Norge snytt for straffe da dommeren ikke fulgte nye regler

MARBELLA/OSLO (NRK): Selv om de nye reglene som definerer «alt» som hands var i bruk, fikk ikke Norge straffe da ballen traff hånda til en newzealandsk spiller innenfor egen sekstenmeter.

TRAFF HÅNDA: Skuddet til Caroline Graham Hansen.

Laster innhold, vennligst vent..

Det var i privatlandskampens åpningsminutt at et skudd fra Caroline Graham Hansen traff hånda til en spiller fra New Zealand, uten at dommeren blåste.

I de nye reglene, som offisielt innføres 1. juni, heter det at det skal blåses for hands i målsituasjoner, uansett om det er med vilje eller ikke. Unntaket er om armen er i en naturlig posisjon og ikke gjør kroppen unaturlig større.

graham hansen

FRUSTRERT: Caroline Graham Hansen.

Foto: JORGE GUERRERO / AFP

– Jeg føler hun var såpass langt unna at hun kunne tatt bort den hånda. Men dommeren valgte å blåse på null og niks for oss og mye for dem. Det var en kamp som hadde mye rart ved seg, sier en oppgitt Graham Hansen som tror kampbildet ville sett ganske annerledes ut om Norge fikk straffe etter ett minutt.

Til tross for at reglene, som kommer til å bli brukt under sommerens fotball-VM, ble praktisert i privatlandskampen mellom Norge og New Zealand på Marbella, dømte ikke dommeren straffe til Norge.

Tror på subjektiv dømming

I etterkant av kampen opplyser den lokale dommeren til NRK at hun så handsen, men mente det ikke var straffe fordi New Zealand-spilleren hadde armen inntil kroppen.

Landslagssjef Martin Sjögren tror man vil få se at hver enkelt dommers subjektive mening spiller inn i slike situasjoner, uansett hva som står i regelboka.

– Det er opp til dommerne å avgjøre. Jeg tror vi kommer til å få se litt ulike tolkninger av handsregelen i VM.

Han legger til at grove dommerfeil vil kunne plukkes opp av videodømming (VAR) under sommerens mesterskap.

Blemme av Thorisdottir

Kun fem minutter etter hands-situasjonen kom kampens eneste mål.

Maria Thorisdottir feilberegnet da hun skulle heade ballen tilbake til keeper Ingrid Hjelmseth. New Zealand-angriper Rosie White snappet opp ballen, og hadde få problemer med å pirke den forbi Hjelmseth.

Thorisdottir som gjorde comeback etter nesten et halvt år ute med hodeskade, var naturligvis skuffet etter tabben.

– Jeg feilberegnet og det er sånn som skjer. Hedigvis kom det i denne kampen og ikke i VM, forteller hun.

TABBE: Rosie White scoret kampens eneste mål da Norges Maria Thorisdottir feilberegnet.

Graham Hansen frustrert

Norge jaget ulikning resten av kampen og kom til flere gode sjanser, men manglet effektivitet foran mål. Dermed endte det med 0-1-tap.

– Vi slipper inn et enkelt mål, og så blir vi straffet for at vi ikke klarer å score selv. Alle kjenner på en stor frustrasjon for at vi ikke vinner denne kampen. Vi må slå tilbake. Jobbe videre og lære av det vi ikke fikk til i dag, sier Graham Hansen.

Landslagssjef Martin Sjögren er også klar på at de norske kvinnene burde sikret seieren mot New Zealand i Spania i dag. Likevel vil han ikke svartmale alt i forkant av VM.

– Vi burde ikke tapt denne kampen. Vi kontrollerer store deler av den, men vi må klare å håndtere kontringene deres. Vi kommer til store sjanser, og det er en del bra å ta med seg fra dette, sier han.

Kampen var den andre Norge spilte mot New Zealand på fire dager, etter at de vant fredagens uoffisielle kamp 1-0.

Den kampen fikk mye oppmerksomhet ettersom Norge prøvde å holde resultatet skjult.

Neste landslagssamling er precampen kun dager før VM starter 7. juni.

Martin Sjogren

IKKE HELSVART: Martin Sjögren er ikke bekymret etter en litt skuffende generalprøve før VM.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sportsnyheter

Bolsjunov var sint, opprørt og oppgitt i juryrommet – russerne er helt uenige i disking av laget

LAHTI (NRK): Kort tid etter at de hadde sikret en overbevisende stafettseier én måned før VM, ble norske utøvere og ledere sjokkerte vitner til Aleksandr Bolsjunovs slag etter og senere kroppstakling på en finsk spurtrival.

Siste nytt

 • Riiber fraløpt i Lahti

  For andre år på rad vant Watabe i Lahti. Japaneren slo Riiber med 10,8 sekunder. Den norske storfavoritten greide ikke å svare da Watabe slo til med et rykk halvveis ut i langrennet. Jørgen Graabak og Jens Lurås Oftebro endte på 7.- og 8.-plass.

  Åpningsrenn langrenn Beitostølen
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Røa imponerte i Kitzbühel

  Henrik Røa overrasket som beste nordmann på 16.-plass i søndagens klassiske utforrenn i Kitzbühel. For lagkamerat Kjetil Jansrud ble det en ny nedtur.

  Det ble en spesiell dag for Røa. I debuten i den ikoniske «Die Streif»-løypa endte han mange plasser foran rutinerte Jansrud, som kun ble nummer 26.

  Hele 72 hundredels sekund skilte nordmennene.

  Røa hadde problemer i den fryktinngytende bakken, men 25-åringen holdt seg på skiene, brukte musklene godt og satte karrierebeste i verdenscupen med solid margin.

  Austria Alpine Skiing World Cup
  Foto: Marco Trovati / AP
 • Norge vant med «feil» ankermann

  Søndagens stafett for herrene ble en seiersparade for Norge.

  Det skjedde til tross for at Norge ikke brukte løperne på sine beste etapper, da Emil Iversen ikke gikk sisteetappen.

  – Jeg er egentlig klassiskløper, så det kan vel ha noe med det å gjøre, sa Emil Iversen før start.

  Det kunne trener Nossum bekrefte.

  – Tankene mine er først og fremst på VM-stafetten. Der skal han gå klassisketappen. Hadde jeg kun hatt tankene på dagen i dag hadde Emil vært på siste, men jeg prøver å tenke lenger enn min egen nesetipp.

  Pål Golberg sprengte feltet på første etappe og fikk kun med seg russernes andrelag. På andre etappe holdt Emil Iversen resten av feltet på avstand, men til veksling hang fortsatt Russlands reservelag på, med førstelaget ti sekunder bak.

  Men en Sjur Røthe i storform satte alle spørsmål om hvor seieren skulle ende til side. Han gikk rett ifra hele verdenseliten, og Simen Hegstad Krüger kunne gå ut til slutt med 40 sekunder ned til Finland og de russiske lagene.

  Han holdt lett unna, og vant med 40 sekunder til Finland, som gikk inn like foran Russland i spurten.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal