Hopp til innhold

NRK-ekspert vil vrake de dårligste løperne – Røiseland ber ham klappe igjen

RUHPOLDING (NRK): Det er ventet 107 løpere til start på kvinnenes sprint i Ruhpolding. – Altfor mange, mener Ola Lunde som møter sterk motstand fra den norske sprintfavoritten.

lunde og røiseland

UENIGE: Ola Lunde og Marte Olsbu Røiseland.

Foto: Scanpix

At mer enn hundre kvinnelige skiskyttere får stille til start på sprinten i Ruhpolding kan ødelegge spenningen i konkurransen, synes NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

– Det er for mange løpere som får lov til å gå verdenscup. Det som gjør det trøblete er at de beste går tidlig. Da blir det mange løpere på et middels eller klart dårligere nivå som gjør at det blir kjedelig for seeren å se på skiskyting.

Ola lunde

IKKE FORNØYD: Ola Lunde mener det ikke det er gode nok kvinnelige skiskyttere til at mer enn hundre får stille i verdenscupen.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

Han mener det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) burde kuttet antallet løpere til 80-90, selv om det ville bety at færre nasjoner ville blitt representert i verdenscupen.

– Hvis noen allerede er et halvt minutt bak på første skyting, så har de ingen sjanse. Hele løpet er avgjort på kanskje 40-45 minutter, og så kommer en hel del andre løpere som ikke holder det nivået de neste 20 minuttene.

Ønsker flest mulig nasjoner på start

Den rutinerte standplasseksperten får alt annet enn støtte fra Marte Olsbu Røiseland. Hun er beste norske på en andreplass i sprintcupen sammenlagt og vant distansen i Oberhof sist uke.

I motsetning til Lunde mener hun det er kjempebra med så mange konkurrenter på start.

– Vi prater om at vinteridrett ofte er så små idretter med så få nasjoner, men skiskyting er jo faktisk en idrett med veldig mange nasjoner på start. Og jeg tenker det ødelegger sporten hvis vi skal kutte ned og kun de beste stiller til start, så jeg er ikke enig med Ola der.

– Så Ola bør klappe igjen?

– Ja, det synes jeg. Han må være fornøyd med at det er så mange nasjoner på start.

Vil ikke kutte

Også Tiril Eckhoff er blant favorittene før sprinten i Ruhpolding, etter at hun vant fire verdenscuprenn på rad like før jul. Hun sier hun har et litt ambivalent forhold til spørsmålet.

– Jeg liker at vi er mange. Vi har et startfelt på over hundre og da er det jo enda kulere å vinne. Samtidig er det ikke vits i at folk som er seks minutter bak skal stå på start, så jeg er på en måte enig med Ola også, sier Eckhoff.

Ingrid, Tiril og Marte

HEVDER SEG: Ingrid Landmark Tandrevold (f. v.), Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland har innledet sesongen usedvanlig sterkt og er gjerne i mål flere minutter før de dårligste konkurrentene.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

For spenningens skyld kunne man snudd om på startlistene slik at de beste starter til slutt. Men ifølge Lunde er ikke det spesielt sannsynlig, ettersom de beste løperne nesten alltid ønsker å starte tidlig for å få de beste forholdene.

– Dette har vi snakket med TV-folk om så lenge jeg kan huske. De siste 20 minuttene av sprinten er kanskje ikke så spennende, men vi har også sett at de med sent startnummer kan slå topp ti hvis de er heldige med forholdene, sier renndirektør i IBU, Borut Nunar, som ikke vil kutte antallet løpere på start.

– For ti år siden hendte det at vi startet med mer enn 150 utøvere, men nå mener vi å ha funnet riktig balanse mellom de beste og neste beste løperne til start.

– Kan være farlig

For de nest beste, som ofte går IBU-cup, er matching på verdenscupnivå det viktigste de kan få for å bli bedre skiskyttere. Derfor er det sportslig sett en fordel med mange utøvere til start på sprinten, mener Kinas landslagssjef Ole Einar Bjørndalen.

– Sprinten er jo en utfordring fordi det blir en lang TV-sending og det er negativt. Men sportslig er det bare en fordel fordi flere har sjansen til å matche seg med de beste i verden og lettere få fremgang.

Samtidig mener han det er i overkant mange utøvere til start nå, og at det kanskje burde vært færre, selv om det ville gått utover hans egne utøvere.

– Ettersom de går samme runde hele veien kan de dårlige utøverne kanskje ødelegge for de beste utøverne i krevende utforkjøringer. Det er en del folk som ikke kan kjøre på ski og det kan være farlig.

  • Følg kvinnenes sprint i Ruhpolding onsdag fra klokken 14:20 på NRK 1 eller i NRK TV
  • Følg herrenes sprint i Ruhpolding torsdag fra klokken 14:20 på NRK 1 eller i NRK TV

Siste nytt

  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal