Gråtkvalt Mowinckel etter ny alvorlig kneskade: – Verden raser rundt deg

Toppalpinist Ragnhild Mowinckels korsbånd har røket igjen. Dermed mister hun resten av sesongen.

Wy1ZD55asbU

TØFT: Ragnhild Mowinckel har pådratt seg en ny alvorlig kneskaden som gjør at hun mister hele 2019/2020-sesongen.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

Det var en sterkt preget Ragnhild Mowinckel som møtte norsk presse tirsdag. Etter åtte måneder med opptrening av kneet, der rehabiliteringen har gått som planlagt, kunne 27-åringen fra Molde avsløre at hun har fått et alvorlig tilbakeslag.

På trening på Bjorli sist uke fikk hun seg en mindre trøkk i kneet. Skaden viste seg imidlertid å være langt mer alvorlig enn hun først antok.

– Den eneste referansen jeg har til å ta korsbåndet fra før, er veldig stor smerte og veldig mye «impact», så at det her skjedde nå er helt uvirkelig for meg, sier en gråtkvalt Mowinckel.

ragnhild

OL-MEDALJØR: Ragnhild Mowinckel sørget for to OL-sølv i Pyeongchang i 2018.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Etter trøkken på trening fortsatte hun å kjøre ettersom hun ikke følte betydelig smerte. Da hun dro tilbake til Oslo gjennomførte hun en styrketest, der hun ifølge seg selv presterte «all time high».

Overraskelsen var derfor stor da en planlagt undersøkelse hos landslagslegen avdekket at korsbåndet i hennes høyre kne igjen var røket, trolig som følge av smellen hun fikk på trening.

– Det var ikke i min villeste fantasi at det engang kunne være et alternativ. Om du kan si at verden raser rundt deg, så er vel det den nærmeste beskrivelsen man kommer, forteller hun.

Skal opereres neste uke

Dermed ryker hele sesongen for alpinisten som tok sølv i både utfor og storslalåm i OL i Pyeongchang i 2018.

Nå blir det operasjon neste uke, så begynner vi rehabilitering på ny. Det vil ta ni til tolv måneder. Nå er det jo ikke noe stress for oss. Sesongen har røket og vi kan tenke frem til neste sesong, sier landslagslege Marc Strauss.

– Er det ikke større fare for at kneet ikke blir bra når dette skjer for andre gang?

– Man sier jo ofte at andre operasjon ikke blir like bra som første, men det varierer fra gang til gang. Hun har riktig innstilling til trening, sånn som de fleste toppidrettsutøvere har.

– Ødelegger neste sesongs oppkjøring

Ragnhild Mowinckel skadet fremre korsbånd i høyre kne da hun falt stygt på utfortrening i mars. Hun gikk over ende etter et langt hopp, fikk en vridning i kneet og havnet i sikkerhetsnettet. Da var det første gang alpinisten pådro seg en slik skade, og hun har ikke kjørt konkurranse siden.

Derfor mener NRKs alpinekspert Lars Elton Myhre at den pågående sesongen ikke var så viktig resultatmessig, men at det i stedet var viktig for henne å kjøre på ski igjen og bygge opp selvtilliten.

– Så var det fra og med neste sesong at det var naturlig å kunne forvente at hun var der hun slapp og kanskje enda bedre. Men denne nye skaden gjør det uaktuelt å kjøre renn i år og den ødelegger sannsynligvis også oppkjøringen til neste sesong. Så da vil hun også få en trøblete inngang på den neste sesongen.

Ragnhild Mowinckel faller under trening i Andorra.

Ragnhild Mowinckel faller under trening i Andorra.

Vil tilbake

Moldenseren sørget for Norges første VM-medalje i alpint for kvinner på 18 år da hun stakk av med bronse på superkombinasjonen i februar. Hun har også én verdenscupseier fra Ofterschwang.

Sesongen fikk deretter et kjedelig punktum med kneskaden hun pådro seg i Andorra. Nå blir også denne vinteren spolert på grunn av skade, og det er usikkert når Mowinckel vil være tilbake på startstreken. 27-åringen forklarer at hun opplevde det som urettferdig der og da, men at hun har prosessert det og er bevisst på at hun driver en risikosport.

– Den kommer litt for fort på en gammel skade, men i det lange løp ser jeg bare på dette som ett litt større «setback». Det er uaktuelt å komme til det punktet der jeg skal satse på noe annet enn alpint og troa på det å komme tilbake har ikke forandret seg. Jeg skjønner bare at det her kommer til å ta litt lengre tid.

Ragnhild Mowinckel

NORGES BESTE: Ragnhild Mowinckel har vært Norges beste kvinnelige alpinist de siste par årene.

Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Siste nytt

 • Bryhn ble skytternes mester

  Ole Kristian Bryhn har aldri vært skytterkonge, men torsdag ble han kåret til skytternes mester på Årvoll i Oslo.

  – Dette var helt sykt. Jeg følte jeg hadde god kontroll på omgangen. Jeg var litt skjev, men det holdt, sa Bryhn til NRK.

  Beste kvinne ble Mette Strandlien fra Ringebu og Fåvang. Hun hadde 245 poeng foran finalen og prikket inn 100 poeng med ni sentrumsblinker.

  qAD_DaZGRqA
  Foto: Erik Johansen
 • Özil nekter å forlate Arsenal

  Arsenals Mesut Özil er klar på at absolutt ingen skal få lov til å presse ham ut av klubben.

  31-åringen fikk ingen spilletid da Premier League kom i gang igjen etter koronapausen.

  – Min mening er klar. Jeg blir her til kontrakten min utløper, og jeg skal gi alt for klubben, sier han i et intervju med The Athletic.

  T1LD3KlkmXw
  Foto: Jon Olav Nesvold
 • Roglic viste konkurrentene ryggen

  Sloveneren Primoz Roglic vant torsdagens 2. etappe av etapperittet Criterium de Dauphine og overtok også sammenlagtledelsen. Nærmest fulgte franske Thibaut Pinot, som også ligger på en andreplass i sammendraget, 12 sekunder bak Roglic.

  EtmQcHk8Rn4
  Foto: Cornelius Poppe

Sendeplan

Kl. Program Kanal