Hopp til innhold

Northug i ny bok: Avslører hvorfor han løy til politiet om fyllekjøringen

Han festet med «noe hjemmelaga fra Mosvik» til klokka fire på natta og husker ingenting av promillekjøringen. I selvbiografien Min historie kommer Petter Northug med nye opplysninger om de dramatiske timene i 2014.

Petter Northug

Petter Northug er nå tilbake i landslagssystemet og satser for fullt mot VM i Seefeld. Men i sin nye selvbiografi forteller han om den tunge tiden etter at han fyllekjørte og vraket bilen i mai 2014. Her er han på et pressetreff i Molde for to uker siden.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

«Hodet mitt kastes framover, smeller inn i rattet og frontruta, alt blir svart. Men heller ikke det kan jeg huske. Jeg vet det fordi de senere fant deler av luggen min sittende fast i frontruta», skriver Petter Northug i sin rykende ferske selvbiografi.

Der forteller han for første gang hva som faktisk skjedde i timene og minuttene før han satte seg bak rattet i sin svarte Audi A7 natt til søndag 4. mai 2014 og krasjet i autovernet like ved hjemmet sitt i Trondheim.

Boka, Min historie, er ennå ikke offisielt lansert, men NRK har kjøpt den i en butikk i Oslo.

Northug-boka

Slik ser Petter Northugs selvbiografi ut.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Ble irritert på kameraten

I boka forteller Northug at han var på utestedet Studio 26 i Trondheim og traff en bekjent som han i boka kaller Christian. Sammen med to damer dro de hjem til Northug på nachspiel, hvor de drakk noe «hjemmelaga fra Mosvik».

Etter hvert kom også Northugs leieboer og ble med på nachspielet. Han hadde med det Northug omtaler som «himkok med whiskyekstrakt».

Northug skriver at han gikk og la seg, men ble vekket av kameraten Christian.

«Og da ble jeg irritert. Jeg var full og trøtt og jeg tror jeg bestemte meg for at han fyren må kjøres hjem»

De to satte seg så inn i Northugs Audi og kjørte. Northug skriver at han ikke husker noe fra kjøreturen annet at han har et minne av at han bremser.

Vraket av Northugs bil

Northugs bil etter fyllekjøringen i mai 2014.

Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix

Vekket av politiet

Audien raste gjennom en rundkjøring og havnet i autovernet og ble totalvraket. Bare om lag 250 meter i luftlinje fra Northugs hus. Northug skriver at Christian sier at han skal stikke av fra vraket, noe den daværende 28 år gamle skistjernen gjør. Han løper hjem og skriver at han våkner av at to politimenn står ved sengen hans og at de må ha brutt seg inn.

Northug blir først kjørt til legevakta før han så blir flyttet til politistasjonen og satt på glattcelle. Han skriver at han på det tidspunktet han ble flyttet hadde 1,65 i promille.

Petter Northug

Petter Northug møter pressen etter rettssaken.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

«Jeg ville bare ut av politistasjonen»

Det er tidligere kjent at Northug løy i avhør med politiet, men nå forteller han for første gang med egne ord hvorfor.

«Jeg ville bare ut av politistasjonen. Jeg ville hjem og legge meg. Så jeg tenkte at det enkleste, det som fikk meg raskest ut derfra, var å si at jeg ikke kjørte.»

Etter avhøret blir Northug kjørt i en politibil, forbi den ventende pressen utenfor stasjonen, og til Stjørdal. Der møter han for første gang manager Are Sørum Langås. Da angrer Northug på at han løy til politiet.

«Vi må snu, sier jeg. Jeg må fortelle dem sannheten. Det var jeg som kjørte bilen.», skriver han at han sa til manageren.

På vei tilbake til Trondheim begynner alvoret å gå opp for Northug. Tankene går først og fremst til mor May og far John Northug.

«De to har ofra all sin tid, lagt alle andre ting til side, brukt hver krone de har tjent, bare for å gi meg alle mulighetene, og så ender de opp med dette. At jeg skal skjemme dem ut foran hele landet. Det er så hjerteskjærende at jeg nesten ikke klarer å holde det ut»

Northug ble dømt til 50 dager i fengsel, som han sonet med fotlenke hjemme, for fyllekjøringen. Han fikk også 185 000 kr i bot. Han godtok dommen på stedet.

Løpetur i Åre

I boka forteller Northug videre hvordan han bruke flere dager på å komme seg ut på trening igjen, men at han på en løpetur til toppen av alpinanlegget i svenske Åre bestemte seg for å satse for fullt mot VM i Falun kommende vinter.

I et intervju med NRK fire dager etter fyllekjøringen fortalte Northug at han holdt seg hjemme med familien og sine nærmeste venner i dagene etter ulykken.

– Det har vært tøffe dager. Det har vært mange inntrykk etter det som skjedde. Men når du får klarnet tankene, kjenner du ønsket om å komme tilbake i trening igjen, sa Northug.

– Hvilke inntrykk var det?

– Det er litt forskjellig. Det er tøft rett i etterkant. Det tar tid å bearbeide alt som skjer etter en sånn hendelse. Det verste er å skuffe så mange. Det er det verste for min del, svarte trønderen.

Intervju med Petter Northug.

NRK var tilstede på Petter Northugs første rulleskiøkt etter fyllekjøringen, fire dager etter ulykken. Se intervjuet fra 8. mai 2014 her.

Slo tilbake med VM-gull

Etter en tung sommer var Petter Northug tilbake på toppen av seierspallen igjen da han tok fire VM-gull i Falun i februar 2015.

– Dette gullet betyr alt. Jeg kan ikke beskrive hvor mye det betyr for meg, sa han til NRK etter målgang på sprinten som var det første av de fire gullene i mesterskapet.

Øverst på pallen, under «Ja, vi elsker», greide ikke Northug å holde tårene tilbake.

Rørt Northug øverst på pallen

En rørt Petter Northug øverst på pallen etter sprintgullet under VM i Falun i 2015.

Siste nytt

  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP
  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal