Hopp til innhold

Oppgitt Carlsen etter arrangørtabbe: – Det er uakseptabelt

LONDON/OSLO (NRK): Plutselig kunne man høre høy lyd inne i spillokalet. Det likte Magnus Carlsen dårlig.

Det ble igjen remis i det åttende VM-partiet i sjakk mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana.

Men etter partiet var det en arrangørskandale som kom i fokus. Midt i partiet kunne man nemlig høre høye lyder inn til spillerne. Både Caruana og Carlsen så rart ut i luften og lurte på hva som hadde skjedd.

– Jeg regner med at arrangøren prøver å finne ut hva som har galt. Vi kan ikke ha en VM-kamp hvor spillerne blir forstyrret av arrangørfeil. Man må kunne si det er en amatørtabbe, sier journalist og grunnlegger av sjakknettstedet mattogpatt, Tarjei Joten Svensen.

Se video av hendelsen i toppen av saken.

– Forståelig at spillerne reagerer

På pressekonferansen etter partiet fikk spillerne spørsmål om hva det var.

– Det var noe som skrudde seg på. Vi hørte en form for mikrofon. Jeg vet ikke helt hva eller hvem det var. Jeg vet ikke om det var noen stemmer eller hva det var, sa Caruana.

– Det var ikke noen trekk, i hvert fall, svarte Carlsen, før han fortsatte:

– Åpenbart er det uakseptabelt. Det var folk som snakket, men det var ikke veldig tydelig hva de sa. Det varte ikke så lenge. Dette er egentlig ikke noe vi bør ta i offentligheten. Arrangørene vet om det og de må fikse det, sier verdensmesteren.

Magnus Carlsen

Carlsen var ikke fornøyd med arrangørene etter parti 8.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

NRK får bekreftet fra Ilja Merenzon i World Chess at lyden kom fra et sikkerhetskamera med innebygget høytaler. Dette må de ha i henhold til sikkerhetsprotokollen, opplyser han.

Svensen er svært lite imponert.

– Jeg trodde det var noen av tilskuerne, men nå tyder det på at det kom fra arrangøren. Det er forståelig at spillerne reagerer på det. Det har vært mye rot med denne arrangøren. Det er ting som tyder på at dette er siste VM de får arrangere, sier han.

– Det vil ikke skje igjen

Inne i lokalet satt også dommer Nana Alexandria. Hun er tidligere verdensmester to ganger, og har vært i sjakkmiljøet i en årrekke. Hun har aldri opplevd noe lignende.

– Jeg skjønte ikke helt hva det var. Det var to ord, men jeg hørte ikke hvilke ord det var. Jeg vet ikke om de (spillerne) forstod ordene heller. Det var bare to sekunder eller mindre. Jeg tror det var på engelsk, forklarer hun.

Hun er glad for at det skjedde på et tidspunkt hvor ikke noen av spillerne var i tidstrøbbel. Det kunne fort ha satt ut spillerne enda mer.

– Det er uansett ikke bra når du er så dypt inne i dine egne tanker. Jeg håper det ikke vil skje igjen, sier hun til NRK.

Sportsnyheter

Premier League - Manchester City v Liverpool

Liverpools spillerbuss angrepet: – Fullstendig uakseptabelt

Manchester City uten en skadd Erling Braut Haaland holdt lekestue med Liverpool. Men rødtrøyene ble forbannet på dommeravgjørelse som kunne snudd kampbildet.

NM-løypa skapte redsel og endte med skade: – Sporet var ødeleggende og farlig

Parautøver Lars Andresen hektet i sporet i en utforkjøring, falt inn i sikkerhetsnettet og skadet skulderen i NM-sprinten. Flere karakteriserer løypa som farlig, men det er Skiforbundet uenig i.

Siste nytt

 • Midtsjø ble sen matchvinner for Galatasaray

  Fredrik Midtsjø dunket til og scoret sitt første Galatasaray-mål i 2-0-seieren over Adana Demirspor i tyrkisk fotball. Etterpå tok det helt av på tribunene.

  Serielederen styrte mot poengtap i egen storstue, men i det 86. minutt kom Midtsjø fra dypet og sendte en markkryper hardt i nettmaskene. Trønderen knallet til på en løs ball utenfor straffefeltet.

  Euforien blant publikum og i Galatasaray-leiren var enorm. Det var Midtsjøs første scoring siden overgangen fra nederlandske AZ Alkmaar i fjor sommer.

  29-åringen entret gressteppet som innbytter tolv minutter før målet. Det kom i hans første opptreden etter å ha vært ute med en lårskade i noen uker.

  Åtte minutter på overtid doblet Nicolò Zaniolo til 2-0 på et straffespark.

  Midtsjø
  Foto: JORGE GUERRERO / AFP
 • «The Gift that keeps on giving» – Tidligere Stabæk-spiller briljerer i Belgia

  Tidligere Stabæk-profil Gift Orban scoret Gents to første mål i en kamp som til slutt endte 5–0 mot tabelljumbo Seraing i den belgiske toppdivisjonen lørdag.

  Nigerianeren gikk direkte fra norsk første divisjon, hvor han ble toppscorer i 2022, til belgiske Gent i januar.

  På kort tid har 20-åringen gjort seg bemerket og har på flere sosiale medier blitt omtalt som «the Gift that keeps on giving» av klubbens supportere.

  Hugo Cuypers scoret også to mål for bortelaget og Jordan Torunarigha satte ett.

  Gent ligger på fjerdeplass på tabellen, 14 poeng bak tabelltopp Genk.

  Belgium Soccer Europa Conference League
  Foto: Olivier Matthys / AP
 • Nytt Chelsea-tap - fansen ropte på sparken for Potter

  «Du får sparken i morgen!» sang deler av Chelsea-fansen mot klubbens manager, Graham Potter, etter et sviende 2-0-nederlag på hjemmebane lørdag kveld.

  London-klubben er inne i en marerittsesong, og ligger på 11. plass etter tapet mot Aston Villa. De er nå elleve poeng bak en plass som sikrer Champions League, en turnering Chelsea nærmest har for vane å delta i.

  Ollie Watkins sendte Villa i ledelsen på Stamford Bridge med en strøken lobb. Han kom alene med keeper etter forsvarskrøll av Marc Cucarella.

  John McGinn scoret 2-0 i andre omgang med et velplassert skudd fra utenfor 16-meteren. Potter har lenge vært under press, men sitter enn så lenge i managerstolen.

  Premier League - Chelsea v Aston Villa
  Foto: PETER NICHOLLS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste