Hopp til innhold

Det Carlsen fryktet, er i ferd med å skje: – Man blir sliten psykisk

LONDON/OSLO (NRK): Fabiano Caruana hadde et stort overtak, men Magnus Carlsen reddet remis i VMs åttende parti.

Magnus Carlsen

– Hvis jeg skulle gjort noe annerledes, måtte det i så fall vært tidlig. Etter hvert følte jeg bare at jeg måtte forsvare meg, sier Magnus Carlsen etter det åttende VM-partiet.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Det åttende partiet mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana utviklet seg til en real krig.

– Han spilte en variant som er veldig ubalansert og skarp, som jeg egentlig har forventet i flere runder. Så kom det i dag, så var jeg ikke helt mentalt klar. Så ble det veldig skarpt, og det var han som hadde all moroa, sier Carlsen til NRK etter partiet.

– Hva var du ikke mentalt klar for?

– Han spiller den skarpeste varianten i hele systemet. Den er ikke så vanlig. Jeg følte det ville komme en dag, så kom det plutselig i dag, så ble jeg litt usikker.

– Aldri spilt på så høyt nivå

Caruana valgte å spille en aggressiv åpning, Carlsen svarte med samme mynt.

Tidlig ble det klart at Caruanas plan var å storme på med bønder på den ene siden. Carlsens plan var å komme på motsatt side. I sitt 18. trekk viste Carlsen hvor aggressivt han planla å spille da han spilte bonden foran kongen to ruter frem. På det tidspunktet sto kongen nesten helt åpen.

– Så aggressivt har Magnus Carlsen aldri spilt med sorte brikker i et VM, slo Atle Grønn fast i NRKs studio.

Bonde

– Blir psykisk sliten

Programmet Sesse viste på et tidspunkt 2,45 i favør Caruana, men da han flyttet bonden til h3 i trekk 24 var hele forspranget borte. Trekket gjorde at det raskt ble en veldig lik stilling.

Da gikk like gjerne Carlsen ut av rommet og byttet sokker fra de knallrøde sokkene han hadde startet partiet med.

Magnus Carlsens lykkesokker?

Carlsen startet partiet med disse sokkene. Da han innså at han reddet remis, skiftet han til sorte sokker.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Dermed ble det et nytt parti med remis etter hvert. Det har Carlsen tidligere snakket om at han ikke er veldig glad for.

Da Carlsen var gjest i podkasten Sjakksnakk før VM, snakket han om hva mange remispartier på rad gjør med han.

– Jeg mister energien når det blir for mange remiser der det ikke skjer noen ting. Man blir sliten psykisk. Man får ikke spilt noe sjakk, får ikke tenkt, får ikke vist noe som helst, sa Carlsen.

Derfor fikk han også spørsmål om han hadde det gøy etter åtte remiser etter partiet.

– Sånn passe. Det er veldig spennende, men det er klart det er morsommere å spille partier som dette når det er mindre på spill. Som sjakkspiller er det spennende, jeg er glad for at jeg har løst oppgaven på en god måte i dag, sier Carlsen.

At de åtte første partiene i en VM-kamp ender remis er faktisk første gang i historien. Stillingen nå er 4–4. Neste parti er på onsdag.

 • Se Torstein Baes oppsummering av partiet:

Siste nytt

 • Ruud falt på verdensrankingen

  Stefanos Tsitsipas henviser Casper Ruud til 6.-plass på ATP-rankingen. Neste gang rankingen oppdateres vil begge ta igjen tidligere verdensener Novak Djokovic.

  Tsitsipas' seier i ATP 250-turneringen i Mallorca i helgen sikret grekeren de nødvendige poengene til å ta igjen Ruud etter at nordmannen tok 5.-plassen fra Tsitsipas tidligere i juni.

  Tsitsipas går opp til 5150 poeng på den oppdaterte rankingen med 100 poeng mer enn Ruud.

  Både Ruud og Tsitsipas stiller i Wimbledon, som varer de neste to ukene, men i årets tredje Grand Slam deles det ikke ut noen rankingpoeng. Det bestemte ATP-touren etter Wimbledons utestengning av spillere fra Russland og Belarus.

  Poengene fra fjorårets Wimbledon forsvinner derimot fra rankingen ved neste oppdatering om to uker. Ruud og Tsitsipas røk ut av første runde i Wimbledon 2021 og vil dermed ikke miste noen poeng på rankingen.

  Det vil derimot fjorårets Wimbledon-vinner Novak Djokovic, som vil miste 2000 poeng ved neste oppdatering og ende bak både Ruud og Tsitsipas med 4770 poeng.

  Ruud spiller i 1. runde av Wimbledon mandag klokken 12.00. Nordmannen møter den 34 år gamle spanjolen Albert Ramos-Viñolas.

  Casper Ruud
  Foto: THOMAS SAMSON / AFP
 • Overlykkelig Chun vant 13,3 millioner kroner

  Koreanske Gee Chun hanket inn 13,3 millioner kroner da hun vant PGA-turneringen på Congressional Country Club. Det er dobbelt så mye som fjorårets vinner, Nelly Korda, fikk.

  Det var hennes første tittel på tre og et halvt år.

  – Jeg vil takke alle som fortsatt tror på meg, sa Chun etter turneringen, mens tårene trillet.

  – Det betyr veldig mye. Jeg vil også rose og gratulere alle som har jobbet med banen, den har vært fantastisk fin hele uken, fortsatte hun.

  LPGA: KPMG Women's PGA Championship - Final Round
  Foto: Scott Taetsch / Reuters
 • «Norsk» 20-åring med enorm prestasjon i PGA: – Surrealistisk

  Michael Thorbjornsen endte på en sterk fjerdeplass på helgens PGA-turnering i Connecticut. Den 20 år gamle amerikaneren har norsk far fra Elverum.

  Han klarte cuten greit, men i siste runde tok han sin fjerde birdie for dagen, samt en eagle, og endte til slutt fire slag bak vinneren Xander Schauffele.

  – Det var surrealistisk, det var helt vilt, sa Thorbjornsen til Golf Digest etter endt turnering.

  Prestasjonen hans er den beste prestasjonen en amatør har gjort siden Le McCoy i 2016.

  – Jeg følte meg hjemme. Det var ganske kult. Det gir meg selvtillit, fortsatte han.

  Travelers Championship - Final Round
  Foto: Tim Nwachukwu / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste