Hopp til innhold

Skotheim 99 hundredeler unna VM-gull: – Fryktelig surt

Ikke siden 1995 har Norge tatt et gull i innendørs-VM i friidrett. Søndag hadde Sander Skotheim sjansen, men kom akkurat til kort.

Sander Skotheim tok sin første seniormedalje da han tok EM-sølv i syvkamp innendørs i fjor.

Søndag kveld hadde han muligheten til å ta sitt første VM-gull.

Da var oppgaven klar: Han måtte slå sveitsiske Simon Ehammer med 154 poeng på den avsluttende 1000-meteren, noe som basert på Skotheims personlige rekord (2.37,63) tilsvarte rundt 14 sekunder.

Ehammers personlige rekord på distansen, 2.49,78, er rett over tolv sekunder bak Skotheims pers. Begge de to har personlige rekorder satt tidligere i år.

– Det blir jo hardt, men vi må prøve, sa trener Eirik Røe tidligere søndag.

Sammen med estiske Johannes Erm var Skotheim med på å sette fart fra start. Etter 600 meter hadde de allerede ni sekunder ned til Ehammer og etter 800 meter satte Skotheim fart selv.

Skotheim perset med over fire sekunder til 2.33,23, men bak klarte Ehammer akkurat å berge seg med tiden 2.46,03 og vant med 6418 poeng, elleve poeng mer enn Skotheim.

– Han «perser» jo med et hav, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal om Skotheim.

Hadde Skotheim løpt 99 hundredeler raskere på 1000-meteren ville nordmannen tatt gullet.

– Det er fryktelig surt, sier Skotheim til NRK.

– Føler du det er et sølv som er vunnet eller et gull som er tapt?

– Akkurat nå litt et gull som er tapt, sier Skotheim.

Skotheim

NÆR GULL: Sander Skotheim var nær ved å ta det første norske gullet i innendørs-VM siden 1995.

Foto: AP

Jaktet første gull siden 1995

Skotheim lå virtuelt an til gull med 200 meter igjen, men på den siste runden viste Ehammer at han hadde klart å spare litt på kreftene og holdt der farten til nordmannen.

– Ehammer var iskald som turte å slippe Skotheim så mye i starten, sier Rodal.

– Jeg er veldig glad. Det kunne vært bedre, jeg tapte mange poeng i høyde, så jeg måtte løpe raskere, sier Ehammer med et smil.

Geir Moen er den eneste nordmannen som har tatt gull i innendørs-VM. Det gjorde han da vant 200 meter i 1995. Utendørs har Norge tatt flere VM-gull de siste årene, blant annet vant Jakob Ingebrigtsen 5000 meter i fjor.

Rodal: Underprestert i flere øvelser

I en syvkamp er det naturligvis mange øyeblikk som kan være utslagsgivende. Ett av dem kom i stavsprang tidligere søndag.

– Han har underprestert i forhold til maksnivået sitt i både høyde og stav. Og hekk tidligere søndag formiddag. Det er han selv som har gjort utgangspunktet før den siste øvelsen litt vanskelig med tanke på gull, sa Rodal før den avsluttende 1000-meteren.

I stavsprang har Skotheim en bedre personlig rekord (5,35) enn Ehammer (5,21), men søndag var det Ehammer som hoppet 5,20, mens Skotheim måtte nøye seg med 5,10.

Spesielt i det siste forsøket på 5,20 var Skotheim svært nær ved å gå over, noe som ville gjort at han hadde hatt rundt tre sekunder mindre å hente inn på Ehammer på 1000-meteren.

– Hadde jeg gått over den siste høyden på 5,20 i stad så hadde det vært nok, men man gjør ikke det og man kan ikke tenke tilbake på at man burde gjort ting man ikke klarte. Jeg er veldig stolt av meg selv på 1000 meter og jeg følte jeg fikk ut det jeg var god for.

– Jeg følte jeg hadde inne mye høyere høyder enn det jeg fikk vist frem. Det kunne fort ha blitt både 5,20 og 5,30, men det stoppet på 5,10. Det er absolutt et godt resultat, så jeg tar det med meg. Men jeg ser at jeg kan hoppe 5,20-5,30 hvis jeg bare får stabilitet i tilløpet, sier Skotheim videre.

PS! Markus Rooth lå på femteplass etter seks av syv øvelser, men sto over den avsluttende 1000-meteren på grunn av en liten lårskade.

null
Spiller nå
Scorer fra egen banehalvdel (!) 00:28
Neste

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Lund på 5.-plass i EM

    Bergensroeren Maia Emilie Lund (29) fikk en tøff finale og ble nummer fem i lettvekt singlesculler i ro-EM i ungarske Szeged.

    Det ble ikke helt finalen medaljekandidaten Lund hadde drømt om. I tøff motvind ble avstandene store, og den norske roeren kom aldri nær en plass på seierspallen.

    Lund havnet 38,76 sekunder bak vinneren og 21,04 sekunder bak bronseplassen. (NTB)

    Roing Mediedag
    Foto: Javad Parsa / NTB
  • Burnley tar affære etter fansens United-hets

    Enkelte Burnley-supportere kan være i trøbbel etter å ha oppført seg dårlig under bortekampen mot Manchester United i Premier League lørdag.

    I etterkant av kampen har Burnley publisert en uttalelse der klubben opplyser at den samarbeider med politiet for å få identifisert og straffet de involverte.

    Det var mot slutten av kampen at det kokte over for Burnley-patriotene da Zeki Amdouni scoret på straffe og utlignet til 1-1 på Old Trafford. Ufine tilrop og bevegelser, tilsynelatende for å minne United-supporterne på flyulykken i München i 1958, var blant ingrediensene på bortetribunen.

    I bilder som spres i sosiale medier, er det særlig en Burnley-tilhenger som åpenbart lager flybevegelser med armene, og samme mann roper angivelig «Munich», ifølge britisk presse. (NTB)

    td82kbnivsA
    Foto: AP
  • Messi herjet foran rekordpublikum

    Over 65.000 tilskuere møtte opp for å se New England Revolution i aksjon mot Inter Miami og Lionel Messi i MLS. Argentineren ga hjemmefansen en sur kveld.

    Messi var nemlig i toppslag og noterte to mål og en målgivende pasning på veien mot en 4-1-seier på bortebane. Det ga tross alt en minneverdig kveld for rekordpublikummet på 65.612 , selv om de fleste tilskuerne nok hadde ønsket seg et annet resultat.

    Det startet som en drøm for bunnlaget New England på eget gress. Tomas Chancalay gjorde 1-0 allerede i kampens første spilleminutt. Men derfra og ut handlet det meste om en stor, liten trollmann fra Argentina.

    – Jeg føler at i første omgang, etter målet, så hadde vi ganske god kontroll på dem. De fikk ikke mange sjanser, og de fant ikke tid eller rom å operere i. Så gjorde Messi det han gjorde, sa Revolution-trener Caleb Porter etter kampen. (NTB)

    6Qza6mzjKT8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal