Idrettspresidenten ber alle forbund lage «koronavettregler»

Idrettspresident Berit Kjøll ber særforbundene utarbeide egne «koronavettregler» for sin idrett. Samtidig ønsker helsedirektør Bjørn Guldvog mest mulig organisert trening for å overholde smittevernreglene.

Bjørn Guldvog

AVKLARTE IDRETTSSPØRSMÅL: Helsedirektør Bjørn Guldvog.

Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Det kan ikke være mer enn fem personer, og det bør være avstand på to meter. Det er en forutsetning for all aktivitet at smittevernreglene overholdes, sier Guldvog.

Helsedirektøren presiserte raskt at det betyr at det er mange idrettsaktiviteter man derfor ikke kan gjøre.

Utstyr i kontakt med hender og hodet frarådes sterkt, og garderober kan ikke tas i bruk. Det betyr for eksempel at du ikke bør heade ballen på en fotballbane.

Samtidig påpeker Guldvog at det er «umulig å gjennomføre en alminnelig håndballtrening».

– Alle idretter hvor man har med utstyr å gjøre, må man organisere det slik at folk ikke tar på det samme utstyret, sier Guldvog.

– Der det er vanskelig å opprettholde kravene, kan ikke aktiviteten gjennomføres, presiserer helsedirektøren.

Helsedirektøren ser helst at mest mulig av treningen er organisert slik at man sikrer at det er voksne til stede. Dermed deler han synet til Oslo Idrettskrets, som frykter kaos ved anleggene uten organisering.

«Koronavettregler»

Idrettspresident Kjøll kommer med en sterk oppfordring om å ha voksne til stede der barn driver aktivitet for å sikre at smittevernreglene overholdes.

Hun oppfordrer alle 55 særforbund til å utarbeide egne koronavettregler for sin idrett. De skal utarbeides nå, ifølge idrettspresidenten.

Styreleder i DNT, Berit Kjøll mener friluftsliv er god inkludering

BA OM SVAR: Idrettspresident Berit Kjøll.

Foto: Marius Dalseg Sætre

– Det er nå vi skal starte med å tolke og lage retningslinjer, sier Kjøll.

På spørsmål om hva konsekvensene blir hvis klubber bryter smittevernregler, var hun tydelig på at man da «ødelegger for norsk idrett».

– Det er helt avgjørende at idretten forholder seg strengt og tydelig til de kjørereglene som offentlig helsemyndigheter bestemmer. Vår viktigste oppgave er å bidra til å begrense spredningen av koronaviruset, sier Kjøll.

Ba om avklaring

NIF har tidligere sendt et brev til Helsedirektoratet med anmodning om en klargjøring av vedtaket fra 12. mars om forbud mot idrettsarrangementer, organisert idrettsaktivitet og stenging av blant annet svømmehaller.

Bakgrunnen er en opplevelse av ulik fortolkning og praksis rundt om i kommunene for gjennomføring av vedtaket.

Derfor ba idrettspresident Berit Kjøll om en straksavklaring fra helsemyndighetene tirsdag. Nå kom altså svaret.

– Vi trengte mer tydelige retningslinjer nasjonalt. Vi opplevde svært ulik praktisering, og det var opp til hver enkelt kommune om kjetting og hengelås skulle fjernes eller ikke, sier Kjøll.

Status Norge

Sist oppdatert: 25.05.2020
8352
Smittet
40
Innlagt
235
Døde

Siste nytt

 • Fluorforbud vedtatt i FIS-styret

  Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil gradvis fase inn et forbud mot fluorprodukter med mål om fullstendig nulltoleranse fra 2022/23-sesongen. Det ble vedtatt da styret i FIS holdt videomøte mandag.

  Allerede i fjor høst ble det besluttet at et fluorforbud skulle innføres i alle grener innen FIS, men styret ser at det kan bli vanskelig å ha en nullgrense allerede fra kommende sesong.

  I en pressemelding fra forbundet heter det at man skal teste ut en ny maskin for fluorkontroller gjennom sommeren, og at resultatene derfra skal være med på å sette en grense for hvor mye spor av fluor på skiene som skal være tillatt.

  Det vil innføres fluorkontroller i start- og målområdene i skirenn allerede fra november i år.

  Ski
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Ingen positive koronatester

  Norges Fotballforbund konkluderer med at fase 1 av gjenstarten av toppfotballen har vært vellykket, men ber eliteserieklubbene vente med treningskamper.

  Det opplyser NFF i en pressemelding om den første evalueringsrapporten av den såkalte testpiloten for fotballen.

  – Treningskamper er en naturlig og viktig del av treningen inn mot sesongstart, og det er bred enighet i idrettsmedisinske miljøer om at treningskamper er viktig for å forebygge skader. NFF har likevel bedt klubbene vente med treningskamper de første to ukene, ettersom fellestreninger med kamp vil innebære noe reising, særlig for klubber helt nord i landet, sier elitedirektør Lise Klaveness i NFF.

  Eliteserien 2020
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Superligaen i England avsluttet

  De to øverste divisjonene i engelsk fotball for kvinner ble mandag avsluttet med umiddelbar virkning. Nå skal det diskuteres hvordan man skal avgjøre seriene.

  Englands fotballforbund (FA) skriver i en pressemelding at beslutningen om å avslutte sesongene i superligaen og mesterskapsserien er tatt i kvinnefotballens beste interesse.

  Dette skjer samtidig som at herrefotballen i Premier League prøver å få startet opp i juni.

  Britain Soccer Women's Super League
  Foto: John Walton / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal