OL-drama for Iuel – full forvirring i semifinalen: – Jeg reagerte på et eller annet

Først falt Amalie Iuel under oppvarmingen. Så tjuvstartet hun, men fikk likevel starte semifinalen. 27-åringen kom inn på sisteplass, og resultatlista viste først at hun var diskvalifisert. Det ble endret.

Tokyo Olympics Athletics

FORTVILET: Amalie Iuel fikk løpe, men ble diskvalifisert i semifinalen i OL.

Det hadde akkurat begynt å regne kraftig i Tokyo da den første semifinalen på 400 meter hekk skulle gå i gang. Og Amalie Iuel fikk en svært uheldig start på det hele, da hun snublet ut av startblokkene da hun skulle teste dem like før løpet.

– Jeg hadde satt blokka og skulle ta en prøvestart, men det var vått på banen og jeg sklei. Så jeg satte den på nytt og da gikk det greit. Jeg føler ikke det satte meg så mye ut, selv om det ikke så sånn ut, forteller Iuel til NRK.

Amalie Iuel

TRØBBEL: Amalie Iuel fikk ingen god opplevelse i semifinalen i OL og snublet i oppvarmingen.

Foto: Lise Åserud / NTB

For så tjuvstartet hun da smellet kom, og Iuel tok seg raskt til hodet. Reaksjonstiden viste – 0,08 sekund, og hun innså feilen det med en gang.

– Jeg var sikker på at jeg hørte noe, men jeg så med en gang da jeg rykket ut av blokka, at det ikke var skuddet. Jeg må ha hørt noe på tribunen eller noe. Det er vanskelig å bevise for starteren og dommeren, sier Iuel.

Amalie Iuel

REAKSJON: Amalie Iuel forstod raskt egen feil.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

– På 400 og 400 meter hekk så skjer jo ikke det, for man får ingen fordel, man tjener ikke noe på det på et såpass langt løp. Jeg reagerte på et eller annet som ikke var skuddet, og det er utrolig irriterende, forklarer hun videre.

Fikk starte under protest

Hun var raskt borte hos dommeren for å forklare seg. Og den norske hekkeløperen fikk starte.

Likevel følte hun at løpet var kjørt.

Sommer-OL i Tokyo 2021

PRAT: Amalie Iuel snakket med dommeren og fikk starte.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Han sa jeg kunne løpe under protest, men når det har skjedd, så klarte jeg ikke å nullstille meg og glemme det. Det ble et rotete løp og mange tanker som gikk igjennom hodet på en gang der. Det var lite fokus på siste løpet. Det gikk som det gikk, alle så jo det, forklarer 27-åringen, som deltar i sitt andre OL.

Iuel endte sist i feltet, og da resultatlistene kom, stod det at hun var diskvalifisert.

– Det er kanskje like greit at det endte med en disk, i stedet for å få det resultatet jeg fikk, sier Iuel.

Ikke disket likevel

Men da resultatlistene ble oppdatert, stod likevel Iuel oppført med tiden 57.61, og ikke «DQ». I stedet hadde hun fått et gult kort. Amerikanske Dalilah Muhammad vant klart, med 53.30.

– Hun fikk gult kort for å forstyrre de andre, ikke disk da de godtok at hun hørte en lyd, sier sportssjef i friidrettsforbundet, Erlend Slokvik.

Iuels uttalte mål i OL var å forbedre den personlige rekorden satt i Doha-VM, på 54.72.

– Jeg må ærlig innrømme at jeg har hatt bedre dager. OL kommer ikke så veldig ofte, men jeg får snu det til noe positivt og si at det bare er tre år til neste gang. Men det er selvfølgelig dødskjipt. Det er ikke sånn man må avslutte et OL. Jeg må prøve ikke grave meg for langt ned.

Sommer-OL i Tokyo 2021

VÅTT: Selv om Iuel sklei før starten, følte hun ikke det var det som ødela semifinalen for henne.

Foto: Lise Åserud / NTB

For dem som så på, var det vanskelig å skjønne hva som faktisk skjedde.

– Vi sitter her i Oslo og forstår ganske lite, uttalte NRKs ekspert Christina Vukicevic.

– Hun må ha fått lov til å starte selv om hun ble diskvalifisert, tippet Jann Post.

– Jeg er litt usikker på reglene her. Det er mulig det er de ekstraordinære forholdene, sa Vebjørn Rodal, som mener Iuels forklaring på det som hendte var god.

I morgen natt, norsk tid, løper lagkamerat Karsten Warholm finale på samme distanse.

– Jeg må bare prøve å glemme det her, og jeg skal i hvert fall ikke dra ham med meg. Jeg må nullstille og backe Karsten. Det får bli jobben min nå, sier Iuel.

Sportsnyheter

Simone Biles: – Vi ble sviktet av systemet

Simone Biles og tre turnkollegaer fortalte Senatet om overgrepene de ble utsatt for av landslagslegen, Larry Nasser. FBI beskyldes for løgn og ansvarsfraskrivelse.

Siste nytt

 • Solskjær svarer etter kritikken

  Kritikken har haglet mot Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær etter tirsdagens mesterligafadese.

  – Vi forventer mer av oss selv, innrømmer Solskjær på pressekonferansen før helgens Premier League-runde.

  Manchester United returnerte tomhendt fra gruppespillets første kamp i Sveits, etter å ha blitt senket fem minutter på overtid av Young Boys' Jordan Siebatcheu.

  Jesse Lingard tabbet seg ut med et svakt tilbakespill, men kritikken ble først og fremst rettet mot storklubbens norske manager etter 1–2-tapet.

  – I media blir man ofte dømt på oppførsel og utfall, heller enn intensjonen. Selvfølgelig blir det svart og hvitt.

  – Vi går inn i kampene med gode intensjoner, gjør endringer med gode gode intensjoner, vi takler med gode intensjoner, vi spiller pasninger med gode intensjoner, sier Solskjær.

  Manchester United fikk en drømmestart med Cristiano Ronaldo-mål etter 13 minutter, men fikk så utvist Aaron Wan-Bissaka og røk deretter på en smell.

  – Det er alltid resultatet som avgjør hvilke overskrifter vi får se, mener Solskjær.

  Manchester United leder Premier League med ti poeng etter fire kamper. Søndag venter West Ham borte i serien.

  Manchester United's Norwegian manager Ole Gunnar Solskjaer looks on prior to the UEFA Champions League Group F football match between Young Boys and Manchester United at Wankdorf stadium in Bern, on September 14, 2021. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
  Foto: Sebastien Bozon / AFP
 • Karlsson trapper opp treningen

  Den svenske langrennsstjernen Frida Karlsson (22) har økt treningsmengden etter at en sliten og overbelastet kropp tvang henne til å roe ned i august.

  Karlsson har dessuten slitt med en forkjølelse den siste tiden. Det gjorde henne til et usikkert kort til det svenske landslagets høydesamling i franske Font Romeu, men nå er hun på plass i de franske Pyreneene.

  – Hun følger planen som er lagt, sa landslagslege Per Andersson på et digitalt pressetreff torsdag.

  – Hun kom ned senere enn de andre og trente individuelt i begynnelsen. Hun har trappet opp, og det ser bra ut, sier landslagssjef Anders Byström.

  Frida Karlsson
  Foto: Christof Stache / AFP
 • Fikk sparken i Nottingham Forest

  Nottingham Forest er i poengnød på nivå to i engelsk fotball. Laget står med kun ett poeng på sine sju første kamper i mesterskapsserien. Torsdag fikk derfor manager Chris Hughton sparken. Han har vært manager i klubben siden oktober i fjor.

  Chris Hughton
  Foto: Andrew Yates / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal