Hopp til innhold

Ødegaard-oppførsel vekker oppsikt: – Derfor de elsker ham

Martin Ødegaard «facetimer» fans, leser seg opp på Arsenal-historie og vandrer rundt i Nord-London sammen med supportere. Nå fullroses han fra flere hold.

Premier League - AFC Bournemouth v Arsenal

POPULÆR: Martin Ødegaard, her sammen med sin spanske lagkamerat David Raya, får mye ros for måten han opptrer på også mens ballen ikke er i spill.

Foto: JOHN SIBLEY / Reuters

– Han er ydmyk. Da han nylig signerte sin nye kontrakt, gikk han rundt i gatene og snakket med folk i nærområdet. Han bryr seg oppriktig om samfunnet og det er derfor fansen elsker ham.

Det sier Simon Collings til NRK. Han har dekket Arsenal for avisen Evening Standard siden 2019/2020-sesongen og sett hele Ødegaards Arsenal-reise på nært hold.

– Oppfører seg ikke som en stjerne

Collings mener Norge-kapteinen er blitt uhyre populær blant supporterne, men ikke bare fordi han er blitt en fantastisk fotballspiller banen.

Arsenal-reporteren trekker frem særlig to ting som har bidratt til å gjøre nordmannen til en supporterfavoritt:

  • Han gjør en bevisst innsats for å lære om klubbens historie og tradisjoner, som hjelper ham forstå fansen bedre
  • Han er veldig opptatt av å få kontakt med fansen, og vakte oppsikt da han etter en borteseier mot Newcastle i fjor ringte en supporter på Facetime på toget hjem

– Ødegaard er en stjerne, men han oppfører seg ikke som en, slår Collings fast.

Champions League - Group B - RC Lens v Arsenal

POPULÆR: Martin Ødegaard har en høy stjerne hos Arsenal-fansen.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Ga bort straffe

Et eksempel på det kom nylig i kampen mot Bournemouth. Der fikk hardt kritiserte Kai Havertz sette inn sin første Arsenal-scoring på straffe etter at Martin Ødegaard tok en prat med Gabriel Jesus og tilsynelatende fikk overbevist spissen om at tyskeren skulle få ta det.

Etter straffemålet la Havertz ut en følelsesladet Instagram-melding.

«Setter pris på all støtten fra lagkamerater og fans. Det betyr mye». Ødegaard svarte i kommentarfeltet med et hjerte, som i skrivende stund har fått nesten 10.000 likerklikk.

kai
Foto: Skjermdump Instagram / 10.10.2023

Det har vært lett å se drammenserens popularitet i det siste.

Han har blant annet fått sin egen sang av supporterne, som nå ofte er å høre underveis mens laget fra Nord-London spiller kamper.

Håndbevegelsene

En annen som lar seg imponere, er Kaye Kaynak, som jobber som Arsenal-sjefskribent for nettstedet Football London. Han har fulgt klubben tettere enn de fleste de tre siste årene.

Han tror Ødegaard er så populær blant supporterne på grunn av hvordan han opptrer i samspill med supporterne.

– Han jobber veldig hardt, og gjør hele tiden håndbevegelser som får publikum i gang. Han går også rundt for å applaudere fansen på slutten av hver kamp, noe som er en stor faktor. Dette er et eksempel på hvordan han blir sett på som en som er veldig knyttet til fansen og ikke føler seg over dem eller løsrevet fra dem, sier Kaynak til NRK.

Solbakken: – Da så jeg et veiskille

Landslagssjef Ståle Solbakken er enig i at Ødegaard har tatt store steg, og spesielt siden koronarestriksjonene ble lettet og publikum fikk komme tilbake på kamp igjen for to år siden.

– Da så jeg et veiskille hos ham. Etter det er han blitt bedre og bedre på og utenfor banen. Han roper ikke høyest, men han er en stille og rolig leder som leder et av Englands største lag og sitt eget land, sier Solbakken til NRK.

Norge-sjefen mener nordmannen nyter godt av alle årene med opp- og nedturer i ulike klubber før reisen permanent endte hos Arsenal.

– Med den ballasten han hadde ved å komme inn som 16-åring i Real Madrid, så er det ingenting du ikke klarer etter det, sier Solbakken.

Fotball, pressekonferanse med landslagssjef Ståle Solbakken

SER ENDRING: Ståle Solbakken mener Ødegaard har tatt store steg de siste to årene.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Men er det én ting som er sikkert:

Man blir ikke en supporterfavoritt hvis man ikke samtidig leverer banen.

Og det har Ødegaard gjort til de grader, noe den nylige nominasjonen til Gullballen er et synlig bevis på.

– Kunne gått inn på City

Collings mener nordmannens status har vokst seg inn i skyene på kort tid.

– Han blir utvilsomt sett på som en av de beste midtbanespillerne i Premier League, om ikke i verden, sier han.

Evening Standard-reporteren mener Ødegaard har utviklet seg raskt siden han dro til Arsenal, og er blitt en leder både og utenfor banen.

– På banen er han blitt mer en målscorer, og hans 15 scoringer forrige sesong overrasket mange. Utenfor banen går han foran som et godt eksempel med måten han trener og snakker til folk rundt i klubben. Det er veldig få spillere i Premier League som kan spille som Ødegaard gjør, og han kunne komfortabelt gått inn på Manchester Citys lag akkurat nå, mener han.

Martin Ødegaard er kaptein og toppscorer i Arsenal, men bilmekaniker er han ikke.

Martin Ødegaard er kaptein og toppscorer i Arsenal, men bilmekaniker er han ikke.

– Enormt respektert

Da Ødegaard nylig signerte ny Arsenal-kontrakt som binder ham til klubben frem til juni 2028, uttrykte manager Mikel Arteta stor glede.

Arteta trakk da frem Ødegaards utenomsportslige egenskaper som en årsak til det.

– Han er vår kaptein og en enormt respektert person i klubben vår, som er et stort forbilde og profesjonell, og bringer kvalitet og modenhet i alt han gjør, sa Arsenal-sjefen.

– Som manager er det en absolutt glede å jobbe med Martin, både personen og spilleren, la han til.

d

GODT FORHOLD: Mikel Arteta er svært fornøyd med sin norske kaptein.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Arsenal kjøpte nordmannen fra Real Madrid for en overgangssum på 35 millioner euro. Den overgangen trekkes nå frem av flere som et av de beste kjøpene i nyere tid.

– På den tiden trodde noen kanskje at dette var en stor sum, men i dagens marked er det et røverkjøp. Ødegaard ville lett vært verdt tre ganger så mye nå, og han blir bare bedre som spiller, sier Collings.

– Arsenal kunne fått panikk

Reporteren mener Arsenal fortjener ros for å ha landet Ødegaard-avtalen.

– For det første fordi de hentet inn Ødegaard på lån til å begynne med, men for det andre ventet de tålmodig om sommeren med å signere ham permanent. Real Madrid var i utgangspunktet motvillige til å selge ham, og Arsenal kunne ha fått panikk og gått for andre mål. Men de ventet på Ødegaard og fikk sin mann i midten av august. Tålmodigheten deres ga resultater, mener han.

Nå skal Martin Ødegaard spille to landskamper for Norge. Først venter Kypros torsdag kveld før Spania kommer på besøk til Ullevaal søndag kveld.

null
Spiller nå
Tester rulleski for første gang: – Er det verre enn å hoppe i fallskerm i Kompani Lauritzen? 01:04
Neste

Siste nytt

  • Slaktet egne spillere etter finsk enveiskjøring: – Driter i resultatet nå

    Den norske landslagstreneren Tobias Johansson fikk nok etter en svak norsk åpning mot Finland i VM i ishockey. Etter 0–2 langet han ut mot egne spillere allerede etter første periode.

    – Jeg driter i resultatet akkurat nå. Jeg er forferdelig skuffet over måten vi presterer i 20 minutter. Det går ned til hvert eneste individ i garderoben, tordnet den norske landslagstreneren Tobias Johansson til Viaplay etter førte periode mot Finland.

    – Vi hadde en tydelig kampplan. Vi visste hva som skulle komme og vi var tydelige vi skulle gjøre for å møte det. Vi har for mange spillere som har sittet og sovet på møtet i formiddag, fortsatte Johansson.

    På Viaplay-reporterens spørsmål om han fikk svar fra spillerne, så var treneren klar.

    – De fikk ikke muligheten til å svare på det jeg sa. De neste 20 minuttene får vise om de hørte hva jeg sa eller ikke.

    Derom landslagstreneren klarte å vekke de norske spillerne i pausepraten, var det likevel Finland som også fikk en drømmestart på 2. perioden.

    Perioden var så vidt i gang da Finland økte til 3–0.

    I kommentatorboksen til Viaplay ble det påpekt at det samme nå hadde skjedd for tredje gang i kampen.

    Men det skulle likevel bli verre. For da målvakt Jonas Arntzen skulle rydde unna bak eget mål midtveis i den andre perioden, gikk det fullstendig galt. Pucken endte hos Oliver Kapanen som utnyttet tabben og satte inn 4–0.

    – Det går på slurvekontoen, utbrøt Viaplay-ekspert Ole Eskild Dahlstrøm.

    Dermed er det en blytung oppgave for Norge å få noe poengmessig ut av kampen, som ikke er ferdigspilt ennå.

    Max Krogdahl ga Norge et visst håp med 1–4 redusering på tampen av den andre perioden.

    Den siste perioden spilles nå. Norge har allerede tapt sine to første kamper i VM og ser ut til å gå mot sitt tredje strake tap i mesterskapet.

    Norge Finland VM ishockey
    Foto: MICHAL CIZEK / AFP
  • Zuccarello spiller ikke mot Finland i ishockey-VM: – Følte seg uggen

    Norges stjernespiller Mats Zuccarello er ikke med i den norske troppen til kampen mot Finland mandag. Kampen starter 16.20.

    Zuccarello har vært toneangivende i de to tidligere kampene i VM for Norge. Oppgjørene har endte med tap for Sveits (2-5) og Tsjekkia (3-6).

    – Han følte seg uggen. Det er ikke noe mer dramatikk enn det, opplyser pressekontakt Jon Haukeland til NTB.

    Også backen Mattias Nørstebø er ute av troppen.

    Ifølge Haukeland fikk han et skudd i fingeren i kampen mot Tsjekkia. Begge kan derimot være klare igjen til kampen mot Danmark tirsdag.

    Mathias Trettenes tar Zuccarellos plass i den norske førsterekka med Patrick Thoresen og Eirik Salsten. (NTB)

    MF1HeWcWhQA
    Foto: AP
  • Isak Hansen forlater Sparta til fordel for svensk klubb

    De norske VM-backen Isak Hansen har valgt å si opp sin kontrakt med Sparta og skal være klar for en svensk klubb.

    Det var ishockeynettstedet nitten.no som omtalte overgangen først. Det sies ikke noe om hvilken klubb eller hvilket nivå det er snakk om. Hansen var i Leksand i 2022/23-sesongen, men fikk bare én kamp i SHL.

    Spartas sportssjef Jonas Holøs ble søndag informert om at 20 år gamle Hansen har utnyttet en klausul i kontrakten og dermed forlater klubben.

    – Vi takker Isak for tiden i Sparta og ønsker ham lykke til videre i karrieren, skriver klubben på sitt nettsted.

    Hansen spiller for tiden for Norge i ishockey-VM i Praha.(NTB)

    Isak Hansen
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal