Hopp til innhold

– Petter Northugs fallhøyde blir enorm

TRONDHEIM/OSLO (NRK.no) Petter Northug (27) risikerer å bli en offentlig hoggestabbe dersom egensatsingen skulle vise seg å feile. Forventningspresset gir skikongen «et kick».

Petter Northug innrømmer at fallhøyden er stor dersom han skulle feile etter å ha inngått avtale med matvarekjeden Coop. Samtidig er det nye samarbeidet et kick for 27-åringen. Reporter: Mads Håby. Foto: Morten Andersen.

Northug vet at kritikerne vil melde seg dersom han ikke lykkes

– Det er ingen som helst tvil om at Northug har skapt seg selv en enorm fallhøyde med de grepene han har gjort, sier NRKs langrennsekspert Carl Henning Gran.

– Han kommer til å tjene en haug med penger, og det er ingen tvil om at det har vært pengene som har vært den store motivasjonen, legger Gran til.

Carl-Henning Gran, byline

- Petter utsetter seg for en stor fallhøyde, men han er også mannen som kan bruke det positivt, sier Carl Henning Gran

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Petter Northug har brutt med landslaget, i håp om at dét vil gi ham styrket motivasjon og treningslyst frem mot den viktige OL-sesongen neste vinter.

Men opplegget, der Northug mer eller mindre blir sin egen sjef gjennom sommeren og høsten, er like risikofylt som det er nyskapende.

Skulle det slå feil, i form av svake resultater til vinteren, vil kritikerne være mange.

– Kan bruke det positivt

Carl Henning Gran, som er tidligere landslagstrener for Norge, er imidlertid klar på at dette kan Petter Northug snu til noe positivt.

– Han gjør det for å skaffe seg mer motivasjon. Og kjenner jeg Petter rett, reagerer han slik at jo flere som sier at dette ikke går, desto sterkere blir motivasjonen hans, og desto sikrere er jeg på at han kommer til å lykkes, sier Gran.

– Da er kanskje ikke fallhøyden så stor likevel, da?

– Jo, den er nok det. Det er mange som er "såra og vonbrotne" fordi Petter har valgt å gå ut av et veldig godt landslagsopplegg og gjøre det på sin måte. Det er mange som vil være ute og kritisere i etterkant hvis dette skulle vise seg å ikke gå, sier Gran.

– Kan han skaffe seg gode resultater likevel?

– Ja, det kan han. Utfordringen ligger i skibiten, det vil si servicen på utstyrssiden. Langrennsmessig er det ingen fare. Han har stått på egne bein før, og nå får han den lille utfordringen han trenger for å heve seg litt igjen, mener Gran.

Northug meddelte på en pressekonferanse onsdag at han fortsetter utstyrssamarbeidet med Fischer, og at hans far, John Northug, får store deler av ansvaret med å pleie skiparken til skistjernen frem mot sesongstart.

– Det ligger store utfordringer her

Petter Northug sa i forrige uke fra at han ikke lenger ville følge langrennslandslaget , og onsdag presenterte han sin nye private sponsoravtale .

Den avtalen holder ham utenfor landslagets aktiviteter fram til sesongstart. Når sesongen begynner, skal han delta i konkurransene i landslagets regi.

Pappa John Northug er helt enig i at en stor fallhøyde er en risiko med det nye opplegget.

– Ja, det åpenbart at det ligger store utfordringer her. Han velger bort et godt opplegg på landslaget, men føler at han må gjøre nye ting for å få ny inspirasjon og motivasjon. Jeg tror det er rett av ham å prøve, og han må ikke være redd for å feile.

– Det er store utfordringer, men vi har tro på at vi skal få til et bra opplegg, sier John Northug. Han skal være med i sønnens team.

– Fallhøyden er der uansett

Petter Northug selv er også klar over fallhøyden han utsetter seg for med det nye opplegget.

– Den har vi visst om hele tiden, og den har vært der uansett om man er på laget eller ikke. Den må jeg bare bruke som motivasjon og lære seg å leve med, sier han til NRK.

Nå er han sin egen herre, og kan også få bestemme hvem som skal stå ham nærmest i apparatet rundt.

– Gir det et ekstra kick?

– Det har det alltid vært. Alt slikt må man snu til noe positivt og bruke som motivasjon, sier Petter Northug.

  • Tror du Northugs soloprosjekt vil lykkes? Si din mening i kommentarfeltet under!

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal