Hopp til innhold

Northug og Dæhlie kritiserer landslagsplan: – Veldig spesielt

Mens Emil Iversen dropper trening i høyden, velger Johannes Høsflot Klæbo å trene rundt 100 døgn i høyden fram mot VM. Det får langrennslegender til å reagere.

Janteloppet

REAGERER: Petter Northug og Bjørn Dæhlie mener begge at høydetrening var avgjørende for å være på topp da de herjet i skisporet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det er rart, og jeg synes også det er spesielt at den største stjerna, Johannes Høsflot Klæbo, drar dit, mens resten av gutta, både på sprint og allround, sier de skal være i lavlandet. Det er veldig spesielt, sier tidligere langrennsstjerne Petter Northug til NRK.

For de norske herrelandslagene dropper høydedøgnene før VM i Planica kommende vinter. Emil Iversen, for eksempel, skal ikke tilbringe noen døgn i høyden. Unntaket er Klæbo, som skal ha flere høydedøgn utenfor landslaget. Mellom 90 og 100 dager er planen.

Jeg er også overrasket over at det kuttes og at de ikke bruker høyden – verken på høsten og nesten ikke på vinteren i forberedelsene til mesterskap. Det overrasker meg litt, sier Northug.

– Vi har erfaringen med det

Han var selv opptatt av å få nok høydedøgn før sesongen, og han mener høydeoppholdene var viktig for at han kunne henge med de aller beste langrennsløperne i verden.

Han er uforstående til hvorfor ikke landslaget gjør det samme.

Det er vel fordi de har hatt et par mesterskap der flere av utøverne har lykkes med å være i lavlandet, men jeg mener at man som et lag ikke skal følge etter det. Jeg mener høyden har vært en av suksessfaktorene til landslaget siden 90-tallet. De har hatt gode tester og målinger, og vi har erfaringen på det, mener han.

Petter Northug

SEIERSMASKIN: Petter Northug mener høydetreningen var viktig for å konkurrere med de aller beste.

Foto: Dmitry Lovetsky / AP

Også Bjørn Dæhlie var i sin tid svært opptatt av å få gjennomført høydetreningen før sesongen. Sammen med Vegard Ulvang og Erling Jevne hadde han veldig mange døgn i høyden.

Vi bodde og trente 70–80 døgn i høyden. Det var en viktig del av treningen, og jeg hadde veldig tro på det. Det handler om at når du trener på et veldig høyt nivå, får du en tilleggsbelastning av å trene på 2000 meter i høyden som etter min mening er ganske interessant. Jeg hadde ståltro på at dette var riktig, sier Dæhli til NRK.

Han legger til at det gir en ekstra motivasjon å få noen ekstra uker med shorts og T-skjorte i høstmånedene.

– Du får det mentale aspektet, og jeg hadde veldig tro på det, sier han.

– Hva tenker du om at allroundlandslaget ikke drar til høyden nå?

– Med tanke på forrige OL (i Beijing) var jeg veldig klar på at det å trene i høyden ville vært et must. Hvis det er mesterskap i lavlandet, kan man fullt mulig gjøre det uten høydetrening, men jeg ville ikke gjort det – det ville vært helt uaktuelt.

Les også: Svenskenes valg overrasker langrennsprofilene: – Jeg er redd for konsekvensene

Espen Bjervig, Maja Dahlqvist, Frida Karlsson
Espen Bjervig, Maja Dahlqvist, Frida Karlsson

Klæbo: – Kunne ikke brydd meg mindre

Klæbo starter høydeopplegget i august, noe han har planlagt sammen med morfar Kåre og sprinttrener Arild Monsen.

– Det blir fra august i første omgang, og så blir det full rulle frem til vi står ved startstreken i VM i Planica, sier Klæbo til NRK.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn 15 km klassisk menn

PRIORITERER HØYDEN: Johannes Høsflot Klæbo anslår at han kommer til å tilbringe mellom 90 og 100 dager i høyden.

Foto: Heiko Junge / NTB

Langrennsprofilen sier at høyden er riktig for han, men han vil ikke kritisere sine kolleger som dropper høyden.

Jeg tenker de skal gjøre hva de vil. Jeg har valgt å gjøre det jeg tror er riktig, og jeg føler jeg har hatt min plan siden jeg var 18. Det er at jeg skal tåle 1000 timer, så begynner jeg med høydetrening etter det. Nå tåler jeg 1000 timer, så da vil jeg begynne med høydetrening, forteller han.

– Hadde det ikke vært for covid, så hadde jeg sikkert dratt til høyden enda tidligere. Nå fikk jeg god erfaring med det i fjor, og nå ser jeg frem til et nytt år med nye høydedøgn.

– Er du forundret over at flere ikke gjør som deg?

– Jeg har veldig liten formening om hva andre gjør, og jeg kunne egentlig ikke brydd meg mindre heller. De må gjøre det de vil, og folk har vel andre familiesituasjoner enn meg også. Jeg prioriterer det jeg mener er riktig for at jeg skal gå fortest mulig på ski.

Tar kritikken med ro

Trener for allroundlandslaget, Eirik Myhr Nossum, tar kritikken med knusende ro. Han er klar på at det viktigste er at hver enkelt utøver får trene slik de selv mener de blir best av.

– Jeg har et lag som har vært med noen år, og som har prøvd veldig mye høyde og også prøvd uten høyde, og de aller fleste har gjort det best i de sesongen der det har vært lite høyde, sier han.

Han understreker at han fremdeles har tro på høydetrening, men at dette ikke trenger være et must, og at andre faktorer kan være like avgjørende.

– Vi har utøvere på laget som har vist seg å ha god effekt av høyde. Men de vurderer at effekten av å få trene med laget, er større enn å være i høyden, sier Nossum.

Når det gjelder Dæhlies værargument, er Nossum klar:

– Nå er det ikke så mange som er så veldig værsjuke på laget. Om du hadde valgt deg idrett på bakgrunn av vær, er langrenn en dum idrett å velge, sier han.

Langrennslandslag

KNUSENDE RO: Eirik Myhr Nossum tar kritikken fra Northug og Dæhlie med knusende ro. Her sammen med sprintlandslagstrener Arild Monsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Serie A-tittelen kan bli avgjort gjennom playoff

  Det italienske fotballforbundet har bestemt at det skal spilles en playoffkamp om to lag ender på lik poengsum på toppen av Serie A-tabellen heretter.

  I uttalelsen skriver forbundet at kampen vil gå rett til straffesparkkonkurranse om den ender uavgjort, ifølge AFP. Systemet har vært innlemmet i italiensk fotball før, men kun én gang har tittelen blitt avgjort slik.

 • Hauger-rival sparket etter rasistisk uttalelse

  Formel 2-kjører Juri Vips er sparket fra Red Bull Racing-laget. Den estiske kjøreren ble etterforsket for rasisme etter at et videoklipp med rasistiske uttalelser fra Vips gikk viralt på Twitter.

  Red Bull Racing skriver på Twitter at de tar avstand fra all form for rasisme og har derfor valgt å sparke kjøreren.

  Esteren kjører for Hitech-laget, men er en del av det samme juniorprogrammet som norske Dennis Hauger i Red Bull. De to har dessuten kjempet om å rykke oppover i Red Bull-systemet og få prøve seg i Formel 1.

  Vips ble i forrige uke suspendert for å ha uttalt seg rasistisk under en strømmesending mens han spilte TV-spill. En uke senere har Red Bull altså bestemt seg for å kutte samarbeidet med Vips.

  Vips har beklaget sterkt etter hendelsen.

  – Jeg gir en uforbeholden unnskyldning for det støtende språkbruket. Det er fullstendig uakseptabelt, og det gjenspeiler ikke mine verdier og prinsipper, sa han.

  JURI VIPS
  Foto: Sebastian Rozendaal/DPPI/LiveMedia/Shutterstock / Shutterstock editorial
 • Minamino klar for Monaco

  Takumi Minamino forlater Liverpool etter 2,5 år og er klar for fransk fotball og Monaco. Japaneren fikk i alt 55 kamper for de rødkledde.

  Minamino var svært viktig på Liverpools ferd mot både FA- og ligacuptittelen sist sesong, men 27-åringen har slitt med å spille seg fast på laget. Han kom fra Salzburg i januar 2020 og var med på å vinne Premier League etter bare et halvt år i klubben.

  Han flytter heretter til Monaco for å spille i den franske ligaen framover, opplyser klubben tirsdag. Minamino har undertegnet en fireårskontrakt med klubben fra fyrstedømmet. (NTB)

  FA Cup Fifth Round - Liverpool v Norwich City
  Foto: CRAIG BROUGH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste