Hopp til innhold

Nytt slag for russisk friidrett før skjebneuke – skal ha forfalsket dopingdokumenter

En uke før Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) skal ta stilling til om Russland får delta i OL neste sommer, kommer det som kan være avsløringer om mer juks.

Britain Athletics Indoor Worlds

OL-HÅP: Høydehopper Danil Lysenko risikerer å bli utestengt i 10 år hvis det viser seg å stemme at han har vært involvert i dokumentforfalskning.

Foto: Matt Dunham / AP

I august i fjor ble høydehopperen Danil Lysenko utestengt fra EM i Berlin for brudd på meldeplikten.

Nå skriver The Sunday Times at Det russiske friidrettsforbundet skal ha hjulpet 22-åringen, som tok VM-sølv i 2017 og vant innendørs-EM i fjor, med å forfalske dokumenter som viser at han var syk, og derfor ikke fikk gjort rede for hvor han var utenfor konkurranse.

18060753959547

VANT: Danil Lysenko tok gull i høyde i innendørs-EM i 2018.

Foto: Matt Dunham / AP

Kilder den britiske avisen har snakket med sier derimot at dokumentene skal ha blitt signert av leger som ikke eksisterer, på et sykehus som ikke finnes. Adressen som ble oppgitt skal i stedet ha vært til en byggeplass i Moskva.

– Klinikken var falsk fra topp til tå, fra registreringsnummer til falske navn på leger og forfalskede dokumenter. Det finnes ingen klinikk, sier en kilde knyttet til granskingen i Russland til The Times.

– Skuffende

IAAF-organet «Athletics Integrity Unit» (AIU) har bekreftet at de undersøker beskyldningene, men vil ikke kommentere ytterligere, skriver avisen.

Tidspunktet for den mulige avsløringen kunne knapt kommet på et verre tidspunkt for Russland. Til helgen har IAAF styremøte i Monaco, og der skal det blant annet tas stilling til utestengelsen av russisk friidrett, og om de får delta i OL i Tokyo neste sommer.

– Jeg kjenner ikke mer til denne saken enn det jeg har lest, men vi får mer informasjon til helgen. Det er selvsagt veldig skuffende om dette stemmer, men jeg har ikke selv sett bevisene. Jeg trodde kanskje det var slutt på den slags i Russland nå, sier styremedlem i IAAF, Svein Arne Hansen, til NRK.

Avfeier beskyldningene

X90156

SJEF: President i det russiske friidrettsforbundet, Dmitrij Sjljakthin.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Lysenko var blant utøverne som har fått delta under nøytralt flagg, og blir sett på som en klar kandidat til å vinne OL-gullet i Tokyo.

Presidenten i det russiske friidrettsforbundet, Dmitrij Sjljakthin, avfeier beskyldningene, og artikkelen til The Sunday Times. Han sier de bidrar AUI i undersøkelsene av saken.

– Basert på erfaring er slike dokumenter laget bare fordi det er like før IAAFs styremøter. Det er bare AUI som har objektiv og sann informasjon rundt Lysenko-saken, som de for tiden gransker. La oss vente til de har resultatet, sier Sjljakthin til nyhetsbyrået TASS, ifølge Inside The Games.

Siste nytt

 • Southampton møter Leeds i opprykkskamp til Premier League

  Enten Leeds eller Southampton rykker opp til Premier League. Southampton booket finaleplass i opprykkskvalifiseringen med 3-1 over West Bromwich fredag.

  Opprykksfinalen spilles på Wembley 26. mai. Leeds sikret finaleplass med 4-0-seier over Norwich torsdag. Leeds rykket også ned sist sesong.

  Fra før er det klart at Leicester og Ipswich skal spille Premier League-fotball neste sesong.

  West Bromwich rykket ned i 2021 og må belage seg på en ny sesong på nest øverste nivå.

  (©NTB)

  DSOtmTrX5wQ
  Foto: Reuters
 • Filip Ingebrigtsen dukket ikke opp til start – EM-kravet henger i tynn tråd

  Planen var at Filip Ingebrigtsen fredag kveld skulle løpe 1500 meter i et fransk stevne med mål om å komme under EM-kravet på 3.36,00 og kvalifisere seg for sommerens mesterskap i Roma.

  Selv om han var påmeldt, dukket nordmannen aldri opp til start.

  – Han var ikke helt i form, skriver sportssjef Erlend Slokvik i en tekstmelding til NRK fredag kveld.

  Og nå har 31-årige Ingebrigtsen dårlig tid. EM-kravet må tas innen 26. mai, og det norske friidrettsforbundet offentliggjør EM-uttaket 30. mai.

  Neste mulighet kan være 1500-meteren som arrangeres på Jessheim 24. mai, men det er ikke avklart om Filip Ingebrigtsen løper der.

  Formen i det siste har ikke gitt grunnlag for optimisme. Forrige helg løp han inn på 3.43.03 under et løp i Tyskland.

  Ingebrigtsen, som altså tok EM-gull på 1500-meter i 2016 og VM-bronse i 2017, er dermed et godt stykke unna gammel storhet noen få uker før sommerens mesterskap i Roma, som arrangeres fra 7. til 12. juni.

  OL-kravet på samme distanse er for øvrig 3.33.50.

   NM Friidrett 2023
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Straffkaos i Formel 2-kvalifiseringen – Hauger rammet

  Det ble mange endringer på resultatlistene etter Formel 2-kvalifiseringen i Imola. Dennis Hauger endte til slutt som nummer 13.

  Resultatlistene ble nesten snudd helt på hodet i minuttene etter målgang i kvalifiseringen. Hauger, som kjørte inn til 13.-plass, hoppet plutselig til sjuendeplass.

  Mange førere ble først straffet for å ha vært utenfor sperrelinjen under sine beste runder. Noen timer senere ble det imidlertid omgjort slik at Hauger til slutt ble nummer 13. Dermed har han et vanskelig utgangspunkt denne helgen.

  Hauger står med én pallplass denne sesongen. Sprintløpet i Italia starter 14.15 lørdag, mens hovedløpet avvikles søndag formiddag.

  Den 21 år gamle bilføreren fra Aurskog er i år inne i sin tredje sesong i klassen under Formel 1.

  Det er ingen hemmelighet at årets Formel 2-sesong blir helt avgjørende for hvilke muligheter som åpner seg videre for Hauger. En fjerde sesong på nest øverste nivå i Formel-sirkuset blir det nemlig ikke. For øyeblikket er 21-åringen på 3.-plass i sammendraget.

  Da Hauger møtte pressen i februar før Formel 2-sesongen, understreket han at plan A er å vinne Formel 2-mesterskapet, og at det ikke fantes en plan B.

  Aurskog-gutten tok steget opp i Formel 2-sirkuset foran 2022-sesongen etter å ha vunnet Formel 3 året før. I debutsesongen endte han på 10.-plass som Prema-fører, før han forflyttet seg til MP Motorsport foran fjoråret.

  2023-sesongen endte med åttendeplass sammenlagt etter varierende resultater.

  (©NTB)

  Pressekonferanse med formel 2-fører Dennis Hauger
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal