Hopp til innhold

Tidenes verste jaktstart: – Helt ufattelig at de ikke presterer bedre

Franske Julia Simon fortsetter å briljere i VM, mens de norske utøverne bommer gang på gang. Aldri har Norge gjort det så dårlig på jaktstart i mesterskap.

Etter en skuffende sprint på fredag hadde de norske skiskytterkvinnene et dårlig utgangspunkt til søndagens jaktstart.

Men at det skulle gå så ille, hadde hverken eksperter eller utøvere sett for seg.

– Hvor blir det av de norske? spurte NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

For man måtte se langt etter de tre norske utøverne som deltok.

Ida Lien ble beste norske på 30.-plass, om man ser bort fra Lotte Lie som er norsk, men ble belgisk statsborger som 24-åring. Hun endte på en 20. plass.

– Oi, det er ikke hverdagskost, så det skal jeg ta med meg i et VM, sier hun til NRK, men forteller at hun har ingen planer om å endre statsborgerskap igjen.

Det er Norges verste resultat på jaktstart i OL- og VM-sammenheng noensinne.

Kun fire ganger tidligere har den beste norske kvinnen endt utenfor topp ti. Det var i 2003, 2015, 2016 og 2017.

– Det blir gravøl i kveld

Det ble totalt ni bom på siste skyting fordelt på de tre norske utøverne, som hadde en treffprosent på kun 56,67 på stående.

– Det er helt sammenbrudd av det norske laget. Det er helt ufattelig at de ikke presterer bedre under disse forholdene, sier NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

NRK spør landslagstrener Patrick Oberegger hva som skjedde.

– Det må jeg spørre jentene om. Vi jobbet bra lenge, men vi klarer ikke å fullføre løpet i dag. De er litt for passive og det går for seint, mener han og konkluderer:

– Vi får ta oss en alvorsprat i kveld, og se oss selv i speilet.

LeEcskA1BIc

SKUFFA: Ida Lien ble beste norske på en 30.-plass.

Foto: NTB

– Det er kanskje den dårligste jaktstarten jeg har gått i år, sier Juni Arnekleiv, som ble nummer 31, til NRK og fortsetter:

– Det var en drittdag. Det spørs om det blir gravøl i kveld.

Det stemte heller ikke for Ingrid Landmark Tandrevold, som sprakk totalt på ståendeskytingen i fredagens sprint og startet knappe to minutter bak teten.

– Det er bare fortvilende, for man prøver så godt man kan, sier Tandrevold til NRK, som innrømmer at selvtilliten ikke er på topp.

juni arnekleiv

«DRITTDAG»: Juni Arnekleiv og resten av de norske trøblet på standplass.

Foto: NTB

Fransk dominans

Fire franske kvinner marsjerte ut fra start på rekke og rad på dagens jaktstart i Nove Mesto.

De norske utøverne var langt bak, og ingen kunne gjøre noe med Julia Simon.

– Det føles fantastisk, det føles nydelig å få denne gullmedaljen, og forsvare tittelen, sier Julia Simon til NRK.

Julia Simon briljerte da hun tok gull under jaktstarten for kvinner i Nové Město.

Julia Simon briljerte da hun tok gull under jaktstarten for kvinner i Nové Město.

Det til tross for at den franske stjernen har en etterforskning hengende over seg. Hun er nemlig anklaget for svindel av lagvenninnen Justine Braisaz-Bouchet, som tok bronsen på dagens jaktstart.

jbb og simon

VENNINNER OG FIENDER: Justine Braisaz-Bouchet og Julie Simon smilte bredt etter fredagens sprint.

Foto: Reuters

Braisaz-Bouchet er åpen om konflikten ovenfor NRK:

– For å være ærlig ... Når vi er her for å konkurrere så er hun en lagkamerat. For jeg vil veldig gjerne legge dette til side, fordi det har ingenting med sporten og laget å gjøre. Så ja, jeg prøver mitt beste å gjøre det, sier hun.

Karoline Knotten stilte ikke til start søndag, grunnet sykdom.

– Jeg har en liten omgangssyke og har brukt natta og dagen på å løpe frem og tilbake til badet. Jeg har bøtta mi klar, men jeg har spist to biter croissant nå og det har gått bra. Dessverre blir det ingen jaktstart på meg, men det kommer flere skirenn i VM, sa hun til NRK.

Karoline Knotten

SYK I VM: Karoline Knotten.

Foto: NTB
 • De norske skiskytterherrene sikret trippelt norsk på sprinten, og skal også gå jaktstart søndag. Den starter kl. 17.05 på NRK1.

Sportsnyheter

s

Basketak før norsk seier i Vasaloppet: – Fikk hjertet i halsen

Det ble en dramatisk avslutning på den 100. utgaven av Vasaloppet søndag. Rett før norske Torleif Syrstad gikk i mål til seier måtte vaktene slenge demonstranter i bakken.

Siste nytt

 • Sørloth herjer mot Granada – hat trick for Villarreal

  Alexander Sørloth vartet opp med et hattrick i Villarreals overkjøring av Granada på hjemmebane i La Liga søndag ettermiddag.

  PS! Kampen er ikke ferdig, men Villarreal leder 5-0.

  Det tok bare sju minutter før vertene tok ledelsen. Målet kom etter at Bertrand Traoré slo et innlegg til Gerard Moreno, som chippet ballen i tverrliggeren. Sørloth plukket imidlertid opp returen og sendte «den gule ubåt» i ledelsen.

  Og nordmannen var ikke ferdig der. Drøye ti minutter senere slo Dani Parejo et innlegg inn til Sørloth, som enkelt kunne prikke inn sitt andre for dagen.

  Etter en drøy time fullbyrdet Sørloth hattricket da han headet inn en corner. Nok en gang var det Parejo som sto for assisten.

  Scoringene var trønderens tiende, ellevte og tolvte i La Liga denne sesongen. Det sender han opp på en delt 7.-plass på toppscorerlisten.

  I mellomtiden hadde også Étienne Capoue og Gonçalo Guedes satt inn Villarreals 3-0- og 4-0-mål.

  (©NTB)

  Alexander Sørloth
  Foto: Reuters
 • Iversen sikret friplass i verdenscupen

  Emil Iversen vant Skandinavisk Cup sammenlagt og er dermed sikret friplass i verdenscupen frem til jul neste år.

  På søndagens 10 kilometer i fri teknikk ble han nummer åtte. Mattis Stenshagen som ledet Skandinavisk Cup før denne helgen ble nummer fem. Det betydde at Iversen vant sammenlagt etter flere gode resultater fredag og lørdag.

  - Det her betyr veldig mye for Emils skikarriere fremover Han har et uttalt mål om å komme til VM i Trobdheim. Veien dit kan være lang. Nå blir den korere, sier Viaplay-ekspert Hans Christer Holund på tv-sendingen til kanalen fra verdenscupen i Lahti.

  Han påpeker at Iversen ville fått en tøff vei til VM uten den viktige sammenlagtseieren, som sikrer friplass blant de beste. Dersom han ikke hadde klart det måtte han først kvalifisert seg til verdenscuprenn og så til VM. Nå kan han potensielt sett gå ni verdenscuprenn før jul neste sesong.

  Iver Tildheim Andersen vant søndagens renn foran Gjøran Tefre og Andreas Fjorden Ree.

  Helene Marie Fossesholm vant kvinneklassen. Hun var 4,5 sekunder foran Eva Ingebrigtsen på 2. plass

  Emil Iversen under sesongåpningen på Beitostølen i november 2023
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Graabak på 5.-plass i Lahti

  Trønderen Jørgen Graabak leverte et brukbart langrenn i den finske skimetropolen Lahti og ble nummer fem i søndagens kombinertkonkurranse.

  Graabak hadde det beste norske utgangspunktet, men trønderen hadde likevel hele ett minutt og 19 sekunder å ta igjen på ledende Stefan Rettenegger i langrennet.

  – Jeg tror det er litt for langt, men jeg må uansett bare gå et godt løp. Jeg tror det kan bli spennende, sa Graabak til Viaplay før start.

  Veteranen var imidlertid aldri i nærheten av å ta opp kampen og de fremste plasseringene. Til slutt ble det et spurtoppgjør mellom Johannes Lamparter og Rettenegger. Førstnevnte gikk seirende ut av duellen. Graabak selv ble nummer fem.

  I likhet med Jens Lurås Oftebro og resten av de norske kombinertherrene fikk Graabak det vanskelig i hoppbakken.

  (©NTB)

  Jørgen Graabak og Jens Lurås Oftebro
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal