Hopp til innhold

Det Carlsen fryktet, er i ferd med å skje: – Man blir sliten psykisk

LONDON/OSLO (NRK): Fabiano Caruana hadde et stort overtak, men Magnus Carlsen reddet remis i VMs åttende parti.

Magnus Carlsen

– Hvis jeg skulle gjort noe annerledes, måtte det i så fall vært tidlig. Etter hvert følte jeg bare at jeg måtte forsvare meg, sier Magnus Carlsen etter det åttende VM-partiet.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Det åttende partiet mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana utviklet seg til en real krig.

– Han spilte en variant som er veldig ubalansert og skarp, som jeg egentlig har forventet i flere runder. Så kom det i dag, så var jeg ikke helt mentalt klar. Så ble det veldig skarpt, og det var han som hadde all moroa, sier Carlsen til NRK etter partiet.

– Hva var du ikke mentalt klar for?

– Han spiller den skarpeste varianten i hele systemet. Den er ikke så vanlig. Jeg følte det ville komme en dag, så kom det plutselig i dag, så ble jeg litt usikker.

– Aldri spilt på så høyt nivå

Caruana valgte å spille en aggressiv åpning, Carlsen svarte med samme mynt.

Tidlig ble det klart at Caruanas plan var å storme på med bønder på den ene siden. Carlsens plan var å komme på motsatt side. I sitt 18. trekk viste Carlsen hvor aggressivt han planla å spille da han spilte bonden foran kongen to ruter frem. På det tidspunktet sto kongen nesten helt åpen.

– Så aggressivt har Magnus Carlsen aldri spilt med sorte brikker i et VM, slo Atle Grønn fast i NRKs studio.

Bonde

– Blir psykisk sliten

Programmet Sesse viste på et tidspunkt 2,45 i favør Caruana, men da han flyttet bonden til h3 i trekk 24 var hele forspranget borte. Trekket gjorde at det raskt ble en veldig lik stilling.

Da gikk like gjerne Carlsen ut av rommet og byttet sokker fra de knallrøde sokkene han hadde startet partiet med.

Magnus Carlsens lykkesokker?

Carlsen startet partiet med disse sokkene. Da han innså at han reddet remis, skiftet han til sorte sokker.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Dermed ble det et nytt parti med remis etter hvert. Det har Carlsen tidligere snakket om at han ikke er veldig glad for.

Da Carlsen var gjest i podkasten Sjakksnakk før VM, snakket han om hva mange remispartier på rad gjør med han.

– Jeg mister energien når det blir for mange remiser der det ikke skjer noen ting. Man blir sliten psykisk. Man får ikke spilt noe sjakk, får ikke tenkt, får ikke vist noe som helst, sa Carlsen.

Derfor fikk han også spørsmål om han hadde det gøy etter åtte remiser etter partiet.

– Sånn passe. Det er veldig spennende, men det er klart det er morsommere å spille partier som dette når det er mindre på spill. Som sjakkspiller er det spennende, jeg er glad for at jeg har løst oppgaven på en god måte i dag, sier Carlsen.

At de åtte første partiene i en VM-kamp ender remis er faktisk første gang i historien. Stillingen nå er 4–4. Neste parti er på onsdag.

  • Se Torstein Baes oppsummering av partiet:

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal