NRKs ekspert bekymret for Frankrike: – Tror ikke de vil risikere noe

Norge gjorde jobben og spilte festhåndball mot Algerie. Nå går de en ekstremt spennende helg i vente, men NRKs ekspert er redd for at Frankrike ikke gir Norge den hjelpen de trenger.

34TDhA-RDbI

DÅRLIG START: Norge og Sander Sagosen tapte med fire mål mot Frankrike i åpningskampen. Nå trenger de fransk hjelp.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

– Vi gjorde det enkelt for oss selv. Det ble som ønsket, sier Christian Berge til TV3.

For det ble til slutt en 13-målsseier over Algerie. Men i og med at både Portugal slo Sveits og Frankrike tok to poeng mot Island, så avgjøres Norges VM-skjebne først sent søndag kveld.

Da må først de norske håndballherrene slå Island. Så må de sette seg ned og håpe at Frankrike tar poeng mot Portugal, eller at portugiserne vinner med sju mål eller mer, for at det skal bli kvartfinale i Egypt. Det fordi Norge tapte åpningskampen mot Frankrike med fire mål.

– En kjip situasjon, men vi får ikke gjort noe med de andre resultatene, sa Christian O'Sullivan nøkternt før kampen.

– Det er utrolig viktig at Norge får konsentrert seg godt om seg selv og det de skal gjøre. Alt annet må man bare legge i franske hender, sier NRKs ekspert Håvard Tvedten.

Bekymret for Frankrike

Akkurat å holde fokus er ikke noe problem, mener landslagssjefen, som synes utfallet er vanskelig å tro så mye om.

– Det er to gode lag som skal opp mot hverandre. Frankrike har vel ikke helt funnet formen, men de vinner håndballkamper likevel, sier Berge til TV3.

Det er flere forbehold å tenke på i siste kamp i gruppe tre i hovedrunden. Hvis Norge taper mot Island, så går de uansett videre så lenge Frankrike vinner.

Men hvis de franske herrer taper med ett eller to mål mot Portugal, så vinner de fortsatt gruppa. Hvis de taper med tre til seks mål, så vinner Portugal gruppa foran Frankrike. Begge deler sender Norge ut.

Laster Twitter-innhold

I kvartfinalen venter lag fra gruppe én, og vinneren er antakeligvis Spania eller Ungarn.

At et lag spiller på resultat, og også tap, har NRKs ekspert selv opplevd. I EM i 2012 slapp Slovenia inn enkle mål mot Island, og det tapet sendte Norge ut av mesterskapet.

– Det strider veldig mot alt norsk idrett står for, og fair play. Jeg tror ikke Frankrike vil spille på tap, men jeg tror ikke de vil risikere noe for å vinne, eller ofre liv og lemmer. Det bekymrer meg, forteller Tvedten.

XzEOvBvFp0s

RØYK UT: Norge kunne gått videre i EM i 2012, men Håvard Tvedten og Robert Hedin måtte innse at ting ikke gikk veien da Slovenia tapte mot Island.

Prøvde nytt spill

Flere spiller fikk mye hvile mot Algerie, og flere stod frem. Alexander Blonz scoret sju mål fra venstrekanten og ble toppscorer. Sander Sagosen scoret seks, på 21 minutters spilletid.

lyGGV7clQXY

GOD KAMP: Alexander Blonz fikk masse rom på venstrekanten, og scoret sju mål.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Reuters

Fire minutter ut i andre omgang hadde Norge økt ledelsen til ni mål. Og før omgangen var halvspilt var de foran med hele 13. Da utnyttet de kampen til å teste ut ulike variasjoner spill, som et overtall med sju mot seks spillere.

– Det er vel første gang vi ser Norge gjør dette i VM, bemerket Tvedten.

– Vi fikk veldig gode arbeidsforhold og prøver på litt sju mot seks. Vi kan trenge det mot Island, forteller Berge.

Algerie så etter hvert slitne ut og pådro seg også et direkte rødt kort for en takling av Gøran Johannessen.

_FJ_7IAWduA

RETT UT: Gøran Johannessen ble taklet hardt flere ganger.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Norge er oppe på seks poeng. At målforskjellen ser penere ut, har lite å si hvis tre lag ender med samme poengsum. Da er det innbyrdes målforskjell som teller.

Siste nytt

 • Skjønsberg inn i landslaget

  Tidligere Stabæk-spiller Morten Morisbak Skjønsberg er ansatt som ny medieansvarlig for herrelandslaget i fotball.

  Han har inntil nylig vært ekspert for NRK, ved siden av å ha jobb som kommunikasjonsrådgiver i Statens Arbeidsmiljøinstitutt.

  Tidligere har Skjønsberg vært kaptein i Stabæk, hvor han fikk nærmere 400 kamper, og han har én landskamp for Norge. I tillegg har han spilt tre sesonger i svenske Norrköping.

  – Det blir gøy å få jobbe tett med gutta som jeg tidligere sparket på skinnleggen, en talentfull gjeng med mange sterke personligheter. Og så blir det et privilegium å få jobbe med kommunikasjon i NFF, samt samarbeide med alle i forbundet som står på hver eneste dag med å tilrettelegge fotballaktiviteter for over 270 000 medlemmer, sier Morten Skjønsberg.

  Morten Skjønsberg, NRKs fotballekspert
  Foto: NRK
 • Liverpool-ikonet Ian St John er død

  Liverpool bekrefter på sine nettsider at Ian St John er død. Han ble 82 år gammel. Skotten har spilt 336 ligakamper for klubben og scoret 95 mål.

  «Han døde fredfullt med familien ved sin side», heter det i pressemeldingen.

  Han har også spilt 21 landskamper for Skottland.

 • Håper sola skal gi bedre forhold

  Halvor Egner Granerud håper at vindutfordringene i VM delvis blir borte fram mot storbakkerennene i Oberstdorf.

  De går fredag (individuelt) og lørdag (lagkonkurranse). Granerud har ikke klaget på vindforholdene under VM, men et par ganger forklart at de er utfordrende.

  – De (bakkene) ligger rett ved siden av hverandre. Så det oppfører seg veldig likt. Men forhåpentligvis går sola ned litt senere i og med at det har gått en uke nå. Så jeg håper det går fint, sa Granerud under en digital pressekonferanse tirsdag.

  At sola står lenger på himmelen, vil kunne spille positivt inn på forholdene.

  Granerud
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal