Hopp til innhold
Kommentar

De seks stegene: Slik bygger man en tittelkandidat

På vei mot toppen bør Manchester United hente inspirasjon fra Arsenal.

Premier League - Tottenham Hotspur v Arsenal

BØR INSPIRERE: Manchester United bør hente inspirasjon fra Arsenal.

Foto: Dylan Martinez / Reuters

For tre år siden var Arsenal der Manchester United er nå.

De kom på 8. plass med et lag som trengte store endringer. Så begynte de neste sesong med tap mot Brentford (0–2), Chelsea (0–2) og Manchester City (0–5).

Hele forsvaret var skadet.

Treneren var under press.

Høres det kjent ut?

Premier League - Crystal Palace v Manchester United

KRISE: Manchester United faller som en stein på tabellen.

Foto: Isabel Infantes / Reuters

Nå slåss Arsenal om tittelen for andre år på rad, takket være en storslått forvandling som United hadde elsket å kopiere. Heldigvis for de røde djevlene har Arsenal gitt dem svarene.

United kan bare kopiere sidemannen. De kan jukse så mye de vil.

Uvanlig plan

Sett fra utsiden har Arsenals tatt seks steg:

1. Hent en god direktør
2. Hent en god trener
3. Kjøp unge spillere
4. Selg gamle spillere
5. Skap en kultur
6. Behold roen

I juli 2019 ansatte de Edu Gaspar, en tidligere midtbanegeneral for klubben som hadde vært koordinator for Brasils landslag. Fem måneder senere tok Edu sjansen på Mikel Arteta som trener, og så satte han et mål som er uvanlig for en så stor klubb.

Edu bestemte nøyaktig når laget skulle bli bra, og det var ikke om et par uker.

Arsenal skulle bli gode i 2022-23, om to og et halvt år.

«Prosessen»

Denne planen ga Arsenal tid til å kjøpe og selge, prøve og feile, og bygge et ungt lag som kunne vokse sammen.

De satset hardt på talenter som Bukayo Saka og Gabriel Martinelli, og hentet Martin Ødegaard, Aaron Ramsdale, Ben White og William Saliba. Eldre herrer som Willian, Mesut Özil og David Luiz ble vist døren.

I 2021-22 hadde Arsenal det yngste laget i ligaen.

Premier League - Everton v Arsenal

SJEFENE: Denne duoen, Edu (til venstre) og Mikel Arteta, har snudd Arsenal-skuta.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Disse talentene ble forent av en kultur basert på respekt, dedikasjon og lidenskap. Arteta frøs ut kaptein og toppscorer Pierre-Emerick Aubameyang på grunn av dårlig disiplin, før Arsenal betalte penger for å få ham bort.

– Stol på prosessen, sa Arteta når ting gikk imot.

Da Arsenal kom på åttendeplass i 2021, og tapte de tre første kampene av den neste sesongen, var Edu kald nok til å fortsette som før.

Rød revolusjon

Det er ikke bare Arsenal som har fulgt disse seks stegene.

Liverpool begynte sin vei mot toppen med direktøren Michael Edwards, som hentet Jürgen Klopp, som fornyet stallen og etablerte en kultur hvor han kalte spillerne «mentality monsters», krigere som aldri ga opp.

Da Klopp kom på åttendeplass, endret Liverpool null og niks.

Liverpool v Hull City - Premier League

SEIG START: Jürgen Klopps Liverpool-era startet med en åttendeplass. Her fra en kamp mot Hull i 2016.

Foto: Andrew Boyers / Reuters

Manchester City hentet først direktørene Ferran Soriano og Txiki Begiristain, så Pep Guardiola, og så spillerne. Da Guardiola kom på en skuffende tredjeplass i sin første sesong, fikk ingen i City panikk.

Disse tre lagene har beholdt roen under press fordi de visste at de hadde riktig trener og riktig plan. Kunsten er å være trygg på dette.

Om disse stegene høres opplagte ut, så er de det.

Men lagene som får minst valuta for pengene de bruker, har ignorert dem. Da Chelseas eiere tok over for to år siden, hentet de først spillerne, så treneren og så direktørene. De leter ennå etter en kultur.

Og husk at United ansatte sin første sportsdirektør noensinne så sent som i mars 2021. Det siste tiåret har de signert åtte utespillere som har fylt 30 år. Alle trenerne har pratet om å «endre kulturen», uten å klare det.

United har aldri lært av de som er best i klassen.

De beste kopierer de beste

Dette til tross for at de beste lagene ofte bygges på lærdom fra andre.

Arsenal gikk til City og hentet assistenttreneren (Arteta), dødballguruen (Nicolas Jover) og to spillere (Gabriel Jesus og Oleksandr Zinchenko). City har brukt backer som går innover i banen og fire stoppere; det samme har Arsenal.

City ansatte direktørene til Barcelonas storlag fra 2003 til 2008 (Soriano og Begiristain), og så treneren som tok over Barcelona i 2008 (Guardiola).

Og Barcelona i 2003? De kopierte … Manchester United.

Barcelona's Ronaldinho and Eto'o celebrate goal against Real Madrid during Spanish First Division soccer match at Madrid

JOGA BONITO: Ronaldinho feirer scoring mot Real Madrid i 2005. Dette laget kopierte mange ideer fra nettopp Manchester United på markedssiden.

Foto: FELIX ORDONEZ AUSIN / Reuters

Soriano hadde ansvar for Barcelonas finanser på den tiden og var besatt av United. Han viste sine ansatte en graf som forklarte at de to lagene hadde tjent like mye i 1995-96, og at United nå håvet inn omtrent dobbelt så mye.

– Om United kunne klare det, kunne vi også, skrev Soriano senere i sin bok Goal.Tre år senere tjente Barcelona mer enn United.

De økonomiske idéene bak et av tidenes beste klubblag, som slo nettopp United i mesterligafinalen i 2009 og 2011, ble hentet fra Old Trafford.

Casemiro? Aldri mer

De gode nyhetene for United er at den nye medeieren, Jim Ratcliffe, ser ut til å forstå verdien av å kopiere de beste.

Soccer Manchester United Sale

ENDRING: Jim Ratcliffe har gjort flere endringer i Manchester United.

Foto: Daniel Cole / AP

United er allerede godt i gang med steg 1.

Ratcliffe har sikret seg en daglig leder (Omar Berrada), en teknisk direktør (Jason Wilcox) og nærmer seg en ny sportsdirektør (Dan Ashworth). Mye faller på plass når man har noen av de skarpeste hodene i bransjen.

I tillegg har Ratcliffe vært frekk og smart nok til å hente Berrada fra City og Ashworth fra Newcastle, noe som svekker to rivaler.

Nå venter de to vanskeligste bitene: Treneren og spillerne.

Britain Soccer Premier League

FÅR HAN FORTSETTE? Erik ten Hags posisjon er usikker i Manchester United.

Foto: Ian Walton / AP

Å vurdere Ten Hag krever en egen sak, og United hadde hatt et lettere valg om et råsterkt navn ønsket å ta over. Den skandaløse rekrutteringen må fikses, noe som kan og bør skje ettersom nye direktører kommer på plass.

Ratcliffe vet hva United har gjort feil. I mars kritiserte han kjøpet av Casemiro, en 30-årig midtbanespiller til 800 millioner kroner som ble gitt en kontrakt på fire år verdt fem millioner i uka.

Det var en investering lag som Arsenal og City aldri ville gjort.

Han har bedt fansen om tålmodighet, og sagt at United heller må spasere til de riktige løsningene enn å løpe til de som er feil. Alt dette er i tråd med vanene hos lagene som gjør det best.

Vil bli testet

Men nå skal planen følges, og der kan United hente inspirasjon fra Arsenal.

I likhet med Arsenal for tre år siden har United en stall som trenger store endringer. Selv om United gjør alt riktig, vil det minst ta to-tre år før de slåss om tittelen. Det har vært flere stunder hvor Edu fint kunne gitt Arteta sparken.

Det krever nerver av stål å havne på åttendeplass to ganger uten å endre kurs.

Ratcliffe vet nok at han og direktørene vil bli testet. Det er enda vanskeligere å holde hodet kaldt i United, hvor forventningene er høyere, hvor presset fra fans og media er større enn noe annet sted i England.

Men Ratcliffe har i det minste oppskriften. Om det er én ting Arsenal har vist, så er det at kunsten å gjenreise en gammel storhet, ligger i det å kunne vente.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal