Østerriksk politi om dopinglegen: – Han har vært som en mafiaboss

Fem langrennsløpere ble tatt i Seefeld. Mannen bak har drevet som russisk eller italiensk mafia, mener østerriksk politi.

Dieter Csefan

RAZZIA: Dieter Csefan, etterforskningsleder i det østerrikske politiet, fortalte om siste nytt i dopingsaken mandag. Her fra pressekonferansen etter dopingrazziaen i Seefeld.

Foto: Johann Groder / AFP

– Organisasjonen er bygget opp som en mafiaorganisasjon med Schmidt på toppen, og klare oppgaver som hver enkelt skulle gjøre. Hvem som skulle flytte blodposene fra A til B, hvem som skulle gi blodet osv., forteller Dieter Csefan, etterforskningsleder i det østerrikske politiet.

Mandag holdt politi og myndigheter i Østerrike en pressekonferanse, for å fortelle om siste nytt i dopingsaken etter razziaen i Seefeld der fem utøvere ble arrestert.

Politiet sammenligner måten dopingorganisasjonen er bygget opp på med strukturen i italiensk og russisk mafia, med dopinglegen som øverste sjef, som fordelte tydelige oppgaver i alle ledd.

Den estiske avisen Ohtuleht og den anerkjente dopingjournalisten Hajo Seppelt skriver også om den tidligere estiske langrennstreneren Mati Alaver, som skal ha hatt kallenavnet «generalen». Det skal i følge dem ha vært internt kodespråk for at han er en av dem som trekker i trådene i organisasjonen.

Lokketilbud

Politiet forteller at organisasjonen har holdt på i mange år, og at de har vært med på en rekke internasjonale konkurranser. Som for eksempel Seefeld, der politiet slo til.

Ifølge Csefan ble idrettsutøverne lokket inn i organisasjonen gjennom å få teste gratis til å begynne med, slik at de selv kunne se at det ga resultater.

Deretter ble det tegnet profesjonelle kontrakter med utøverne.

De har ikke drevet med ulovlige midler som kunne oppdages av dopingkontroller, men praktisert bloddoping, som var praktisk talt umulig å oppdage for dopingjegerne. Dermed har de kunnet gått igjennom dopingkontroller, uten at det slo ut på noen målinger.

Ikke ferdige enda

Flere av de arresterte utøverne har uttrykt en stor lettelse etter at de ble tatt. Estiske Karel Tammjärv, som var en av de arresterte utøverne, fortalte at han følte på en enorm lettelse da han ble tatt. Han var glad for at det endelig var over.

Csefan tror operasjonen med å avsløre dopingen har en positiv og forebyggende virkning for idretten i fremtiden. Men de er enda ikke ferdig med arbeidet og holder fortsatt på med sikring av bevis.

Etterforskningslederen drar selv til München i dag, for å være til stede under avhør av Schmidt og hans far i morgen og onsdag.

Michael Cepic, lederen for Østerrikes antidopingbyrå (NADA), sier at han forventer at flere utøvere blir dratt inn i etterforskningen, i tillegg til de østerrikske, estiske og kasakhstanske utøverne som allerede er innblandet.

Siste nytt

 • Remis for Carlsen

  Magnus Carlsen klarte ikke å følge opp åpningsseieren i Wijk aan Zee-turneringen i sjakk. Søndag måtte han godta poengdeling i partiet mot spanske David Anton.

  Nordmannen, som er turneringens regjerende mester, spilte med svarte brikker, men var likevel klar favoritt i møtet med langt mindre meritterte Anton.

  Spanjolen valgte tidlig å gå for dronningbytte og skapte mye trøbbel for den norske verdensmesteren. Carlsen slet med å få initiativet i partiet, men fikk en fordel da Anton begynte å slite med tiden. Likevel endte det med remis. (NTB)

  Magnus Carlsen med ny turnering
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Brann-spiller har fått korona

  Branns midtbanespiller Amer Ordagic (27) har fått påvist koronasmitte etter å ha kommet tilbake til Bergen fra juleferie i Bosnia.

  Det opplyser Brann på sine nettsider. Ordagic er satt i isolasjon og blir ikke å se på trening når klubben mandag starter oppkjøringen til 2021-sesongen.

  – Amer testet positivt da han kom hjem igjen etter ferien i starten av denne uken. Han har hatt milde symptomer med hodepine og lett sykdomsfølelse. Han har vært i isolasjon siden han kom hjem, og skal være det til han er symptomfri, sier Brann-lege Magnus Myntevik.

  Eliteserien fotball 2018: Brann - Stabæk (3-0)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Vellykket operasjon for Kilde

  Norges beste alpinist det siste året Aleksander Aamodt Kilde røk et korsbånd under trening lørdag.

  Søndag var han gjennom en vellykket operasjon i Innsbruck. Det bekrefter landslagslege Marc Jacob Strauss til NRK.

  – Jeg har akkurat fått melding om at det har gått veldig fint. Alt gikk som forventet og det er positivt, sier Strauss.

  Han forteller videre at Kilde gjennomfører den første delen av rehabiliteringen i Innsbruck før han vender hjemover til Norge. Det forventes å ta minst ni måneder før Kilde er tilbake.

  – Under omstendighetene er han ved veldig godt mot. Det er en vanlig skade i alpint, så han skjønner hva det innebærer, sier Strauss.

  Kilde
  Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal