Hopp til innhold

Håner søkkvåte EM-drakter: – Nitrist

Belgia gikk på et sjokktap mot Slovakia. Både klissvåte drakter og VAR-drama skaper reaksjoner.

hkxcE8oANkk

TAP: Romelu Lukaku svettet og svettet – til ingen nytte.

Belgia og Romelu Lukaku gikk på et overraskende tap i sin åpningskamp mot Slovakia, men det var også andre ting som vekket oppsikt.

Belgierne så ut til å spille i tilsynelatende søkkvåte drakter, noe som fikk blant annet NRKs fotballekspert og fotballdraktsamler Tete Lidbom til å sperre opp øynene.

Det er krise. Det som er interessant, er om de har fått feil draktsett og om Adidas må stresse noe voldsomt på kontoret. De kan ikke spille med de draktene, sier Lidbom om draktene.

Han mener draktene kan ha bidratt til en svak kamp fra belgierne.

Det er tungt og virker klaustrofobisk. Selv om det er varmt i Tyskland, så skal du ikke stå mye i ro før du synes det er kaldt igjen. Du har plutselig noe annet å tenke på enn fotballen, og det gjør deg ufokusert.

Euro 2024 Soccer Belgium Slovakia

TUNGE DRAKTER: Kevin De Bruyne og Belgia slet i klissvåte drakter.

Foto: Darko Vojinovic / AP

Hva gjør det med deg som draktentusiast å se disse draktene?

Det føles ikke ut som 2024. Det er som å se gamle klipp som er gjort om fra svart-hvitt til farge. Det ser ut som VM i Uruguay (i 1930), det er nitrist. Kevin De Bruyne, som er en av verdens beste fotballspillere, går rundt og spiller i en drakt som er dårligere enn den Strindheim bruker ... det er tragisk.

NRK har sett flere bilder av belgiske spillere som ser ut til å ha brukt samme drakter i privatlandskamper i forkant av EM.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra draktleverandør Adidas, foreløpig uten hell.

Euro 2024 Soccer Belgium Slovakia

HÅNES: Adidas-draktene som Belgia brukte mot Slovakia får høre det. Her tusler Orel Mangala på gressmatta.

Foto: Themba Hadebe / AP

Belgia reagerer

Viseredaktør i fotballavdelingen til The Guardian, Sachin Nakrani, kom også med et frekt stikk mot draktene til Romelu Lukaku og co.

– Når Belgia-spillerne får kvittet seg med de 20 literne med svette fra draktene så kommer det til å gå bra, kommenterte Nakrani på X/Twitter.

Belgiske medier har også reagert. Den belgiske allmennkringkasteren Sporza skriver følgende:

– Draktene ser våtere ut enn Aston Villas.

NRK har også omtalt Villas draktsett, som skapte reaksjoner:

Les også «Våte» og «klissete» drakter skaper bekymring: ​​​​​​​ – Du kjenner deg ukomfortabel

Aston Villa-spillerne Alisha Lehmann og John McGinn.

Lukaku bommet på gigantsjanser

Det var Belgia som startet best og Romelu Lukaku hadde to gigantsjanser han ikke klarte å kvittere ut i scoring.

Det gjorde imidlertid Slovakia på første forsøk. Etter en fartsfylt åpning tok underdogen ledelsen da Ivan Schranz satte ballen i nettet etter syv minutter. Belgierne strakk armene i været i håp om en VAR-sjekk for offside, men reprisene viste at Slovakia-profilen var på riktig side.

Belgia var farlig frempå ved flere anledninger, men spesielt Lukaku hadde ikke dagen foran mål. Før hvilen hadde spissen brent tre store muligheter.

– Hvordan kan en spiller som scorer så mange mål score så få mål? undrer Viaplay-profil Jan Åge Fjørtoft.

Lukaku skulle sette ballen i mål, men etter en VAR-sjekk ble det klart at Roma-spissen var minimalt i offside. Dermed ble ikke målet stående.

– Latterlig beslutning!

Kraftspissen fikk også sin andre nettkjenning på tampen, til full jubel fra den belgiske fansen. Men en finger eller to fra Loïs Openda ødela for Lukaku og hans lagkamerater. VAR annullerte scoringen til slutt på grunn av handsen i forkant av Lukakus avslutning.

Det var en ny teknologi som beviste at Openda berørte ballen. Alle EM-ballene har en chip i seg for å måle offside og berøringer.

Belgia

NY TEKNOLOGI: En sensor i ballen beviste at Loïs Openda berørte ballen med en finger eller to.

Foto: Skjermdump / TV 2

Annulleringen skapte sterke reaksjoner.

– Tuller du? Skal den annulleres for det? Det går jo ikke, skrev Viaplay-kommentator Kasper Wikestad på X.

– Latterlig avgjørelse! skrev det engelske fotballikonet Gary Lineker.

Belgias manager ville ikke si for mye etter kampen.

– Det er tøft å snakke for meg nå. Vi hadde vunnet. Men vil være en fair taper, derfor syns jeg ikke at vi skal prate om det, sier Domenico Tedesco.

Også NRKs fotballekspert var kritisk:

– Nå må vi slutte. En ting er regelverket, men hvor er kravet til fotballforståelse hos dommerne. Openda løper i full sprint, kjemper om ballen. Får en dytt i siden sånn at armen stikker litt fram og toucher ballen så vidt, skrev NRKs Carl-Erik Torp på X.

I en årrekke har det blitt snakket om en gyllen Belgia-generasjon, med spillere som Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne og Eden Hazard i stallen.

Sistnevnte har allerede lagt opp, og nå begynner det å haste for de to andre også om de skal sikre seg en mesterskapstittel med hjemlandet.

Siste nytt

 • Mbappé presentert for Real Madrid-supporterne: – Utrolig å være her

  Kylian Mbappé ble tirsdag vist fram foran et ekstatisk Real Madrid-publikum. 25-åringen skal spille med nummer 9 på ryggen.

  Det bekrefter den spanske storklubben. Mbappé spilte med drakt nummer 7 i Paris Saint-Germain.

  – Wow. Det er utrolig å være her. I dag går drømmen min i oppfyllelse, og jeg kommer til å gi alt for denne klubben, sa Mbappé.

  Cristiano Ronaldo tok også over drakt nummer 9 da han signerte for Real Madrid i 2009, men portugiseren byttet senere til nummer 7.

  Mbappé slo for alvor igjennom som 18-åring i 2016/17-sesongen. Han var toneangivende da Monaco vant ligaen og tok seg til semifinale i mesterligaen. (NTB)

  Kylian Mbappe
  Foto: AP
 • Southgate er ferdig som England-trener

  Gareth Southgate er ferdig som England-trener, det bekrefter det engelske fotballforbundet (FA) på sine hjemmesider.

  – Som stolt engelskmann har det vært en enorm ære i mitt liv å spille for England og å være manager for England. Det har betydd alt for meg, og jeg har gitt alt jeg har hatt. Men det er på tide med forandring, og for et nytt kapittel, sier Southgate i pressemeldingen.

  Han trekker seg fra jobben selv etter at England tapte EM-finalen mot Spania for bare noen dager siden. Southgate ble ansatt som trener i september 2016, og har tatt England til to EM-finaler. Han har ledet landslaget gjennom 102 kamper.

  X6_EWO3VmzI
  Foto: AP
 • Bergerud står over Spania-oppgjør: – Litt vondt i ryggen

  Norges førstekeeper Torbjørn Bergerud mister testkampen mot Spania i Gjøvik, men OL-deltakelsen er ikke truet.

  Det opplyser landslagssjef Jonas Wille til TV 2.

  – Bare litt vondt i ryggen, men ingen fare, skriver Wille i en tekstmelding.

  Ryggtrøbbel er et tilbakevendende problem for Bergerud. Målvakten har vært en nøkkelspiller for Norge gjennom mange år.

  Tirsdagens kamp mot Spania er den siste Norge spiller offentlig før Paris-OL. Lagene møtes igjen neste uke, men da skjer det bak lukkede dører.

  De norske håndballherrene starter lekene mot Argentina 27. juli. Deretter er det puljekamper mot regjerende mester Frankrike, Ungarn, Egypt og Danmark.

  (NTB)

  qc93XNmJJYk
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal