Hopp til innhold

Idrettspresidenten ber alle forbund lage «koronavettregler»

Idrettspresident Berit Kjøll ber særforbundene utarbeide egne «koronavettregler» for sin idrett. Samtidig ønsker helsedirektør Bjørn Guldvog mest mulig organisert trening for å overholde smittevernreglene.

Bjørn Guldvog

AVKLARTE IDRETTSSPØRSMÅL: Helsedirektør Bjørn Guldvog.

Foto: NTB Scanpix

– Det kan ikke være mer enn fem personer, og det bør være avstand på to meter. Det er en forutsetning for all aktivitet at smittevernreglene overholdes, sier Guldvog.

Helsedirektøren presiserte raskt at det betyr at det er mange idrettsaktiviteter man derfor ikke kan gjøre.

Utstyr i kontakt med hender og hodet frarådes sterkt, og garderober kan ikke tas i bruk. Det betyr for eksempel at du ikke bør heade ballen på en fotballbane.

Samtidig påpeker Guldvog at det er «umulig å gjennomføre en alminnelig håndballtrening».

– Alle idretter hvor man har med utstyr å gjøre, må man organisere det slik at folk ikke tar på det samme utstyret, sier Guldvog.

– Der det er vanskelig å opprettholde kravene, kan ikke aktiviteten gjennomføres, presiserer helsedirektøren.

Helsedirektøren ser helst at mest mulig av treningen er organisert slik at man sikrer at det er voksne til stede. Dermed deler han synet til Oslo Idrettskrets, som frykter kaos ved anleggene uten organisering.

«Koronavettregler»

Idrettspresident Kjøll kommer med en sterk oppfordring om å ha voksne til stede der barn driver aktivitet for å sikre at smittevernreglene overholdes.

Hun oppfordrer alle 55 særforbund til å utarbeide egne koronavettregler for sin idrett. De skal utarbeides nå, ifølge idrettspresidenten.

Styreleder i DNT, Berit Kjøll mener friluftsliv er god inkludering

BA OM SVAR: Idrettspresident Berit Kjøll.

Foto: Marius Dalseg Sætre

– Det er nå vi skal starte med å tolke og lage retningslinjer, sier Kjøll.

På spørsmål om hva konsekvensene blir hvis klubber bryter smittevernregler, var hun tydelig på at man da «ødelegger for norsk idrett».

– Det er helt avgjørende at idretten forholder seg strengt og tydelig til de kjørereglene som offentlig helsemyndigheter bestemmer. Vår viktigste oppgave er å bidra til å begrense spredningen av koronaviruset, sier Kjøll.

Ba om avklaring

NIF har tidligere sendt et brev til Helsedirektoratet med anmodning om en klargjøring av vedtaket fra 12. mars om forbud mot idrettsarrangementer, organisert idrettsaktivitet og stenging av blant annet svømmehaller.

Bakgrunnen er en opplevelse av ulik fortolkning og praksis rundt om i kommunene for gjennomføring av vedtaket.

Derfor ba idrettspresident Berit Kjøll om en straksavklaring fra helsemyndighetene tirsdag. Nå kom altså svaret.

– Vi trengte mer tydelige retningslinjer nasjonalt. Vi opplevde svært ulik praktisering, og det var opp til hver enkelt kommune om kjetting og hengelås skulle fjernes eller ikke, sier Kjøll.

Siste nytt

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal