NRK Meny
Normal

- Nå blir det veldig vanskelig

Petter Northug røk ut med knappest mulig margin i kvartfinalen i klassisk sprint søndag, og tapte mye tid i sammendraget. Han nekter likevel å gi opp.

Video Northug følte han hadde kontroll

Se video: Northug trodde han hadde kontroll.

Petter Northug

Petter Northug lyktes ikke på dagens klassiske sprint, og røk ut i kvartfinalen.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix
Simen Østensen

Simen Østensen ble beste norske på fjerdeplass.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Petter Northug ligger nå nesten et minutt bak Dario Cologna, som ble nummer tre og beholdt sammenlagtledelsen. Svenske Emil Jönsson vant rennet.

- Nå blir det vanskelig å vinne sammenlagt, innrømmer Northug overfor NRK.

Han var på forhånd en av favorittene, etter å ha kommet på pallen i de fire siste klassiske sprintene han har deltatt i. Nå vil han legge om taktikken i Tour de Ski.

- Jeg må være mer offensiv i de neste rennene, og jakte bonussekunder. Men det er veldig stor avstand opp nå, sier han.

Vil ikke trekke seg

Også Devon Kershaw (2. plass) og Alexander Legkov (6. plass) tok seg til finalen i sprinten og økte forspranget til Northug søndag. De to fikk henholdsvis 56 og 42 bonussekunder. Cologna innkasserte 52 bonussekunder for sin 2. plass.

- Jeg har ikke gitt opp sammenlagtseieren. Men det blir veldig vanskelig, sier Petter Northug til NRK.

- Vurderer du å trekke deg?

- Nei, dette er god trening uansett, sier han.

Dårlig sporvalg

Det var altså klart allerede etter kvartfinalene man kunne slå fast at Petter Northug ville tape terreng i Tour-sammendraget. Han kom inn på oppløpet sammen med canadieren Alex Harvey, og tapte overraskende spurten om andreplassen i deres heat.

Simen Østensen gikk først over streken, og sikret dermed tidlig sin posisjon som beste nordmann i dagens renn. Han endte til slutt på fjerdeplass bak Dario Cologna, Devon Kershaw og vinneren Emil Jönsson.

Northug forteller til VG Nett at trodde han hadde god kontroll da han kom inn på oppløpet, men at sporvalget hans antakelig var feil.

- Hadde jeg fått sjansen om igjen, hadde jeg valgt det venstre sporet. Jeg visste egentlig at spor to og tre var raskest, men ikke hvilket Simen kom til å velge. Da han tok nummer tre, og jeg kom på høyresiden, måtte jeg ta nummer fire. Men man må ta et valg når man kommer inn i stor fart, sier Northug.

Video Se mennenes sprintfinale i Tour de Ski

Se Emil Jönsson vinne sprintfinalen her.

Svak norsk innsats

Det var ikke bare Northug som måtte kaste inn håndkleet tidlig blant nordmennene søndag.

Roger Aa Djupvik ble i likhet med Northug utslått i kvartfinalen, mens Tord Asle Gjerdalen, Snorri Einarsson og Kristian Tettli Rennemo forsvant i kvalifiseringen.

Det må likevel legges til at Norges spesialsprintere står over hele Tour de Ski, og tar heller en treningsperiode for å være best mulig forberedt til VM i Holmenkollen senere i vinter.

Kan Northug reise seg og ta igjen Cologna? Diskutér her!

Siste nytt

 • Stake Leangen på andreplass

  Vegard Stake Laengen ble nummer to på fredagens etappe i sykkelrittet Volta a Catalunya. Han måtte se seieren gå til bruddkollega Jarlinson Pantano. Den norske UAE-rytteren var i brudd store deler av dagen. Med rundt 500 meter igjen stakk Pantano og fikk forspranget han trengte på Laengen, som trillet i mål like bak. Verdenstourrittet avsluttes søndag.

  Laengen
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Stoch leder

  Kamil Stoch leder etter første omgang i skiflyvningen i Planica. Robert Johansson hoppet 245 meter og ligger på andreplass, 4,9 poeng bak. Johann André Forfang ligger på tredjeplass. Andre omgang starter ca klokken 1610.

  Robert Johansson
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Solberg til Siofolk

  Silje Solberg ble i dag offisielt presentert som Siofolk-spiller. Den ungarske klubben har også bekreftet at de har ansatt Tor Oddvar Moen som trener. Klubben fortsetter å forsterke for å ta opp kampen mot Gyør i den ungarske ligaen.

  solberg
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Privatlandskamp fotball menn: Norge - Australia
VM kunstløp: Friløp kvinner