NRK Meny
Normal

- De har tydeligvis bestemt seg for at Cologna skal vinne Tour de Ski

Petter Northug sikret seg 15 svært viktige bonussekunder fem kilometer før målgang på mandagens Tour de Ski-etappe. Nå mister han disse sekundene.


Video Northug forstår ikke hvorfor han mister bonus

Petter Northug skiftet spor to ganger opp mot den innlagte spurten.

Juryen mener Northug hindret konkurrentene før en innlagt spurt 5,5 kilometer før målgang. Det får nordmannen til å reagere.

- Slikt skjer i feltet hele tiden, men her har de tydeligvis bare bestemt seg for at Cologna skal vinne Tour de Ski, sier Petter Northug til NRK minutter etter at han har fått beskjeden om at han blir fratatt bonussekundene.

- Det er komisk, sier han.

Nett-TV: Se hele den kontroversielle situasjonen

Video Petter Northug tok spurt i Tour de Ski

slik reagerte NRK-kommentatorene på Northugs gåing

Petter Northug har hatt en svak start på årets Tour de Ski, og var avhengig av et kjempeløp mandag for å knappe inn på forspranget til teten. Derfor tok Petter Northug jr. teten opp mot punktet som ville gi 15 bonussekunder 5,5 kilometer før mål på mandagens jaktstart med skibytte.

På bildene ser vi at Northug ligger foran fjorårsvinner Lukas Bauer. Når sveitsiske Dario Cologna forsøker å gå forbi Northug på yttersiden, legger nordmannen seg ut foran konkurrenten, som et øyeblikk slår oppgitt ut med armene.

Men når svenske Markus Hellner igjen forsøker å gå forbi Northug på innsiden, skifter nordmannen felt igjen. Sikksakk-gåingen bidro til at nordmanen beholdt tetposisjonen de siste meterne opp bakken, og dermed sikret han seg bonussekundene han var på jakt etter.

Etter løpet ble imidlertid nordmannen innkalt til juryen. Etter å ha vært der i 15 minutter, kom han ut - 15 bonussekunder fattigere.

Hva synes du om Northugs taktikk? Diskutér nederst i saken!

Aukland reagerer

Den norske landslagsledelsen har fått 72 timer på seg til å klage på avgjørelsen, men har allerede varslet at så kommer til å skje.

- Vi er sterkt uenige i det juryen har kommet frem til. Vi mener taktisk gåing må være lovlig så lenge det ikke finnes korridorer og så lenge det ikke er kroppskontakt og obstruksjon, sier sportssjef Åge Skinstad.

FIS-direktør Jürg Capol tør ikke si når det kommer en avgjørelse fra FIS om hva som skjer med Norges klage.

- Anken vil bli behandlet i en appelkomité bestående av andre medlemmer enn juryen. Vi vet ikke hvor lang tid det vil ta før en endelig avgjørelse blir tatt, opplyser renndirektør i FIS, Jürg Capol, til NRK.

Dario Cologna, som leder Tour de Ski også etter dagens etappe, slo ut med armene da han følte han ble sperret inne av Northug. Men etter løpet ville han ikke kommentere saken saken

Det vil imidlertid Colognas norske trener Fredrik Aukland.

- Det var unødvendig og ikke fair play, sier han til NRK.

Colognas triumf

Dario Cologna og finske Matti Heikkinen slet seg løs fra resten av feltet på de siste metrene og slo de andre sammenlagt-favorittene på fjerde etappe av Tour de Ski. Heikkinen tok etappeseieren, Cologna økte ledelsen i sammendraget.

Se innspurten her:

Video Gjerdalen beste norske på 9. plass

Den 20 kilometer lange etappen ble dermed en stor triumf for Cologna, som nå seiler sterkt opp i kampen om sammelagtseieren.

Petter Northug lå helt i teten på de to siste innlagte spurtene, men ble stengt inne på slutten og endte på 18. plass. I sammendraget er han 1.37 bak Cologna etter å ha mistet sine 15 bonussekunder.

Fornøyd Cologna

- Et taktisk godt løp av meg. Jeg følte meg fin før start. Nå er jeg trøtt etter fire harde dager, nå ser jeg fram til hvildagen tirsdag, sa en meget fornøyd Cologna. Han leder med 40 sekunder på Curshaw og over minuttet på Hellner.

Best av de norske ble Tord Asle Gjerdalen på 9. plass, 10,6 sekunder etter vinneren.

17 km: Petter kjempet mot Hellner og Bauer og tok 10 nye sekunder. Men Hellner fikk 15 og Bauer 5.

Tok teten med sikksakkløp

14,5 km, og Petter Northug var endelig helt framme i teten. Han gikk først over streken og fikk 15 bonussekunder etter et meget taktisk og sterkt løp opp bakken. Dario Cologna og Marcus Hellner tok 10 og 5 sekunder.

Northug svingte fra side til side og sperret konkurrentene i bakken. Både Hellner og Cologna viste irritasjon over at de ikke fikk lov å gå forbi. Og det var dette juryen ikke godtok.

Cologna økte ledelsen

Dario Cologna vant den siste spurten i klassisk og tok tilbake ledelsen i Tour de Ski sammenlagt. Lukas Bauer tok 10 bonussekunder, og de to drar fra Northug. Nå er det skibytte ved 10 km, og Northug har kontakt når de starter på skøyte-delen.

Devon Kershaw tok 5 bonussekunder ved 7 km og ledet Tour de Ski da. Lukas Bauer tok 10 og Maurice Magnificat 15.

Martin Jaks tok 15 bonussekunder ved 4,5 km. Svenskene Marcus Hellner og Daniel Richardsson tok 10 og 5.

- Vil ta bonussekunder

- Jeg skal ta noen bonussekunder, men jeg liker ikke at de er plassert på toppen av den bratteste bakken, sa Petter Northug før løpet.

Petter Northug har havnet i en vanskelig situasjon i Tour de Ski, etter at han feilet på oppløpet og røk ut i kvartfinalen i gårsdagens klassiske sprint.

Etter løpet sa han at det blir vanskelig å hevde seg i sammendraget, men at han vil satse offensivt for å hente inn det snaue minuttet han er bak ledende Dario Cologna.

Les også: - Nå blir det veldig vanskelig

Les også: Slik skal det gjøres, Northug!

Siste nytt

 • Beskyldes for å ha dopet hundene

  Ledelsen for Iditarod-løpet i Alaska i USA anklager Dallas Seavey, som har vunnet løpet fire ganger, for å ha dopet hundene sine. Selv nekter 30-åringen for å ha gitt forbudte stoffer til dem i årets løp, og han har trukket seg fra neste års løp i protest.

  Dallas Seavey
  Foto: Mark Thiessen / AP
 • New York Rangers tapte igjen

  Mats Zuccarello og New York Rangers gikk på nok en smell da de tapte 1-4 mot San Jose Sharks natt til tirsdag. Lørdag fikk Rangers en kjærkommen opptur med en 4-2-seier, men mandag ble det nytt tap. Laget har nå tapt åtte av sesongens ti kamper.

  Feiret scoring
  Foto: Adam Hunger / Ap
 • Ronaldo ble årets spiller

  Cristiano Ronaldo ble kåret til årets spiller under FIFAs prisutdelingsgalla i London mandag. Real Madrid-stjernen har vunnet priser på løpende bånd de siste sesongene. Mandag stakk han av med en ny gjev utmerkelse – i kamp med Barcelonas Lionel Messi og Paris Saint-Germains Neymar.

  FBL-FIFA-AWARDS
  Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM-kvalifisering fotball, kvinner: Nederland - Norge
4-4-2 VM-kvalifisering fotball kvinner: Nederland - Norge
VM-kvalifisering fotball: Nederland - Norge