Hopp til innhold

Heddas (20) «nei» til forbundet ble løftet opp på bordet til ski-toppene: – Et stort tankekors

En rekke U23-løpere på herresiden, samt stortalentet Hedda Østberg Amundsen (20), ønsket ikke, eller takket nei til et tilbud om en rekruttsatsing i regi av Norges Skiforbund. Det mener NRKs eksperter er bekymringsfullt.

Bjervig

FIKK TILBUD: Hedda Østberg Amundsen (høyre) var ønsket med på kommende sesongs rekruttlandslag av langrennssjef Espen Bjervig (venstre).

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

For i begynnelsen av mai skrev nemlig NRK at Skiforbundet skrinlegger rekruttsatsing på herresiden og dannet heller et rent jenterekruttlag.

Langrennssjef Espen Bjervig begrunnet det med at guttene og jentene de var i dialog med, hadde ulike behov. I tillegg til signaler om å styrke en langsiktig jentesatsing, ble det derfor et rent jentelag, sa Bjervig.

Bakgrunn: Forbundet skrinlegger herresatsing på rekrutt: – Etterlatt til oss selv uten hjelp

– Stor utfordring

I kjølvannet av Bjervigs uttalelser tidligere i mai, har flere kilder i Ski-Norge overfor NRK reagert på fremstillingen av situasjonen på rekruttlandslagsnivå. For forbundet var i kontakt med flere løpere som opplevde å få et tilbud, og minst én jente takket nei til et skriftlig ett. Det får NRK nå bekreftet.

NRK-ekspert Fredrik Aukland mener det for det første viser at Norges Skiforbund (NSF) har en stor utfordring dersom utøvere tatt ut til å representere landslag takker nei til plassen. For Aukland er det ikke tvil om at landslagsløpere må få det beste sportslige tilbudet.

– Først og fremst på grunn av den kompetanseutvekslingen og toppidrettskulturen som skapes ved at de beste trener sammen, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Aukland

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland, her avbildet på jobb under VM i Seefeld sist vinter.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ekspertkollega Torgeir Bjørn er av samme oppfatning.

– Det er et stort tankekors at de takker nei. I tiden etter junioralderen må de beste U23-løperne være i Skiforbundets system. De skal ta ansvar for det. Først og fremst fordi det for utøverne er viktig læring av den norske suksessmodellen, sier han.

Torgeir Bjørn

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

At det ikke finnes noen rekruttsatsing på herresiden i Norges Skiforbund kommende sesong, synes ikke Torgeir Bjørn noe om. Han påpeker igjen at de er nødt til å ha det beste sportslige tilbudet og at det omtrent er viktigere å ha et godt landslagstilbud de første årene som senior enn for juniorer.

– Det er den overgangen som er krevende for de fleste guttene og jentene. De trenger noen år og derfor er det viktig at det er i forbundets regi. Thomas Bucher-Johannessen og Harald Østberg Amundsen ville vært selvskrevne på et rekruttlandslag.

– Er dette urovekkende?

– Det er en stor overgang fra junior til senior. Det er de første årene som senior det er viktig å ha et godt landslagstilbud. Da må Skiforbundet stille med et opplegg som er så bra, slik at de takker ja, sier Bjørn.

– Prinsipielt viktig

Kilder har også overfor NRK påpekt at dersom minst én U23-løper ikke har ønsket en plass på et landslag på rekruttnivå, og takket nei til et skriftlig tilbud, kan det skape en presedens for at utøvere kan gjøre det samme også på elitenivå.

Slik NRK fortalte tirsdag, ønsket Astrid Uhrenholdt Jacobsen å stå utenfor landslaget kommende sesong. Det får hun ikke. Takker hun nei til landslagsplass, vil Skiforbundet nekte henne å delta i verdenscup, noe de ifølge eget fellesreglement har rett til.

Bakgrunn: Jacobsen ville ut av landslaget – fikk nei hvis hun ville gå verdenscup

– Det er gode muligheter for at løpere som har takket nei til rekruttlandslag tar steget opp til å representere Norge i verdenscup. Hvordan NSF behandler disse vil kunne skape presedens også for eliteløpere og deres muligheter for å stå utenfor landslag. Derfor er denne saken prinsipielt viktig og spesiell, sier Aukland, og mener med det at regelverket er uklart.

NRK vet også at problemstillingene og utfordringene har vært diskutert i forbundet og også helt opp på styrenivå (langrennskomiteen). Se hva Skiforbundet svarer litt lenger ned i saken.

Saken fortsetter under bildet.

Jacobsen

ØNSKET Å SATSE UTENFOR LANDSLAGET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Fortsetter med privatlag

For NRK har de siste ukene tatt kontakt med flere løpere som angivelig var plukket ut til en rekruttsatsing. Én bekrefter at det forelå et form for skriftlig tilbud, men takket nei.

Det er Hedda Østberg Amundsen. Hun fikk blant annet sjansen i tre verdenscup-helger sist sesong og utmerket seg spesielt under 5-kilometeren under NM del 2 på Lygna i april.

Østberg Amundsen var sist sesong en del av et hardtsatsende langrennsmiljø i Asker og Bærum. Sammen med en rekke andre gode U 23-løpere går hun for et privatlag som startet opp i fjor. Det akter hun å fortsette med.

Saken fortsetter under bildet.

Hedda Østberg Amundsen

TALENT: Hedda Østberg Amundsen.

Foto: Norconsult

Bedt om å bekrefte

På spørsmål om hun var tilbudt en plass på laget og hvordan hun opplevde dialogen med Skiforbundet etter sesongslutt, svarer hun følgende i en SMS til NRK:

«Ja, jeg har fått tilbudet om rekruttlandslaget etter denne sesongen. Jeg fikk en melding fra Skiforbundet litt ut i april om at jeg var aktuell som hospitant eller utøver på rekruttlandslaget. De sa de ville satse på oss yngre løpere. I slutten av april fikk jeg en ny melding om at jeg var tatt ut på rekruttlandslaget og jeg ble bedt om å bekrefte at jeg takket ja til plassen», skriver 20-åringen.

Uklarheter

Hun forteller at hun ikke hadde fått vite hva rekruttlandslaget ville innebære og ringte derfor Skiforbundet for å høre hvordan opplegget ville bli, hvor mange utøvere som ville være en del av laget, samlingsplaner, hvem som ville være trener.

Hun sier deretter at hun fikk noen svar, men at mye ikke var helt klart.

«I Asker har treneren min Ola Kvisle startet opp et team som heter Team Norconsult som er et satsingslag for seniorer. Det er et utrolig bra tilbud for oss her i nærmiljøet, med fellestreninger i hverdagen og mange samlinger. Jeg har treneren min på det laget, for å få best mulig oppfølging fra ham er det en fordel at vi er på samme lag», sier hun.

Østberg Amundsen trekker også frem at hun får matching av Silje Øyre Slind og en rekke gutter på ulike nivåer, og at hun liker lagets inkluderende og sosiale profil.

Saken fortsetter under bildet.

Kvisle og Østberg Amundsen

VILLE FORTSETTE PÅ PRIVATLAG: Erland Kvisle (venstre) og Harald Østberg Amundsen (høyre).

Foto: Norconsult

Ville på privatlag

På samme lag er også tvillingbroren hennes, Harald Østberg Amundsen og Erland Kvisle. Det er to andre talentfulle U23-løpere. De sier til NRK at han fikk det han opplevde som et tilbud per telefon.

Thomas Bucher-Johannessen, også han på det laget, forteller at han var i kontakt med Skiforbundet, men aldri mottok noe formelt tilbud.

Saken fortsetter under bildet.

Bucher-Johannessen

HERRETALENT: Thomas Bucher-Johannessen, her under Beitosprinten november 2016.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Uhrenholdt Jacobsen fikk nei

Så hva har et nei til et rekruttlandslag å si i et annet bilde enn det rent sportslige?

Astrid Uhrenholdt Jacobsen fortalte NRK tirsdag at hun ønsket å stå utenfor landslaget denne sesongen, ville være klubbløper og likevel være aktuell til verdenscup når den tid kommer en gang sent i november i år.

Hun fikk et klart «nei» fra Skiforbundet (NSF). Dersom hun valgte det, ville hun fraskrive seg muligheten til å konkurrere på øverste nivå. Se Norges Skiforbunds fellesreglement i faktaboksen under.

Når NRK spør Uhrenholdt Jacobsen om hun har noen meninger om det som nå kommer frem, der utøvere har takket nei til rekruttlandslaget, svarer hun at «det har hun ikke».

NRK sendte langrennssjef Espen Bjervig tre spørsmål i forbindelse med denne saken.

1) Takket de nei til rekruttlandslagstilbudet, eller var de bare en del av sonderingene/dialogen til Skiforbundet, slik du ser det?

2) Hvordan tolker du det rent sportslig som langrennssjef at flere løpere som NRK har snakket med, sier de takket nei til et tilbud om plass på rekruttlandslaget.

3) Og med fellesreglementet til Skiforbundet, gjøres det forskjell på konsekvensene mellom elite- og rekruttløpere når det gjelder å takke nei til landslagsplass (det vil si bli nektet verdenscupdeltakelse)?

Saken fortsetter under bildet.

Bjervig

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her fra sist sesongs verdenscup i Holmenkollen.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– I dine spørsmål henviser du til to kategorier aktuelle rekruttløpere, løpere som har vært i dialog og ikke fått konkret tilbud og løpere som har fått tilbud.

– Vår vurdering av begge disse kategori av løpere er at dette ikke er eliteløpere som skal representere Norge på verdenscupnivå, selv om de kan være aktuelle for deltagelse i verdenscup i løpet av sesongen, skriver Bjervig.

Han legger så til at dette er unge utøvere som har ytret ønske om en annen type satsing med ønske om lokal forankring og tettere oppfølging enn det et rekruttlag kan tilby.

– Disse to punktene er hovedårsaken til at vi vurderer dette som særlige omstendigheter som gjør at vi likevel vil vurdere disse løperne som aktuelle for representasjonslag hvis de leverer tilfredsstillende sportslige resultater. Vårt hovedfokus er at unge utøver utvikler seg og jeg har respekt for at utøvere har forskjellige behov, sier langrennssjefen.

Manglet miljø i Asker og Bærum

NRK spør Team Norconsult-trener Ola Kvisle om hvordan han tolker at flere løpere takker nei til rekruttlandslaget og heller velger en satsing utenfor.

Han innleder med å si at det for deres del handlet om å etablere et trenings- og satsingsmiljø for seniorer i Asker og Bærum. Det har manglet, sier han, og mener det har ført til at flere av de største talentene flytter til Lillehammer eller Trondheim hvor det er sterkere miljøer for senior-langrenn.

– En berikelse

– Skal vi lykkes med det trenger vi å ha med de beste utøverne på laget så lenge som mulig, og det har derfor vært en målsetting å rekruttere løpere direkte til elitelandslag, sier Kvisle.

Han synes det er veldig gledelig at laget klarer å samle de beste løperne fra regionen på samme lag, med unntak av Bærums Verk-løperen Sindre Bjørnestad Skar (sprintlandslaget).

Kvisle understreker at laget hans ikke er en konkurrent til elitelandslaget.

– Noe som heller ikke ville vært mulig slik dagens landslagsmodell ser ut. Det at vi tilbyr løpere på rekruttlandslags-nivå et lokalt forankret opplegg som er såpass bra, er slik jeg ser det en berikelse til Langrenns-Norge. Skiforbundet har nok av løpere å satse på, og vi jobber mot et felles mål, sier han.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Tidligere OL-utøver drept i krigen i Ukraina

    Vektløfteren Oleksandr Pjeljesjenko er den første OL-utøveren som har blitt drept i krigen i Ukraina, skriver The Guardian.

    Han døde i kamp for å forsvare landet sitt på søndag, det bekrefter den nasjonale OL-komiteen i Ukraina.

    30-åringen ble nummer fire i vektklassen 85 kilo under OL i Rio i 2016. Han har også blitt europeisk mester to ganger.

    «Det er med stor sorg at vi må meddele at i dag sluttet hjerte til den ærede idrettsmesteren i Ukraina, to ganger europeisk mester i vektløfting, å slå» skriver den nasjonale OL-komiteen i Ukraina på Instagram.

    Pjeljesjenko var utestengt fra idretten i perioden 2013 til 2015 som følge av en dopingforseelse. Deretter gjorde han comeback og tok EM-gull i 85-kilosklassen i 2016. Året etter forsvarte han tittelen. I 2018 begikk han et nytt brudd på dopingreglene og sluttet å konkurrere.

    Mer enn 400 ukrainske idrettsutøvere og idrettsledere skal være drept i krigen.

    (NRK/NTB)

    U11uSDVHKrI
    Foto: Afp
  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Merlier spurtet til seier i Giroen etter sylfrekk Pogacar-manøver

    Tadej Pogacar var nær ved å snyte spurterne for konfekten, men til slutt var Tim Merlier sterkest på den 3. etappen av sykkelrittet Giro d'Italia mandag.

    De fleste ekspertene var på forhånd sikre på at den 166 kilometer lange etappen fra Novara til Fossano skulle ende med en massespurt. Det gjorde den også, men det var på hengende håret at ikke superstjernen Tadej Pogacar lurte alle.

    I den siste stigningen med noen få kilometer til mål satte sloveneren fart og fikk følge av sammenlagtrival Geraint Thomas. De to kom sammen inn på den siste kilometeren og hadde luke til det jaktende feltet.

    – Kan dette gå, da? Det hadde vært helt sykt. Alle snakket om spurterne før start, sa Discovery-ekspert August Jensen i innspurten.

    Med noen få hundre meter igjen var Pogacar-manøveren nøytralisert, og på streken var belgiske Tim Merlier først. Soudal Quick-Step-rytteren tok sesongens niende seier.

    – Dette var min hardeste seier noen gang. Det ble en tøff finale. Lagkameratene mine gjorde en fantastisk jobb, sa Merlier i seiersintervjuet.

    Verken Tobias Foss, Vegard Stake Laengen eller Torstein Træen fikk med utfallet av etappen å gjøre. Det var heller ikke ventet.

    Tadej Pogacar leder fortsatt rittet sammenlagt. Han har 45 sekunder tilgode på Thomas. (NTB)

    Tim Merlier vinner 3. etappe av Giro d'Italia
    Foto: LUCA BETTINI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal