Hopp til innhold

Norge snytt for straffe da dommeren ikke fulgte nye regler

MARBELLA/OSLO (NRK): Selv om de nye reglene som definerer «alt» som hands var i bruk, fikk ikke Norge straffe da ballen traff hånda til en newzealandsk spiller innenfor egen sekstenmeter.

TRAFF HÅNDA: Skuddet til Caroline Graham Hansen.

Laster innhold, vennligst vent..

Det var i privatlandskampens åpningsminutt at et skudd fra Caroline Graham Hansen traff hånda til en spiller fra New Zealand, uten at dommeren blåste.

I de nye reglene, som offisielt innføres 1. juni, heter det at det skal blåses for hands i målsituasjoner, uansett om det er med vilje eller ikke. Unntaket er om armen er i en naturlig posisjon og ikke gjør kroppen unaturlig større.

graham hansen

FRUSTRERT: Caroline Graham Hansen.

Foto: JORGE GUERRERO / AFP

– Jeg føler hun var såpass langt unna at hun kunne tatt bort den hånda. Men dommeren valgte å blåse på null og niks for oss og mye for dem. Det var en kamp som hadde mye rart ved seg, sier en oppgitt Graham Hansen som tror kampbildet ville sett ganske annerledes ut om Norge fikk straffe etter ett minutt.

Til tross for at reglene, som kommer til å bli brukt under sommerens fotball-VM, ble praktisert i privatlandskampen mellom Norge og New Zealand på Marbella, dømte ikke dommeren straffe til Norge.

Tror på subjektiv dømming

I etterkant av kampen opplyser den lokale dommeren til NRK at hun så handsen, men mente det ikke var straffe fordi New Zealand-spilleren hadde armen inntil kroppen.

Landslagssjef Martin Sjögren tror man vil få se at hver enkelt dommers subjektive mening spiller inn i slike situasjoner, uansett hva som står i regelboka.

– Det er opp til dommerne å avgjøre. Jeg tror vi kommer til å få se litt ulike tolkninger av handsregelen i VM.

Han legger til at grove dommerfeil vil kunne plukkes opp av videodømming (VAR) under sommerens mesterskap.

Blemme av Thorisdottir

Kun fem minutter etter hands-situasjonen kom kampens eneste mål.

Maria Thorisdottir feilberegnet da hun skulle heade ballen tilbake til keeper Ingrid Hjelmseth. New Zealand-angriper Rosie White snappet opp ballen, og hadde få problemer med å pirke den forbi Hjelmseth.

Thorisdottir som gjorde comeback etter nesten et halvt år ute med hodeskade, var naturligvis skuffet etter tabben.

– Jeg feilberegnet og det er sånn som skjer. Hedigvis kom det i denne kampen og ikke i VM, forteller hun.

TABBE: Rosie White scoret kampens eneste mål da Norges Maria Thorisdottir feilberegnet.

Graham Hansen frustrert

Norge jaget ulikning resten av kampen og kom til flere gode sjanser, men manglet effektivitet foran mål. Dermed endte det med 0-1-tap.

– Vi slipper inn et enkelt mål, og så blir vi straffet for at vi ikke klarer å score selv. Alle kjenner på en stor frustrasjon for at vi ikke vinner denne kampen. Vi må slå tilbake. Jobbe videre og lære av det vi ikke fikk til i dag, sier Graham Hansen.

Landslagssjef Martin Sjögren er også klar på at de norske kvinnene burde sikret seieren mot New Zealand i Spania i dag. Likevel vil han ikke svartmale alt i forkant av VM.

– Vi burde ikke tapt denne kampen. Vi kontrollerer store deler av den, men vi må klare å håndtere kontringene deres. Vi kommer til store sjanser, og det er en del bra å ta med seg fra dette, sier han.

Kampen var den andre Norge spilte mot New Zealand på fire dager, etter at de vant fredagens uoffisielle kamp 1-0.

Den kampen fikk mye oppmerksomhet ettersom Norge prøvde å holde resultatet skjult.

Neste landslagssamling er precampen kun dager før VM starter 7. juni.

Martin Sjogren

IKKE HELSVART: Martin Sjögren er ikke bekymret etter en litt skuffende generalprøve før VM.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siste nytt

  • Kollen-beslutningen er tatt: Ingen femmil i 2025

    Det blir ingen tradisjonell femmil i Holmenkollen neste vinter. I stedet skal VM-heltene fra Granåsen ut på 10 og 20 kilometer i nasjonalanlegget i Oslo.

    Det ble besluttet da langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) møttes i slovenske Portoroz onsdag.

    Verdenscuprennene i Kollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet.

    Det har vært strid rundt planene om å skrote den tradisjonsrike femmila i Holmenkollen på terminlista for 2024/25. FIS har ikke ønsket en ny og kraftkrevende femmil uka etter at løperne har vært ute på samme distanse i VM.

    Nå er beslutningen om å legge inn kortere renn i Kollen tatt.

    Lørdag 15. mars skal det gås 20 kilometer fellesstart i fri teknikk, mens det er klart for 10 kilometer klassisk med individuell start søndag 16. mars.

    – Det blir fantastisk med verdenscuphelg i Holmenkollen rett etter VM. Vi får to dager med spennende konkurranser, sier landslagssjef i langrenn, Ulf Morten Aune, til NTB. (NTB)

    Verdenscup i Holmenkollen 2024
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Skiskytterprofilen Dorothea Wierer (34) fortsetter karrieren

    Onsdag kom bekreftelsen at Dorothea Wierer fortsetter karrieren som skiskytter. Hun tok også et oppgjør med rykter i sosiale medier.

    – Jeg prøver å ikke lese for mye av sosiale medier, men noen ganger er det umulig. Det har vært mange som har sagt at jeg har vært gravid, at jeg ikke har det i meg lenger eller at gjør det for pengene. Noen har også sagt at jeg kun gjør dette for å være på TV. Alt i alt er jeg en atlet og jeg gjør alltid mitt beste i det jeg gjør, sier Wierer til NRK.

    Wierer forteller at hun har tatt to måneder pause hvor hun har trent minimalt og levd «det vanlige» livet. Nå ser hun frem til å fortsette karrieren.

    – Jeg har akkurat bestemt meg, sammen med forbundet og mine trenere, at jeg fortsatt har det i meg. Jeg vil fortsette frem til OL i 2026, sier Wierer på pressekonferansen og fortsetter:

    – Det ville vært synd å avslutte karrieren på denne måten, sier Wierer.

    Sesongen 2023/2024 ble preget av sykdom og søvnvansker for 34-åringen. Etter VM, hvor en 10.-plass på den blandede stafetten ble det beste resultatet, valgte hun å hoppe av verdenscupsirkuset for å finne tilbake til seg selv, sier hun på pressekonferansen.

    – Jeg ser frem til å fortsette, sier Wierer.

    Denne sommeren skal hun jobbe som ekspert for Eurosport/Discovery under OL i Paris.

    Dorothea Wierer
  • Bekreftet: Trener Eirik Horneland forlenget kontrakten med Brann

    Fotballklubben Brann er enig med trener Eirik Horneland og resten av hans team om nye avtaler.

    Klubben melder selv om signeringene i sine mediekanaler.

    – Vi er veldig glade for at vi har fått med hele trenerteamet på nye og lengre kontrakter. Det er et unikt fellesskap i trenergruppen, og de fungerer veldig godt sammen, sier sportslig leder i Brann, Per-Ove Ludvigsen.

    – De har komplementære ferdigheter og samarbeider godt både på det menneskelige og det faglige. Det er en ambisiøs gruppe som vi er veldig fornøyd med å ha med oss i de kommende årene, legger han til.

    Hassan El Fakiri (toppspillerutvikler), Helge Haugen (fysisk trener), Dan Riisnes (keepertrener) og Daniel Nordheim Pedersen (analyse) har i likhet med Horneland forlenget avtalen ut 2026.

    – Det er en voldsom trivsel, og det er utrolig kjekt å jobbe med alle som er i Brann. Spillere, støtteapparatet, administrasjonen og styret. I tillegg er det en enorm entusiasme rundt klubben med folk som er lidenskapelig interessert. Den entusiasmen betyr mye, og det er utrolig kjekt å jobbe med her når klubben betyr så mye for så mange, sier Horneland.

    Han har vært i Brann siden 2020, først som assistenttrener for Kåre Ingebrigtsen. Deretter fikk Horneland selv jobben som sjef.

    – Det er dyktige folk i støtteapparatet, og vi har vokst nært hverandre. Det er flinke folk, og vi utfyller hverandre, så det er en fantastisk gjeng å jobbe med, sier Horneland.

    49-åringen har tidligere ledet Rosenborg og Haugesund samt Norges G18-landslag.

    (©NTB)

    Eirik Horneland etter kamp mot Strømsgodset.
    Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal