– Dette var ikke fair play mot Norge, men vi må tenke på oss selv

Norges grupperival Slovenia slapp inn to mål «med vilje» i de to siste minuttene mot Island fredag. – Vi visste de ville gjøre det, sier Robert Hedin etter at de kontroversielle målene ble avgjørende for Norges EM-exit.

Slovenia

Slovenerne jublet etter å ha slått Island 34-32. Avslutningen på kampen overskygger imidlertid resultatet - i alle fall med norske øyne.

Foto: IVAN MILUTINOVIC / Reuters

Gunnarsson

Det var en tøff batalje mellom Island og Slovenia fredag, som endte i at sistnevnte vant etter det mange kaller en svært usportslig avslutning.

Foto: IVAN MILUTINOVIC / Reuters

– Det er ikke noen som helst tvil om at de gjør det med vilje. Selv om de skulle si det, er det ikke tvil, sier NRKs håndballekspert Øystein Havang.

Et par minutter før kampen Island - Slovenia ledet sistnevnte med fire mål, noe som ville garantert Norge sluttspillplass uansett resultat mot Kroatia i siste kamp.

Dette resultatet ville imidlertid gjøre at slovenerne ikke ville få med seg noen poeng videre til mellomspillet, men om de vant med færre enn fire mål vil de ta med seg to poeng – alt forutsatt at Norge taper mot Kroatia senere i kveld.

– Dette var ikke fair play mot Norge, men vi må tenke på oss selv. Vi ønsker å spille OL-kvalifisering, sier Slovenia-kaptein Uros Zorman ifølge NTB.

Avansement i EM gir styrkede sjanser til OL-spill.

– Ville gjort det samme selv

Etter at Norge tapte sin kamp mot Kroatia senere fredag kveld, ble det klart at Slovenias taktikkeri ble helt avgjørende for det norske laget. Det overrasket ikke Norges trener Robert Hedin.

– Vi visste at de ville gjøre det dersom de fikk sjansen. Men det var ikke den smidigste måten å gjøre det på. Det var feil måte å gjøre det på, sier han til TV 2.

Heller ikke Norges keeper Ole Erevik klandrer slovenerne etter kontroversene.

– Jeg forstår slovenerne godt, og ville gjort det samme selv. Vi hadde hatt godt av litt mer av den kynismen og faenskapen som Slovenia viste, sier Erevik til NRK.

Kapteinen tok regi

Zorman

Slovenias kaptein Uros Zorman fikk gjennomgå av TV 2s kommentatoren etter opptrinnet.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

Det var to minutter før slutt at Zorman begynte å gestikulere og kommunisere ivrig med både sitt eget og Islands lag og trenere.

Til slutt fikk han sin egen trener til å legge time-out-kortet i bordet, en pause han benyttet til å småløpe mellom sitt eget og Islands lag.

Da de kom tilbake på banen ga Slovenia enkelt fra seg ballen i angrep og spilte svært lite klokt i forsvar.

Etter kampen la han ikke skjul på at de slapp inn to mål på slutten mer eller mindre med vilje.

– Var det planlagt å slippe inn mål?

– Ingen kommentar, gliste Zorman til TV 2.

– Føles veldig ille

Slovenias keeper Gorazd Skof synes ikke situasjonen var spesielt artig. Han reddet også et par skudd i sluttminuttene.

– Jeg ville gjøre så godt jeg kunne, men vi fikk beskjed av treneren om å vinne med et eller to mål, sier Skof.

Selv om de fikk to mål servert på sølvfat, satte ikke islendingene pris på kamputviklingen.

– Dette føles ille. Veldig ille. Men hva kan jeg si? Hva kan jeg gjøre som spiller? Dette er så klart ikke fair play, sier Gudjon Valur Sigurdsson til VG Nett.

Øystein Havang

Øystein Havang.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
– Det er helt greit

De svært spesielle sluttminuttene fikk TV 2-kommentator Harald Bredeli til å se rødt, og han kalte oppførselen blant annet «så usportslig at det er til å grine av», og omtalte Zorman som «gris».

NRKs håndballsekspert Øystein Havang har en annen tilnærming til oppførselen, og har forståelse for at slovenerne gjør som de gjør.

– Å ha med seg to poeng til mellomspillet kan bli forskjellen på himmel og helvete. Derfor synes jeg det er helt greit, når reglene først er som de er – dessverre, sier han til NRK.no.

Vanskelig for Norge

Han synes likevel det var svært spesielt å se et håndballag av Slovenias kaliber enkelt miste ballen i angrep og like etter levere svært slett forsvarsspill.

– Jeg kan ikke huske å ha sett det så tydelig før, fortsetter Havang.

Dermed måtte Norge ta poeng mot Kroatia fredag for å gå videre i håndball-EM, noe de ikke klarte. Norge ble slått ut på målforskjell, mens Island og Slovenia går videre sammen med Kroatia.

Siste nytt

 • Remis for Carlsen

  Magnus Carlsen klarte ikke å følge opp åpningsseieren i Wijk aan Zee-turneringen i sjakk. Søndag måtte han godta poengdeling i partiet mot spanske David Anton.

  Nordmannen, som er turneringens regjerende mester, spilte med svarte brikker, men var likevel klar favoritt i møtet med langt mindre meritterte Anton.

  Spanjolen valgte tidlig å gå for dronningbytte og skapte mye trøbbel for den norske verdensmesteren. Carlsen slet med å få initiativet i partiet, men fikk en fordel da Anton begynte å slite med tiden. Likevel endte det med remis. (NTB)

  Magnus Carlsen med ny turnering
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Brann-spiller har fått korona

  Branns midtbanespiller Amer Ordagic (27) har fått påvist koronasmitte etter å ha kommet tilbake til Bergen fra juleferie i Bosnia.

  Det opplyser Brann på sine nettsider. Ordagic er satt i isolasjon og blir ikke å se på trening når klubben mandag starter oppkjøringen til 2021-sesongen.

  – Amer testet positivt da han kom hjem igjen etter ferien i starten av denne uken. Han har hatt milde symptomer med hodepine og lett sykdomsfølelse. Han har vært i isolasjon siden han kom hjem, og skal være det til han er symptomfri, sier Brann-lege Magnus Myntevik.

  Eliteserien fotball 2018: Brann - Stabæk (3-0)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Vellykket operasjon for Kilde

  Norges beste alpinist det siste året Aleksander Aamodt Kilde røk et korsbånd under trening lørdag.

  Søndag var han gjennom en vellykket operasjon i Innsbruck. Det bekrefter landslagslege Marc Jacob Strauss til NRK.

  – Jeg har akkurat fått melding om at det har gått veldig fint. Alt gikk som forventet og det er positivt, sier Strauss.

  Han forteller videre at Kilde gjennomfører den første delen av rehabiliteringen i Innsbruck før han vender hjemover til Norge. Det forventes å ta minst ni måneder før Kilde er tilbake.

  – Under omstendighetene er han ved veldig godt mot. Det er en vanlig skade i alpint, så han skjønner hva det innebærer, sier Strauss.

  Kilde
  Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal