Her er dopinglegens laboratorium – hadde frysere fulle av blodposer

Dopingskandalen som startet med razzia under VM i Seefeld, fortsetter å vokse. I alt skal 21 utøvere være involverte, og dopingen skal ha funnet sted i ti forskjellige land, deriblant Sverige.

Utstyr funnet i Mark Schmidts dopinglab.

UTSTYR: Politiet har frigjort bilder av Mark Schmidts dopinglaboratorium.

Foto: Tysk/østerriksk politi

– Det etterforskes bloddoping blant 21 utøvere, både mannlige og kvinnelige, forteller Kai Gräber ved statsadvokatens kontor i München.

Onsdag formiddag avholdt tysk politi en pressekonferanse i forbindelse med ti årsjubileet for opprettelsen av statsadvokatembetes dopingavdeling.

Der kom det nye opplysninger om dopingskandalen som startet med VM i Seefeld. Blant annet viste statsadvokaten frem bilder av politiets funn.

kai Gräber

PRESSEKONFERANSE: Kai Gräber kom med nye opplysninger om dopingskandalen.

 • Se politiets egne bilder fra dopinglaboratoriet lenger ned i saken

Politiet vil ikke si noe om hvilke nasjoner utøverne er fra, men opplyser at de 21 utøverne kommer fra åtte europeiske land.

– Mange er innblandet, men vet enda ikke om det, forteller Gräber.

Det de derimot sier, er at det har vært tilfeller av blodtapping og blodoverføring i ti forskjellige land, blant dem åtte europeiske. Landene som blir nevnt er blant annet Tyskland, Finland, Sverige, Italia og Estland.

Totalt skal det være snakk om et tresifret antall blodoverføringer i perioden 2011 og frem til VM i Seefeld.

Gräber forteller videre at dopingsakene gjelder fem idretter, hvor av tre av dem er vinteridretter.

Blant de 21 utøverne, skal én ha deltatt under OL i Pyeongchang.

Skrekkbilder

Deler av pressekonferansen ble også viet til bilder av politiets funn. Her ble det vist frem blodposer på hotellrom, diverse utstyr og et garasjeanlegg i Erfurt.

Garasjen skal ha vært dopinglegen Mark Schmidts laboratorium. Bildene viste en rekke maskiner, blant dem en fryser som kan kjøles ned til rundt 80 minusgrader, for å bevare blodet.

Mark Schmidts dopinglaboratorium.
Foto: Tysk/østerriksk politi
Under onsdagens pressekonferanse frigjorde det tyske politiet bilder av funnene de har gjort i forbindelse med den voksende dopingskandalen.

Tidligere har politiet beslaglagt 40 blodposer i Schmidts «operasjonsbase».

Under dagens pressekonferanse kunne det tyske politiet også opplyse om at utøvere betalte mellom 4–12 000 euro for legens hjelp.

– Organisasjonen er bygget opp som en mafiaorganisasjon med Schmidt på toppen, og klare oppgaver som hver enkelt skulle gjøre. Hvem som skulle flytte blodposene fra A til B, hvem som skulle gi blodet osv., fortalte Dieter Csefan, etterforskningsleder i det østerrikske politiet, like etter VM.

VM i Seefeld

27. februar kom nyheten om at ni personer hadde blitt arrestert i en omfattende dopingrazzia i Østerrike og Tyskland.

Hajo Seppelt.

NYHETEN SPRAKK: Den tyske journalisten Hajo Seppelt, meldte nyheten om dopingrazziaene først.

Foto: JENS WOLF / Afp

Senere ble det kjent fem av de ni var toppidrettsutøvere. Blant dem var østerrikerne Max Hauke og Dominik Baldauf.

Like etter ble det kjent at den estiske-duoen Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu, og kasakhstaneren Aleksej Poltoranin var innblandet.

Sjokkbølgen som først traff langrennssporten, strakte seg så til sykkelsporten. Østerrikeren Georg Preidler innrømte å ha planlagt og dope seg. Mens landsmannen Stefan Denifl innrømmet å ha bloddopet seg.

Siste nytt

 • Eikelands første mål i England

  Amalie Eikeland fikk æren av å fastsette resultatet i Readings 3-1-seier over Tottenham søndag. Det var bergenserens første mål i den engelsk superligaen.

  Alene mot gjestenes keeper var den norske landslagsspilleren iskald.

  Reading ligger på 6.-plass etter ni kamper.

  Chelsea-duoen Maren Mjelde og Guro Reiten startet i 1-1-kampen borte mot Liverpool, og Reiten sto for innlegget da Bethany England nikket inn gjestenes mål.


  Eikeland
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Norges veg til OL

  Etter fjerdeplassen i VM er det klart at dei norske handballkvinnene skal møte Montenegro, Romania og Nord-Korea i kvalifiseringa til OL i Tokyo.

  Kampane blir spela 20.-22. mars, og to av dei fire laga går til OL.

  Håndball VM kvinner Kumamoto Japan
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal