Hopp til innhold

Østerriksk politi om dopinglegen: – Han har vært som en mafiaboss

Fem langrennsløpere ble tatt i Seefeld. Mannen bak har drevet som russisk eller italiensk mafia, mener østerriksk politi.

Dieter Csefan

RAZZIA: Dieter Csefan, etterforskningsleder i det østerrikske politiet, fortalte om siste nytt i dopingsaken mandag. Her fra pressekonferansen etter dopingrazziaen i Seefeld.

Foto: Johann Groder / AFP

– Organisasjonen er bygget opp som en mafiaorganisasjon med Schmidt på toppen, og klare oppgaver som hver enkelt skulle gjøre. Hvem som skulle flytte blodposene fra A til B, hvem som skulle gi blodet osv., forteller Dieter Csefan, etterforskningsleder i det østerrikske politiet.

Mandag holdt politi og myndigheter i Østerrike en pressekonferanse, for å fortelle om siste nytt i dopingsaken etter razziaen i Seefeld der fem utøvere ble arrestert.

Politiet sammenligner måten dopingorganisasjonen er bygget opp på med strukturen i italiensk og russisk mafia, med dopinglegen som øverste sjef, som fordelte tydelige oppgaver i alle ledd.

Den estiske avisen Ohtuleht og den anerkjente dopingjournalisten Hajo Seppelt skriver også om den tidligere estiske langrennstreneren Mati Alaver, som skal ha hatt kallenavnet «generalen». Det skal i følge dem ha vært internt kodespråk for at han er en av dem som trekker i trådene i organisasjonen.

Lokketilbud

Politiet forteller at organisasjonen har holdt på i mange år, og at de har vært med på en rekke internasjonale konkurranser. Som for eksempel Seefeld, der politiet slo til.

Ifølge Csefan ble idrettsutøverne lokket inn i organisasjonen gjennom å få teste gratis til å begynne med, slik at de selv kunne se at det ga resultater.

Deretter ble det tegnet profesjonelle kontrakter med utøverne.

De har ikke drevet med ulovlige midler som kunne oppdages av dopingkontroller, men praktisert bloddoping, som var praktisk talt umulig å oppdage for dopingjegerne. Dermed har de kunnet gått igjennom dopingkontroller, uten at det slo ut på noen målinger.

Ikke ferdige enda

Flere av de arresterte utøverne har uttrykt en stor lettelse etter at de ble tatt. Estiske Karel Tammjärv, som var en av de arresterte utøverne, fortalte at han følte på en enorm lettelse da han ble tatt. Han var glad for at det endelig var over.

Csefan tror operasjonen med å avsløre dopingen har en positiv og forebyggende virkning for idretten i fremtiden. Men de er enda ikke ferdig med arbeidet og holder fortsatt på med sikring av bevis.

Etterforskningslederen drar selv til München i dag, for å være til stede under avhør av Schmidt og hans far i morgen og onsdag.

Michael Cepic, lederen for Østerrikes antidopingbyrå (NADA), sier at han forventer at flere utøvere blir dratt inn i etterforskningen, i tillegg til de østerrikske, estiske og kasakhstanske utøverne som allerede er innblandet.

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal