Hopp til innhold

Northug: – Jeg forstår hvis noen mener det er illojalt

VÆRNES/OSLO (NRK.no) Langrennsstjernen Petter Northug (27) skjønner godt at Norge-vrakingen har skapt reaksjoner.

Northug

Langrennssjef Åge Skinstad (t.v.) og Petter Northug (t.h.) var uenige om valget om å vrake landslaget, men Skinstad respekterer skikongens avgjørelse.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Northug

Petter Northug forklarer hvorfor han vil stå utenfor landslaget.

Foto: NRK

– Det har jeg veldig forståelse for, svarer Northug på spørsmål om han forstår hvis noen mener landslagsvrakingen oppfattes som illojalt.

Northug offentliggjorde bruddet med landslaget på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Ved siden av ham satt langrennsjef Åge Skinstad og lyttet.

– Jeg går ut av landslaget og trener utenfor. Jeg ønsker å forberede meg stort sett alene, sier Petter Northug.

– Motivasjonen gjør at jeg trekker mot egen satsing. Hvis du ikke er 100 prosent motivert, er du ferdig. Jeg vil styre ting selv, legger han til.

Holder landslagsdøren åpen

Det var en rolig og munter stemning ved konferansebordet på Værnes.

Langrennssjef Åge Skinstad sier at han respekterer Northugs avgjørelse.

– Vi har fortsatt en felles målsetning frem mot neste sesong med OL, Tour de Ski og verdenscupen, sier Skinstad.

– Vi har opplevd diskusjonene med Petter som veldig ryddige. Det har vært viktig for meg. Vi har diskutert konsekvenser, og selv om vi har vært uenige om valget, har det vært gode diskusjoner, sier Skinstad.

Han understreker samtidig at Northug fortsatt er velkommen tilbake på landslaget når han måtte ønske det.

– Han står fritt til å angre. Angrefristen varer så lenge Petter er god nok for Norge, sier Skinstad.

Northug utdyper motivasjonssvikten med at han ønsker å ha kontroll på egen hverdag.

Trond Nystad

Landslagstrener Trond Nystad tror ikke landslaget blir svekket etter Petter Northugs samarbeidsbrudd.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Nå har jeg vært på lag i mange år, og jeg vil styre ting selv. Jeg vil være min egen kaptein frem til sesongen starter, sier Northug.

– Er dette et valg for resten av karrieren?

– Det kan jeg ikke svare på nå. Jeg tenker på sesongen som kommer, svarer skiesset.

Taus om nye sponsorer

Ifølge Aftenposten skal langrennsløperen ha inngått en avtale med sponsorselskapet «Nye Høyder», som blant annet skal stå for sponsorforhandlinger med dagligvarekjeden Coop.

Sist uke meldte TV2 at Coop var villig til å legge et tosifret millionbeløp på bordet for å få til en avtale med Northug.

Men Northug vil ikke snakke om eventuelle lukrative avtaler.

– Jeg har folk rundt meg som jobber med det. Jeg skal ikke presentere en ny hovedsponsor her, nei, sier Northug.

Avslutter managersamarbeid

Northug sier også at det ikke vil være andre langrennsløpere i det nye teamet, men han ønsker ikke å røpe hvem han skal samarbeide med.

– Detaljene om de rundt meg er ikke spikret. Det får vi komme tilbake til når det faller på plass, sier Northug.

Northug avslører imidlertid at manager Lars Gilleberg vil få en annen rolle i det nye teamet.

– Jeg må ha et management som styrer hele laget, sier Northug.

– Betyr det at hans rolle blir annerledes?

– Ja.

Gilleberg bekrefter overfor VG at han er ferdig som manager.

– Avtalen jeg hadde med Petter var bare for ett år. Hvordan veien blir videre får vi se på når jeg har snakket med Petter og Nye Høyder. Jeg er interessert i et godt samarbeid videre. Men det blir ikke i en managerrolle, sier Gilleberg til avisen.

Tror ikke landslaget blir svekket

Landslagstrener Trond Nystad var ikke til stede, men treneren sier til NRK.no at han ikke tror samarbeidsbruddet vil bety så mye for landslaget.

– Vi var åtte før Petter valgte å trekke seg. Nå er vi syv. Det har ikke så mye å si. Vi hadde 10 av 12 pallplasseringer på slutten av sesongen, og det var ikke Petter som tok alle. Vi har et sterkt lag både med og uten ham, sa landslagstrener Trond Nystad til NRK.no onsdag formiddag.

Sist uke ble det kjent at Coop var villig til å legge et tosifret millionbeløp på bordet for å få til en avtale med Northug.

– Jeg vet bare det som har stått i media. og der er det snakk om mye penger. Det er klart at det økonomiske har nok mye å si, sier Nystad.

Mister flere fordeler

Selv om Northug tegner en privat sponsoravtale, må skistjernen gå for landslaget i verdenscupen og i mesterskap.

I alle andre sammenhenger står han nå fritt til å kjøre sitt eget opplegg både når det gjelder trening og sponsorer.

Men Åge Skinstad understreker at Northugs valg betyr at all støtte fra skiforbundet, både økonomisk og i form av støtteapparat, opphører umiddelbart.

Også støttefunksjoner fra Olympiatoppen er forbeholdt landslagsløperne.

– Men vi har et ganske stort støtteapparat, og når vi kommer til skirenn igjen i Kuusamo, så vil Petter få samme støtte derfra som de andre, sier Skinstad.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal