Hopp til innhold

Oljefondet kan ha tjent millioner på Ronaldos Juventus-overgang

Verdien av fondets aksjepost i Juventus kan ha økt med mer enn syv millioner kroner siden slutten av mai.

Cristiano Ronaldo

MILLIONGEVINST: Cristiano Ronaldos signering for Juventus kan ha gitt Oljefondet mange millioner

Foto: Luca Bruno / AP

31. mai var én aksje i Juventus verdt 5,63 kroner. Da Borsa Italiana, støvellandets eneste børs, stengte mandag 16. juli kl. 17:30, én time før Cristiano Ronaldo ble presentert som Juventus-spiller, måtte du ut med 7,77 kroner for én aksje i Juventus.

Prisoppgangen på over to kroner er gledelig nytt for Oljefondet, som ved siste årsskifte eide 3,63 millioner aksjer i Juventus.

Listen over oljefondets aksjeposter blir bare offentliggjort hvert årsskifte.

Cristiano Ronaldos overgang fra Real Madrid til Juventus, som er årsaken til oppgangen, har sørget for at Oljefondets aksjepost i dag er verdt over syv millioner kroner mer enn i mai, hvis den er like stor som den var 1. januar.

Kjøpte seg inn etter kampfiksingsskandale

Oljefondets egne beholdningslister viser at fondet kjøpte seg inn i Juventus i etterkant av «Calciopoli», kampfiksingsskandalen som italiensk politi rullet opp i 2006. Den endte med at fem italienske Serie A-klubber – Fiorentina, Juventus, Lazio, Milan og Reggina – ble straffet.

Juventus ble hardest straffet. «Den gamle dame» ble degradert fra Serie A til Serie B. Flere av klubbens største stjerner, blant andre Fabio Cannavaro og Zlatan Ibrahimovic, forlot det som da var et synkende skip. Andre stjerner, som Gianluigi Buffon og Alessandro Del Piero, ble værende i Torino og sørget for at det ble med én sesong i Serie B.

I 2007, det samme året som Juventus rykket opp igjen til det øverste nivået i italiensk fotball, kjøpte Oljefondet seg inn i klubben. Ved årets slutt eide fondet 0,08 prosent av aksjene i klubben. Aksjeposten hadde da en samlet verdi på 1,3 millioner kroner.

Fra én prosent til én aksje

Espen Henriksen

LØNNSOMHET: Man er opptatt av klubbens økonomiske suksess, ikke om Ronaldo eller mesterliga, mener førsteamanuensis Espen Henriksen

Foto: University of California

I de elleve årene som har gått siden Oljefondet først gikk inn i Juventus, har fondets aksjepost variert stort.

Ved utgangen av 2012 var den på så mye som 1 prosent av alle klubbens aksjer. Fire år senere, ved utgangen av 2016, eide fondet én aksje i Juventus.

I 2017 kjøpte fondet seg altså opp igjen, og det kan ha gitt gevinst.

– Juventus er børsnotert og stor nok til å bli inkludert i FTSE, referanseindeksen til Oljefondet, sier førsteamanuensis ved BI, Espen Henriksen, til NRK.

Oljefondet er forvaltet som et indeksfond, det vil si at det får omtrent gjennomsnittsavkastningen av verdens børsnoterte selskaper. Fordelen er at fondet reduserer risikoen og har lave kostnader.

– Det innebærer at fondet vil bare i gjennomsnitt eie like mye i Juventus som i alle andre europeiske selskaper, sier Henriksen.

Han sier at fondet ikke tar noen vurdering av Ronaldos overgang eller vurdering av sjansene for å vinne mesterligaen.

– Det betyr ikke at fondet forvaltes i blinde eller på autopilot. Men det er et steg for langt om noen i Norges Bank skulle si at «vi vet den riktige verdien av overgangen til Cristiano Ronaldo». Det tror jeg ingen vil hevde at man gjorde.

– Som aksjonærer i Juventus vil man bare være opptatt av den økonomiske suksessen og hva det vil si for klubbens lønnsomhet, sier Henriksen.

Oljefondet eier også 1,03 prosent av tyske Borussia Dortmund. Det er 57 millioner kroner.

Sportsnyheter

Mange nordmøringar har møtt opp for å ta imot opprykksheltane.

KBK-gutane blir tatt imot som heltar i Kristiansund

På straffekonk klarte Kristiansund BK å knuse Vålerenga i siste minutt. Dermed er dei klare for Eliteserien.

Siste nytt

 • Zuccarello med viktig assist: Wild tilbake på vinnersporet

  Etter fire seirer på rad under den nye treneren John Hynes, ble det to tap på rappen i forrige uke mot Vancouver Canucks og Edmonton Oilers for Minnesota Wild.

  Natt til mandag slo de tilbake borte mot Seattle Kraken, med en 3-0-seier på bortebane.

  Mats Zuccarello har de siste sesongene herjet i rekke med Kirill Kaprizov, men til nattens kamp hadde Hynes stokket om på rekkene. Det førte til at Zucarello spilte sammen med Marco Rossi og Marcus Johansson.

  I den første perioden fant nevnte Kaprizov Matthew Boldy, som scoret kampens første mål. Det var lenge også det eneste målet, men syv og et halvt minutt før slutt fikk Wild litt pusterom.

  Zuccarello vant pucken like foran mål og fikk på elegant vis spilt pucken videre til Rossi, som satte inn 2-0 fra skrått hold.

  I sluttsekundene fastsatte Joel Erikson Ek sluttresultatet til 3-0 etter en scoring i åpent bur.

  Zuccarellos assist var hans første målpoeng på tre kamper. Før det hadde nordmannen hele ti kamper på med målpoeng. Totalt for sesongen har Zuccarello seks mål og 22 assists på 26 kamper. Med det er han den Wild-spilleren med flest målpoeng, fire mer enn Kaprizov (åtte mål og 16 assists).

  Zuccarello Seattle Kraken
  Foto: John Froschauer / AP
 • Carlsen fortsatt ubeseiret i Toronto

  Magnus Carlsen har vunnet alle sine fire første dueller i Champions Chess Tour-sluttspillet. Igjen måtte han ut i armageddon.

  Der fant han en vei til seier med hvite brikker, og det var også helt nødvendig. Remis ville ha gitt Hikaru Nakamura seieren i Toronto.

  Begge de ordinære hurtigsjakkpartiene endte med poengdeling. En vinner måtte dermed kåres i armageddon. Carlsen lyktes også i det formatet da han lørdag slo tenåringen Nodirbek Abdusattorov.

  Carlsen vant duellen mot Fabio Caruana etter å ha spilt remis med hvite brikker og vunnet med svarte. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Christian Grieg Sander / NRK
 • Gironas sensasjonsferd fortsetter

  Girona slutter ikke å overraske i tetsjiktet i Spania. Søndag ble det 4-2-seier i Catalonia-derbyet borte mot Barcelona.

  Bragden gjør Girona til serieledere i La Liga, med 41 poeng på 16 kamper. Det er to poeng ned til Real Madrid, og syv til regjernde mester Barcelona.

  Artem Dovbyk tok Girona foran etter tolv minutters spill. Ukraineren ble satt opp av landsmannen Viktor Tsyhankov og scoret via stolpen.

  Robert Lewandowski headet inn utligningen kort tid senere, men Girona slo til igjen før pause. Miguel Gutiérrez curlet vakkert gjestene opp i 2-1.

  Mot slutten la innbytter Valery Fernández på til 3-1. Han hadde kun vært på banen i to minutter.

  I tilleggstiden tente Ilkay Gündogan et håp for Barcelona, men Cristhian Stuani fjernet all tvil i det femte overtidsminuttet.

  Girona ble nummer ti i La Liga sist sesong. Nå ryster Catalonia-klubben de etablerte i spansk toppfotball. (NTB)

  Girona jubler for borteseier mot Barcelona
  Foto: Joan Monfort / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal