Northug: – Dette gullet betyr alt

FALUN (NRK): En rørt og rødøyd Petter Northug hulket sammen med lillebror og pekte mot himmelen. Så gråt han under nasjonalsangen.

Rørt Northug øverst på pallen

Petter Northug var tydelig rørt etter å ha blitt verdensmester i sprint.

– Dette gullet betyr alt. Jeg kan ikke beskrive hvor mye det betyr for meg. Det var stort for Tomas, meg og familien å stå i finalen sammen, sa en følelsesladet Petter Northug til NRK - rett etter å ha blitt verdensmester i sprint.

I mål gikk Northug rett i bakken. Der ble han liggende helt til lillebror Tomas la seg ned ved siden av. Brødrene ble liggende å klemme og hulke en stund, før Tomas hjalp storebror opp på beina. En rødøyd Petter Northug klemte så alle motstanderne, før han vinket, kysset og bukket til det svenske publikummet.

– Jeg tror Petter er lettet. Dette betyr nok ganske mye for oss begge to, med det året som har vært, sa lillebror Tomas ærlig til NRK.

– Det var en spesiell feeling da broderen kom opp på sida. Petter er i form, så det blir artig å se fortsettelsen.

Petter Northug vant VM-gull i Falun.

Gråt på pallen

Petter Northug gikk så mot trener Stig Rune Kveen, pekte rett på ham og brølte av glede. Treneren svarte med å brøle tilbake: «Fy faen, så bra!»

Men verdensmesteren var ikke ferdig med å vise følelser. Øverst på pallen, under «Ja, vi elsker», greide ikke storebror å holde tårene tilbake - et sterkt øyeblikk som vil huskes i TV- og idrettshistorien i lang tid.

Sjokkerte i motbakken

Minutter tidligere hadde Petter Northug sjokkert både langrennselite, publikum og TV-seere da han rykket til i første motbakke i sprintfinalen. 29-åringen løp energisk forbi lillebror Tomas opp bakken, og nærmest snublet da han nådde toppen.

De fleste trodde han skulle avgjøre det hele der og da, men bakfra kom Federico Pellegrino i stor fart. Italieneren gikk forbi, men Petter Northug gav seg ikke. På oppløpet staket han forbi og inn til sitt første mesterskapsgull i sprint.

– Jeg var heldigvis piggere og piggere utover dagen. Jeg tenker alltid i en mesterskapsfinale at dette er mitt siste løp i livet, og at jeg skal gjøre alt riktig. Det tror jeg at jeg gjorde i dag også. Jeg klarte å få folk slitne inn på oppløpet, sa Petter Northug.

– Det er helt fantastisk. Det er en drøm etter et par andreplasser. Da føles det ekstra godt å kunne stå på toppen nå.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

– Har truffet med formen

SKI-NORDIC-WORLD-MEN-PODIUM

Verdensmester Petter Northug sammen med sølvvinner Alex Harvey (t.v.) og bronsevinner Ola Vigen Hattestad.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Det er mindre enn ett år siden fyllekjøring-skandalen i Trondheim. Siden har det stormet ekstra mye rundt Petter Northug. Skandalen har imidlertid gjort at Norges store langrennsstjerne har skjerpet seg, og spisset formen mot verdensmesterskapet i Falun.

– Jeg tror både Hellner og jeg ville byttet (Oslo mot Falun-gull), men det føles veldig bra å ta det her i Falun. Det er helt fantastisk å bli verdensmester. Jeg kom hit for å kjempe om et individuelt gull, og at jeg klarer det på den første dagen er en stor, stor drøm, sa Northug engasjert.

– Jeg er mest glad for at jeg har truffet med formen. Man får ikke bekreftelsen før i den første konkurransen, la han til.

Intervju med Petter Northug.

Mor og far i ekstase

Men det var ikke bare Petter og Tomas som var til stede og gav jernet i Falun torsdag ettermiddag. For mor og far Northug fulgte sine to sønner aktivt fra tilskuerplass.

Da guttene var nådd oppløpet intensiverte May og Jon Northug støtten. Mens mor heiet og jublet, mistet far både munn og mæle - helt til Petters seier var i boks. Da tok Jon seg til hodet og pustet lettet ut, mens mor intensiverte jubelen. Eldstesønnen var verdensmester igjen.

Petter Northugs foreldre følger med på innspurten i sprintfinalen i Falun på storskjerm.

Bronse til Hattestad

Forhåndsfavoritt Alex Harvey nærmet seg Petter på oppløpet av dagens sprint, men nordmannen holdt canadieren unna til mål med kraftige staketak. Like bak kjempet Ola Vigen Hattestad seg inn til en flott bronsemedalje.

Verdensmesteren fra 2009 var tydelig imponert av sin landsmann.

– Jeg blir aldri overrasket over det Petter gjør. Han er tøff, og spesielt når det dreier seg om gull. Da henter han fram noe ekstra, sa Hattestad.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

«Norsk» semifinale

Alle de fire norske gikk som ventet greit videre fra prologen. I kvartfinalen gikk Ola Vigen Hattestad enkelt videre fra sitt heat, mens det var mye mer spennende å følge de tre andre som gikk mot hverandre i «dødens heat».

Men der dro Tomas Northug til fra start til mål. Lillebror sikret med det god nok tid til at både storebror Petter og Eirik Brandsdal gikk seg enkelt videre til semifinalen.

Der møttes alle de fire norske guttene i samme heat. Og nok en gang gikk lillebror Northug ut i tet. Sammen med Hattestad ble farten holdt oppe helt inn, slik at Petter Northug og Alex Harvey også fikk plass i finalen.

Les også: Norges dobbeltmareritt: Tre nordmenn i «dødens heat»

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Idretten ber om nye 500 millioner

  Kulturdepartementet har så langt satt av én milliard kroner for å dekke de inntektstapene idretten har lidd under koronakrisen, men nå ber idrettspresident Berit Kjøll om 500 millioner ekstra. Det innebærer blant annet et ønske om å kompensere et bredere spekter av inntekter, blant annet bingo- og basarinntekter. I tillegg vil NIF flytte startdatoen for kompensasjonsordningen fra 12. mars til 5. mars.

  Kjøll
  Foto: Terje Pedersen
 • «Norske» Alkmaar klager til Uefa

  AZ Alkmaar nekter å godta at Ajax går direkte inn i høstens mesterliga. Klubben til Jonas Svensson, Fredrik Midtsjø og Håkon Evjen ber nå Uefa om hjelp, skriver NTB. Årsaken er at kun målforskjellen skilte Alkmaar og Ajax, men førstnevnte vant begge oppgjørene innbyrdes. Det var ni serierunder igjen da serien ble kansellert.

  Midtsjø
  Foto: Ronald Zak / AP
 • Kings lagkamerat koronasmittet

  Joshua Kings lagkamerat og Bournemouth-målvakt Aaron Ramsdale har testet positivt for koronaviruset, opplyser klubben. Han mener selv å ha blitt smittet etter en handletur, skriver NTB.

  aPE05JOaJB8
  Foto: Jon Super / Jon Super

Sendeplan

Kl. Program Kanal