Hopp til innhold

Norsk totaldominans bekymrer – Iversen mener man burde fjerne verdenscupplasser

Iver Tildheim Andersen (22) tok noe overraskende en sterk seier på Lillehammer, mens det var hele ni (!) nordmenn blant de ti beste. Flere av Norges langrennsprofiler er bekymret over dominansen.

Cross-Country Skiing, World Cup, Lillehammer, Men's 10 km

BEKYMRET: De norske løperne dominerte på Lillehammer. Nå mener Emil Iversen at verdenscupplasser burde fjernes.

Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

– Jeg trodde ikke jeg skulle vinne. Men jeg så at Klæbo var litt syk og at andre kunne kjempe om seieren. Da tok visst jeg muligheten, sier Andersen til NRK etter sjokkseieren.

Det ble en norsk jubeldag i løypene på Lillehammer. Med Andersen i spissen, var det hele ni nordmenn blant de ti beste på dagens 10-kilometer. 22-åringen overrasket hele feltet og tok sin først verdenscupseier.

– Helt sprøtt, sa NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn om den elleville resultatlista.

Cross-Country Skiing, World Cup, Lillehammer, Men's 10 km

VANT: Iver Tildheim Andersen debuterte i verdenscupen på femmila i Holmenkollen i mars, og tok fredag sin første verdenscupseier.

Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN

– Nesten norgescup

Rett bak fulgte Didrik Tønseth og Hans Christer Holund, som var med på å utgjøre en helnorsk pall.

– Nesten norgescup, kommenterte Bjørn.

– Hva skal utlendingene si nå? Klæbo står over, men Andersen er i ferd med å gjøre det helt store, sa han senere.

Holund tok en sterk tredjeplass og er ikke overrasket over den norske dominansen.

– Det er ikke bra, sier han og får støtte av Emil Iversen, som fikk en litt tyngre dag i løypa og havnet til slutt på 12.-plass.

– Det er ikke helt bra. Det er ikke bra.

Er du bekymret?

Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer

TØFT: Emil Iversen fikk en småtung dag i løypene på Lillehammer.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er ille. Men vi har visst at det skal være sånn. Jeg får være fornøyd med egen gjennomføring og så må kanskje den nasjonale kvoten bort, svarer Iversen.

Han fortsetter:

– Altså, det er så ille som det kan bli.

Vanligvis har Norge seks faste plasser som grunnkvote i verdenscupen. Men i verdenscuprennene som arrangeres i Norge kan Norge stille med tolv løpere.

– Det er ingen grunn til å ha med flere enn seks. Da blir det bare tolv blant de beste istedenfor seks. Men det er nå bra for meg, for hvis ikke hadde jeg ikke gått i dag, sier Meråker-løperen.

I fjor var sju nordmenn blant verdens ti beste distanseløpere. På Lillehammer var dominansen enda større. Med både Iivo Niskanen ute etter korona og russerne utestengt etter krigen i Ukraina, fulgte rennet på Lillehammer mønsteret av den tidligere norske dominansen i langrenn.

Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer

HELNORSK: Didrik Tønseth tok andreplassen og hadde 2,8 sekunder opp Andersen, mens Hans Christer Holund ble nummer tre, 9,1 sekund bak vinneren.

Foto: Heiko Junge / NTB

Ni blant de ti beste, skjedde i et renn der 12 norske løpere deltok. Alle endte innenfor de tjue beste.

Holund påpeker at resultatlista ikke ser bra ut.

– Det ser jo ikke så bra ut når det er så mange nordmenn i toppen. Men det skal sies at vi har en sterk nasjon som ikke skal delta og som ikke er her i dag. Så i en vanlig sesong så hadde vi nok ikke vært ni mann i toppen der. Også er den nasjonale kvoten en gulrot for de som går Norgescup. Jeg synes ikke vi skal kutte den ut, sier han.

Les også: Avgjørelsen forandrer sporten: – Tallene lyver dessverre ikke

Bolsjunov knekker staven på oppløpet under VM-femmila i Oberstdorf i 2021. Klæbo ble disket etterpå.
Bolsjunov knekker staven på oppløpet under VM-femmila i Oberstdorf i 2021. Klæbo ble disket etterpå.

Grep sjelden mulighet

22 år gamle Andersen har gått verdenscupen én gang tidligere. Det skjedde under femmila i Holmenkollen i mars. Da ble han nummer 24.

– Når skjønte du at du kjempet om seieren?

– Da jeg ledet på første skjønte jeg det var gode muligheter, for det er mange som åpner hardt. Men når jeg gjør det, så skjønner jeg det er muligheter.

– Jeg er heldig som fikk muligheten i dag, så man må gripe den. Man sier normal is enough, men når man får sjansen er det bare å dra frem noe ekstraordinært, fortsetter han.

Andrew Musgrave tok fjerdeplassen, som eneste utlending blant topp ti. Håvard Moseby kom like på femteplassen. Han er imponert over sjokkseieren til Andersen.

Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer

FORNØYD: Andersen i lederstolen underveis i rennet.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg har vært på lag med Iver i mange år nå. Selv om det kommer som en overraskelse, er jeg ikke supersjokkert. Han er en god skøyter, men at det var så bra nivå hadde jeg ikke trodd fra start av i dag, sier Moseby til NRK.

Iversen bak

Iversen fikk det tungt i Ruka sist helg, men fikk tillit på fristilsdistansen i verdenscupen på Lillehammer.

– Han har litt kniven på strupen her, Emil Iversen, sa NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland før start.

Trønderen kjørte inn til svake tider innledningsvis, men fikk det til å klaffe bedre etter hvert. Iversen havnet til slutt på en 12. plass, 30 sekunder bak Andersen.

– Det var egentlig greit. Jeg prøvde å åpne kontrollert og så var det bare å spe på mot slutten. Så kom det en kollega av meg og det var et løpsopplegg som jeg hadde lagt opp. Jeg var ikke med på å kjempe om seieren i dag, men det var ikke ambisjonen i dag, sier Iversen til NRK.

Lørdag venter sprint i fri teknikk på herreløperne, mens på søndag er det 20 kilometer i klassisk stil med fellesstart som står på programmet.

Siste nytt

 • Stjerneduoen Mol/Sørum åpnet 2023-sesongen med seier

  Sandvolleyballstjernene Anders Mol og Christian Sørum fortsatte vinnerrekken i 2023-sesongens første kamp mot Italia-duoen Paolo Nicolai/Samuele Cottafava.

  Nordmennene vant i Doha med sifrene 21-15, 19-21, 15-12.

  Mol og Sørum fikk en knallgod start og opparbeidet seg raskt en åtte poengs ledelse på stillingen 10-2.

  Italienerne spilte seg mer med i kampen utover i settet, men måtte til slutt se seg slått.

  Den norske duoen fikk en langt tyngre start på det andre settet da Nicolai/Cottafava fikk en 4-1-ledelse.

  Mol og Sørum slo tilbake og kjempet seg til 11-10 halvveis ut i settet. Likevel var det italienerne som stakk av gårde med seier i settet.

  Det siste og avgjørende settet ble uhyre jevnt, hvor Mol og Sørum hadde en liten ledelse hele veien. Med solid spill kunne de innkassere 2023-sesongens første seier.

  Mol og Sørum avsluttet den koronautsatte 2022-sesongen med tittelseier i verdenstourfinalen sist søndag. Der møtte de Nicolai/Cottafava i både gruppespillet og semifinalen. Begge kampene resulterte i seier for de nybakte mesterne. (NTB)

  EM Sandvolley München 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • La nylig opp - nå åpner Mayer for comeback

  Den østerrikske OL-vinneren Matthias Mayer utelukker ikke et comeback som toppalpinist.

  Under to måneder etter han la opp, åpner nå østerrikeren opp for et fremtidig comeback i verdenscupen.

  – Jeg har mange tilbud på bordet. De etterlyser et comeback. Og det vil jeg heller ikke utelukke det, selv om jeg for tiden er på ferie. Men hvis jeg finner flammen igjen, så hvorfor ikke? Jeg trives veldig godt som sivil, men det trenger ikke vare evig, sier Mayer til Kronen Zeitung.

  Mayer avsluttet karrieren med elleve verdenscupseirer, tre OL-gull og en OL-bronse. Østerrikeren har kjørt 13 sesongen på det øverste nivået.

  Han har tatt ett OL-gull i utfor (2014) og to i super-G (2018 og 2022). Han tok også bronse i utfor i 2022. (NTB)

  Matthias Mayer
  Foto: TIZIANA FABI / AFP
 • Ny Barcelona-seier - legger press på rivalen

  Scoringer fra Raphinha og Robert Lewandowski sørget for sesongens 16. Barcelona-seier. Katalanerne troner øverst i La Liga, og presset på Real Madrid øker.

  Et selvmål helt på tampen fra Jules Koundé hadde til slutt ingen betydning for Barcelona som slo Real Betis 2-1 på bortebane onsdag kveld.

  Den spanske storklubben har fått ordentlig fart på sakene sine denne sesongen, og leder akkurat nå La Liga med åtte poeng ned til Real Madrid. Real Madrid har riktignok én kamp mindre spilt.

  Real Madrid skal i aksjon mot Valencia i kveld og har neppe råd til å snuble.

  Barcelona
  Foto: CRISTINA QUICLER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste