Hopp til innhold

Skotheim 99 hundredeler unna VM-gull: – Fryktelig surt

Ikke siden 1995 har Norge tatt et gull i innendørs-VM i friidrett. Søndag hadde Sander Skotheim sjansen, men kom akkurat til kort.

Sander Skotheim tok sin første seniormedalje da han tok EM-sølv i syvkamp innendørs i fjor.

Søndag kveld hadde han muligheten til å ta sitt første VM-gull.

Da var oppgaven klar: Han måtte slå sveitsiske Simon Ehammer med 154 poeng på den avsluttende 1000-meteren, noe som basert på Skotheims personlige rekord (2.37,63) tilsvarte rundt 14 sekunder.

Ehammers personlige rekord på distansen, 2.49,78, er rett over tolv sekunder bak Skotheims pers. Begge de to har personlige rekorder satt tidligere i år.

– Det blir jo hardt, men vi må prøve, sa trener Eirik Røe tidligere søndag.

Sammen med estiske Johannes Erm var Skotheim med på å sette fart fra start. Etter 600 meter hadde de allerede ni sekunder ned til Ehammer og etter 800 meter satte Skotheim fart selv.

Skotheim perset med over fire sekunder til 2.33,23, men bak klarte Ehammer akkurat å berge seg med tiden 2.46,03 og vant med 6418 poeng, elleve poeng mer enn Skotheim.

– Han «perser» jo med et hav, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal om Skotheim.

Hadde Skotheim løpt 99 hundredeler raskere på 1000-meteren ville nordmannen tatt gullet.

– Det er fryktelig surt, sier Skotheim til NRK.

– Føler du det er et sølv som er vunnet eller et gull som er tapt?

– Akkurat nå litt et gull som er tapt, sier Skotheim.

Skotheim

NÆR GULL: Sander Skotheim var nær ved å ta det første norske gullet i innendørs-VM siden 1995.

Foto: AP

Jaktet første gull siden 1995

Skotheim lå virtuelt an til gull med 200 meter igjen, men på den siste runden viste Ehammer at han hadde klart å spare litt på kreftene og holdt der farten til nordmannen.

– Ehammer var iskald som turte å slippe Skotheim så mye i starten, sier Rodal.

– Jeg er veldig glad. Det kunne vært bedre, jeg tapte mange poeng i høyde, så jeg måtte løpe raskere, sier Ehammer med et smil.

Geir Moen er den eneste nordmannen som har tatt gull i innendørs-VM. Det gjorde han da vant 200 meter i 1995. Utendørs har Norge tatt flere VM-gull de siste årene, blant annet vant Jakob Ingebrigtsen 5000 meter i fjor.

Rodal: Underprestert i flere øvelser

I en syvkamp er det naturligvis mange øyeblikk som kan være utslagsgivende. Ett av dem kom i stavsprang tidligere søndag.

– Han har underprestert i forhold til maksnivået sitt i både høyde og stav. Og hekk tidligere søndag formiddag. Det er han selv som har gjort utgangspunktet før den siste øvelsen litt vanskelig med tanke på gull, sa Rodal før den avsluttende 1000-meteren.

I stavsprang har Skotheim en bedre personlig rekord (5,35) enn Ehammer (5,21), men søndag var det Ehammer som hoppet 5,20, mens Skotheim måtte nøye seg med 5,10.

Spesielt i det siste forsøket på 5,20 var Skotheim svært nær ved å gå over, noe som ville gjort at han hadde hatt rundt tre sekunder mindre å hente inn på Ehammer på 1000-meteren.

– Hadde jeg gått over den siste høyden på 5,20 i stad så hadde det vært nok, men man gjør ikke det og man kan ikke tenke tilbake på at man burde gjort ting man ikke klarte. Jeg er veldig stolt av meg selv på 1000 meter og jeg følte jeg fikk ut det jeg var god for.

– Jeg følte jeg hadde inne mye høyere høyder enn det jeg fikk vist frem. Det kunne fort ha blitt både 5,20 og 5,30, men det stoppet på 5,10. Det er absolutt et godt resultat, så jeg tar det med meg. Men jeg ser at jeg kan hoppe 5,20-5,30 hvis jeg bare får stabilitet i tilløpet, sier Skotheim videre.

PS! Markus Rooth lå på femteplass etter seks av syv øvelser, men sto over den avsluttende 1000-meteren på grunn av en liten lårskade.

null
Spiller nå
Her kaster han ballen rett i motspiller 00:31
Neste

Siste nytt

 • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

  Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

  Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

  Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

  – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

  – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

  Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

  Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

  Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

  Premier League - Chelsea v Everton
  Foto: Andrew Couldridge / Reuters
 • Vraket Vålerenga-spiller ledet an da Storhamar vant overlegent

  Tidligere Vålerenga-spiller Villiam Strøm slo an tonen mot gamle lagkamerater da Storhamar vant den første sluttspillfinalen i ishockey solide 5–1 mandag.

  Strøm fikk ikke fortsette i Vålerenga etter forrige sesong, men ble hentet til Storhamar. Mandag sa han takk for sist ved å sende mjøsklubben opp i 1–0 i den første finalekampen på egen is.

  Scoringen kom etter ti minutters spill i første periode.

  – Det var deilig. Jeg har bare spilt finale en gang før. Da scoret jeg også, så jeg vet at jeg pleier å gjøre det. Jeg tenkte det var på tide med et mål mot Vålerenga, smilte Strøm til TV 2 om målet.

  Kun minuttet etter 1-0-scoringen kom kalddusj nummer to for gjestene fra Oslo. Og Storhamar ga seg ikke før det sto 5–1 på måltavlen.

  Det neste finaleoppgjøret spilles i Oslo onsdag.

  (NTB)

  NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Stygg smell for Start-keeper – sendt til sykehus

  Start kunne mandag juble for sitt første poeng denne sesongen etter 1–1 mot Mjøndalen. Det var imidlertid noe helt annet som stjal fokuset.

  Etter 20 drøye minutter smalt det da Start-keeper Jasper Silva Torkildsen skulle avverge et angrep, men ble meid ned av Mjøndalens Mathias Bringaker.

  Keeperen reiste seg først opp og sjanglet bortover, før han måtte sette deg ned igjen med ansiktet dekket av blod. Thorkildsen ville fortsette, men ble til slutt byttet ut med Mats Viken.

  – Han er helt fortumlet, helt sprellemann, fastslo TV 2-kommentator Petter Bø Tosterud.

  Underveis i annen omgang kom Start med en skadeoppdatering på keeperen:

  – Han er ved bevissthet og får medisinsk behandling. Nå er han på vei til sykehuset for videre undersøkelser, skrev klubben på X.

  (NTB)

  1. divisjon fotball 2024: Start - Aalesund
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal