Det Carlsen fryktet, er i ferd med å skje: – Man blir sliten psykisk

LONDON/OSLO (NRK): Fabiano Caruana hadde et stort overtak, men Magnus Carlsen reddet remis i VMs åttende parti.

Magnus Carlsen

– Hvis jeg skulle gjort noe annerledes, måtte det i så fall vært tidlig. Etter hvert følte jeg bare at jeg måtte forsvare meg, sier Magnus Carlsen etter det åttende VM-partiet.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Det åttende partiet mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana utviklet seg til en real krig.

– Han spilte en variant som er veldig ubalansert og skarp, som jeg egentlig har forventet i flere runder. Så kom det i dag, så var jeg ikke helt mentalt klar. Så ble det veldig skarpt, og det var han som hadde all moroa, sier Carlsen til NRK etter partiet.

– Hva var du ikke mentalt klar for?

– Han spiller den skarpeste varianten i hele systemet. Den er ikke så vanlig. Jeg følte det ville komme en dag, så kom det plutselig i dag, så ble jeg litt usikker.

– Aldri spilt på så høyt nivå

Caruana valgte å spille en aggressiv åpning, Carlsen svarte med samme mynt.

Tidlig ble det klart at Caruanas plan var å storme på med bønder på den ene siden. Carlsens plan var å komme på motsatt side. I sitt 18. trekk viste Carlsen hvor aggressivt han planla å spille da han spilte bonden foran kongen to ruter frem. På det tidspunktet sto kongen nesten helt åpen.

– Så aggressivt har Magnus Carlsen aldri spilt med sorte brikker i et VM, slo Atle Grønn fast i NRKs studio.

Bonde

– Blir psykisk sliten

Programmet Sesse viste på et tidspunkt 2,45 i favør Caruana, men da han flyttet bonden til h3 i trekk 24 var hele forspranget borte. Trekket gjorde at det raskt ble en veldig lik stilling.

Da gikk like gjerne Carlsen ut av rommet og byttet sokker fra de knallrøde sokkene han hadde startet partiet med.

Magnus Carlsens lykkesokker?

Carlsen startet partiet med disse sokkene. Da han innså at han reddet remis, skiftet han til sorte sokker.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Dermed ble det et nytt parti med remis etter hvert. Det har Carlsen tidligere snakket om at han ikke er veldig glad for.

Da Carlsen var gjest i podkasten Sjakksnakk før VM, snakket han om hva mange remispartier på rad gjør med han.

– Jeg mister energien når det blir for mange remiser der det ikke skjer noen ting. Man blir sliten psykisk. Man får ikke spilt noe sjakk, får ikke tenkt, får ikke vist noe som helst, sa Carlsen.

Derfor fikk han også spørsmål om han hadde det gøy etter åtte remiser etter partiet.

– Sånn passe. Det er veldig spennende, men det er klart det er morsommere å spille partier som dette når det er mindre på spill. Som sjakkspiller er det spennende, jeg er glad for at jeg har løst oppgaven på en god måte i dag, sier Carlsen.

At de åtte første partiene i en VM-kamp ender remis er faktisk første gang i historien. Stillingen nå er 4–4. Neste parti er på onsdag.

 • Se Torstein Baes oppsummering av partiet:

Siste nytt

 • Villa med enkel seier

  Aston Villa brukte cuphelgen til å slå Newcastle 2-0 i en hengekamp og klatre til øvre halvdel av Premier League-tabellen.

  Ollie Watkins og Bernard Traoré scoret målene i første omgang av en kamp hjemmelaget dominerte. Seieren kunne godt vært større.

  Newcastle sliter tungt for tiden og måtte tåle sitt femte tap på rad. Manager Steve Bruce så sitt lag bli overkjørt i perioder, og laget har bare fire rivaler bak seg på tabellen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Clive Brunskill / AP
 • Stortap for Milan hjemme

  Med Jens Petter Hauge på benken ble serieleder Milan knust 0-3 hjemme av Atalanta. Byrival Inter er nå to poeng bak etter deres målløse kamp borte mot Udinese.

  Det sviende stortapet var Milans annet denne sesongen i Serie A. De har nå tapt to av de siste fire Serie A-kampene, etter å også ha tapt 1-4 for Juventus 6. januar.

  Zlatan
  Foto: Miguel Medina / AFP
 • Sensasjonsseier til Argentina

  Argentina sto for en av håndball-VMs største overraskelser noen gang med 23–19 over Kroatia i hovedrunden.

  Kroatene, som tok EM-sølv så sent som for et år siden, kan vente seg tidenes slakt i hjemlige aviser etter fiaskoen. Laget slet i alle deler av spillet på vei mot et ydmykende tap.

  Søramerikanerne tok tidlig en 6-1-ledelse, men kampen jevnet seg så ut. Midtveis i andreomgangen rykket Argentina fra til en 20-16-ledelse.

  Seieren gjør at Argentina har en stor mulighet til å spille kvartfinale. Laget avslutter hovedrunden mot Qatar mandag og trenger ett poeng for å nå cupspillet.

  Argentinas hittil beste VM-innsatser er 12.-plassene fra 2011 og 2015.

  Argentina
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal