Hopp til innhold

NRKs ekspert bekymret for Frankrike: – Tror ikke de vil risikere noe

Norge gjorde jobben og spilte festhåndball mot Algerie. Nå går de en ekstremt spennende helg i vente, men NRKs ekspert er redd for at Frankrike ikke gir Norge den hjelpen de trenger.

34TDhA-RDbI

DÅRLIG START: Norge og Sander Sagosen tapte med fire mål mot Frankrike i åpningskampen. Nå trenger de fransk hjelp.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

– Vi gjorde det enkelt for oss selv. Det ble som ønsket, sier Christian Berge til TV3.

For det ble til slutt en 13-målsseier over Algerie. Men i og med at både Portugal slo Sveits og Frankrike tok to poeng mot Island, så avgjøres Norges VM-skjebne først sent søndag kveld.

Da må først de norske håndballherrene slå Island. Så må de sette seg ned og håpe at Frankrike tar poeng mot Portugal, eller at portugiserne vinner med sju mål eller mer, for at det skal bli kvartfinale i Egypt. Det fordi Norge tapte åpningskampen mot Frankrike med fire mål.

– En kjip situasjon, men vi får ikke gjort noe med de andre resultatene, sa Christian O'Sullivan nøkternt før kampen.

– Det er utrolig viktig at Norge får konsentrert seg godt om seg selv og det de skal gjøre. Alt annet må man bare legge i franske hender, sier NRKs ekspert Håvard Tvedten.

Bekymret for Frankrike

Akkurat å holde fokus er ikke noe problem, mener landslagssjefen, som synes utfallet er vanskelig å tro så mye om.

– Det er to gode lag som skal opp mot hverandre. Frankrike har vel ikke helt funnet formen, men de vinner håndballkamper likevel, sier Berge til TV3.

Det er flere forbehold å tenke på i siste kamp i gruppe tre i hovedrunden. Hvis Norge taper mot Island, så går de uansett videre så lenge Frankrike vinner.

Men hvis de franske herrer taper med ett eller to mål mot Portugal, så vinner de fortsatt gruppa. Hvis de taper med tre til seks mål, så vinner Portugal gruppa foran Frankrike. Begge deler sender Norge ut.

Laster Twitter-innhold

I kvartfinalen venter lag fra gruppe én, og vinneren er antakeligvis Spania eller Ungarn.

At et lag spiller på resultat, og også tap, har NRKs ekspert selv opplevd. I EM i 2012 slapp Slovenia inn enkle mål mot Island, og det tapet sendte Norge ut av mesterskapet.

– Det strider veldig mot alt norsk idrett står for, og fair play. Jeg tror ikke Frankrike vil spille på tap, men jeg tror ikke de vil risikere noe for å vinne, eller ofre liv og lemmer. Det bekymrer meg, forteller Tvedten.

XzEOvBvFp0s

RØYK UT: Norge kunne gått videre i EM i 2012, men Håvard Tvedten og Robert Hedin måtte innse at ting ikke gikk veien da Slovenia tapte mot Island.

Prøvde nytt spill

Flere spiller fikk mye hvile mot Algerie, og flere stod frem. Alexander Blonz scoret sju mål fra venstrekanten og ble toppscorer. Sander Sagosen scoret seks, på 21 minutters spilletid.

lyGGV7clQXY

GOD KAMP: Alexander Blonz fikk masse rom på venstrekanten, og scoret sju mål.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Reuters

Fire minutter ut i andre omgang hadde Norge økt ledelsen til ni mål. Og før omgangen var halvspilt var de foran med hele 13. Da utnyttet de kampen til å teste ut ulike variasjoner spill, som et overtall med sju mot seks spillere.

– Det er vel første gang vi ser Norge gjør dette i VM, bemerket Tvedten.

– Vi fikk veldig gode arbeidsforhold og prøver på litt sju mot seks. Vi kan trenge det mot Island, forteller Berge.

Algerie så etter hvert slitne ut og pådro seg også et direkte rødt kort for en takling av Gøran Johannessen.

_FJ_7IAWduA

RETT UT: Gøran Johannessen ble taklet hardt flere ganger.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Norge er oppe på seks poeng. At målforskjellen ser penere ut, har lite å si hvis tre lag ender med samme poengsum. Da er det innbyrdes målforskjell som teller.

Siste nytt

 • Tre overtidsmål da Milan vant

  Milan så ut til å miste seieren på overtid mot Empoli, men Fodé Ballo-Touré og Rafael Leão sikret 3-1-seier i Serie A.

  Nedim Bajrami utlignet til 1-1 to minutter på overtid, men Milan ga ikke opp. Kun minuttet senere satte Ballo-Touré ballen i mål. Sju minutter på overtid scoret Leão.

  Ante Rebic sendte Milan i ledelsen etter 79 minutter. Det var med andre ord en hefitg avslutning på kampen.

  Milan står med 17 poeng etter åtte kamper og har tre poeng opp til serieleder Napoli. De lyseblå slo Torino 3-1 tidligere lørdag.

  Rafael Leao
  Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP
 • Lewandowskis målshow fortsetter

  Robert Lewandowski noterte seg for sitt niende ligamål da Barcelona slo Mallorca 1-0 lørdag. Katalanerne står stadig uten tap i La Liga.

  Lewandowski greide ikke å tegne seg på scoringslisten i første ligakamp, men deretter har både han og Barcelona fått fart på spillet og feid all ligamotstand av banen. De står med seks strake seirer der de har scoret 19 mål og bare sluppet inn ett.

  Lørdag brukte den polske stjernespissen 20 minutter på å sende gjestene i ledelsen. Han fikk ballen inne i 16-meteren, gjorde en dragning og banket ballen i det lengste hjørnet.

  Begge lag skapte målsjanser, men til slutt ble det med en knapp seier til Barcelona.

  I neste runde tar de imot Jørgen Strand Larsen og Celta Vigo.

  Lewandowski
  Foto: JAIME REINA / AFP
 • Bolsjunov-trener ut mot IOC-presidenten

  Det har vært en stor debatt i skiverden om russiske utøvere skal tas inn i varmen igjen etter å ha vært utestengt som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

  Nå reagerer Bolsjunovs trener Jurij Borodavko på IOC-sjef Thomas Bach sine siste uttalelser, der Bach foreslår at russere kan komme tilbake dersom de tar avstand fra krigføringen.

  – Bachs uttalelser er ikke utpressing, men et forsøk på å destabilisere situasjonen i Russland. Alle slike uttalelser har kun den hensikten. Jeg tror ingen landslagsutøvere vil gjøre det, sier Borodavko ifølge det russiske mediet Championat.

  – Etter min mening er dette bare en provokasjon. De later som om de vil si innrømmelser og vil hjelpe utøverne, sier han videre.

  Norges Skiforbund har vært tydelige på at det per nå er uaktuelt å stille fra start i konkurranser der russere deltar.

  Verdenscup i Ruka
  Foto: Torstein Bøe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste