Hopp til innhold

Sjåstad Christiansen innrømmer tåretabbe: – Hadde en dårlig følelse

Høy luftfuktighet og bratte bakker gjør at skiskytterne sliter med tårer i øynene på standplass i Kontiolahti. Vetle Sjåstad Christiansen tror det førte til bom på liggende skyting.

Du har kanskje lagt merke til det på TV-bildene. Inn mot standplass har enkelte av skiskytterne begynt å gni seg i øyene.

Her i finske Kontiolahti var det lørdag rundt seks kuldegrader, med en luftfuktighet på hele 90 prosent.

– Det er det samme hver gang. Det ser ut som jeg gråter, bare på grunn av luftfuktigheten og kulden. Jeg må tørke øynene mine. Hvis ikke blir det vanskelig på skytingen. Det er noe jeg bare må gjøre, sier Émilien Jacquelin til NRK.

Franskmannen hadde samme problem under tirsdagens normaldistanse. Lørdag gikk det bedre og han ble nummer fem på sprinten, som endte med norsk dobbeltseier – med Johannes Thingnes Bø foran Sturla Holm Lægreid.

En som gjerne ønsket å blande seg lenger oppe i tetkampen var Vetle Sjåstad Christiansen. Med to strafferunder endte han på en tiendeplass.

– Jeg hadde en dårlig følelse da jeg la meg ned. Jeg rotet med stillingen og fikk litt sånne vindtårer i øynene der. Jeg burde blunket den tåren ut. Da tror jeg at jeg hadde truffet det første skuddet der, sier han til NRK.

– Det begynte uklart, og så fikk jeg blunket det ut til andreskuddet. Det var litt urutinert av meg å prøve og skyte med det. Det ble vist at det ikke gikk.

Lunde: – Klarer ikke å se blinken

Sjåstad Christiansen sier de bratte utforbakkene i løypenettet også gjør at de får mye vind på øyet.

– Vi har vel like gener, jeg og Jacquelin, med at vi gråter fort i vinden. Det er litt sånn halvutfordrende. Det kommer oftere på enkelte værtyper, og tydeligvis i dag, sier Sjåstad Christiansen.

NRKs skiskytterekspert, Ola Lunde, sier det er viktig at utøverne forbereder seg på det.

Biathlon, IBU World Cup, Kontiolahti, Men's 20 km

BOMMET: Vetle Sjåstad Christiansen tror han bommet på første skyting på grunn av uklart syn.

Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

– Du må sørge for at du får tørket ut tårene når du er på vei ned, og ikke skyte før det er i orden, sier han.

– Problemet er at du ser ikke klart. Du klarer ikke se blinken, du får rett og slett en ullen blink. Det er kjempedumt å skyte med tårer i øynene, sier Lunde.

Tandrevold og Lien topp ti

Kvinnenes sprint endte med seier til østerrikske Lisa Theresa Hauser. Hun vant foran Liza Vittozzi og Linn Persson.

Ingrid Landmark Tandrevold var lenge med i kampen om seier og ledet ut fra første skyting. På den andre skytingen måtte hun ut i én strafferunde, og til slutt endte hun på en delt sjetteplass, 31,6 sekunder bak Hauser.

Ida Lien ble nummer ti, også hun med én strafferunde. Det er Liens fjerde topp ti-plassering i verdenscupen.

Seier til lynrask Thingnes Bø

Selv med én bom, var Johannes Thingnes Bø klart best på herrenes sprint i Kontiolahti lørdag. Med den desidert raskeste langrennstiden sikret han seg sin 56. verdenscupseier.

Sturla Holm Lægreid fulgte opp den gode norske dagen med en andreplass, 10,5 sekunder bak Thingnes Bø.

– Han er helt unik. Det er visse arenaer hvor han er uslåelig, og dette er en av dem. Han er en kunster på skiene. Det er litt frustrerende for en storebror å se på. Det ser så lett ut, sier Tarjei Bø om lillebror Johannes.

Johannes Thingnes Bø

SPRINTSEIER: 29 år gamle Johannes Thingnes Bø tok sin 56. verdenscupseier.

Foto: Vesa Moilanen / NTB

– Han er en Gud i løypa. Johannes blir en hard nøtt å knekke i år. Han har fått en sånn ny giv over seg, sier Filip Fjeld Andersen, som selv ble nummer seks.

– Jeg leverer det jeg er god for i dag. Jeg hadde et lite håp om min tiende verdenscupseier i dag, men Johannes er en sterk fyr og jeg gratulerer han med seieren i dag. Det der var imponerende, sier Holm Lægreid om overmannen.

Les også: Lot seg irritere av NRK under oppvarminga: – Det var ikke bare positivt

Biathlon, IBU World Cup, Kontiolahti, Women's Relay
Biathlon, IBU World Cup, Kontiolahti, Women's Relay

De norske skiskytterherrene vant stafetten fredag, men lørdagens sprintseier er den første individuelle seieren til en norsk skiskytter denne sesongen.

Med seieren tangerte også Thingnes Bø antall seire fra fjorårssesongen – samtidig som han kan ikle seg den gule trøya på søndagens jaktstart.

– Det betyr masse. Det er også måten det blir vunnet på. Jeg vinner fordi jeg er meg selv igjen, og på mitt aller beste nivå. I fjor hadde jeg og en seier før jul, men da følte jeg ikke at jeg var den Johannes som jeg kjenner. Å vinne nå på denne måten er veldig bra, forteller Thingnes Bø til NRK.

Sturla Holm Lægreid

NUMMER TO: Sturla Holm Lægreid gikk inn til andreplass.

Foto: Vesa Moilanen / NTB

Også Johannes Dale (nummer syv) og Vetle Sjåstad Christiansen (nummer ti) endte blant de ti beste.

Sturla Holm Lægreid måtte se at to bom på siste skyting på torsdagens normaldistanse gjorde at seieren glapp, men lørdag var han feilfri på standplass i lørdagens sprint.

– Jeg hadde en god følelse, men jeg var kanskje ikke like rå i sporet som jeg var de andre dagene. Hvis noen skyter ti treff, så har de muligheten til å slå meg. Det er noen få, og jeg vet ikke hvordan de har skutt så langt. Da tenker jeg spesielt på Johannes Thingnes Bø, sa Holm Lægreid til TV 2 like etter målgang.

Siste nytt

 • Haaland og City videre i FA cupen etter seier over Arsenal

  Manchester City er klare for femte runde i FA-cupen etter 1-0 seieren over Premier League-leder Arsenal.

  Erling Braut Haaland var med fra start for City, mens kaptein Martin Ødegaard startet på benken for de rødkledde.

  Haaland fikk seg et stygt slag i det 28. minutt. Den norske kjempen ble liggende nede, men ristet det raskt av seg.

  Arsenals Rob Holding hadde fått tydelig beskjed fra trener Arteta om å hindre Haaland. Det kunne fort straffet seg med et rødt kort etter bruk av både albue og riving.

  – Han rives ned. Da lever Holding farlig. Han skjønte at han kunne komme i trøbbel, sa Viaplay-kommentator Roar Stokke da Holding fikk gult kort.

  – Da er det ubehagelig å spille én mot én med så lite sikring, når du har et gult kort i tillegg, sa ekspertkommentator Lars Tjærnås.

  Hodling ble byttet ut like etter pause i det 46. minutt.

  Men Haaland fikk tøff behandling gjennom hele kampen, og han slet med å komme seg forbi hindringene.

  Har Arsenal funnet oppskriften på å stoppe jærbuen?

  Sjanse på sjanse bød seg for City i andre omgang. Og til slutt satt det etter en ping-pong-retur via stolpen fra Jack Grealish, seatte Nathan Aké ballen kontrollert ned i det lengste hjørnet.

  Ødegaard ble spart helt til det 74.-minutt, uten at kapteinen ble sentral i spillet.

  Det var første gang Haaland og Ødegaard spilte mot hverandre, men den store norske duellen uteble.

  city
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Frankrike ble for sterke - Sverige ute av håndball-VM

  Glenn Solberg og «söta bror» fikk slite da de møtte Frankrike i VM-semifinalen på hjemmebane i Stockholm. Det endte 31-26 til Frankrike.

  Det ble en tøff første omgang for hjemmelaget, og det gikk ikke veien for Solbergs mannskap. Gjennom gode keeper- og forsvarsprestasjoner gjorde svenskene det de kunne for å holde franskmennene unna, men kunne ikke stoppe det uunngåelige.

  Frankrike festet grep og fant hyppig veien til nettmaskene. Svenskene fikk på den andre siden slite med å score da den franske keeperen Vincent Gerard sto støtt. Jim Gottfridsons fravær preget tydelig Sverige. Det sto 16-12 til Frankrike til pause.

  Etter hvilen hadde svenskene endret på siktet og ble giftigere foran mål, men beklageligvis for Sverige hadde franskmennene gjort det samme.

  Den franske streken Nedem Remili spilte en god kamp, utnyttet de svenske svakhetene og kunne tilrettelegge for lagkameratene og gjentatte ganger finne nettmaskene selv.

  I en fullsatt arena gjorde de gulkledde på tribunen det de kunne får å hjelpe laget framover, men det nyttet ikke.

  Sverige strammet inn forspranget til to mål i 2. omgang, men måtte til slutt se seg slått av et overlegent fransk lag.

  Dermed må Sverige ut i bronsekamp søndag mot Spania. Frankrike spiller VM-finale mot Danmark samme dag.

  (©NTB)

  lHSFk6D4d-o
  Foto: Anders Wiklund / AP
 • Korsbåndskade for Haugland etter fall i junior-VM

  Alpinisten Ine Haugland (20) fra Skade får et langt fravær fra sporten. Det er konstatert korsbåndskade etter at hun falt i utforrennet i junior-VM nylig.

  Haugland kom bakpå over en kul og fikk en rotasjon. Hun ble hentet av helikopter etter det ublide møtet med blankisen i St. Anton. Etter undersøkelser på det lokale sykehuset i Østerrike så det først ut som hun slapp med skrekken, men nye undersøkelser i Oslo denne uken viste at korsbåndet røk.

  Nå venter operasjon i februar, og hun vil være ute i omtrent et år.

  – Kjempekjedelig, men målsettingen er å komme tilbake for fullt, sier Haugland til skiforbundets nettsted.

  Alpinlandslagets lege Marc Jacob Strauss sier at det er en tradisjonell korsbåndskade og at Haugland har gode muligheter til å komme tilbake for fullt.

  (©NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste