Gråtkvalt Mowinckel etter ny alvorlig kneskade: – Verden raser rundt deg

Toppalpinist Ragnhild Mowinckels korsbånd har røket igjen. Dermed mister hun resten av sesongen.

Wy1ZD55asbU

TØFT: Ragnhild Mowinckel har pådratt seg en ny alvorlig kneskaden som gjør at hun mister hele 2019/2020-sesongen.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

Det var en sterkt preget Ragnhild Mowinckel som møtte norsk presse tirsdag. Etter åtte måneder med opptrening av kneet, der rehabiliteringen har gått som planlagt, kunne 27-åringen fra Molde avsløre at hun har fått et alvorlig tilbakeslag.

På trening på Bjorli sist uke fikk hun seg en mindre trøkk i kneet. Skaden viste seg imidlertid å være langt mer alvorlig enn hun først antok.

– Den eneste referansen jeg har til å ta korsbåndet fra før, er veldig stor smerte og veldig mye «impact», så at det her skjedde nå er helt uvirkelig for meg, sier en gråtkvalt Mowinckel.

ragnhild

OL-MEDALJØR: Ragnhild Mowinckel sørget for to OL-sølv i Pyeongchang i 2018.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Etter trøkken på trening fortsatte hun å kjøre ettersom hun ikke følte betydelig smerte. Da hun dro tilbake til Oslo gjennomførte hun en styrketest, der hun ifølge seg selv presterte «all time high».

Overraskelsen var derfor stor da en planlagt undersøkelse hos landslagslegen avdekket at korsbåndet i hennes høyre kne igjen var røket, trolig som følge av smellen hun fikk på trening.

– Det var ikke i min villeste fantasi at det engang kunne være et alternativ. Om du kan si at verden raser rundt deg, så er vel det den nærmeste beskrivelsen man kommer, forteller hun.

Skal opereres neste uke

Dermed ryker hele sesongen for alpinisten som tok sølv i både utfor og storslalåm i OL i Pyeongchang i 2018.

Nå blir det operasjon neste uke, så begynner vi rehabilitering på ny. Det vil ta ni til tolv måneder. Nå er det jo ikke noe stress for oss. Sesongen har røket og vi kan tenke frem til neste sesong, sier landslagslege Marc Strauss.

– Er det ikke større fare for at kneet ikke blir bra når dette skjer for andre gang?

– Man sier jo ofte at andre operasjon ikke blir like bra som første, men det varierer fra gang til gang. Hun har riktig innstilling til trening, sånn som de fleste toppidrettsutøvere har.

– Ødelegger neste sesongs oppkjøring

Ragnhild Mowinckel skadet fremre korsbånd i høyre kne da hun falt stygt på utfortrening i mars. Hun gikk over ende etter et langt hopp, fikk en vridning i kneet og havnet i sikkerhetsnettet. Da var det første gang alpinisten pådro seg en slik skade, og hun har ikke kjørt konkurranse siden.

Derfor mener NRKs alpinekspert Lars Elton Myhre at den pågående sesongen ikke var så viktig resultatmessig, men at det i stedet var viktig for henne å kjøre på ski igjen og bygge opp selvtilliten.

– Så var det fra og med neste sesong at det var naturlig å kunne forvente at hun var der hun slapp og kanskje enda bedre. Men denne nye skaden gjør det uaktuelt å kjøre renn i år og den ødelegger sannsynligvis også oppkjøringen til neste sesong. Så da vil hun også få en trøblete inngang på den neste sesongen.

Ragnhild Mowinckel faller under trening i Andorra.

Ragnhild Mowinckel faller under trening i Andorra.

Vil tilbake

Moldenseren sørget for Norges første VM-medalje i alpint for kvinner på 18 år da hun stakk av med bronse på superkombinasjonen i februar. Hun har også én verdenscupseier fra Ofterschwang.

Sesongen fikk deretter et kjedelig punktum med kneskaden hun pådro seg i Andorra. Nå blir også denne vinteren spolert på grunn av skade, og det er usikkert når Mowinckel vil være tilbake på startstreken. 27-åringen forklarer at hun opplevde det som urettferdig der og da, men at hun har prosessert det og er bevisst på at hun driver en risikosport.

– Den kommer litt for fort på en gammel skade, men i det lange løp ser jeg bare på dette som ett litt større «setback». Det er uaktuelt å komme til det punktet der jeg skal satse på noe annet enn alpint og troa på det å komme tilbake har ikke forandret seg. Jeg skjønner bare at det her kommer til å ta litt lengre tid.

Ragnhild Mowinckel

NORGES BESTE: Ragnhild Mowinckel har vært Norges beste kvinnelige alpinist de siste par årene.

Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Sportsnyheter

Per Strand Hagenes.

Verdensmesteren beskrives som en «gudegave»​​​​​​​ og sammenliknes med Hushovd

LEUVEN/OSLO (NRK): Ingen klarte å følge Per Strand Hagenes (18) på de siste kilometerne av juniorenes fellesstart i sykkel-VM i Belgia. Landslagstrener Kai Lexberg må tilbake til en ung Thor Hushovd for å beskrive sykkeltalentet.

Nær sjokktap for Vipers: – Det er helt sykt

Verdens beste håndballag måtte nesten gi tapt for Fana i Bergen.

Siste nytt

 • Full gjenåpning av idretten

  Fra og med lørdag blir det full gjenåpning av idretten. Det bekreftet statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse fredag.

  Dermed vil det igjen bli åpnet for fulle tribuner etter halvannet år med strenge begrensninger.

  – En full gjenåpning er en ekstremt viktig milepæl og noe vi har ventet på hele tiden. Jeg har stor tro på at dette kommer til å gå bra, og er fullstendig optimist på kulturen, idretten og frivillighetens vegne, sier kulturminister Abid Raja (V).

  Norsk Toppfotballsjef Lei Øverland er fornøyd:

  – Det er veldig gledelig, og dette gir full jubel ute blant supporterne. Vi ser veldig fram til å få alle tilbake til tribunene igjen, sier direktør Øverland i Norsk Toppfotball, som er interesseorganisasjonen til toppklubbene på herresiden, til NTB.

  Han forteller om gode tilbakemeldinger til klubbene fra dem som allerede har vært på kamper i en periode. Det er samtidig svært viktig å få muligheten til å lage enda større fotballfester.

  – Fotballen er jo noe helt annet med syngende supportere fra begge lag. Vi skal få bortesupporterne tilbake i et helt annet omfang enn vi har klart med begrensningene vi har hatt. Det blir kjempebra.

  Også resten av norsk idrett jubler for gjenåpningen.

  – Dette har vi ventet på i 18 måneder. Nå er dagen endelig kommet hvor vi får en tilnærmet normal hverdag tilbake. Endelig kan vi åpne opp dørene igjen og fylle arenaene for alle som ønsker å ta del i store idrettsøyeblikk, sier idrettspresident Berit Kjøll.

  Eliteserien i fotball 2019: Viking - Stabæk (3-0)
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • VM-gull til Hagenes i sykling

  Per Strand Hagenes tok VM-gull på juniorenes fellesstart i sykling fredag morgen.

  Hagenes kjørte sterkt de siste kilometerne. Først dro han en gruppe opp til en tet-trio, før han med rundt seks kilometer igjen rykket fra alle konkurrenter.

  Derfra var det ingen som klarte å følge nordmannen. I nest siste bakke fikk han den avgjørende luka. Til slutt var nordmannen 19 sekunder foran franske Gregore.

  Sykkel-NM 2021
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Wenger oppgitt over VM-motstand

  Tidligere Arsenal-manager mener følelser heller enn fornuft styrer reaksjonene på hans forslag om å arrangere fotball-VM hvert annet år.

  Wenger er i dag utviklingsdirektør i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Han er mannen bak forslaget om å la verden få se VM-fotball annethvert år i stedet for kun hvert fjerde som i dag. Det har møtt betydelig motstand.

  – Mange av de negative reaksjonene har kommet fordi folk ikke har sett hele konseptet. Det blir mye følelser, hvilket jeg kan forstå, siden vi alle er vokst opp med en annen syklus, sier Wenger i BBCs podkast Sports Desk, ifølge Ritzau.

  Det europeiske fotballforbundet Uefa har gått sterkt mot planene om hyppigere VM-spill, men Wenger mener mange har snudd når de har sett hele opplegget.

  Ifølge Wengers forslag skal hele fotballkalenderen endres slik at spillerne skal få en lengre pause og reise mindre.

  Forslaget skal diskuteres på et Fifa-møte i slutten av neste uke.

  Arsène Wenger mot Aston Villa
  Foto: Clive Mason / Getty Images

Sendeplan

Kl. Program Kanal