Hopp til innhold

Norge klare for VM-finale – debutant hylles

Norge hevet forsvarsspillet sitt betraktelig og revansjerte semifinaletapet mot Spania fra 2019. Nå venter Frankrike i VM-finalen.

Håndball-VM kvinner Spania 2021, semifinale: Norge - Spania

JUBLET: Norge er klar for finale i håndball-VM.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Norge var favoritter mot vertsnasjon Spania før fredagens semifinale. Tross mye bom offensivt, levde de norske håndballjentene opp til favorittstempelet.

Storspill bakover i banen gjorde at Norge revansjerte semifinaletapet fra 2019 mot Spania og vant til slutt 27–21.

– Elsker å spille forsvar

Katrine Lunde sto til tider som en vegg i mål, mens Maren Aardahl storspilte i forsvar.

Det var helt enormt. Vi er ikke så veldig fornøyde med kampen sånn egentlig. Til tider bra forsvarsspill og Katrine står helt fantastisk i mål. Vi får ikke helt rytme på angrepsspillet vårt. Vi gjør det litt for komplisert og så er det litt nerver innblandet. Vi vinner, så det er det viktigste. Det er kjempedeilig, sa Aardahl til NRK etter kampen.

– NRKs kommentator Patrick Rowlands kalte deg for «guds gave til det norske forsvaret». Hva tenker du om det?

Jeg må si takk, det var veldig snilt sagt. Det var kanskje litt overdrevet. Jeg elsker å spille i forsvar og tror at jeg kommer til å vokse i den rollen så lenge jeg får tilliten, sier VM-debutanten.

Håndball-VM kvinner Spania 2021, semifinale: Norge - Spania

STORSPILTE: Maren Aardahl viste sin klasse i forsvar.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Lunde ble kåret til banens beste spiller av en lokal jury, og har også lovord å komme med til spilleren som debuterte på landslaget innendørs så sent som i oktober i år.

– Jeg har visst lenge at hun er en fantastisk spiller. Det er gøy for henne at hun får vist seg fram på den internasjonale scenen, sier Lunde til NRK.

– Jeg syntes hun var veldig på i dag. Jeg syntes generelt at forsvaret vårt, med Kari (Brattset Dale) og Maren (Aardahl) i spissen, var skikkelig på, sier Stine Bredal Oftedal.

Solid forsvar

Spania har historisk sett slitt mot Norge i mesterskapskamper. Spanjolene står bare med fire seire mot Norges 21 i de innbyrdes møtene. Det var likevel Spania som var sterkest sist gang lagene møttes i VM-finalen i 2019. Der vant de 28–22.

Tidligere i dette mesterskapet har det også lugget litt defensivt for de norske kvinnene, med over 30 innslupne mål mot Nederland, Sverige og Russlands håndballforbund. Men mot Spania var forsvarsspillet og Katrine Lunde bunnsolide.

Det var en tøff kamp med mye fart, men jeg syntes vi jobber fantastisk. Vi har utrolig mye krefter som vi bruker i dag, så det ble veldig tungt på slutten. Du ser spanjolene òg, de blir fryktelig slitne. Vi sliter de ut til slutt. Jeg er veldig, veldig fornøyd, sa Lunde til NRK etter kampen.

Da kampen hadde passert 17 minutter, hadde Lunde bare sluppet inn tre mål. Til pause sto det 11–11.

Håndball-VM kvinner Spania 2021, semifinale: Norge - Spania

SOLID: Katrine Lunde sto en god kamp for Norge.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Forsvaret er vesentlig bedre. Utfordringen vår er det vi holder på med fremover, elleve mål blir for snaut. Det vi holder på med akkurat nå er ikke godt nok. Vi går altfor mye på tvers, konkluderte Oustorp.

Frankrike venter

Etter pause løsnet det mer fremover i banen. Nora Mørk og Henny Reistad viste sin klasse og bidro til at Norge rykket ifra tidlig.

Det hele ender med en norsk seksmålsseier. Dermed venter Frankrike i finalen, etter at de slo Danmark med ett mål tidligere på dagen.

– Det er helt klart den finalen vi ønsket oss. Det er de to beste lagene i verden som møtes, sa NRKs ekspert Geir Oustorp.

Norge vinner til slutt 27–21 og Mørk ble Norges toppscorer med åtte mål.

  • I finalen venter Frankrike. Norge og Frankrike har møttes i fire finaler tidligere, hvor tre av dem har endt med norsk seier. Finalen spilles på søndag, 17.30, og kan høres på NRK Sport.

Sportsnyheter

Mbappe

Her sniker blodig Mbappé seg inn: – Du kan ikke gjøre det!

En blodig Kylian Mbappé fikk flere til å reagere. Nå hevdes det at superstjerna må opereres.

hkxcE8oANkk

Håner søkkvåte EM-drakter: – Nitrist

Belgia gikk på et sjokktap mot Slovakia. Både klissvåte drakter og VAR-drama skaper reaksjoner.

Serbia

Reagerer på at dette dukket opp i EM: – Uakseptabelt

Da Serbia spilte mot England, la flere merke til noen spesielle flagg på tribunen. En provokasjon, mener eksperter. Nå åpner også Uefa sak mot det serbiske forbundet.

Siste nytt

  • Fullt kaos i Frankrike-seier: – Katastrofalt

    Frankrike hadde brukbar kontroll mot Østerrike og sikret tre viktige poeng mot Ralf Rangnicks mannskap.

    Et noe klønete selvmål fra Maximilian Wöber, fremprovosert av Kylian Mbappé, sikret 1-0-seier i Düsseldorf.

    NRKs fotballekspert Åge Hareide er kritisk til Østerrike-spilleren.

    – Han vil gjerne klarere, selvfølgelig, men han kan jo bare ta den ned med brystet – da blir det ikke selvmål, sa Hareide i pausesendingen.

    På tampen holdt nok mange Frankrike-fans pusten da Mbappé lå nede i tilsynelatende voldsomme smerter. Franskmannen fikk en blodig smell i nesa etter å ha stanget i skuldra til Østerrikes Danso.

    – Det er elendig av dommeren å ikke blåse med en gang der. Når du går ned med en gang på den måten der, så må du som dommer se det, sa en kritisk NRK-ekspert Kristoffer Løkberg.

    Mbappé måtte til slutt gå av banen, men uten at Frankrike rakk å erstatte ham. TV-bildene viste en rasende Didier Deschamps langs sidelinjen.

    – Det er her er jo katastrofalt av dommer. Han skal jo idet ballen går ut til kast på motsatt side vite at det står bytter klart. Det er bare å blåse i fløyta, sa Løkberg.

    Frankrike ligger med det på andreplass i gruppe D, bak Nederland. De to står med samme poengsum og lik målforskjell, men nederlenderne har scoret ett mål mer.

    Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group D Austria v France
  • Sølvmedalje til Bakkelund i VM i styrkeløft – ny verdsrekord av Perkins

    Kjell Egil Olborg Bakkelund tok sølv under VM i styrkeløft som vart arrangert i Druskinkai i Litauen måndag.

    Bakkelund er rangert som nr. 2 i verda bak amerikanske Austin Perkins.

    Nordmannen løfta 272,5kg i knebøy, 207,5kg i benkpress og 332,5kg i markløft. Samanlagt 812,5kg.

    Han måtte sjå seg slått av Perkins som enda på 836kg til saman og dermed sette ny verdsrekord.

    Bakkelund er med dette resultatet kvalifisert til World Games i Kina neste år, som er styrkeløftarane sitt svar på OL.

    VM Styreløft
    Foto: Skjermdump frå VM i Styrkeløft
  • New York får VM i lyn- og hurtigsjakk

    Nå er det klart at verdensmesteren i lyn- og hurtigsjakk skal kåres i USA og New York denne romjulen. Det bekrefter Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) i en pressemelding mandag.

    Magnus Carlsen har tidligere stor suksess med å spille verdensmesterskap i «The Big Apple». I 2016 feide han russiske Sergej Karjakin av brettet i samme by under VM i klassisk sjakk.

    Det NRK-sendte mesterskapet spilles mellom 26. og 30. desember, og som følge av tidsforskjellen vil trolig partiene sendes i beste sendetid her i Norge: på kveldstid.

    Magnus Carlsen er regjerende verdensmester i både lyn- og hurtigsjakk.

    Magnus Carlsen under Norway chess
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal