Hopp til innhold
Kommentar

De seks stegene: Slik bygger man en tittelkandidat

På vei mot toppen bør Manchester United hente inspirasjon fra Arsenal.

Premier League - Tottenham Hotspur v Arsenal

BØR INSPIRERE: Manchester United bør hente inspirasjon fra Arsenal.

Foto: Dylan Martinez / Reuters

For tre år siden var Arsenal der Manchester United er nå.

De kom på 8. plass med et lag som trengte store endringer. Så begynte de neste sesong med tap mot Brentford (0–2), Chelsea (0–2) og Manchester City (0–5).

Hele forsvaret var skadet.

Treneren var under press.

Høres det kjent ut?

Premier League - Crystal Palace v Manchester United

KRISE: Manchester United faller som en stein på tabellen.

Foto: Isabel Infantes / Reuters

Nå slåss Arsenal om tittelen for andre år på rad, takket være en storslått forvandling som United hadde elsket å kopiere. Heldigvis for de røde djevlene har Arsenal gitt dem svarene.

United kan bare kopiere sidemannen. De kan jukse så mye de vil.

Uvanlig plan

Sett fra utsiden har Arsenals tatt seks steg:

1. Hent en god direktør
2. Hent en god trener
3. Kjøp unge spillere
4. Selg gamle spillere
5. Skap en kultur
6. Behold roen

I juli 2019 ansatte de Edu Gaspar, en tidligere midtbanegeneral for klubben som hadde vært koordinator for Brasils landslag. Fem måneder senere tok Edu sjansen på Mikel Arteta som trener, og så satte han et mål som er uvanlig for en så stor klubb.

Edu bestemte nøyaktig når laget skulle bli bra, og det var ikke om et par uker.

Arsenal skulle bli gode i 2022-23, om to og et halvt år.

«Prosessen»

Denne planen ga Arsenal tid til å kjøpe og selge, prøve og feile, og bygge et ungt lag som kunne vokse sammen.

De satset hardt på talenter som Bukayo Saka og Gabriel Martinelli, og hentet Martin Ødegaard, Aaron Ramsdale, Ben White og William Saliba. Eldre herrer som Willian, Mesut Özil og David Luiz ble vist døren.

I 2021-22 hadde Arsenal det yngste laget i ligaen.

Premier League - Everton v Arsenal

SJEFENE: Denne duoen, Edu (til venstre) og Mikel Arteta, har snudd Arsenal-skuta.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Disse talentene ble forent av en kultur basert på respekt, dedikasjon og lidenskap. Arteta frøs ut kaptein og toppscorer Pierre-Emerick Aubameyang på grunn av dårlig disiplin, før Arsenal betalte penger for å få ham bort.

– Stol på prosessen, sa Arteta når ting gikk imot.

Da Arsenal kom på åttendeplass i 2021, og tapte de tre første kampene av den neste sesongen, var Edu kald nok til å fortsette som før.

Rød revolusjon

Det er ikke bare Arsenal som har fulgt disse seks stegene.

Liverpool begynte sin vei mot toppen med direktøren Michael Edwards, som hentet Jürgen Klopp, som fornyet stallen og etablerte en kultur hvor han kalte spillerne «mentality monsters», krigere som aldri ga opp.

Da Klopp kom på åttendeplass, endret Liverpool null og niks.

Liverpool v Hull City - Premier League

SEIG START: Jürgen Klopps Liverpool-era startet med en åttendeplass. Her fra en kamp mot Hull i 2016.

Foto: Andrew Boyers / Reuters

Manchester City hentet først direktørene Ferran Soriano og Txiki Begiristain, så Pep Guardiola, og så spillerne. Da Guardiola kom på en skuffende tredjeplass i sin første sesong, fikk ingen i City panikk.

Disse tre lagene har beholdt roen under press fordi de visste at de hadde riktig trener og riktig plan. Kunsten er å være trygg på dette.

Om disse stegene høres opplagte ut, så er de det.

Men lagene som får minst valuta for pengene de bruker, har ignorert dem. Da Chelseas eiere tok over for to år siden, hentet de først spillerne, så treneren og så direktørene. De leter ennå etter en kultur.

Og husk at United ansatte sin første sportsdirektør noensinne så sent som i mars 2021. Det siste tiåret har de signert åtte utespillere som har fylt 30 år. Alle trenerne har pratet om å «endre kulturen», uten å klare det.

United har aldri lært av de som er best i klassen.

De beste kopierer de beste

Dette til tross for at de beste lagene ofte bygges på lærdom fra andre.

Arsenal gikk til City og hentet assistenttreneren (Arteta), dødballguruen (Nicolas Jover) og to spillere (Gabriel Jesus og Oleksandr Zinchenko). City har brukt backer som går innover i banen og fire stoppere; det samme har Arsenal.

City ansatte direktørene til Barcelonas storlag fra 2003 til 2008 (Soriano og Begiristain), og så treneren som tok over Barcelona i 2008 (Guardiola).

Og Barcelona i 2003? De kopierte … Manchester United.

Barcelona's Ronaldinho and Eto'o celebrate goal against Real Madrid during Spanish First Division soccer match at Madrid

JOGA BONITO: Ronaldinho feirer scoring mot Real Madrid i 2005. Dette laget kopierte mange ideer fra nettopp Manchester United på markedssiden.

Foto: FELIX ORDONEZ AUSIN / Reuters

Soriano hadde ansvar for Barcelonas finanser på den tiden og var besatt av United. Han viste sine ansatte en graf som forklarte at de to lagene hadde tjent like mye i 1995-96, og at United nå håvet inn omtrent dobbelt så mye.

– Om United kunne klare det, kunne vi også, skrev Soriano senere i sin bok Goal.Tre år senere tjente Barcelona mer enn United.

De økonomiske idéene bak et av tidenes beste klubblag, som slo nettopp United i mesterligafinalen i 2009 og 2011, ble hentet fra Old Trafford.

Casemiro? Aldri mer

De gode nyhetene for United er at den nye medeieren, Jim Ratcliffe, ser ut til å forstå verdien av å kopiere de beste.

Soccer Manchester United Sale

ENDRING: Jim Ratcliffe har gjort flere endringer i Manchester United.

Foto: Daniel Cole / AP

United er allerede godt i gang med steg 1.

Ratcliffe har sikret seg en daglig leder (Omar Berrada), en teknisk direktør (Jason Wilcox) og nærmer seg en ny sportsdirektør (Dan Ashworth). Mye faller på plass når man har noen av de skarpeste hodene i bransjen.

I tillegg har Ratcliffe vært frekk og smart nok til å hente Berrada fra City og Ashworth fra Newcastle, noe som svekker to rivaler.

Nå venter de to vanskeligste bitene: Treneren og spillerne.

Britain Soccer Premier League

FÅR HAN FORTSETTE? Erik ten Hags posisjon er usikker i Manchester United.

Foto: Ian Walton / AP

Å vurdere Ten Hag krever en egen sak, og United hadde hatt et lettere valg om et råsterkt navn ønsket å ta over. Den skandaløse rekrutteringen må fikses, noe som kan og bør skje ettersom nye direktører kommer på plass.

Ratcliffe vet hva United har gjort feil. I mars kritiserte han kjøpet av Casemiro, en 30-årig midtbanespiller til 800 millioner kroner som ble gitt en kontrakt på fire år verdt fem millioner i uka.

Det var en investering lag som Arsenal og City aldri ville gjort.

Han har bedt fansen om tålmodighet, og sagt at United heller må spasere til de riktige løsningene enn å løpe til de som er feil. Alt dette er i tråd med vanene hos lagene som gjør det best.

Vil bli testet

Men nå skal planen følges, og der kan United hente inspirasjon fra Arsenal.

I likhet med Arsenal for tre år siden har United en stall som trenger store endringer. Selv om United gjør alt riktig, vil det minst ta to-tre år før de slåss om tittelen. Det har vært flere stunder hvor Edu fint kunne gitt Arteta sparken.

Det krever nerver av stål å havne på åttendeplass to ganger uten å endre kurs.

Ratcliffe vet nok at han og direktørene vil bli testet. Det er enda vanskeligere å holde hodet kaldt i United, hvor forventningene er høyere, hvor presset fra fans og media er større enn noe annet sted i England.

Men Ratcliffe har i det minste oppskriften. Om det er én ting Arsenal har vist, så er det at kunsten å gjenreise en gammel storhet, ligger i det å kunne vente.

Siste nytt

 • Ruud til finale – spilles om noen timer

  Casper Ruud vant semifinalen i ATP 250-turneringen i Genève etter en spesiell kamp i Sveits mot italienske Flavio Cobolli. Dermed er han klar for finalen, som spilles senere i dag.

  – Det var veldig vanskelig. Jeg var et poeng fra å tape, sier Ruud til arrangøren rett etter kampen.

  Han mente seieren var bra for selvtilliten og så frem mot finalen om noen timer.

  – Jeg skal bare ta en dusj, slappe av og ta en lunsj, så skal jeg varme opp til kampen. sier Ruud.

  Dermed er situasjonen at dobbeltkampen lørdag spilles dagen før French Open, også kjent som Roland Garros, drar i gang søndag.

  Og det skjer etter at han har vært gjennom flere tøffe kamper i turneringen. Også semifinalen ble et tøft oppgjør.

  I første sett tapte nordmannen 1-6, før han slo kraftig tilbake med 6–1 i andre sett. I tredje sett var spillerne langt jevnere. Til slutt gikk Ruud seirende ut etter tiebreak (7–4) i det avgjørende settet.

  Det var uvær fredag kveld som førte at Ruud nå ender opp med to kamper på samme dag, dagen før turneringen som er årets høydepunkt for Ruud spilles i gang.

  Semifinalen vekslet fra direkte svakt spill til meget sterk tennis av Ruud.

  – Comebacket viser at det ikke er noe styrt exit fra Casper hvor han ikke vil prioritere turneringen. Han vil vinne, påpekte TV 2s kommentator Sverre Krogh Sundbø underveis i tredje sett da kampen vippet.

  Til slutt dro Ruud i land seieren.

  Krogh Sundbø påpekte tidlig i kampen den utfordrende situasjonen med en potensiell dobbeltkamp, dagen før starten på årets høydepunkt for Ruud. To år på rad har Ruud gått til finalen i Paris.

  Det er ennå ikke klart om Ruud må spille sin 1. rundekamp søndag mandag eller tirsdag.

  Men Krogh Sundbø påpekte at arrangøren av French Open ofte ikke tar hensyn til at spillere har vært gjennom tøffe kamper rett i forkant av deres turnering, når de setter opp tidsskjemaet.

  Casper Ruud semi Genevé
  Foto: Martial Trezzini / AP
 • La Liga-stjerne spilte med glassbit i foten i to år

  Athletic Bilbao-spissen Iñaki Williams har satt rekord for antallet kamper på rad i La Liga. Utrolig nok har det skjedd med en spesiell skade.

  Williams' trener, Ernesto Valverde, fortalte om den bisarre situasjonen på fredagens pressekonferanse foran serieavslutningen mot Rayo Vallecano. Der må han for en sjelden gangs skyld klare seg uten sin stjernespiss.

  – Jeg og legen lo, for vi kunne ikke tro det vi så, fortalte Valverde ifølge Aftonbladet.

  Williams-skaden oppsto da han var uheldig og tråkket på knust glass for to år siden. Han ble operert, men en to centimeter lang glassbit skal ha blitt igjen i foten hans helt siden det.

  – Da de sydde ham den første gangen, lot de glass være igjen der. Det er ikke en liten bit, den er omtrent to centimeter lang. Den lå ved siden av et bein eller en sene, og vi ble nødt til å fjerne den, sier Valverde.

  Likevel er Williams blitt kjent for å spille hver eneste kamp for Athletic. Han spilte 251 strake ligakamper for klubben fram til han måtte stå over et møte med Celta i januar i år.

  Serieavslutningen mot Rayo går han imidlertid glipp av etter sin siste operasjon. Det samme kan skje med Ghanas VM-kvalifiseringskamper mot Mali og Sentralafrikanske republikk i starten av juni. (NTB)

  WCup Ghana Squad
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Ingebrigtsen på startlisten i Belgia

  Henrik Ingebrigtsen står på startlistene til 5000 meter i Brussel lørdag kveld. Det er siste mulighet til å prestere på distansen før troppen til EM i Roma meldes inn 30. mai.

  Nordmannen har kniven på strupen med tanke på uttaket. Både Ingebrigtsen, lillebror Jakob Ingebrigtsen, Narve Gilje Nordås, Magnus Tuv Myhre, Per Svela og Awet Kibrab har klart kravet til 5000-meteren i friidretts-EM i Roma, men Norges kvote er på tre utøvere i tillegg til tittelforsvarer Jakob.

  Siste frist for å bekrefte endelig påmelding er 30. mai klokken 14.00. Bislett Games arrangeres samme kveld, men sportssjef i Norges Friidrettsforbund Erlend Slokvik har sagt at det er «uaktuelt» at 5000-meteren på Bislett blir brukt som uttaksløp.

  Også Abdullahi Dahir Rabi står på startlisten i Belgia.

  Athletics, Running, Adidas Spåret 5000m
  Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal