IBU-styret vil fortsatt utestenge Russland og Belarus
Kongressen til det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) skal i september avgjøre om Russland og Belarus fortsatt skal være utestengt fra forbundet.
IBU-styret har bestemt seg for å anbefale kongressen å opprettholde utestengelsen inntil visse krav er oppfylt, skriver de i en pressemelding.
Styret ønsker også at kongressen, som arrangeres fra 15. til 18. september, skal bekrefte avgjørelsen fra i vår om å utestenge russere og belarusere fra internasjonale konkurranser.
Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og Det internasjonale skiforbundet (FIS) kunngjorde torsdag at et fullstendig fluorforbud vil bli utsatt til sesongen 2023/2024. Årsaken er at forbundet trenger mer tid til testing av utstyret som skal avsløre eventuelt fluorjuks.
I vår besluttet forbundene å innføre et totalforbud foran den kommende sesongen. Dette blir det altså ikke noe av.
– Testmetoden er såpass er langt unna at det hadde blitt å «prøve og feile». Man må gjøre flere tester utenom konkurranse før et forbud kan innføres, sier den norske smøresjefen for skiskytterne, Tobias Dahl Fenre.
Fluorforbudet er et betent tema, men det er bred enighet i internasjonal langrenn og skiskyting om at miljøfarlig fluorsmurning ikke skal tillates. Utfordringen har vært at kontrollsystemet så langt ikke har fungert tilfredsstillende.
– Det er den eneste fornuftige løsningen slik situasjonen er nå. Det er dette som får minst alvorlige konsekvenser, sier han.
– Vi har hatt en veldig god prosess med IBU. Nasjonene har stått samlet og IBU har lyttet.
Tarjei Bø mener avgjørelsen er helt riktig.
– Vi kan ikke gå på start og forberede oss alt vi kan og så risikere å ryke på en maskin som ikke fungerer, som verken avdekker fluor, eller kanskje aller verst gir folk rødt flagg selv om det ikke gjør noe galt. Det handler om fair play, det er nok usikkerhetsmoment fra før i denne idretten, sier Bø til NRK.
Davidova vant supersprinten på Blink-festivalen – Knotten på 2.-plass
Marketa Davidova fra Tsjekkia skjøt fire bom, men avgjorde til sin fordel på supersprinten i skiskyting under Blinkfestivalen fredag.
Davidova skjøt tre bom på første skyting og én på den andre. Deretter kom to fulle hus, og hun vant på tiden 15.26,4. Ned til Karoline Knotten var avstanden 4,7 sekunder, som på sin side måtte nøye seg med tre bom.
Franske Julia Simon skjøt fem bom, men sikret 3.-plassen. Hun hadde 8,8 sekunder opp til vinneren fra Tsjekkia.
Ingrid Landmark Tandrevold ble nest beste norske på 4.-plass. Hun hadde fire bom og kom 9,4 sekunder bak.
Marte Olsbu Røiseland surret det til på første skyting og pådro seg fire bom der og fem totalt. Hun havnet nede på 13.-plass av 15 startende og var 48 sekunder bak seierskvinnen. (NTB)
Eckhoff dropper landslagssamlinger og Blink: – Har gått på en liten smell
Eckhoff står ikke på startstreken under Blink-festivalen i Sandnes neste uke, og står også over de nærmeste landslagssamlingene.
– Totalbelastningen har vært for stor i en periode, så jeg trenger litt mer tid til å komme meg igjen. De siste årene har kostet ekstremt mye, og selv om jeg er veldig motivert for å fortsette karrieren min, er jeg ennå ikke helt klar for å satse maksimalt, sier Eckhoff i pressemeldinga til Norges Skiskytterforbund.
Det er siste i rekken av treningssamlinger og renn Fossum-løperen har stått over etter fjorårets sesong. Etter at sesongen ble avsluttet i Holmenkollen i mars har skiskytterstjernen holdt seg mye for seg selv og ikke deltatt på flere samlinger med resten av landslaget.
– Jeg kjenner meg selv godt, og er trygg på at dette er det riktige for meg nå, etter å ha gått på en liten smell, sier hun videre.
Landslagsledelsen stiller seg bak grepene veteranen nå tar.
– Det viktigste er at Tiril lytter til kroppen sin, og melder seg klar når hun føler at tiden er riktig. Tiril er motivert, hun er i trening, og hun vet hva som kreves i forberedelsene til vintersesongen. Hun får den tiden hun trenger, og så vil trenerne følge henne opp til hun blir med på landslagets opplegg igjen, sier landslagssjef Per Arne Botnan.
Skiskyting: IBU gjør store endringer for verdenscupen – VM-renn gir ikke lenger poeng
Det internasjonale skiskytterforbundet har bestemt at VM-renn ikke lenger skal gi verdenscuppoeng. Målet er å styrke mesterskapet som egen konkurranse.
Poengsystemet i verdenscupen endres også slik at vinneren av et renn får 90 poeng, i stedet for 60 som i dag. 2.-plass vil gi 75 poeng i stedet for 54 og treer får 60 poeng i stedet for 48. Som tidligere får de 40 beste poeng, foruten i fellesstart, hvor kun 30 løpere stiller til start.
Endringen vil ifølge Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) sørge for at utøvere som går glipp av et renn på grunn av sykdom, fortsatt kan ha muligheten til å vinne sammenlagtkula.
I tillegg vil det ikke lenger være mulig å stryke løp i verdenscupsammendraget, og hvert løp blir dermed tellende. (NTB
Ny fluorskuffelse: Negative resultater på test av kontrollmaskin
De siste ukers testing av maskinen som skal forhindre bruk av fluorsmurning, endte i skuffelse, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.
Maskinen har blitt testet i østerrikske Ramsau, der også representanter for norsk langrenn, skiskyting og kombinert var til stede.
Det er bred enighet i internasjonal langrenn og skiskyting at miljøfarlig fluorsmurning ikke skal tillates brukt. Utfordringen er at kontrollsystemet så langt ikke fungerer.
Foran forrige sesong ble det i langrenn og skiskyting inngått et kompromiss. Det innebar at man la ned totalforbud mot fluorsmurning med såkalt C8-teknologi, mens det ble åpnet for å benytte C6-smurning med mindre fluor i seg.
Målet var så at det etter sesongslutt skulle være på plass kontrollsystemer som gjorde at all fluorsmurning kan forbys i framtiden.
På vårparten skal de nye kontrollmaskinene ha blitt testet på Sjusjøen og i svenske Bruksvallarna med dårlig resultat, skriver TT.
Derfor ble det ikke fattet noen beslutning om totalforbud på Det internasjonale skiforbundets (FIS) kongress i Milano nylig. Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har imidlertid besluttet et totalforbud foran kommende sesong. (NTB/NRK)
Det norske kvinnelaget på skiskytterstafetten i OL i 2014 har blitt flyttet opp fra bronse til sølvplass som følge av en russisk dopingdom. Det opplyser IOC i en pressemelding, skriver NTB.
Den russiske utøveren Olga Zaitseva ble i etterkant av OL dømt for doping, og det russiske laget strykes dermed fra resultatlisten. Dermed får Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff, Ann Kristin Flatland og Tora Berger nå i stedet sølvet, mens Tsjekkia får bronse.
Ole Einar Bjørndalen har vore Kinas landslagssjef i skiskyting sidan 2019. Til TV 2 seier han at han reknar seg ferdig med jobben etter at kontrakten gjekk ut.
I midten av mars leverte han ei skriftleg evaluering etter ein OL-sesong som ikkje gjekk etter planen. Der ramsa han opp det som må endrast dersom Kina skal kunne utvikle seg som skiskyttarnasjon, men sidan har han ikkje høyrt noko.
– Dei svarer ikkje på evalueringa, og det er litt overraskande etter snart to månader, seier han til TV 2.
Kontrakten hans gjekk ut i mars.
Han seier at han i utgangspunktet var interessert i å halde fram, men svarer bekreftande på TV 2s spørsmål om han no reknar seg som ferdig med jobben i Kina.
– Ja, eg gjer eigentleg det. Eg har ikkje fått noka tilbakemelding frå Kina og ikkje vore i nokon dialog sidan midten av mars. Det verkar som dei har nok å stri med, så frå mi side ser det ut som eg er ferdig.
Skiskyttaren Marte Olsbu Røiseland, som bor på Lillehammer, har bestemt seg for å satse ein sesong til. Olsbu Røiseland vann tre gull og to bronse under OL i Bejing og ho vann verdscupen samanlagt i vinter. Ho var lenge i tvil om ho ville gå på eit år til, men mannen Sverre blir ny landslagssjef for Tyskland og det motiverer Marthe til ny satsing.
Olsbu Røiseland satser mot Oberhof – endrer suksessformelen
Det bekrefter hun på Instagram tirsdag formiddag. Der skriver hun på tysk:
– Mannen min skal til Tyskland. Da har jeg ikke noe valg – vi skal rocke VM i Oberhof.
Frolendingen har vært tydelig på at det har vært en vanskelig prosess etter sesongslutt, men nå er avgjørelsen klar.
– Motivasjonen er der fortsatt og jeg er fortsatt gira. Det er mye jeg har lyst til å gjøre og det ble en ekstra motivasjon når Sverre tok over Tyskland, innrømmer Røiseland til NRK og utdyper:
– Han er min nærmeste støttespiller som har ofra livet sitt for meg. Han får oppleve et VM på hjemmebane for Tyskland og da har jeg lyst til være med på det som en stor konkurrent.
Hun er fortsatt i møter med landslagsledelsen om detaljene i sesongplanen, men ser for seg å være en del hos ektemannen i tyske Ruhpolding fremover.
– Jeg tror vi finner en god løsning for begge parter. Jeg vil være en del av landslaget og være med på det meste med dem, samtidig som jeg får besøkt Sverre og vært noe mer enn brevvenn med ham, sier Røiseland muntert til NRK.
Til nå har hun vært kjent for å legge gode, langsiktige planer, men nå endrer hun på suksessformelen og tar en sesong av gangen i årene fremover.
– Jeg ser først og fremst frem mot VM i Oberhof, og så tar jeg det derifra. Jeg begynner å dra på årene, så nå blir det ett år av gangen, forteller hun.
Olsbu Røiseland ble OL-dronning med tre gull og to bronse fra Beijing og vant verdenscupen sammenlagt sist vinter. Til sammen har hun syv OL-medaljer, 14 VM-medaljer og 15 verdenscupseiere.
Olsbu Røiseland blir trener for Tysklands skiskyttere
Sverre Olsbu Røiseland forlater jobben som trener for det norske utviklingslandslaget og blir assistenttrener for det tyske skiskytterlandslaget.
Det blir bekreftet av det tyske laget tirsdag ettermiddag. Avtalen strekker seg fra 1. mai til etter OL i 2026.
– Tyskland har vært blant de ledende skiskytternasjonene så lenge jeg kan huske. For meg som en ung trener, så er det noe helt spesielt å få jobbe med dette laget i verdenscupen, sier Olsbu Røiseland i pressemeldingen.
Norgesmesterskapet i skiskyting i 2024 skal arrangeres av Geilo IL. Det var totalt seks søkere til mesterskapet. Geilo skal også arrangere norgescuprenn i sesongen 2022/23.
Norges Skiskytterforbund har også tildelt disse øvrige mesterskapene i 2023/24-sesongen: NM rulleski (Øvrebø IL), Hovedlandsrennet (Vingrom IL), NM for ungdom og junior (Oppdal IL). (NTB)
Skiskytteren Stina Nilsson gjør en gjesteopptreden i sin gamle idrett for Mora-laget på den siste distansen i det svenske mesterskapet i langrenn.
Det blir hennes første konkurranse som langrennsløper siden desember 2019, skriver Expressen.
– Ja, det stemmer. Stina skal gå førsteetappen for oss, sier Mora-leder Tomas Bredberg til avisen.
Mora får et konkurransedyktig lag på lagsprinten. Nilsson skal gå sammen med OL-løperen Anna Dyvik. Duoen tok SM-gull sist mesterskapet ble arrangert i Bruksvallarna, i 2019.
Per «Nordigarden» Sørensen anslår at han har sendt flere tusen limericker til avdøde Jon Herwig Carlsen. Her er hans siste limerick-hilsen, som han har delt på sin nettside:
«Det blir huller når noen forlater
våre livs avenyer og gater.
Noen store, noen små.
Jeg er helt sikker på
etter Jon vil det være et krater»
Jon Herwig Carlsen og Per «Nordigarden» Sørensen startet sitt samarbeid i 1994. Han forteller hvordan tusenvis av limericker ble til.
- Jeg satt hjemme og fulgte med på sendingene. Når det kom ting opp som gjorde meg inspirert så skrev jeg en limerick og sendte det til Jon Herwig, sier Sørensen til NRK.
Skiskytternes sesongplan spikret: Start i Finland og avslutning i Holmenkollen
IBU har vedtatt terminlisten for neste verdenscupsesong i skiskyting uten store endringer. Alle renn skal gå i Europa.
Terminlisten ble kunngjort onsdag og inneholder ni verdenscuphelger i tillegg til VM i Oberhof i februar.
Skiskytterne starter sesongen i finske Kontiolahti 29. november, mens det siste rennet går i Holmenkollen i Oslo 19. mars.
I mellomtiden skal utøverne innom Hochfilzen (Østerrike), Annecy (Frankrike), Pokljuka (Slovenia), Ruhpolding (Tyskland), Anterselva (Italia), Nove Mesto (Tsjekkia) og Östersund (Sverige).
VM i Oberhof (Tyskland) arrangeres fra 8. til 19. februar. (NTB)
Skiskyting: Tyskland bøtelagt for fluorjuks på nest høyeste nivå
Tyskland, Polen og Japan er alle bøtelagt for brudd på Det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) forbud mot bruk av smurning som inneholder C8-fluorkarbon. Regelbruddene er regnet for å være på et «lavere nivå».
I tillegg har Sør-Korea, Tsjekkia, Hviterussland og Finland fått bøter for regelbrudd under IBUs juniorcup, skriver IBU i en pressemelding.
De nasjonale forbundene har fått bøter på flere tusen euro.
Ved annengangs lovbrudd vil bøtene være høyere, skriver IBU, mens et tredje regelbrudd vil bety utestengelse fra neste konkurransehelg.
To dager før Norges Skiskytterforbund offentliggjør neste sesongs laguttak har Marte Olsbu Røiseland fortsatt ikke bestemt seg for om hun gir seg som skiskytter.
– Jeg har ikke bestemt meg enda, har lyst til å bruke april til å ta en god avgjørelse, skriver hun i en SMS til NRK.
Røiseland var en av mange som testet positivt for koronaviruset etter Kollen-helgen. Nå forteller hun at formen har vært bedre, men at hun er på bedringens vei.
Det internasjonale skiskytterforbundets eksekutivkomité har gjort som varslet og utestenger Russland og Hviterussland på grunn av krigshandlingene i Ukraina.
Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) opplyser i en pressemelding at det gjelder fra i dag. For snaut to uker siden ble det klart at IBU hadde satt i gang en prosess for å få dette gjennom.
IBU forklarer at både det russiske skiskytterforbundet (RBU) og det hviterussiske (BiFB) «har brutt de humanitære forpliktelsene for medlemsforbund under IBU-konstitusjonen».
«Disse bruddene fra RBU og BiFB bringer IBU og skiskyttersporten i vanry, og deres aktive medlemskap vil undergrave IBUs og dets medlemmers innsats for å fremme konstitusjonelle prinsipper og formål», heter det videre. (NTB)
– Nei, dette er en langvarig spøk på Twitter. Jeg skal ikke kjøpe noe sportslag, skriver han som svar til en twitterbruker.
Han understreker samtidig at dersom han skulle kjøpt et lag, ville det blitt Manchester United, som var hans favorittlag som barn.
United har fått store problemer sportslig i starten av denne sesongen, og supporterne roper etter at deres amerikanske eiere skal bort.
Glazer-familien tok over Manchester United gjennom et såkalt fiendtlig oppkjøp for 17 år siden. Det ble gjort gjennom å ta opp en betydelig gjeld, og denne ble etterpå ført over på klubben.
Musk varslet tidligere i år at han skulle kjøpe Twitter, noe han senere har gått fra. (NTB/NRK)
Liverpools spissjuvel Darwin Núñez sier at han forstår kritikken som har kommet hans vei etter at han ble utvist etter en stygg nedskalling på Joachim Andersen.
Núñez lot seg tydelig frustrere av Crystal Palace-stopperen Andersen gjennom hele kampen og etter 57 minutter kokte det over. Etter en konfrontasjon skallet Núñez til Andersen og dansken gikk i bakken. Núñez ble umiddelbart vist det røde kortet og vil trolig miste tre kamper for hans nye klubb.
I løpet av tirsdag har ikke reaksjonene latt vente på seg, og han har blitt slaktet i britisk presse. På Twitter går 23-åringen ut med en beklagelse.
«Jeg er klar over at det jeg gjorde ikke var greit. Jeg er her for å lære av mine feil, og det vil ikke skje igjen», skriver han.
Straus og Bayern slo Barcelona tross Graham Hansen-scoring
Caroline Graham Hansen scoret et flott mål, men hun og Barcelona måtte se Alexander Straus' Bayern München vinne treningskampen 2-1.
Den norske vingen mottok ballen utenfor 16-meteren og banket den oppe i hjørnet etter en snau times spill. Hun og Ingrid Syrstad Engen ble byttet ut for spanjolene like etter scoringen.
Målet var likevel ikke nok til å unngå tap mot den ferske Bayern-treneren Straus. Han tok nylig over storklubben etter flere år med suksess i Brann. Giulia Gwinn og Emelyne Laurent scoret målene som sikret tysk jubel.
Foto: Ole Martin Wold / NTB
Sendeplan
Kl.
Program
Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren
00:55