NISO frykter store forskjeller: – Det komplette kaos

BODØ/OSLO (NRK): Fra og med onsdag kan eliteserieklubbene trene organisert igjen. Nå er NISO-leder, Joachim Walltin, redd for at klubber med permitterte spillere vil falle bak.

RBK-trening

EGET ANLEGG: RBK-spillerne var tilbake i trening onsdag.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

– Det er mange spørsmålstegn og det komplette kaos, sier Joachim Walltin, forbundsleder i Idrettsutøvernes fagforbund (NISO).

Eliteserieklubbene har håndtert koronasituasjonen ulikt. Noen klubber har permittert samtlige spillere, andre har permittert noen, og noen har valgt å ikke permittere.

– Spillerne ser hva som gjøres i andre klubber, og lurer fælt på «hvorfor det er nødvendig å permittere oss», forteller Walltin.

Onsdag ble det klart at idrettslagene kan begynne med organisert trening i grupper med strenge restriksjoner.

Walltin

SKEPTISK: NISO-leder, Joachim Walltin, frykter at klubbene uten permitterte spillere vil få en stor fordel.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Men spillerne som er permitterte kan ikke trene organisert i klubben sin.

Walltin ønsker at lagene skal bli enige om en felles oppstart, slik at noen av lagene ikke vil få et for stort forsprang.

– Det viser seg at ikke alle er samkjørte, og det synes jeg er veldig synd. Det setter i gang et jag. Det er et minimum å forlange at klubbene skal klare å bli enige om hva man skal gjøre og hvilke retningslinjer som gjelder, sier Walltin.

– Vi får en konkurransefordel

Et av lagene som ikke har permittert spillerne sine er Bodø/Glimt. Onsdag formiddag var laget samlet til trening på Aspmyra, fem og fem.

– Det er jo store forskjeller blant lagene. Med permitteringer, lønnskutt, ferieløsninger og forskjellig. Kanskje vi får en konkurransefordel med det her, forteller Bodø/Glimt-spiller, Ulrik Saltnes, til NRK.

-

PÅ ASPMYRA: Onsdag var Bodø/Glimt-spillerne tilbake i trening i grupper på fem.

Foto: Tor Arvid Didriksen / NRK

Bodø/Glimt-trener Åsmund Bjørkan er, som resten av laget, glad for å være tilbake på fotballbanen.

– Nå får vi økter som er relevant, samtidig som vi ikke gjør noe som utsetter verken hverandre eller oss selv for smitte. Vi får holdt på med ball og i mindre grupper. Det er gledelig, sier Bjørkan til NRK.

Klubber trekker permitteringer

Walltin forteller at NISO og klubbene er enige om at permitterte spillere ikke kan trene med klubbene.

Etter at det ble klart at klubber igjen kan trene organisert, har blant annet Viking trukket tilbake permitteringene.

Også Vålerenga har nedjustert sine permitteringer fra og med 1. april.

– Permitteringer kan opphøre, men da må en gjøre en grundig vurdering. En må også stille seg spørsmålet om hva behovet for permitteringer opprinnelig var, forteller Walltin.

Administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland, mener at de klubbene som er klare til å ha folk i jobb, bør gjøre det.

– Rettferdig har vel aldri fotballen vært. Det er rike klubber der ute i Europa, som vi har utfordringer å kjempe med fra norsk side. Og slik er det i denne sammenhengen. Vi kan ikke vente på at alle blir friske, eller at alle er i full jobb, før man går i gang med jobb, sier Øverland til NRK.

Per onsdag 1. april er Mjøndalen, Aalesund, Kristiansund, Strømsgodset, Sandefjord er eliteserieklubbene som har permittert samtlige spillere.

I Haugesund er alle permitterte, med unntak av fem spillere.

– Det er veldig stor forskjell på klubbene. Noen har håndtert det proft og har en god dialog med spillerne. Det er de som kommer best ut av det også. Andre steder er det ikke like samkjørt, og der har vi de største utfordringene, forteller NISO-lederen.

– Noen er i stand til å stå i dette bedre enn andre. Noen klubber har permittert, og gjort det etter vår vurdering, riktig. Ut fra den økonomiske situasjonen de er i. Så her er det ulike grep som må tas, sier Øverland.

Siste nytt

 • Solbakken-seier i gjenåpningen

  Ståle Solbakkens FC København slo Lyngby 4-1 borte da den danske serien startet igjen mandag.

  De tok dermed litt innpå serieleder Midtjylland som overraskende tapte hjemme mot Horsens, men avstanden opp til Midtjylland er likevel på hele ni poeng med én runde igjen til sluttspillet.

  FCK ligger på andreplass.

  Solbakken
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB scanpix
 • Carlsens overmann leder finalen

  Hikaru Nakamura, som slo Magnus Carlsen i semifinalen i Rapid Challenge, åpnet finalen med 2,5-1,5-seier over Daniil Dubov i første kamp mandag.

  Finalen spilles best av tre kamper.

  Hikaru Nakamura
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Måtte snu - er fire timer forsinket

  Iditarod-vinner Thomas Wærner rakk bare så vidt å komme seg på vingene med veteranflyet tilbake til Norge før han måtte lande igjen 2. pinsedag.

  Flyet måtte snu etter ca 40 minutter i luften for å reparere en feil på den ene motoren, skriver Wærners kone på Facebook.

  Det var Dagbladet som først omtalte saken.

  Men etter ca to timer på bakken i Fairbanks i Alaska får NRK litt før kl 18 opplyst at flyet er på vingene igjen og omtrent halvveis mot mellomlanding i canadiske Yellowknife, en tur på totalt drøyt fire timer. Det bekrefter prosjektleder Ole Johan Berg.

  – Det var en ledning som var litt løs. Den måtte fikses for å ikke risikere at propellen får såkalt «over speed» og rives løs, sier Berg til NRK.

  Det skal ha vært en enkel feil å fikse. Planen er å fly direkte til Stavanger lufthavn Sola etter drivstoffylling i Canada, om det gode været holder seg.

  Men forventet ankomst Sola er nå rundt kl 16 tirsdag.

  «Motor i stykker ved avgang. I orden nå. Vi er nok fire timer forsinket», skriver Wærner i en tekstmelding til Nils Marius Otterstad mandag kveld.

  Otterstad er prosjektleder for verdenscupen i hundekjøring og pressekontakt i forbindelse med Wærners hjemkomst.

  Wærner har sittet koronafast i Alaska i tre måneder etter at han vant det prestisjetunge hundeløpet Iditarod 18. mars.

  Thomas Wærner
  Foto: Marc Lester / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal