Hopp til innhold

Ny rapport slår alarm: – Norsk toppidrett har vært elendig på kvinnesiden

En ny rapport er kritisk til hvordan kvinnesvikten i norsk langrenn har skjedd. Nå varsler utvalgsleder for rapporten et mørkt år resultatmessig.

Norske løpere ligger strødd på toppen av Alpe Cermis, den siste dagen av Tour de Ski.

TØFF SESONG: Norske løpere ligger strødd i målområdet etter siste etappe av Tour de Ski sist vinter. Det var fire norske kvinner blant de 17 beste sammenlagt. Nå er svikten til norsk kvinnelangrenn under lupen i en ny rapport.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det som er urovekkende på kvinnesiden er at det har blitt lenger opp til de beste og opp til verdenseliten, sier Øyvind Sandbakk, som la frem rapporten i Oslo lørdag morgen.

Norsk toppidrett har vært elendig på kvinnesiden. Vi har ikke vært like gode på kvinnesiden. Det er mange medaljer å hente der, fortsetter han.

Therese Johaug viser frem tre OL-gull.

GULL: Therese Johaug var den eneste kvinnelige norske langrennsløperen som lyktes sist vinter.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Den norske kvinnesvikten bak Johaug skapte stor diskusjon sist vinter. Resultatene hadde stupt over tid og OL ble en fiasko for alle andre enn Therese Johaug. Nå er skidronningen borte i likhet med en rekke andre profiler.

Men svikten i norsk kvinnelangrenn har det vært advart mot i flere år, også før den ble åpenbar på landslaget. For det har ikke kommet opp nye yngre stjerner i norsk kvinnelangrenn på lang tid.

I rapporten har et utvalg, ledet av Sandbakk, kommet med anbefalinger om hvordan norsk kvinnelangrenn kan utvikles. Sandbakk pekte på flere ting Skiforbundet må ta tak i, som blant annet:

  • Ansettelse av en fagsjef/sportssjef.

  • Videreutvikling av landslagsmodellen – tettere oppfølgning i regionale treningsfellesskapet og møteplasser for faglig samhandling/kunnskapsdeling.

  • Strategi for økt mangfold av kjønn, lokalisering og kompetanseprofiler i fremtidenes trener- og lederteam.

  • Helhetlig og langsiktig plan for forebyggende helsearbeid på ulike utviklingstrinn.

Det er ikke krise, men med Maiken (Caspersen Falla) og Therese (Johaug) borte skal man ikke bli overrasket om det blir et krevende år resultatmessig på kvinnesiden, sier Sandbakk.

Sandbakk har ledet arbeidet med rapporten om kvinnesvikten siden i våres. Han har vært tett på norsk langrenn gjennom årrekke blant annet gjennom Olympiatoppen og som leder for Senter for toppidrettsforskning ved NTNU.

Realiteten på kvinnelangrenn at det har vært nedgang på distanse, og en nedgang på sprint. Man står over en utfordring da. Vi kan ikke forvente at dette kommer opp utøvere som tar over, sier Sandbakk og peker på profiler som har lagt opp de siste årene.

Arbeidet ble igangsatt på oppdrag fra langrennskomitéen i Skiforbundet. Rundt 60 personer har blitt intervjuet i rapporten. Therese Johaug, Guro Strøm Solli, Berit Mogstad, Bente Skari, Frank Heggebø, Sindre Bergan, Thomas Losnegaard og Espen Bjervig har også sittet i utvalget.

Les også Har ikkje peiling på nivået etter stjerne-exit. No varslar Johaug ærleg dom

94vjc0RXVAM

Stopp for ti år siden

Gjennom 2010-tallet hadde norsk langrenn en historisk opptur, samtidig som det etter hvert ikke kom opp nye stjerner bak de etablerte løperne. Nedturen slo ut i full blomst bak Therese Johaug, spesielt sist vinter.

Da var beste prestasjon i OL utenom Johaugs tre gull 8.-plassen i sprint til Maiken Caspersen Falla. Det ble heller ingen medaljer i stafettene.

Mange løpere var langt nede på resultatlistene. Samtidig er det blitt pekt på en systemsvikt over tid.

Det har også vist seg at den gylne generasjon i norsk langrenn stoppet opp etter Heidi Weng (31) og Ragnhild Haga (31). De hadde suksess som siste års juniorer samme år som VM ble arrangert i Holmenkollen i 2011. Selv om Norge etter dette har flere gull enn Sverige i junior-VM, er det blitt full stopp for nye stjerner.

Sandbakk mener at utfordringene ikke bare gjelder for langrenn.

På kvinnesiden siden 90-tallet så har vi vært for dårlig. Det er et vedvarende problem og et økende problem i norsk toppidrett, mener Sandbakk.

Systematisk svikt

En gjennomgang i Aftenposten i fjor av 300 renn over det siste tiåret viste at Norges problem har blitt enormt målt mot Sverige. Norske løpere som fortsatt var under 30 år hadde tatt til sammen fire pallplasser det siste tiåret. For svenske løpere under 30 år var uttellingen 126 pallplasser i samme tidsrom. Samtidig har det også vært få løpere med mange topp 10-plasseringer.

Det fikk tidligere landslagssjef Vidar Løfshus til å peke på flere forhold som var for dårlige for å ta vare på yngre løpere, gjennom de 13 årene han jobbet med landslaget. Han var selvkritisk og mente tallene var forferdelige.

  • Systemer for rapportering har vært dårlige.
  • Presset på å prestere går utover rekrutteringen.
  • Pengebruken på de unge talentene ble for liten.
  • Tålmodigheten med unge løpere på lag har vært dårlig.
  • Diskusjonen om arbeidskrav for de unge løperne har vært fraværende.
Espen Bjervig og Vidar Løfshus

Tidligere landslagssjef Vidar Løfshus sammen med nåværende langrennssjef Espen Bjervig.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Innrømmelsen av slett arbeid med kvinnene var noe han også fastslo over NRK rett før han gikk av som landslagssjef i 2019.

– Jeg synes vi i Norge har gjort en for dårlig jobb med de nest beste jentene. Jeg skal ærlig innrømme at jeg har heist flagg i mange år, men vi har gjort en slett jobb, sa Vidar Løfshus.

Ser flere årsaker

Tidligere denne uken påpekte Anne Kjersti Kalvå svikten i jobbingen med de nest beste utøverne. Selv ble hun landslagsløper i godt voksen alder.

– Jeg føler jeg har gjort mye på egen hånd og at all kompetansen og hjelpen som ligger i skimiljøet i Norge ikke har blitt brukt godt nok til å få opp oss nest beste, sa Kalvå til NRK.

Therese Johaug har varslet at hun skal gi en ærlig dom av prestasjonskulturen på landslaget de siste årene i boken om hennes liv. Den utgis i slutten av oktober.

Johaug har også vært involvert i arbeidet med evalueringsrapporten. Hun har sett årsaker til svikten.

– Det er veldig sammensatt. det kan jeg si. For å skape en god prestasjonskultur må alle bidra, alt fra utøvere, til trenere, til ledere, til alt. Så må vi nå gå inn og se på hva som er blitt gjort og hva som må gjøres i fremtiden for å bygge det opp. Jeg sitter inne med masse kunnskap som jeg har lyst til å dele, sa Johaug til NRK i høst.

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal