Hopp til innhold

– Dette var ikke fair play mot Norge, men vi må tenke på oss selv

Norges grupperival Slovenia slapp inn to mål «med vilje» i de to siste minuttene mot Island fredag. – Vi visste de ville gjøre det, sier Robert Hedin etter at de kontroversielle målene ble avgjørende for Norges EM-exit.

Slovenia

Slovenerne jublet etter å ha slått Island 34-32. Avslutningen på kampen overskygger imidlertid resultatet - i alle fall med norske øyne.

Foto: IVAN MILUTINOVIC / Reuters

Gunnarsson

Det var en tøff batalje mellom Island og Slovenia fredag, som endte i at sistnevnte vant etter det mange kaller en svært usportslig avslutning.

Foto: IVAN MILUTINOVIC / Reuters

– Det er ikke noen som helst tvil om at de gjør det med vilje. Selv om de skulle si det, er det ikke tvil, sier NRKs håndballekspert Øystein Havang.

Et par minutter før kampen Island - Slovenia ledet sistnevnte med fire mål, noe som ville garantert Norge sluttspillplass uansett resultat mot Kroatia i siste kamp.

Dette resultatet ville imidlertid gjøre at slovenerne ikke ville få med seg noen poeng videre til mellomspillet, men om de vant med færre enn fire mål vil de ta med seg to poeng – alt forutsatt at Norge taper mot Kroatia senere i kveld.

– Dette var ikke fair play mot Norge, men vi må tenke på oss selv. Vi ønsker å spille OL-kvalifisering, sier Slovenia-kaptein Uros Zorman ifølge NTB.

Avansement i EM gir styrkede sjanser til OL-spill.

– Ville gjort det samme selv

Etter at Norge tapte sin kamp mot Kroatia senere fredag kveld, ble det klart at Slovenias taktikkeri ble helt avgjørende for det norske laget. Det overrasket ikke Norges trener Robert Hedin.

– Vi visste at de ville gjøre det dersom de fikk sjansen. Men det var ikke den smidigste måten å gjøre det på. Det var feil måte å gjøre det på, sier han til TV 2.

Heller ikke Norges keeper Ole Erevik klandrer slovenerne etter kontroversene.

– Jeg forstår slovenerne godt, og ville gjort det samme selv. Vi hadde hatt godt av litt mer av den kynismen og faenskapen som Slovenia viste, sier Erevik til NRK.

Kapteinen tok regi

Zorman

Slovenias kaptein Uros Zorman fikk gjennomgå av TV 2s kommentatoren etter opptrinnet.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

Det var to minutter før slutt at Zorman begynte å gestikulere og kommunisere ivrig med både sitt eget og Islands lag og trenere.

Til slutt fikk han sin egen trener til å legge time-out-kortet i bordet, en pause han benyttet til å småløpe mellom sitt eget og Islands lag.

Da de kom tilbake på banen ga Slovenia enkelt fra seg ballen i angrep og spilte svært lite klokt i forsvar.

Etter kampen la han ikke skjul på at de slapp inn to mål på slutten mer eller mindre med vilje.

– Var det planlagt å slippe inn mål?

– Ingen kommentar, gliste Zorman til TV 2.

– Føles veldig ille

Slovenias keeper Gorazd Skof synes ikke situasjonen var spesielt artig. Han reddet også et par skudd i sluttminuttene.

– Jeg ville gjøre så godt jeg kunne, men vi fikk beskjed av treneren om å vinne med et eller to mål, sier Skof.

Selv om de fikk to mål servert på sølvfat, satte ikke islendingene pris på kamputviklingen.

– Dette føles ille. Veldig ille. Men hva kan jeg si? Hva kan jeg gjøre som spiller? Dette er så klart ikke fair play, sier Gudjon Valur Sigurdsson til VG Nett.

Øystein Havang

Øystein Havang.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
– Det er helt greit

De svært spesielle sluttminuttene fikk TV 2-kommentator Harald Bredeli til å se rødt, og han kalte oppførselen blant annet «så usportslig at det er til å grine av», og omtalte Zorman som «gris».

NRKs håndballsekspert Øystein Havang har en annen tilnærming til oppførselen, og har forståelse for at slovenerne gjør som de gjør.

– Å ha med seg to poeng til mellomspillet kan bli forskjellen på himmel og helvete. Derfor synes jeg det er helt greit, når reglene først er som de er – dessverre, sier han til NRK.no.

Vanskelig for Norge

Han synes likevel det var svært spesielt å se et håndballag av Slovenias kaliber enkelt miste ballen i angrep og like etter levere svært slett forsvarsspill.

– Jeg kan ikke huske å ha sett det så tydelig før, fortsetter Havang.

Dermed måtte Norge ta poeng mot Kroatia fredag for å gå videre i håndball-EM, noe de ikke klarte. Norge ble slått ut på målforskjell, mens Island og Slovenia går videre sammen med Kroatia.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal