Hopp til innhold

Nytt slag for russisk friidrett før skjebneuke – skal ha forfalsket dopingdokumenter

En uke før Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) skal ta stilling til om Russland får delta i OL neste sommer, kommer det som kan være avsløringer om mer juks.

Britain Athletics Indoor Worlds

OL-HÅP: Høydehopper Danil Lysenko risikerer å bli utestengt i 10 år hvis det viser seg å stemme at han har vært involvert i dokumentforfalskning.

Foto: Matt Dunham / AP

I august i fjor ble høydehopperen Danil Lysenko utestengt fra EM i Berlin for brudd på meldeplikten.

Nå skriver The Sunday Times at Det russiske friidrettsforbundet skal ha hjulpet 22-åringen, som tok VM-sølv i 2017 og vant innendørs-EM i fjor, med å forfalske dokumenter som viser at han var syk, og derfor ikke fikk gjort rede for hvor han var utenfor konkurranse.

18060753959547

VANT: Danil Lysenko tok gull i høyde i innendørs-EM i 2018.

Foto: Matt Dunham / AP

Kilder den britiske avisen har snakket med sier derimot at dokumentene skal ha blitt signert av leger som ikke eksisterer, på et sykehus som ikke finnes. Adressen som ble oppgitt skal i stedet ha vært til en byggeplass i Moskva.

– Klinikken var falsk fra topp til tå, fra registreringsnummer til falske navn på leger og forfalskede dokumenter. Det finnes ingen klinikk, sier en kilde knyttet til granskingen i Russland til The Times.

– Skuffende

IAAF-organet «Athletics Integrity Unit» (AIU) har bekreftet at de undersøker beskyldningene, men vil ikke kommentere ytterligere, skriver avisen.

Tidspunktet for den mulige avsløringen kunne knapt kommet på et verre tidspunkt for Russland. Til helgen har IAAF styremøte i Monaco, og der skal det blant annet tas stilling til utestengelsen av russisk friidrett, og om de får delta i OL i Tokyo neste sommer.

– Jeg kjenner ikke mer til denne saken enn det jeg har lest, men vi får mer informasjon til helgen. Det er selvsagt veldig skuffende om dette stemmer, men jeg har ikke selv sett bevisene. Jeg trodde kanskje det var slutt på den slags i Russland nå, sier styremedlem i IAAF, Svein Arne Hansen, til NRK.

Avfeier beskyldningene

X90156

SJEF: President i det russiske friidrettsforbundet, Dmitrij Sjljakthin.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Lysenko var blant utøverne som har fått delta under nøytralt flagg, og blir sett på som en klar kandidat til å vinne OL-gullet i Tokyo.

Presidenten i det russiske friidrettsforbundet, Dmitrij Sjljakthin, avfeier beskyldningene, og artikkelen til The Sunday Times. Han sier de bidrar AUI i undersøkelsene av saken.

– Basert på erfaring er slike dokumenter laget bare fordi det er like før IAAFs styremøter. Det er bare AUI som har objektiv og sann informasjon rundt Lysenko-saken, som de for tiden gransker. La oss vente til de har resultatet, sier Sjljakthin til nyhetsbyrået TASS, ifølge Inside The Games.

Sportsnyheter

Everton

Absurd hendelse i nedrykksdrama: – Biter han ikke, da?

Med nød og neppe unngikk Everton en krisesesong og skal også spille Premier League neste sesong. I jubeleuforien ble også en glefsesituasjon og bitespekulasjoner heftig diskutert.

Siste nytt

 • Bekreftet: Mauricio Pochettino blir Chelsea-manager

  Mauricio Pochettino (51) er ny Chelsea-trener. Det bekrefter klubben selv på Twitter mandag. Argentineren starter i jobben 1. juli.

  Den tidligere Tottenham- og Paris Saint-Germain-treneren har signert en toårskontrakt, med mulighet for ett års forlengelse. 51-åringen tar over etter midlertidig trener Frank Lampard, og blir Chelseas fjerde trener på under ett år.

  – Mauricio er en trener i verdensklasse, med en enestående merittliste. Vi gleder oss til å ha ham om bord, sier Chelseas eiere i en pressemelding.

  Pochettino ble meldt å være i sluttforhandlinger allerede i slutten av april. Nå er alle detaljer unnagjort, og forberedelsene foran en hektisk sommer kan starte. Chelsea står overfor en stor ryddejobb.

  2022/23-sesongen ble en fiasko for Chelsea, som til slutt endte på 12.-plass i Premier League.

  Et amerikansk konsortium kjøpte i mai i fjor Chelsea etter nesten to tiår med Roman Abramovitsj som eier. Siden har pengene sittet svært løst, og ingen i fotballen har det siste året brukt mer på overganger. (NRK/NTB)

  Mauricio Pochettino
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • Ruud spiller tidligkamp i Roland-Garros

  Casper Ruud får formiddagskamp når han møter svenske Elias Ymer i 1. runde av Grand Slam-turneringen Roland-Garros tirsdag. Kampen starter klokken 11.00.

  Arrangøren har gått ut med tidspunktene for tirsdagens kamper. Ruud spiller åpningskampen på Suzanne Lenglen-banen. Det er en av turneringens to hovedbaner og har en tilskuerkapasitet på cirka 10.000.

  Ruud går inn i Roland-Garros som 4.-seedet og skal forsvare 1200 rankingpoeng etter fjorårets suksess i Paris. Da tapte Snarøya-mannen finalen i strake sett mot tennislegenden Rafael Nadal.

  Turneringen varer fram til 11. juni. (NTB)

  Casper Ruud
  Foto: Jean-Christophe Bott / AP
 • Heggemsnes tok gull i internasjonal konkurranse

  Turneren Sofus Heggemsnes (23) tok hjem seieren i svingstangfinalen i World Challenge Cup i Bulgaria. Nordmannen vant med poengsummen 13.833, kun 0,1 poeng foran bulgarske Yordan Aleksandrov.

  I samme turnering tok Sebastian Sponevik (18) sølv i hoppfinalen. Han vant med 14.300 poeng – kun et halvt poeng unna seieren. Artur Davtyan fra Armenia vant.

  Sofus Heggemsnes
  Foto: OZAN KOSE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste