Hopp til innhold

NRK erfarer: Vil ha Wille som ny landslagstrenar i handball

Ifølge NRKs kjelder har handballforbundet landa på Jonas Wille som hovudtrenar på landslaget. Forbundet har sett i gong ein prosess for å frigjere han frå jobben i IFK Kristianstad.

EM i håndball for menn 2022: Norge - Slovakia (35-25)

YNSKJA: Jonas Wille, her frå assistentrolla på landslaget under EM i Slovakia i desember som var.

Foto: Annika Byrde / NTB

NRK kan erfare at handballforbundet har bestemt seg for Jonas Wille som ny landslagstrenar i handball, etter at Christian Berge sa opp jobben i februar.

Dermed landar valet på ein mann som heile spelargruppa har kjennskapar til, og som NRK erfarer har vorte sterkt ynskja frå fleire hald.

– Det er ikkje eit overraskande val, men eg er litt overraska sjølv, fordi eg hadde ynskja meg noko nyare og friskare enn det som alt anna har peika mot. At forbundet hadde turt å tenke litt nytt, seier NRKs ekspert Håvard Tvedten til NRK og held fram:

– Det er eigentleg eit veldig føreseieleg val, sidan førre landslagstrenar peikte veldig i den retninga. Han er ein trenar som er lite skildra i norsk samanheng, men det blir spennande å sjå kva han får til.

– Stort tap

Wille blei tilsett som assistenttrenar på landslaget i oktober 2021, men trenar per dags dato elitelaget Kristianstad i Sverige. Forbundet forhandlar med klubben om ei frigjering frå kontrakten.

EM i håndball for menn 2022: Sverige - Norge (24-23)

NÆRE: Jonas Wille og Christian Berge, her frå EM-kampen mot Sverige.

Foto: Annika Byrde / NTB

Han har ein eigen klausul og vil bli kjøpt ut for 750.000 kroner, ifølge NRKs kjelder.

Hovudpersonen sjølv vil ikkje bekrefte at avtalen er i boks.

– Eg har fått beskjed om at eg framleis er med i prosessen, men ingenting er avklart enno, seier Jonas Wille til NRK.

Samstundes fortel Kristian Kjelling til TV 2 at han har fått nei på stillingssøknaden.

– Eg kan bekrefte at eg har fått beskjed om at eg ikkje får jobben, seier Kjelling.

Sportssjef i Kristianstad er klar i talen om kva han tykkjer om det blir slik at dei mistar Wille.

– Om han skulle bli norsk landslagstrenar, så vil det bli et stort tap for oss. Vi har berre hatt han i eitt år, men arbeidet han har gjort her og samkjensla han har vist, gjer at det blir vanskeleg å erstatte han, seier Kristianstads sportssjef Jesper Larsson til NRK.

Håndball herrer: Gjensidige cup 2021

LANG FARTSTID: Jonas Wille.

Foto: Annika Byrde / NTB

– Dyktig

I slutten av februar kom beskjeden om at Christian Berge ville gi seg som landslagssjef, etter å ha hatt rolla frå 2014 til 2022. Han hadde lenge ytra eit ønske om å trene eit klubblag, og då Kolstad kom på bana, var det ikkje eit vanskeleg val å ta.

Berge vore tydeleg på at Wille er mannen som bør ta laget vidare.

– Eg har jobba veldig bra med Jonas Wille. Han er dyktig og har ein leiingsstil som eg likar veldig godt. Kunnskapen er så absolutt til stade, sa Berge til TV 2 i mars.

Håndball herrer: Norge - Nederland (40-29)

DUO: Christian Berge og Jonas Wille.

Foto: Annika Byrde / NTB

Wille har lang erfaring som trenar. Han tidlegare trena Halden topphandball, Midtjylland i Danmark, Skövde i Sverige, Mors/Thy i Danmark og no IFK Kristianstad i den svensken handballigaen. I 2019 blei han kåra til årets trenar i Sverige.

Landslagskaptein Christian O'Sullivan sa dette om kven han tykte burde ta over for Berge:

– Det som har fungert for oss er typar som Christian Berge, Børge Lund, Jonas Wille og Glenn Solberg. Vi håpar at det blir ein skandinav som tek over og som har litt lik filosofi som dei.

Les også: Christian Berge klar for Kolstad

Lang prosess

I mars utlyste handballforbundet stillinga som landslagssjef, og namn som Kristian Kjelling, Børge Lund, Michael Apelgren og Nicolej Krickau blei nemnd som moglege kandidatar til stillinga.

Kjelling og Wille er derimot dei einaste som har vore opne om at dei søkte på stillinga.

Les også: Ekspert fekk hakeslepp av stillingsannonsen: – Det er useriøst

Sander Sagosen
Sander Sagosen

Siste nytt

 • Bronsevinner fra VM i svømming hevder hun ble dopet ned under medaljefeiring

  Dagen etter at canadiske Mary-Sophie Harvey hadde tatt bronsemedalje under svømme-VM i Budapest i juni, våknet hun opp med hjernerystelse og et skadd ribbein.

  Hun deler historien sammen med bilder av flere blåmerker på Instagram.

  22-åringen var ute og feiret bronsemedaljen med lagvenninnene i 4 x2 00 meter fri, men skal senere ifølge henne selv ha fått bedøvende stoffer i drinken hennes.

  Harvey skriver videre at hun hadde et sort hull på mellom fire og seks timer hun ikke husker noen ting fra. Dagen etter våknet hun med smerter.

  – Jeg har i lengre tid vært vurdert om jeg skal si noe eller bare la være. Jeg har likevel alltid vært ærlig med dere, og disse situasjonene skjer altfor ofte til at jeg kan være stille, skriver hun.

  Etter å ha landet hjemme i Canada, dro Harvey for å undersøke smertene. Der fikk hun konstatert lett hjernerystelse og forstuing i det ene ribbeinet.

  – Jeg blir skremt når jeg tenker på alt det jeg ikke husker fra kvelden. Jeg forsøker fortsatt å finne tilbake til «glade Mary» som fant glede før hendelsen. Jeg skal ikke la dette definere meg, sier Harvey.

  Nyhetsbyrået Ritzau melder torsdag at det canadiske svømmeforbundet undersøker saken. (NTB)

  Canadas Mary-Sophie Harvey
  Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP
 • Også kvinnene vidare

  Sandvolleyballparet Sunniva Helland-Hansen og Emilie Olimstad slo Varapatsorn Radarong/Tanarattha Udomchavee frå Thailand i sin siste gruppekamp i strake sett.

  Sunniva Helland-Hansen og Emilie Olimstad vann 21–17 og 21–14. Dermed er paret vidare i turneringa.

  Det norske paret tapte sin første kamp for brasilianske Taiana Lima og Hegile i strake sett, og var tvinga til å vinne for å avansere til kvalifiseringa til åttedelsfinalen i turneringa.

  De to norske herrepara Anders Mol/Christian Sørum og Mathias Berntsen/Hendrik Mol har begge tatt seg vidare til åttedelsfinalane som blir spela fredag.

  Sandvolleyball, Emilie Olimstad med ryggen til.
  Foto: Joel Marklund / AP
 • Van der Poel får Oscar-statuetten

  Svenske Nils van der Poel er tildelt Oscar-statuetten for andre år på rad. Han får statuetten for 10.000 meter-løpet sitt under OL i Beijing.

  Til liks med den svenske skøytestjerna frå 1980-talet Tomas Gustafson, vinn Nils van der Poel Oscarstatuetten for andre gong. Førre sesong fekk han statuetten for verdsrekordløpet sitt på 10.000 meter under VM i enkeltdistansar.

  Den svenske langdistanseeksperten slo under OL sin eigen verdsrekord med over to sekund, og var i ein klasse for seg. Sølvet gjekk til nederlendaren Patrick Roest, som vart slått med nesten 14 sekund.

  Den 26 år gamle svensken tok også VM-tittelen på Hamar seinare i sesongen. Etter meisterskapen bestemde han seg for å leggje opp.

  Oscarstatuetten vart oppretta i 1958 til minne om skøytekongen Oscar Mathisen (1888-1954). Statuetten er ein miniatyr av bilethoggar Arne Durbans statue av Oscar Mathisen, som er plassert utanfor Frogner stadion i Oslo.

  Nils van der Poel
  Foto: WANG ZHAO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste