Her er dopinglegens laboratorium – hadde frysere fulle av blodposer

Dopingskandalen som startet med razzia under VM i Seefeld, fortsetter å vokse. I alt skal 21 utøvere være involverte, og dopingen skal ha funnet sted i ti forskjellige land, deriblant Sverige.

Utstyr funnet i Mark Schmidts dopinglab.

UTSTYR: Politiet har frigjort bilder av Mark Schmidts dopinglaboratorium.

Foto: Tysk/østerriksk politi

– Det etterforskes bloddoping blant 21 utøvere, både mannlige og kvinnelige, forteller Kai Gräber ved statsadvokatens kontor i München.

Onsdag formiddag avholdt tysk politi en pressekonferanse i forbindelse med ti årsjubileet for opprettelsen av statsadvokatembetes dopingavdeling.

Der kom det nye opplysninger om dopingskandalen som startet med VM i Seefeld. Blant annet viste statsadvokaten frem bilder av politiets funn.

kai Gräber

PRESSEKONFERANSE: Kai Gräber kom med nye opplysninger om dopingskandalen.

 • Se politiets egne bilder fra dopinglaboratoriet lenger ned i saken

Politiet vil ikke si noe om hvilke nasjoner utøverne er fra, men opplyser at de 21 utøverne kommer fra åtte europeiske land.

– Mange er innblandet, men vet enda ikke om det, forteller Gräber.

Det de derimot sier, er at det har vært tilfeller av blodtapping og blodoverføring i ti forskjellige land, blant dem åtte europeiske. Landene som blir nevnt er blant annet Tyskland, Finland, Sverige, Italia og Estland.

Totalt skal det være snakk om et tresifret antall blodoverføringer i perioden 2011 og frem til VM i Seefeld.

Gräber forteller videre at dopingsakene gjelder fem idretter, hvor av tre av dem er vinteridretter.

Blant de 21 utøverne, skal én ha deltatt under OL i Pyeongchang.

Skrekkbilder

Deler av pressekonferansen ble også viet til bilder av politiets funn. Her ble det vist frem blodposer på hotellrom, diverse utstyr og et garasjeanlegg i Erfurt.

Garasjen skal ha vært dopinglegen Mark Schmidts laboratorium. Bildene viste en rekke maskiner, blant dem en fryser som kan kjøles ned til rundt 80 minusgrader, for å bevare blodet.

Mark Schmidts dopinglaboratorium.
Foto: Tysk/østerriksk politi
Under onsdagens pressekonferanse frigjorde det tyske politiet bilder av funnene de har gjort i forbindelse med den voksende dopingskandalen.

Tidligere har politiet beslaglagt 40 blodposer i Schmidts «operasjonsbase».

Under dagens pressekonferanse kunne det tyske politiet også opplyse om at utøvere betalte mellom 4–12 000 euro for legens hjelp.

– Organisasjonen er bygget opp som en mafiaorganisasjon med Schmidt på toppen, og klare oppgaver som hver enkelt skulle gjøre. Hvem som skulle flytte blodposene fra A til B, hvem som skulle gi blodet osv., fortalte Dieter Csefan, etterforskningsleder i det østerrikske politiet, like etter VM.

VM i Seefeld

27. februar kom nyheten om at ni personer hadde blitt arrestert i en omfattende dopingrazzia i Østerrike og Tyskland.

Hajo Seppelt.

NYHETEN SPRAKK: Den tyske journalisten Hajo Seppelt, meldte nyheten om dopingrazziaene først.

Foto: JENS WOLF / Afp

Senere ble det kjent fem av de ni var toppidrettsutøvere. Blant dem var østerrikerne Max Hauke og Dominik Baldauf.

Like etter ble det kjent at den estiske-duoen Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu, og kasakhstaneren Aleksej Poltoranin var innblandet.

Sjokkbølgen som først traff langrennssporten, strakte seg så til sykkelsporten. Østerrikeren Georg Preidler innrømte å ha planlagt og dope seg. Mens landsmannen Stefan Denifl innrømmet å ha bloddopet seg.

Siste nytt

 • Nederland vant mot spillets gang

  Japan hadde en drøss av muligheter til å score det avgjørende målet i den andre omgangen mot Nederland, men minutter før slutt fikk de oransje straffe etter en hands i feltet. Lieke Martens scoret sitt andre mål for dagen og ble matchvinner. I kvartfinalen skal de regjerende europamesterne møte Italia.

  Nederlands Lieke Martens (t.v.) og hennes lagvenninner feirer Martens 2-1-scoring mot Japan
  Foto: Francois Mori / AP
 • England-kaptein slit før Norge-møte

  Det er uvisst om England sin kaptein, Steph Houghton, vil bli speleklar til kvartfinalen mot Norge. Landslagssjef Phil Neville seier til Daily Mirror at kapteinen framleis har store smerter. Ho stod over treninga tysdag, etter ankelskaden som ho pådrog seg i åttandedelsfinalen.

  Women's World Cup - Round of 16 - England v Cameroon
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Italia tok seg til kvartfinalen

  Kina tapte 2–0 mot Italia i åttandedelsfinalen, og dermed er italienarane klare for kvartfinalen i VM. Valentina Giacinti sørga for italiensk leiing alt etter 15 minutt. Få minutt ut i andre omgang sørga Aurora Galli for 2–0.

  Foto: Claude Paris / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal