Nytt slag for russisk friidrett før skjebneuke – skal ha forfalsket dopingdokumenter

En uke før Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) skal ta stilling til om Russland får delta i OL neste sommer, kommer det som kan være avsløringer om mer juks.

Britain Athletics Indoor Worlds

OL-HÅP: Høydehopper Danil Lysenko risikerer å bli utestengt i 10 år hvis det viser seg å stemme at han har vært involvert i dokumentforfalskning.

Foto: Matt Dunham / AP

I august i fjor ble høydehopperen Danil Lysenko utestengt fra EM i Berlin for brudd på meldeplikten.

Nå skriver The Sunday Times at Det russiske friidrettsforbundet skal ha hjulpet 22-åringen, som tok VM-sølv i 2017 og vant innendørs-EM i fjor, med å forfalske dokumenter som viser at han var syk, og derfor ikke fikk gjort rede for hvor han var utenfor konkurranse.

18060753959547

VANT: Danil Lysenko tok gull i høyde i innendørs-EM i 2018.

Foto: Matt Dunham / AP

Kilder den britiske avisen har snakket med sier derimot at dokumentene skal ha blitt signert av leger som ikke eksisterer, på et sykehus som ikke finnes. Adressen som ble oppgitt skal i stedet ha vært til en byggeplass i Moskva.

– Klinikken var falsk fra topp til tå, fra registreringsnummer til falske navn på leger og forfalskede dokumenter. Det finnes ingen klinikk, sier en kilde knyttet til granskingen i Russland til The Times.

– Skuffende

IAAF-organet «Athletics Integrity Unit» (AIU) har bekreftet at de undersøker beskyldningene, men vil ikke kommentere ytterligere, skriver avisen.

Tidspunktet for den mulige avsløringen kunne knapt kommet på et verre tidspunkt for Russland. Til helgen har IAAF styremøte i Monaco, og der skal det blant annet tas stilling til utestengelsen av russisk friidrett, og om de får delta i OL i Tokyo neste sommer.

– Jeg kjenner ikke mer til denne saken enn det jeg har lest, men vi får mer informasjon til helgen. Det er selvsagt veldig skuffende om dette stemmer, men jeg har ikke selv sett bevisene. Jeg trodde kanskje det var slutt på den slags i Russland nå, sier styremedlem i IAAF, Svein Arne Hansen, til NRK.

Avfeier beskyldningene

X90156

SJEF: President i det russiske friidrettsforbundet, Dmitrij Sjljakthin.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Lysenko var blant utøverne som har fått delta under nøytralt flagg, og blir sett på som en klar kandidat til å vinne OL-gullet i Tokyo.

Presidenten i det russiske friidrettsforbundet, Dmitrij Sjljakthin, avfeier beskyldningene, og artikkelen til The Sunday Times. Han sier de bidrar AUI i undersøkelsene av saken.

– Basert på erfaring er slike dokumenter laget bare fordi det er like før IAAFs styremøter. Det er bare AUI som har objektiv og sann informasjon rundt Lysenko-saken, som de for tiden gransker. La oss vente til de har resultatet, sier Sjljakthin til nyhetsbyrået TASS, ifølge Inside The Games.

Siste nytt

 • Ståhl mistet seieren etter protest

  Daniel Ståhl trodde han hadde vunnet diskoskonkurransen under Diamond League-stevnet i Rabat med et kast på 69,94 meter. Noen minutter før midnatt kom kontrabeskjeden. Da kunngjorde Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) på Twitter at den svenske utøveren er fratatt seieren etter at Fedrick Dacres' kast på 70,78 meter i tredje runde, som først ikke ble godkjent, er godkjent etter at jamaicaneren la inn protest. Kastet er også ny Diamond League-rekord.

  Fedrick Dacres i aksjon under Diamond League-stevnet i Stockholm
  Foto: Tt News Agency / Reuters
 • Rosenborg slo Vålerenga

  På dagen da statuen av Nils Arne Eggen ble avduket utenfor Lerkendal, hedret dagens Rosenborg-lag den legendariske Rosenborg-treneren med en 3-0-seier over Vålerenga. Samuel Adegbenro, Yann-Erik de Lanlay og Alexander Søderlund scoret målene.

  Eggen-statue Lerkendal
  Foto: Morten Andersen / NRK
 • Isene nest sist i Rabat

  Ola Stunes Isene kastet 61,43 meter i første forsøk under Diamond League-stevnet i Rabat. Det ble Isenes eneste tellende resultat, og han endte nest sist. Daniel Ståhl vant diskoskonkurransen med et kast på 69,94.

  Ola Stunes Isene under herrenes diskos under Diamond League-stevnet i Stockholm
  Foto: Fredrik Sandberg/tt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal