Obama kaster seg inn i NBA-striden

Basketentusiasten Barack Obama har kastet seg inn i arbeidskonflikten i NBA. Den amerikanske presidenten ber eierne og spillerne tenke på tilhengerne.

Barack Obama

Barack Obama følger med under en NBA-kamp mellom Washington Wizards og favorittlaget Chicago Bulls. Denne sesongen kan han ende opp uten å få sett NBA-kamper.

Foto: MOLLY RILEY / REUTERS

Kobe Bryant og Barack Obama

Den amerikanske presidenten inviterer hvert år det laget som vinner NBA til det hvite hus. Her er Obama med Kobe Bryant.

Foto: Charles Dharapak / AP
ADDITION Obamas Buddies Barack Obama, Marty Nesbitt

Barack Obama er meget basketinteressert. Her er han under en kamp i Washington.

Foto: Gerald Herbert / Ap

Den nordamerikanske basketligaen har ikke kommet i gang denne sesongen på grunn av en konflikt mellom klubbeierne og spillerne.

Tidligere i måneden avlyste ligaen de 100 første kampene av sesongen, og i løpet av de nærmeste dagene forventer basketverdenen ytterligere avlysninger.

Nå ber den amerikanske presidenten aktørene om å tenke mer på alle som er glade i sporten.

Han advarer om at slike konflikter kan ta lang tid å komme over.

– Den totale potten i NBA er på ni milliarder dollar (ca. 50 milliarder kroner). Det burde være mulig å fordele disse pengene mellom aktørene på en slik måte at de som er glade i sporten, og som er med på å skape disse inntektene, får en god sesong, mener den amerikanske presidenten.

Det står om to prosentpoeng

Partene i lockouten møttes sist på torsdag i forrige uke. Da brøt forhandlingene sammen fordi de ikke greide å nærme seg noen løsning.

Hovedspørsmålet er fordeling av ligaens inntekter. Spillerne har allerede gått med på å senke sin andel fra 57 til 52 prosent, men eierne vil ikke gi dem mer enn 50.

Ifølge flere amerikanske journalister kommer partene til å møtes på nytt onsdag kveld, men optimismen er begrenset etter høy temperatur og sterke beskyldninger i forrige uke.

– Ikke glem fansen

Obama var gjest i Tonight Show with Jay Leno natt til onsdag norsk tid. Det var der han kom med sitt lille hjertesukk.

– Etter min mening må eierne og spillerne dra og tenke i samme retning, sier Obama, som ved flere anledninger har vist sin basketinteresse.

– Jeg er bekymret over det som skjer nå. Derfor appellerer jeg til de som er med i basketballen om å tenke ordentlig gjennom hvorfor de har så stor suksess. Årsaken er alle de menneskene som virkelig elsker basketball. Det må ikke aktørene glemme, sier Barack Obama med ettertrykk.

– En del av planen

Noe av bakgrunnen for presidentens utspill er spillerforeningens beskyldninger mot eierne i forrige uke. Spillerne spekulerer i om eierne med vilje ikke vil inngå noen avtale før spillere begynner å merke at lønnsslippene uteblir.

– Jeg er overbevist om at dette bare er en del av planen, sa Billy Hunter, direktøren i spillerforeningen NBPA.

Eierne håper spillere med høyt forbruk kommer til å fire på kravene når de ikke får betalt.

LeBron James

LeBron James er en av spillerne som vil benytte lockouten til å dra innom blant annet London på en stjernespekket verdensturné.

Foto: POOL / Reuters

Planlegger verdensturné

Et stort antall spillere, blant annet superstjernen Kobe Bryant, har svart på dette ved å planlegge å ta seg betalt for å spille i Europa eller Kina under lockouten.

Ifølge ESPN kommer to dusin av de aller største stjernene i ligaen til å reise på verdensturné allerede på søndag.

Turnéen skal vare i to uker, og det er snakk om å spille oppvisningskamper på fire forskjellige kontinenter.

Blant de involverte spillerne er Kobe Bryant, Dwight Howard, Dwyane Wade og Kevin Durant. Også LeBron James, Amare Stoudemire, Carmelo Anthony og Steve Nash skal være aktuell.

Alle de nevnte spillerne er blant verdens absolutt beste basetspillere.

Siste nytt

 • Chelsea-manageren i trøbbel

  Onsdag bekreftet Englands Fotballforbund at det er opprettet disiplinærsak mot Chelsea-manager Maurizio Sarri. Italieneren ble sendt på tribunen under ligamøtet med Burnley på mandag. Han har frem til fredag med å gi tilsvar til anklager om usportslig oppførsel.

  Chelsea-manager Maurizio Sarri er anklaget for usportslig oppførsel
  Foto: Matt Dunham / AP
 • Real kan senke Ødegaard-pris

  Real Madrid er villig til å reduere prisen på Martin Ødegaard, skriv avisa de Telegraaf.

  Ødegaard, som er utlånt til Vitesse, er ønska av Ajax. Real har hittil sett in prislapp på 20 millionar euro (over 190 mill kr) for nordmannen, og det er for dyrt for Ajax.

  Ødegaard
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Sharks klar for kvartfinale

  San Jose Sharks er videre i NHL-sluttspillet etter et ellevilt hockeydrama mot Vegas Golden Knights. Til slutt endte det med at hjemmelaget vant 5-4 etter forlengning og dermed 4-3 sammenlagt i kamper. Colorado Avalanche venter i kvartfinalen.

  Vegas Golden Knights v San Jose Sharks - Game Seven
  Foto: Ezra Shaw / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal