Hopp til innhold

Norge med snittalder på bare 24 år: – En kjempefordel

BRÜSSEL/OSLO (NRK): Norges landslagstropp er yngre enn noe lag i EM. – De har en voldsom entusiasme, skryter landslagssjefen.

Norge - Island

UNGE LOVENDE: Norges startellever mot Island, hadde en snittalder på 24,7 år. Innbytterne trakk snittet ned til 23,8.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har en stadig yngre tropp. De 15 som fikk spille mot Island denne uka, har totalt en snittalder på bare 23,8 år. Ser man på troppens 23 mann, er snittalderen 24 år. Og det uten Martin Ødegaard (17).

Martin Samuelsen og Iver Fossum

YNGST: Iver Fossum (t.v.) og Martin Samuelsen er begge 19 år.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Til sammenligning er England EMs yngste lag, med en snittalder på 25,8 år. Altså nesten «to år eldre» enn Norge.

– Fordelen er at de har en voldsom entusiasme. De har mye tro, og stort potensial i årene som kommer. Summen av det gjør at hele gruppa er foroverlent, sier Høgmo til NRK på pressekonferansen dagen før møtet med storlaget Belgia.

– En kjempefordel

Yngst av alle er Martin Samuelsen (19). Han er ni måneder yngre enn Iver Fossum (19).

– Jeg tror det er en kjempefordel at vi er så unge. Det er mange på lik alder, som liker å spille samme type fotball og tenker likt. Siden vi ikke trener sammen hver dag, er det godt at vi er like, mener Fossum.

– Man må uansett velge de som spiller best fotball, understreker Samuelsen.

På andre enden av skalaen finner man Vegard Forren og Ruben Yttergård Jenssen med sine 28 år.

– Jeg er jo veteranen her, selv om jeg fortsatt føler meg ung og lovende, sier Jenssen, og flirer.

– Hvordan merker man at troppen er så ung?

– Det er jo mye god humor. Det er en ungdommelig og fin gjeng, med sine flotteste år foran seg. Det er en helt ny generasjon. Før var det kanskje mer fysikk og kraft, nå har vi mer fokus på fart og teknikk, mener Tyskland-proffen.

Lover ung kvalik-tropp

– Er rutine eller ungt pågangsmot viktigst?

– Å være best er viktigst. Jeg tror vi har en god gjeng som har vist at vi kan spille god fotball, og som kan utvikle seg for hver måned som går, svarer Jenssen.

Yttergård Jenssen og Høgmo

ERFARNE: Ruben Yttergård Jenssen er Norges nest eldste spiller i disse tre kampene. Her dirigerer han på trening sammen med landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I fjor utalte Høgmo at landslaget var sårbare med en tropp hvor snittalderen bare var 25 år. Likevel er laget likevel ett år yngre i snitt nå. Det er ikke bare fordi 30-åringen Alexander Tettey og 28 år gamle Per Ciljan Skjelbred er ute.

– At de nye får spille tre slike kamper som nå, er veldig nyttig inn mot høsten, sier Høgmo.

– Det kommer til å bli en ung tropp i VM-kvaliken også, for flere av de som ikke er her, er også unge. Vi har jo noen rutinerte i bakhånd, så jeg tror balansen blir veldig bra, lover landslagssjefen.

Siste nytt

  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters
  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal