NRK-ekspert måper etter Færøyene-sjokk: – Villeste jeg har vært med på

Øygruppen med et innbyggertall på knappe 53.000 sørget for en ordentlig sensasjon da de tok poeng fra Norge i EMs gruppespill.

Harald Reinkind

Harald Reinkind glipper ballen i sluttsekundene av kampen og hindrer Elias Ellefsen à Skipagøtu på vei mot mål.

– Det er det villeste jeg har vært med på på lang tid, sier NRKs håndballekspert Håvard Tvedten om Norges håndballdrama lørdag kveld.

I Norges andre kamp i EM-gruppespillet hadde «alle» regnet med at de skulle ta en solid seier mot lille Færøyene, men slik ble det ikke.

Det endte med 26–26 og poengdeling for de to lagene.

Dette kommer Færøyene til å leve lenge på, sier Tvedten.

De har gjort ære på drakta og ære på landet. Gratulerer med en strålende kamp, sier NRKs kommentator Patrick Sten Rowlands.

– Hva er det du gjør Reinkind?

Veteranene Harald Reinkind og Sander Sagosen scoret viktige mål da Norge tok ledelsen 25–23. Men Norge måtte fullføre kampen med én mann mindre da Petter Øverby fikk det røde med drøye fem minutter igjen.

sagosen

Sander Sagosen (foran) og Magnus Gullerud og resten av Norge var storfavoritter mot Færøyene, men klarte ikke innfri.

Med like i overkant av 20 sekunder stod det 26–24 til Norge. Likevel klarte de å rote bort seieren.

Det takket være en straffe til Færøyene med kun sekunder igjen.

Norge og Reinkind skulle bare kontrollere inn en 26–25 seier, men så mistet Reinkind ballen som siste mann.

– Hva er det du gjør Reinkind? Utbrøt Rowlands.

– Det der skal man ikke gjøre, det er fy fy, sa Tvedten.

Ballen ble snappet opp av Færøyene-spiller Elias Ellefsen à Skipagøtu, som ble felt av Reinkind og dermed fikk straffe.

Straffen ble ekspedert i mål av Skipagøtu selv og det endte dermed uavgjort i Tyskland.

– Det er ni sekunder igjen. Jeg får ballen, prøver å gå et par skritt til siden, så mister jeg ballen. I det jeg griper ballen opp igjen, så slår han den ut av hendene på meg, sier Reinkind om situasjonen til NRK.

Harald Reinkind var en slagen mann etter lørdagens kamp.

Han mener Færøyene aldri skulle hatt den avgjørende straffen i siste sekund.

– Jeg mener jeg holder ballen før han slår den ut. Da skal det være frikast til oss. Men det er lite man får gjort med nå, sier Reinkind videre.

Sagosen til NRK: – Visste at det skulle bli tøft

– Vi visste at det skulle bli tøft før kampen. Vi vet at de er et godt håndballag, sier Sander Sagosen til NRK.

Sagosen leverte kun to mål i kveldens kamp, og bidro ikke i like stor grad som vi har blitt bortskjemt med de siste årene.

– Vi står og fighter og fighter. Så står vi lenge i forsvar, kommer oss opp i angrep og brenner litt sjanser. Vi leder med tre mål når det er to minutter igjen, og da skal vi egentlig vinne, sier Sagosen videre.

Det skal vel ikke skje?

– Nei, det skal det ikke. Men det er sånn håndball er, sier Sagosen.

Norges landslagstrener, Jonas Wille, er ikke fornøyd med resultatet, men var forberedt på en vanskelig kamp.

– De er gode offensivt. Det visste vi om. Så trodde vi at vi ville score mye mer mål mot dem. Vi brenner vanvittig mange klare sjanser. Selv om vi egentlig kobler grepet til slutt, kan det fort skje stressa situasjoner når det er så jevnt, sier han til NRK.

Norges Landslagssjef Jonas Wille

Norges Landslagssjef Jonas Wille.

I motsetning til Reinkind mener han Færøyenes avgjørende straffe er korrekt dømt.

– Den ser riktig ut den. Fordi Harald (Reinkind) mister ballen, og det ser ut som han hekter den, slik jeg ser det. Da er det siste 30-sekunders regelen som gjelder, hvor det blir direkte straffe og utvisning. Jeg tror det er riktig, uten at jeg har sett det i reprise, sier Wille.

Norge har skjebnen i egne hender

– Jeg håper de har nok øl i Berlin, for dette feires som en seier av Færøyenes supportere, sier Tvedten.

Færøyene jublet hemningsløst etter at sluttsignalet gikk i Mercedes-Benz Arena i Berlin i det som er deres første poeng i et EM noensinne.

Før kampen var det mye snakk om at 5.000 fans fra Færøyene har tatt turen til Berlin for å heie på håndballandslaget.

Det er cirka 10 prosent av landets befolkning.

Færøyene

Færøyenes spillere og trenere hylles av supporterne etter kampen.

Færøyene-spiller Óli Mittún skulle ønske han kunne blitt med fansen og ta en øl eller to, men med ny kamp mandag blir det vanskelig for de færøyske spillerne.

Mittún mener det ikke kan bli så mye bedre enn lørdagens kamp.

– Vi spiller en veldig god kamp. At vi slipper inn kun 26 mål mot dette laget er kjempestort. Vi spiller mot spillere vi har sett opp til fra vi var mindre, sier Mittún.

Færøyene kan nå gå videre fra gruppespillet, mens for Norge blir det en gruppefinale mot Slovenia mandag.

– Det er en stor sjanse for at dette poengtapet ender opp med å bety lite for Norge, sier Rowlands.

Poengene fra kampen mot Slovenia blir med videre til hovedrunden. For å sikre semifinaleplass, er det trolig avgjørende at Norge slår slovenerne.

Norge slo Polen komfortabelt 32–21 og har totalt tre poeng etter to kamper.

Norges motstandere i neste EM-fase ble også spikret: Danmark, Sverige, Nederland og Portugal. Kampdatoer vil ikke foreligge før tidligst ved midnattstider mandag.

• Leicester rykket opp igjen til Premier League

Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

Leicester
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

– Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

Arne Slot
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

– Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

– Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.