er uansett ikke bra når du er så dypt inne i dine egne tanker. Jeg håper det ikke vil skje igjen, sier hun til NRK.

Siste nytt

 • Nok en nedtur for Glimt – klarte kun uavgjort mot Sandefjord

  Med 1-1 hjemme mot Sandefjord ble det nok et lunkent resultat for Bodø/Glimt i eliteserien. De to foregående kampene har endt med bortetap mot HamKam og uavgjort hjemme mot KFUM i forrige kamp.

  Sandefjord gikk først opp i føringen etter 35 minutter. Eman Markovic. Sandefjord-spilleren fikk ballen da han stod umarkert ute til høyre i Glimts boks og sendte den inn i nettmaskene.

  Det så lenge ut til at Sandefjord skulle ta med seg ledelsen til pause, men inne i overtiden i førsteomgang ble det dramatikk.

  Kasper Høgh ropte på straffespark etter at han ble hektet av Sandefjord-spiller Christopher Cheng inne i sekstenmeteren. Etter en VAR-sjekk ble det dømt straffe til de gulkledde, og den banket Albært Grønbek i mål.

  Trener Hans Erik Ødegaard og hans menn i Sandefjord stod med tre strake tap i eliteserien før uavgjort-kampen mot Glimt og befinner seg helt på bunnen av tabellen. Bodø/Glimt på sin side leder serien med 24 poeng.

  Eliteserien i fotball 2024: Bodø/Glimt-Sandefjord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Keepertabbe og drømmemål: Brann sikret seier ni minutter på overtid

  Fra straffemerket på overtid av overtiden sørget innbytter Joachim Soltvedt for 2-1 til Brann hjemme mot Kristiansund i Eliteserien onsdag.

  Etter 37 minutter sendte Brann-kaptein Sivert Heltne hjemmelaget opp til 1-0 med en lekker volley i krysset. Men etter 68 minutter utlignet KBK. Ruben Altes frispark gikk forholdsvis rett på Mathias Dyngeland i Brann-målet, men keeperen rotet det til, og da stod det 1-1 i Bergen.

  Men hele seks minutter på overtid fikk Brann straffespark. Innbytter Soltvedt var sikker, og sørget for 2-1 og seier hele ni minutter på overtid.

  Brann ligger fortsatt på 2. plass i Eliteserien - nå med like mange poeng som Bodø/Glimt. Kristiansund ligger på 13. plass med elleve poeng.

  t1lK7_ojL4Y
  Foto: NTB
 • Tromsø kjørte over tabelltreer Fredrikstad

  Etter en meget svak sesongstart har Tromsø stablet seg mer og mer på beina. Hjemmekampen mot tabelltreer, og for tiden topplag i eliteserien, Fredrikstad endte med overlegen 3-0-seier.

  Lasse Nordås ble tomålsscorer og Jakob Romsaas noterte seg også for et mål mot Fredrikstad.

  Nordås sendte vertene i føringen etter 17 minutter. Anders Jenssen vant ballen høyt i banen og fant spissen i bakrom. Alene med keeper satte han sin første scoring for kvelden.

  En drøy halvtime inn i første omgang brukte Romsaas hodet og stanget inn 2-0 til Tromsø. Og med ti minutter igjen trillet Nordås inn sitt andre mål mot Fredrikstad og sørget for 3-0-seier.

  Tromsø er nå oppe på den trygge 13.-plassen på målforskjell, mens Fredrikstad fremdeles ligger som nummer tre på tabellen med sine 21 poeng.

Sendeplan

Kl. Program Kanal