Hopp til innhold

OL-drama for Iuel – full forvirring i semifinalen: – Jeg reagerte på et eller annet

Først falt Amalie Iuel under oppvarmingen. Så tjuvstartet hun, men fikk likevel starte semifinalen. 27-åringen kom inn på sisteplass, og resultatlista viste først at hun var diskvalifisert. Det ble endret.

Tokyo Olympics Athletics

FORTVILET: Amalie Iuel fikk løpe, men ble diskvalifisert i semifinalen i OL.

Det hadde akkurat begynt å regne kraftig i Tokyo da den første semifinalen på 400 meter hekk skulle gå i gang. Og Amalie Iuel fikk en svært uheldig start på det hele, da hun snublet ut av startblokkene da hun skulle teste dem like før løpet.

– Jeg hadde satt blokka og skulle ta en prøvestart, men det var vått på banen og jeg sklei. Så jeg satte den på nytt og da gikk det greit. Jeg føler ikke det satte meg så mye ut, selv om det ikke så sånn ut, forteller Iuel til NRK.

Amalie Iuel

TRØBBEL: Amalie Iuel fikk ingen god opplevelse i semifinalen i OL og snublet i oppvarmingen.

Foto: Lise Åserud / NTB

For så tjuvstartet hun da smellet kom, og Iuel tok seg raskt til hodet. Reaksjonstiden viste – 0,08 sekund, og hun innså feilen det med en gang.

– Jeg var sikker på at jeg hørte noe, men jeg så med en gang da jeg rykket ut av blokka, at det ikke var skuddet. Jeg må ha hørt noe på tribunen eller noe. Det er vanskelig å bevise for starteren og dommeren, sier Iuel.

Amalie Iuel

REAKSJON: Amalie Iuel forstod raskt egen feil.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

– På 400 og 400 meter hekk så skjer jo ikke det, for man får ingen fordel, man tjener ikke noe på det på et såpass langt løp. Jeg reagerte på et eller annet som ikke var skuddet, og det er utrolig irriterende, forklarer hun videre.

Fikk starte under protest

Hun var raskt borte hos dommeren for å forklare seg. Og den norske hekkeløperen fikk starte.

Likevel følte hun at løpet var kjørt.

Sommer-OL i Tokyo 2021

PRAT: Amalie Iuel snakket med dommeren og fikk starte.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Han sa jeg kunne løpe under protest, men når det har skjedd, så klarte jeg ikke å nullstille meg og glemme det. Det ble et rotete løp og mange tanker som gikk igjennom hodet på en gang der. Det var lite fokus på siste løpet. Det gikk som det gikk, alle så jo det, forklarer 27-åringen, som deltar i sitt andre OL.

Iuel endte sist i feltet, og da resultatlistene kom, stod det at hun var diskvalifisert.

– Det er kanskje like greit at det endte med en disk, i stedet for å få det resultatet jeg fikk, sier Iuel.

Ikke disket likevel

Men da resultatlistene ble oppdatert, stod likevel Iuel oppført med tiden 57.61, og ikke «DQ». I stedet hadde hun fått et gult kort. Amerikanske Dalilah Muhammad vant klart, med 53.30.

– Hun fikk gult kort for å forstyrre de andre, ikke disk da de godtok at hun hørte en lyd, sier sportssjef i friidrettsforbundet, Erlend Slokvik.

Iuels uttalte mål i OL var å forbedre den personlige rekorden satt i Doha-VM, på 54.72.

– Jeg må ærlig innrømme at jeg har hatt bedre dager. OL kommer ikke så veldig ofte, men jeg får snu det til noe positivt og si at det bare er tre år til neste gang. Men det er selvfølgelig dødskjipt. Det er ikke sånn man må avslutte et OL. Jeg må prøve ikke grave meg for langt ned.

Sommer-OL i Tokyo 2021

VÅTT: Selv om Iuel sklei før starten, følte hun ikke det var det som ødela semifinalen for henne.

Foto: Lise Åserud / NTB

For dem som så på, var det vanskelig å skjønne hva som faktisk skjedde.

– Vi sitter her i Oslo og forstår ganske lite, uttalte NRKs ekspert Christina Vukicevic.

– Hun må ha fått lov til å starte selv om hun ble diskvalifisert, tippet Jann Post.

– Jeg er litt usikker på reglene her. Det er mulig det er de ekstraordinære forholdene, sa Vebjørn Rodal, som mener Iuels forklaring på det som hendte var god.

I morgen natt, norsk tid, løper lagkamerat Karsten Warholm finale på samme distanse.

– Jeg må bare prøve å glemme det her, og jeg skal i hvert fall ikke dra ham med meg. Jeg må nullstille og backe Karsten. Det får bli jobben min nå, sier Iuel.

Siste nytt

 • Bayern-stjerne mister landskamper – usikker til toppkamp neste uke

  Bayern München-stjernen Jamal Musiala har meldt forfall til Tysklands kommende landskamper på grunn av en strekk i låret.

  Det opplyste Tysklands landslagssjef Hansi Flick mandag.

  Musiala har vært en av Bayern Münchens beste spillere denne sesongen med 15 mål og 12 målgivende pasninger i alle turneringer. I Bundesliga er han lagets toppscorer med elleve mål.

  – Vi håpet alle at Jamal skulle være klar fordi han har unike egenskaper, sa Flick.

  Bayern har også grunn til å være bekymret. En potensielt avgjørende kamp om seriegullet finner sted etter landslagspausen når Borussia Dortmund venter 1. april. Dortmund leder serien med ett poeng mer enn Bayern etter 25 kamper. (NTB)

  Germany Soccer Champions League
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Thingnes Bø vant over fem millioner kroner i historisk sesong

  Skiskytterstjernen Johannes Thingnes Bø gikk inn over fem millioner kroner da han satte sesongrekord med seier i 19 av 25 individuelle renn.

  Stryningen tok 16 enkeltseirer i verdenscupen og vant tre individuelle renn i VM. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt, sprintcupen og jaktstartcupen.

  19 seirer i én og samme sesong er rekord. Det var kun seks renn som ikke hadde Thingnes Bø som vinner. Stryningen hadde selv den gamle rekorden på 16 triumfer.

  Det har gitt klingende mynt i kassa til skiskytteren som til daglig holder til i Kongsvinger. Hele 461.000 euro (5,2 millioner kroner) står i Thingnes Bøs navn etter sesongen, viser tall fra Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

  Han fikk rundt 170.000 kroner for hver seier i verdenscupen og over 300.000 for å vinne verdenscupen sammenlagt. I VM ble det 300.000 kroner ganger tre med seier på sprint, jaktstart og normaldistanse. (NTB)

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Solbakken bekrefter: Østigård fra «bankers» til usikker

  Det er mange spørsmål før Norges landslag starter kvalifiseringen til neste års fotball-EM. Nytt av året er at Leo Skiri Østigård også er ett av dem.

  Midtstopperen ble en av landslagssjef Ståle Solbakkens mest trofaste menn i fjor. Østigård startet ni av ti kamper i 2022. Det var kun fjorårets hjemmekamp mot Armenia (9–0) hvor han ble sittende på benken.

  – Nå er han en av de spillerne vi må se på treningen, hvor mye han henger med, sier Solbakken til NTB.

  – Han er usikker nå?

  – Ja, det er han. Det sier seg selv, sier Solbakken. (NTB)

  Fotball, pressekonferanse med Norges herrelandslag
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste