Hopp til innhold

Avgjørelsen forandrer sporten: – Tallene lyver dessverre ikke

Lørdag blir det avgjort om Russland blir utestengt fra skisporten i vinter. NRKs gjennomgang viser hvordan beslutningen endrer skiverdenen.

Situasjonen er i dag at russiske utøvere ikke får delta i internasjonale skirenn, etter invasjonen i Ukraina. Men til helgen skal Det internasjonale skiforbundet (FIS) bestemme om utestengelsen opprettholdes den kommende sesongen.

Det er bare en mulig beslutning på lørdag. Utestengelsen av Russland og Belarus kommer til å gjelde for den vinteren som kommer nå også, sier NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt og utdyper:

Russland og Ukraina er to så sentrale aktører i internasjonal skisport at de ikke kan settes opp mot hverandre i konkurransesammenheng, slik krigen har utviklet seg de siste ukene.

Bolsjunov foran tre nordmenn i løypene.

Dette er blitt et vanlig syn i skisporten. Aleksandr Bolsjunov med en rekke nordmenn på slep.

Foto: Lise Åserud

Fra russisk hold er det samtidig spådd en mørk fremtid for sporten, dersom de blir utestengt fra vinteren.

– Jeg kan si at langrenn, og sport over hele verden, ikke kan eksistere uten Russland, uttalte den tidligere russiske skistjernen Julia Tsjepalova for tre uker siden.

Men hvordan vil egentlig en russisk utestengelse påvirke langrennssporten?

Voldsom dominans

NRK har gjort en gjennomgang av alle renn med både russisk og norsk deltagelse de tre siste sesongene. Den viser tydelig at langrenn uten Russland endrer sporten på herresiden.

Tallene lyver dessverre ikke. De siste sesongene har vært en landskamp mellom Norge og Russland, sier Torgeir Bjørn.

Resultatene fra de 64 siste individuelle herrerenn i verdenscup og mesterskap viser blant annet at:

  • Norske og russiske herrer har tatt 80 prosent av topp fem-plasseringene de tre siste sesongene.
  • Det har nesten bare vært russere og nordmenn blant de ti beste i flere renn.
  • Åtte av de ti beste løperne i verdenscupen var fra Norge og Russland, da russerne ble utestengt i mars. 15 av de 20 beste utøverne var russere eller nordmenn.
  • 13 av de 15 beste løperne var fra disse to nasjonene i distansecupen.

De tre siste sesongene har vist lignende mønster. Tar man bort Russland skjer det store endringer.

Her ser du hvordan resultatlisten fra OLs siste øvelse hadde endret seg uten russerne:

Og slik ville det gått dersom man hadde tatt bort Russland fra alle resultalister siden november 2019.

  • Norge ville vunnet nesten 80 prosent av alle rennene.
  • Norge hadde tatt samtlige medaljer i VM i 2021. De ville også tatt femdobbelt i to av øvelsene.
  • Herrenes prestasjoner i OL sist vinter fikk kritikk. Uten russerne ville det blitt fire gull og to medaljer i tre av øvelsene.
  • Norge ville i snitt hatt mer enn tre av de fem beste i hvert eneste renn de siste tre sesongene. I distanserenn ville andelen vært cirka 70 prosent.
  • Norge ville hatt syv av de åtte beste i distansecupen sist sesong.

Sier klart nei

Dersom neste sesong følger mønsteret fra de tre siste sesongene gir tallene en pekepinn på hvordan sesongen kan bli.

Det er bare en enslig svale fra Finland, Niskanen, som har blandet seg inn. I tillegg er det en italiener, Pellegrino og et par franskmenn, Chanavat og Jouve, i sprint. Det er kun det som har vært reelle utfordrere for Norge, i tillegg til Russland, sier Bjørn og legger til:

Når det bare blir et lag igjen på banen blir det nesten «walkover» for Norge. Og det er selvfølgelig ikke gunstig for sporten internasjonalt.

Landslagsløper Hans Christer Holund før landslagets testrenn i Holmenkollen.

Landslagsløper Hans Christer Holund er klar i talen om Russland.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Denne uken er herrelandslaget samlet i Oslo. De er samstemte om en ting; russerne kan ikke gå verdenscup eller VM så lenge krigen pågår i Ukraina.

– For produktet langrenn, isolert sett, så er det kjempekjipt. Det er kjipt at vi ikke får den knivingen med Russland, sier Erik Valnes, som samtidig er krystallklar på at det ikke er riktig at de får gå renn til vinteren.

Han får støtte fra lagkompis Hans Christer Holund:

– Russland er i krig. Vi må vise hva vi står for og ikke tillate dem å gå skirenn, som om ingenting har skjedd, sier Holund.

Fall internasjonalt

Fjoråret ga en forsmak på hva som skjer når en av de to store nasjonene uteblir. Norge trakk seg fra en rekke verdenscuprenn på grunn av pandemien. Resultatet ble blant annet at Russland hadde seks løpere blant de sju beste i Tour de Ski.

Det samme skjedde da Russland ble utestengt fra verdenscupen i mars i år, etter invasjonen i Ukraina. Da ble det blant annet trippel norsk på femmila i Kollen og fem blant de seks beste i verdenscupavslutningen i Falun.

Bolsjunov tar OL-gull foran flere russiske og norske løpere i Kina.

Aleksandr Bolsjunov vant OL-gull på femmila (forkortet til 28 km). Fire av de seks beste var russere.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Vi har en gylden generasjon som riktignok går mot slutten. Men så har vi også bedre økonomiske ressurser enn de fleste. Dette har sammenfalt med en internasjonal tilbakegang av gode løpere, sier Torgeir Bjørn.

Han påpeker at en rekke nasjoner er blitt langt svakere enn de var for noen år siden.

Det har ført til at Norge har enorme resultater internasjonalt. Men Russland har et lag som nesten er på høyde, sier Bjørn.

Tidligere i høst uttrykte generalsekretæren i FIS, Michel Vion, at det allerede denne sesongen kunne bli aktuelt med russisk deltagelse igjen. Det skapte stor debatt.

Torgeir Bjørn på verdenscuprenn i Kuusamo.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn

Foto: NRK

Fra norsk og svensk hold har det nylig blitt truet med boikott dersom russerne får delta i verdenscupen og VM. Og det har vært bred enighet på tvers av en rekke idretter om at utestengelse er det eneste rette i dagens situasjon.

Bjørn påpeker at det ut fra den informasjonen han har, er det ikke er aktuelt å slippe til Russland i skisporet igjen nå.

Synkende TV-tall

Samtidig får beslutningen en kommersiell konsekvens for FIS. Russland har reddet de synkende TV-tallene deres de siste årene. Tallene for langrenn var de laveste på fem år sist vinter. Russerne stod da for 29 prosent av seerne, ifølge en rapport utført for FIS av medieanalysebyrået Nielsen.

Tallene for den russiske interessen nådde faktisk en topp da russerne dominerte voldsomt i Tour de Ski i fjor, i Norges fravær.

De totale seertallene for langrenn har siden 2017/18-sesongen falt med 20 prosent.

Nielsen-rapporten peker blant annet på at rettighetshavere har skiftet hånd fra allmennkringkastere til kommersielle aktører og at enkelte renn er blitt avlyst.

Samtidig har russerne mer enn doblet antall TV-tittere. En grunn er at langrenn ble gjort mer tilgjengelig via gratiskanalen MatchTV. Nielsen-rapporten peker også på «Bolsjunov-effekten», som en medvirkende grunn til at russerne hadde en vekst i seertall på 143 prosent.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIC / NRK

NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt

Foto: ALEM ZEBIC / NRK

Saltvedt påpeker at konsekvensen for langrennssporten er potensielt katastrofal, men at den idretten ikke har vært sett på som det viktigste for FIS-ledelsen.

De mulige konsekvensene av å tillate Russland og Belarus å delta er så uoversiktlig at FIS aldri vil tørre å ta en slik beslutning, sier Saltvedt.

Siste nytt

  • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

    Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

    – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

    Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

    Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

    Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

    – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

    Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

    Britain Wimbledon Tennis
    Foto: Kin Cheung / AP
  • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

    Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

    Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

    Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

    Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

    Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

    Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

    Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

    Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

    – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

    – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

    Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

    Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

    Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

    Premier League - Chelsea v Everton
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal