Northug: – Dette gullet betyr alt

FALUN (NRK): En rørt og rødøyd Petter Northug hulket sammen med lillebror og pekte mot himmelen. Så gråt han under nasjonalsangen.

Rørt Northug øverst på pallen

Petter Northug var tydelig rørt etter å ha blitt verdensmester i sprint.

– Dette gullet betyr alt. Jeg kan ikke beskrive hvor mye det betyr for meg. Det var stort for Tomas, meg og familien å stå i finalen sammen, sa en følelsesladet Petter Northug til NRK - rett etter å ha blitt verdensmester i sprint.

I mål gikk Northug rett i bakken. Der ble han liggende helt til lillebror Tomas la seg ned ved siden av. Brødrene ble liggende å klemme og hulke en stund, før Tomas hjalp storebror opp på beina. En rødøyd Petter Northug klemte så alle motstanderne, før han vinket, kysset og bukket til det svenske publikummet.

– Jeg tror Petter er lettet. Dette betyr nok ganske mye for oss begge to, med det året som har vært, sa lillebror Tomas ærlig til NRK.

– Det var en spesiell feeling da broderen kom opp på sida. Petter er i form, så det blir artig å se fortsettelsen.

Petter Northug vant VM-gull i Falun.

Gråt på pallen

Petter Northug gikk så mot trener Stig Rune Kveen, pekte rett på ham og brølte av glede. Treneren svarte med å brøle tilbake: «Fy faen, så bra!»

Men verdensmesteren var ikke ferdig med å vise følelser. Øverst på pallen, under «Ja, vi elsker», greide ikke storebror å holde tårene tilbake - et sterkt øyeblikk som vil huskes i TV- og idrettshistorien i lang tid.

Sjokkerte i motbakken

Minutter tidligere hadde Petter Northug sjokkert både langrennselite, publikum og TV-seere da han rykket til i første motbakke i sprintfinalen. 29-åringen løp energisk forbi lillebror Tomas opp bakken, og nærmest snublet da han nådde toppen.

De fleste trodde han skulle avgjøre det hele der og da, men bakfra kom Federico Pellegrino i stor fart. Italieneren gikk forbi, men Petter Northug gav seg ikke. På oppløpet staket han forbi og inn til sitt første mesterskapsgull i sprint.

– Jeg var heldigvis piggere og piggere utover dagen. Jeg tenker alltid i en mesterskapsfinale at dette er mitt siste løp i livet, og at jeg skal gjøre alt riktig. Det tror jeg at jeg gjorde i dag også. Jeg klarte å få folk slitne inn på oppløpet, sa Petter Northug.

– Det er helt fantastisk. Det er en drøm etter et par andreplasser. Da føles det ekstra godt å kunne stå på toppen nå.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

– Har truffet med formen

SKI-NORDIC-WORLD-MEN-PODIUM

Verdensmester Petter Northug sammen med sølvvinner Alex Harvey (t.v.) og bronsevinner Ola Vigen Hattestad.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Det er mindre enn ett år siden fyllekjøring-skandalen i Trondheim. Siden har det stormet ekstra mye rundt Petter Northug. Skandalen har imidlertid gjort at Norges store langrennsstjerne har skjerpet seg, og spisset formen mot verdensmesterskapet i Falun.

– Jeg tror både Hellner og jeg ville byttet (Oslo mot Falun-gull), men det føles veldig bra å ta det her i Falun. Det er helt fantastisk å bli verdensmester. Jeg kom hit for å kjempe om et individuelt gull, og at jeg klarer det på den første dagen er en stor, stor drøm, sa Northug engasjert.

– Jeg er mest glad for at jeg har truffet med formen. Man får ikke bekreftelsen før i den første konkurransen, la han til.

Intervju med Petter Northug.

Mor og far i ekstase

Men det var ikke bare Petter og Tomas som var til stede og gav jernet i Falun torsdag ettermiddag. For mor og far Northug fulgte sine to sønner aktivt fra tilskuerplass.

Da guttene var nådd oppløpet intensiverte May og Jon Northug støtten. Mens mor heiet og jublet, mistet far både munn og mæle - helt til Petters seier var i boks. Da tok Jon seg til hodet og pustet lettet ut, mens mor intensiverte jubelen. Eldstesønnen var verdensmester igjen.

Petter Northugs foreldre følger med på innspurten i sprintfinalen i Falun på storskjerm.

Bronse til Hattestad

Forhåndsfavoritt Alex Harvey nærmet seg Petter på oppløpet av dagens sprint, men nordmannen holdt canadieren unna til mål med kraftige staketak. Like bak kjempet Ola Vigen Hattestad seg inn til en flott bronsemedalje.

Verdensmesteren fra 2009 var tydelig imponert av sin landsmann.

– Jeg blir aldri overrasket over det Petter gjør. Han er tøff, og spesielt når det dreier seg om gull. Da henter han fram noe ekstra, sa Hattestad.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

«Norsk» semifinale

Alle de fire norske gikk som ventet greit videre fra prologen. I kvartfinalen gikk Ola Vigen Hattestad enkelt videre fra sitt heat, mens det var mye mer spennende å følge de tre andre som gikk mot hverandre i «dødens heat».

Men der dro Tomas Northug til fra start til mål. Lillebror sikret med det god nok tid til at både storebror Petter og Eirik Brandsdal gikk seg enkelt videre til semifinalen.

Der møttes alle de fire norske guttene i samme heat. Og nok en gang gikk lillebror Northug ut i tet. Sammen med Hattestad ble farten holdt oppe helt inn, slik at Petter Northug og Alex Harvey også fikk plass i finalen.

Les også: Norges dobbeltmareritt: Tre nordmenn i «dødens heat»

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • VM-lab blandet prøvesvar: – Sykt

  Andrew Musgrave er bekymret etter at menneskelige feil gjorde at han fikk uriktig prøvesvar på en blodprøve.

  – Det er helt sykt, forteller briten til NRK.

  Tirsdag fikk både Musgrave og lagkamerat James Clugnet beskjed fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) om at det var funnet antistoffer for korona i blodprøvene deres.

  Britene fikk det ikke til å stemme, ettersom de også tok en antistofftest under Tour de Ski, og de har blitt testen jevnlig for korona siden.

  – Jeg forsto at det ikke var mulig, så James sendte en e-post til FIS. Da fant de ut at de hadde blandet prøvene våre med noen andres. Det er meget spesielt, utbryter Musgrave.

  – De bør ha stålkontroll på laboratoriene når det kommer til dopingtester, utdyper han.

  FIS' etiske sjef Sarah Fussek legger seg flat når NRK ringer, og hun forsikrer om at hun har beklaget til langrennsløperne, men at det ikke er noen grunn til bekymring.

  – Analysene av dopingprøver skjer automatisk, men disse antistofftestene må legges inn manuelt. Derfor er det tastefeil som har gjort at resultatene ble blandet, forklarer hun.

  Andrew Musgrave fra Storbritannia under langrennet i skiløypene på Beitostølen Skiarena søndag
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Woods blir ikke siktet etter ulykke

  Golfstjernen Tiger Woods blir ikke siktet for uaktsom kjøring etter bilulykken der han pådro seg alvorlige skader tirsdag.

  Politiet har etterforsket hendelsen, som skjedde på et område som regnes som ulykkesutsatt. Woods var alene i bilen, som rullet rundt da han kjørte av veien.

  Fra før er det kjent at Woods ikke var påvirket da han krasjet, og dagen etter ulykken varsler politiet at det ikke vil bli opprettet sak mot ham for uaktsom kjøring.

  – Dette var en ulykke, sier politisjefen i Los Angeles, Alex Villanueva, ifølge NTB.

 • Elverum med surt mesterliga-tap

  Til tross for å ha ledet 20-17 til pause, og med to mål når under fem minutter gjenstod, tapte Elverum 35-32 for Vardar fra Nord-Makedonia i mesterligaens gruppespill.

  Elverums toppscorere ble Dominik Máthé og Carl Josef Pujol med fem mål, mens Vardars Timur Dibirov scoret ni.

  Den forrige kampen mellom lagene endte 34-34. Vardar passerte med dagens resultat Elverum. Dermed er det norske laget på sisteplass i gruppen som toppes av polske Kielce.

  Elverums neste kamp er mot Paris Saint-Germain 2. mars.

  Eliteserien håndball, menn (21. runde): Elverum - ØIF Arendal (27-27)
  Foto: Fredrik Hagen

Sendeplan

Kl. Program Kanal