Hopp til innhold

Skotheim 99 hundredeler unna VM-gull: – Fryktelig surt

Ikke siden 1995 har Norge tatt et gull i innendørs-VM i friidrett. Søndag hadde Sander Skotheim sjansen, men kom akkurat til kort.

Sander Skotheim tok sin første seniormedalje da han tok EM-sølv i syvkamp innendørs i fjor.

Søndag kveld hadde han muligheten til å ta sitt første VM-gull.

Da var oppgaven klar: Han måtte slå sveitsiske Simon Ehammer med 154 poeng på den avsluttende 1000-meteren, noe som basert på Skotheims personlige rekord (2.37,63) tilsvarte rundt 14 sekunder.

Ehammers personlige rekord på distansen, 2.49,78, er rett over tolv sekunder bak Skotheims pers. Begge de to har personlige rekorder satt tidligere i år.

– Det blir jo hardt, men vi må prøve, sa trener Eirik Røe tidligere søndag.

Sammen med estiske Johannes Erm var Skotheim med på å sette fart fra start. Etter 600 meter hadde de allerede ni sekunder ned til Ehammer og etter 800 meter satte Skotheim fart selv.

Skotheim perset med over fire sekunder til 2.33,23, men bak klarte Ehammer akkurat å berge seg med tiden 2.46,03 og vant med 6418 poeng, elleve poeng mer enn Skotheim.

– Han «perser» jo med et hav, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal om Skotheim.

Hadde Skotheim løpt 99 hundredeler raskere på 1000-meteren ville nordmannen tatt gullet.

– Det er fryktelig surt, sier Skotheim til NRK.

– Føler du det er et sølv som er vunnet eller et gull som er tapt?

– Akkurat nå litt et gull som er tapt, sier Skotheim.

Skotheim

NÆR GULL: Sander Skotheim var nær ved å ta det første norske gullet i innendørs-VM siden 1995.

Foto: AP

Jaktet første gull siden 1995

Skotheim lå virtuelt an til gull med 200 meter igjen, men på den siste runden viste Ehammer at han hadde klart å spare litt på kreftene og holdt der farten til nordmannen.

– Ehammer var iskald som turte å slippe Skotheim så mye i starten, sier Rodal.

– Jeg er veldig glad. Det kunne vært bedre, jeg tapte mange poeng i høyde, så jeg måtte løpe raskere, sier Ehammer med et smil.

Geir Moen er den eneste nordmannen som har tatt gull i innendørs-VM. Det gjorde han da vant 200 meter i 1995. Utendørs har Norge tatt flere VM-gull de siste årene, blant annet vant Jakob Ingebrigtsen 5000 meter i fjor.

Rodal: Underprestert i flere øvelser

I en syvkamp er det naturligvis mange øyeblikk som kan være utslagsgivende. Ett av dem kom i stavsprang tidligere søndag.

– Han har underprestert i forhold til maksnivået sitt i både høyde og stav. Og hekk tidligere søndag formiddag. Det er han selv som har gjort utgangspunktet før den siste øvelsen litt vanskelig med tanke på gull, sa Rodal før den avsluttende 1000-meteren.

I stavsprang har Skotheim en bedre personlig rekord (5,35) enn Ehammer (5,21), men søndag var det Ehammer som hoppet 5,20, mens Skotheim måtte nøye seg med 5,10.

Spesielt i det siste forsøket på 5,20 var Skotheim svært nær ved å gå over, noe som ville gjort at han hadde hatt rundt tre sekunder mindre å hente inn på Ehammer på 1000-meteren.

– Hadde jeg gått over den siste høyden på 5,20 i stad så hadde det vært nok, men man gjør ikke det og man kan ikke tenke tilbake på at man burde gjort ting man ikke klarte. Jeg er veldig stolt av meg selv på 1000 meter og jeg følte jeg fikk ut det jeg var god for.

– Jeg følte jeg hadde inne mye høyere høyder enn det jeg fikk vist frem. Det kunne fort ha blitt både 5,20 og 5,30, men det stoppet på 5,10. Det er absolutt et godt resultat, så jeg tar det med meg. Men jeg ser at jeg kan hoppe 5,20-5,30 hvis jeg bare får stabilitet i tilløpet, sier Skotheim videre.

PS! Markus Rooth lå på femteplass etter seks av syv øvelser, men sto over den avsluttende 1000-meteren på grunn av en liten lårskade.

null
Spiller nå
Lyon snudde kampen fra 0-2 til 3-2 på få minutter 01:13
Neste

Siste nytt

 • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

  Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

  Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

  Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

  Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • Storhamar med råsterk borteseier mot Vålerenga

  Storhamar tok et langt stek mot NM-gull i ishockey da Vålerenga ble slått 4-2 i Oslo søndag kveld.

  De gulkledde leder nå 3-1 i kamper og kan sikre NM-gullet med hjemmeseier på Hamar tirsdag.

  NM-sluttspillet ishockey menn, 4. finalekamp: Vålerenga - Storhamar
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Glimt gikk på sesongens første poengtap

  Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

  Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

  Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

  De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

  Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal