NRK Meny
Normal

– Petter Northugs fallhøyde blir enorm

TRONDHEIM/OSLO (NRK.no) Petter Northug (27) risikerer å bli en offentlig hoggestabbe dersom egensatsingen skulle vise seg å feile. Forventningspresset gir skikongen «et kick».

Petter Northug innrømmer at fallhøyden er stor dersom han skulle feile etter å ha inngått avtale med matvarekjeden Coop. Samtidig er det nye samarbeidet et kick for 27-åringen. Reporter: Mads Håby. Foto: Morten Andersen.

Northug vet at kritikerne vil melde seg dersom han ikke lykkes

– Det er ingen som helst tvil om at Northug har skapt seg selv en enorm fallhøyde med de grepene han har gjort, sier NRKs langrennsekspert Carl Henning Gran.

– Han kommer til å tjene en haug med penger, og det er ingen tvil om at det har vært pengene som har vært den store motivasjonen, legger Gran til.

Carl-Henning Gran, byline

- Petter utsetter seg for en stor fallhøyde, men han er også mannen som kan bruke det positivt, sier Carl Henning Gran

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Petter Northug har brutt med landslaget, i håp om at dét vil gi ham styrket motivasjon og treningslyst frem mot den viktige OL-sesongen neste vinter.

Men opplegget, der Northug mer eller mindre blir sin egen sjef gjennom sommeren og høsten, er like risikofylt som det er nyskapende.

Skulle det slå feil, i form av svake resultater til vinteren, vil kritikerne være mange.

– Kan bruke det positivt

Carl Henning Gran, som er tidligere landslagstrener for Norge, er imidlertid klar på at dette kan Petter Northug snu til noe positivt.

– Han gjør det for å skaffe seg mer motivasjon. Og kjenner jeg Petter rett, reagerer han slik at jo flere som sier at dette ikke går, desto sterkere blir motivasjonen hans, og desto sikrere er jeg på at han kommer til å lykkes, sier Gran.

– Da er kanskje ikke fallhøyden så stor likevel, da?

– Jo, den er nok det. Det er mange som er "såra og vonbrotne" fordi Petter har valgt å gå ut av et veldig godt landslagsopplegg og gjøre det på sin måte. Det er mange som vil være ute og kritisere i etterkant hvis dette skulle vise seg å ikke gå, sier Gran.

– Kan han skaffe seg gode resultater likevel?

– Ja, det kan han. Utfordringen ligger i skibiten, det vil si servicen på utstyrssiden. Langrennsmessig er det ingen fare. Han har stått på egne bein før, og nå får han den lille utfordringen han trenger for å heve seg litt igjen, mener Gran.

Northug meddelte på en pressekonferanse onsdag at han fortsetter utstyrssamarbeidet med Fischer, og at hans far, John Northug, får store deler av ansvaret med å pleie skiparken til skistjernen frem mot sesongstart.

– Det ligger store utfordringer her

Petter Northug sa i forrige uke fra at han ikke lenger ville følge langrennslandslaget , og onsdag presenterte han sin nye private sponsoravtale .

Den avtalen holder ham utenfor landslagets aktiviteter fram til sesongstart. Når sesongen begynner, skal han delta i konkurransene i landslagets regi.

Pappa John Northug er helt enig i at en stor fallhøyde er en risiko med det nye opplegget.

– Ja, det åpenbart at det ligger store utfordringer her. Han velger bort et godt opplegg på landslaget, men føler at han må gjøre nye ting for å få ny inspirasjon og motivasjon. Jeg tror det er rett av ham å prøve, og han må ikke være redd for å feile.

– Det er store utfordringer, men vi har tro på at vi skal få til et bra opplegg, sier John Northug. Han skal være med i sønnens team.

– Fallhøyden er der uansett

Petter Northug selv er også klar over fallhøyden han utsetter seg for med det nye opplegget.

– Den har vi visst om hele tiden, og den har vært der uansett om man er på laget eller ikke. Den må jeg bare bruke som motivasjon og lære seg å leve med, sier han til NRK.

Nå er han sin egen herre, og kan også få bestemme hvem som skal stå ham nærmest i apparatet rundt.

– Gir det et ekstra kick?

– Det har det alltid vært. Alt slikt må man snu til noe positivt og bruke som motivasjon, sier Petter Northug.

 • Tror du Northugs soloprosjekt vil lykkes? Si din mening i kommentarfeltet under!

Siste nytt

 • Tapte på overtid

  Norge tapte ishockey-kampen mot Russland i kveld 3-4. Nordmennene kjempet godt, men tapte kampen på overtid etter Vladimir Tkachyov sin scoring. Russland stilte med et redusert lag, men spilte likevel med mange gode spillere i Hamar.

  thoresen
 • Klar for USA

  Jørgen Skjelvik er klar for fotballklubben LA Galaxy, Det melder klubben selv på twitter. Skjelvik forlater dermed Rosenborg, som må finne en erstatter før neste sesong.

  Jørgen Skjelvik
  Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
 • Bjørnsen til EM-finale på 100 meter

  Susann Bjørnsen er klar for finalen på 100 meter medley under kortbane-EM i svømming i København. Hun satte personlig rekord med 59,65 i semifinalen torsdag. Bjørnsen var langt framme etter butterfly, men falt tilbake til sjetteplass etter ryggsvømmingen.

  SUSANN
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup fristil: Skicross
V-cup fristil: Skicross
V-cup alpint: Super-G, menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G menn
V-cup alpint: Super-G menn
Best i verden: Kupper'n
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
EM svømming