Her er dopinglegens laboratorium – hadde frysere fulle av blodposer

Dopingskandalen som startet med razzia under VM i Seefeld, fortsetter å vokse. I alt skal 21 utøvere være involverte, og dopingen skal ha funnet sted i ti forskjellige land, deriblant Sverige.

Utstyr funnet i Mark Schmidts dopinglab.

UTSTYR: Politiet har frigjort bilder av Mark Schmidts dopinglaboratorium.

Foto: Tysk/østerriksk politi

– Det etterforskes bloddoping blant 21 utøvere, både mannlige og kvinnelige, forteller Kai Gräber ved statsadvokatens kontor i München.

Onsdag formiddag avholdt tysk politi en pressekonferanse i forbindelse med ti årsjubileet for opprettelsen av statsadvokatembetes dopingavdeling.

Der kom det nye opplysninger om dopingskandalen som startet med VM i Seefeld. Blant annet viste statsadvokaten frem bilder av politiets funn.

kai Gräber

PRESSEKONFERANSE: Kai Gräber kom med nye opplysninger om dopingskandalen.

 • Se politiets egne bilder fra dopinglaboratoriet lenger ned i saken

Politiet vil ikke si noe om hvilke nasjoner utøverne er fra, men opplyser at de 21 utøverne kommer fra åtte europeiske land.

– Mange er innblandet, men vet enda ikke om det, forteller Gräber.

Det de derimot sier, er at det har vært tilfeller av blodtapping og blodoverføring i ti forskjellige land, blant dem åtte europeiske. Landene som blir nevnt er blant annet Tyskland, Finland, Sverige, Italia og Estland.

Totalt skal det være snakk om et tresifret antall blodoverføringer i perioden 2011 og frem til VM i Seefeld.

Gräber forteller videre at dopingsakene gjelder fem idretter, hvor av tre av dem er vinteridretter.

Blant de 21 utøverne, skal én ha deltatt under OL i Pyeongchang.

Skrekkbilder

Deler av pressekonferansen ble også viet til bilder av politiets funn. Her ble det vist frem blodposer på hotellrom, diverse utstyr og et garasjeanlegg i Erfurt.

Garasjen skal ha vært dopinglegen Mark Schmidts laboratorium. Bildene viste en rekke maskiner, blant dem en fryser som kan kjøles ned til rundt 80 minusgrader, for å bevare blodet.

Mark Schmidts dopinglaboratorium.
Foto: Tysk/østerriksk politi
Under onsdagens pressekonferanse frigjorde det tyske politiet bilder av funnene de har gjort i forbindelse med den voksende dopingskandalen.

Tidligere har politiet beslaglagt 40 blodposer i Schmidts «operasjonsbase».

Under dagens pressekonferanse kunne det tyske politiet også opplyse om at utøvere betalte mellom 4–12 000 euro for legens hjelp.

– Organisasjonen er bygget opp som en mafiaorganisasjon med Schmidt på toppen, og klare oppgaver som hver enkelt skulle gjøre. Hvem som skulle flytte blodposene fra A til B, hvem som skulle gi blodet osv., fortalte Dieter Csefan, etterforskningsleder i det østerrikske politiet, like etter VM.

VM i Seefeld

27. februar kom nyheten om at ni personer hadde blitt arrestert i en omfattende dopingrazzia i Østerrike og Tyskland.

Hajo Seppelt.

NYHETEN SPRAKK: Den tyske journalisten Hajo Seppelt, meldte nyheten om dopingrazziaene først.

Foto: JENS WOLF / Afp

Senere ble det kjent fem av de ni var toppidrettsutøvere. Blant dem var østerrikerne Max Hauke og Dominik Baldauf.

Like etter ble det kjent at den estiske-duoen Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu, og kasakhstaneren Aleksej Poltoranin var innblandet.

Sjokkbølgen som først traff langrennssporten, strakte seg så til sykkelsporten. Østerrikeren Georg Preidler innrømte å ha planlagt og dope seg. Mens landsmannen Stefan Denifl innrømmet å ha bloddopet seg.

Siste nytt

 • Drømmemål ga Real Madrid luke

  Vinicius Junior avgjorde toppkampen i spansk fotball med et vakkert mål rett før slutt.

  Med 2-1 over Sevilla har Real Madrid fire poengs luke til byrival Atlético, som vant 4-1 i Cádiz, og Real Sociedad. Sevilla er på fjerdeplass fire poeng bak.

  Sevilla scoret først i hovedstaden ved Rafa Mir, men Karim Benzema utlignet etter en drøy halvtime. I det 87. minutt avsluttet 21-årige Vinicius et raid på venstresiden med en suser i krysset, og dermed ble det hjemmeseier selv om gjestene i lange perioder var best.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Napoli hyllet Maradona

  Napoli fant den perfekte måte å hylle Diego Maradona da Lazio ble slått 4-0 søndag. Etter Milans hjemmetap har Napoli tre poengs luke på tabelltopp.

  Fifa-president Gianni Infantino var blant dem som hadde møtt opp i Napoli for å ære Maradona tre dager etter ettårsdagen for legendens død. Maradona førte Napoli til klubbens to eneste ligatitler og til Uefa-cuptriumf i 1989, og byens stadion har nå fått hans navn.

  Publikum ropte på Maradona mens en statue av idolet ble båret rundt banen. En hyllest fra Pelé ble vist på storskjermen, og spillerne spilte med trøyer påtrykt Maradonas ansikt.

  Serie A - Napoli v Lazio
  Foto: CIRO DE LUCA / Reuters
 • Tokmac scoret for serielederen

  Tokmac Nguen scoret det viktige 2-0-målet da Ferencvaros slo Mezökövesd 3-0 på bortebane og styrket sin ledelse i ungarsk eliteserie fotball.

  Nguen scoring kom etter en hurtig kontring i slutten av den første omgangen.

  Kristoffer Zachariassen spilte hele kampen for Ferencvaros, mens Nguen ble byttet ut ti minutter før slutt.

  Ferencvaros topper tabellen fire poeng foran Varda med en kamp mindre spilt.

  CORRECTION Spain Soccer Europa League
  Foto: Miguel Morenatti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal