Hopp til innhold

NRK-ekspert vil vrake de dårligste løperne – Røiseland ber ham klappe igjen

RUHPOLDING (NRK): Det er ventet 107 løpere til start på kvinnenes sprint i Ruhpolding. – Altfor mange, mener Ola Lunde som møter sterk motstand fra den norske sprintfavoritten.

lunde og røiseland

UENIGE: Ola Lunde og Marte Olsbu Røiseland.

Foto: Scanpix

At mer enn hundre kvinnelige skiskyttere får stille til start på sprinten i Ruhpolding kan ødelegge spenningen i konkurransen, synes NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

– Det er for mange løpere som får lov til å gå verdenscup. Det som gjør det trøblete er at de beste går tidlig. Da blir det mange løpere på et middels eller klart dårligere nivå som gjør at det blir kjedelig for seeren å se på skiskyting.

Ola lunde

IKKE FORNØYD: Ola Lunde mener det ikke det er gode nok kvinnelige skiskyttere til at mer enn hundre får stille i verdenscupen.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

Han mener det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) burde kuttet antallet løpere til 80-90, selv om det ville bety at færre nasjoner ville blitt representert i verdenscupen.

– Hvis noen allerede er et halvt minutt bak på første skyting, så har de ingen sjanse. Hele løpet er avgjort på kanskje 40-45 minutter, og så kommer en hel del andre løpere som ikke holder det nivået de neste 20 minuttene.

Ønsker flest mulig nasjoner på start

Den rutinerte standplasseksperten får alt annet enn støtte fra Marte Olsbu Røiseland. Hun er beste norske på en andreplass i sprintcupen sammenlagt og vant distansen i Oberhof sist uke.

I motsetning til Lunde mener hun det er kjempebra med så mange konkurrenter på start.

– Vi prater om at vinteridrett ofte er så små idretter med så få nasjoner, men skiskyting er jo faktisk en idrett med veldig mange nasjoner på start. Og jeg tenker det ødelegger sporten hvis vi skal kutte ned og kun de beste stiller til start, så jeg er ikke enig med Ola der.

– Så Ola bør klappe igjen?

– Ja, det synes jeg. Han må være fornøyd med at det er så mange nasjoner på start.

Vil ikke kutte

Også Tiril Eckhoff er blant favorittene før sprinten i Ruhpolding, etter at hun vant fire verdenscuprenn på rad like før jul. Hun sier hun har et litt ambivalent forhold til spørsmålet.

– Jeg liker at vi er mange. Vi har et startfelt på over hundre og da er det jo enda kulere å vinne. Samtidig er det ikke vits i at folk som er seks minutter bak skal stå på start, så jeg er på en måte enig med Ola også, sier Eckhoff.

Ingrid, Tiril og Marte

HEVDER SEG: Ingrid Landmark Tandrevold (f. v.), Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland har innledet sesongen usedvanlig sterkt og er gjerne i mål flere minutter før de dårligste konkurrentene.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

For spenningens skyld kunne man snudd om på startlistene slik at de beste starter til slutt. Men ifølge Lunde er ikke det spesielt sannsynlig, ettersom de beste løperne nesten alltid ønsker å starte tidlig for å få de beste forholdene.

– Dette har vi snakket med TV-folk om så lenge jeg kan huske. De siste 20 minuttene av sprinten er kanskje ikke så spennende, men vi har også sett at de med sent startnummer kan slå topp ti hvis de er heldige med forholdene, sier renndirektør i IBU, Borut Nunar, som ikke vil kutte antallet løpere på start.

– For ti år siden hendte det at vi startet med mer enn 150 utøvere, men nå mener vi å ha funnet riktig balanse mellom de beste og neste beste løperne til start.

– Kan være farlig

For de nest beste, som ofte går IBU-cup, er matching på verdenscupnivå det viktigste de kan få for å bli bedre skiskyttere. Derfor er det sportslig sett en fordel med mange utøvere til start på sprinten, mener Kinas landslagssjef Ole Einar Bjørndalen.

– Sprinten er jo en utfordring fordi det blir en lang TV-sending og det er negativt. Men sportslig er det bare en fordel fordi flere har sjansen til å matche seg med de beste i verden og lettere få fremgang.

Samtidig mener han det er i overkant mange utøvere til start nå, og at det kanskje burde vært færre, selv om det ville gått utover hans egne utøvere.

– Ettersom de går samme runde hele veien kan de dårlige utøverne kanskje ødelegge for de beste utøverne i krevende utforkjøringer. Det er en del folk som ikke kan kjøre på ski og det kan være farlig.

 • Følg kvinnenes sprint i Ruhpolding onsdag fra klokken 14:20 på NRK 1 eller i NRK TV
 • Følg herrenes sprint i Ruhpolding torsdag fra klokken 14:20 på NRK 1 eller i NRK TV

Siste nytt

 • 35-åringen sikret EM-bronse på spektakulært vis

  35 år gamle Yasmani Copello tok en sterk bronsemedalje på 400 meter hekk, der Kasten Warholm tok gull til slutt.

  Mens Warholm var overlegen, var det full kamp om medaljene bak ham. Copello valgte til slutt å sikre seg medalje på spektakulært vis, da han kastet seg over målstreken.

  – Jeg kastet meg over, for det var umulig for meg å ta igjen én meter, smiler 35-åringen i intervju med NRK.

  – Jeg er veldig fornøyd. Denne sesongen har vært veldig vanskelig, for jeg har hatt mange skader. Jeg har ikke trent bra. I eugene kløpte jeg ikke bra. Nå har jeg EM-medalje igjen, sier tyrkeren.

  Hopp
 • Medaljen glapp for Amalie Iuel

  Amalie Iuel stivnet på tampen på 400 meter hekk, og endte på femtplass. Tiden ble til slutt 55,32.

  Hun hang med i medaljekampen lenge, men det holdt akkurat ikke for 28-åringen.

  Men det er karrierebeste plassering i mesterskapssammenheng. Likevel var hun ikke nevneverdig fornøyd etter løpet.

  – Det er litt sånn småkjipt å se at gårsdagens tid hadde holdt til medalje, sier Iuel.

  Jeg løp og ga mitt beste, men det var ikke nok igjen på oppløpet, sier hun.

  Trener Leif Olav Alnes var imponert.

  – Det var kjempebra. Det er litt krevende i bane én. Jeg synes det er strålende, sier Alnes til NRK.

  Han tror at forsøket og det å løpe på innerste bane kan ha kostet litt. Men treneren forteller at de så på det positive før løpet.

  – Jeg tror Amalie kan bli en del bedre. Det er sånn at det hjelper å trene, hun er flink til det. Det er fint å se at det går an, sier han.

  Friidrett, EM i München
 • Casemiro klar for Manchester United

  Real Madrid-stjernen er klar for Manchester United. Det bekrefter United på sine nettsider. Kort tid senere bekrefter også Madrid overgangen.

  Klubben skriver at personlige betingelser, visum og medisinsk test gjenstår før overgangen er i boks.

  Klubben opplyser ikke om lengden i kontrakten til brasilianeren, men flere melder at den strekker seg over fire år, med opsjon på et femte år.

  Ifølge Sky Sports betaler Manchester United i overkant av 60 millioner euro (589 millioner kroner) for 30-åringen.

  Han kommer fra en utrolig Real Madrid-karriere, der han står med tre seriegull og fire titler i Mesterligaen

  Champions League Final - Liverpool v Real Madrid
  Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 53 klipp
Sport
Spiller nå
Johaug røper nye dopingdetaljer i bok 00:53
Neste